Tjetër raport në Bruksel: Nuk janë bërë detyrat
Iniciativa për Stabilitet Evropian (ESI), një institut politikash që merret me analiza komplekse të çështjeve të ndryshme, me qendër në Bruksel, Berlin e Stamboll, publikoi dje një dokument krahasues vlerësimi me standardet që kanë plotësuar vendet e Ballkanit Perëndimor për të përfituar nga regjimi i liberalizimit të vizave. Dokumenti i publikuar është bazuar te vizitat e ekspertëve të misionit vlerësues të situatës dhe të Vlerësimit të Komisionit Evropian të implementimit të Udhërrëfyesit mbi Liberalizimin e Vizave nga ana e shteteve të Ballkanit Perëndimor. Vlerësimi i Komisionit Evropian do të diskutohet nga vendet anëtare të BE-së më 25 maj 2009. Në bazë të këtyre konstatimeve, Bashkimi Evropian do të vendosë se cili prej vendeve do të përfitojë lëvizjen e lirë për qytetarët e vet duke filluar nga viti 2010.
Komisioni Evropian, në vlerësimin e tij për përmbushjen ose jo të standardeve nga vendet e Ballkanit Perëndimor, ka përdorur 6 shprehje të ndryshme, të cilat variojnë nga "plotëson standardet" deri te "nuk plotëson standardet". Sipas metodologjisë së vlerësimit, nota 1 përkon me "përmbushjen e standardeve", nota 2 përkon me "përmbushjen e shumicës së standardeve" dhe nota 3 përkon me "mospërmbushjen e standardeve".
Shqipëria renditet e fundit së bashku me Bosnjë- Hercegovinën, duke marrë notën 3 në të katër Blloqet e Udhërrëfyesit, ndërkohë që Maqedonia ka marrë notën 1, duke qenë se i ka plotësuar të gjitha standardet. Mali i Zi dhe Serbia kanë marrë notën mesatare 1,75 dhe presin vendimin e BE-së në lidhje me heqjen e regjimit të vizave Shengen për qytetarët e tyre. Shqipëria ka marrë vlerësimin më negativ në të katër blloqet e kritereve të udhërrëfyesit, ndërkohë që Maqedonia ka marrë vlerësimin maksimal.
Raportet e Misioneve të Vëzhgimit, duke u kombinuar edhe me informacionin që është dërguar nga vetë qeveritë e vendeve të Ballkanit Perëndimor, kanë shërbyer si bazë për përgatitjen e raporteve më të fundit të vlerësimit të komisionit për secilin vend. Sipas Alexandra Stiglmayer, analiste pranë Iniciativës për Stabilitet Evropian: "Javën tjetër, më 25 maj 2009, Komisioni Evropian do të diskutojë mbi këto rezultate me zyrtarët e vendeve anëtare, dhe më pas do të sugjerojë heqjen e regjimit të vizave Shengen për Maqedoninë, ndërkohë që për momentin do ta refuzojë këtë për Shqipërinë dhe Bosnjë-Hercegovinën. Mali i Zi dhe Serbia do të duhet të tregojnë se progresi impresiv i kohëve të fundit, realizuar nga qeveritë e këtyre vendeve, do të vazhdojë edhe më tej, në mënyrë që të përfitojnë regjim pa viza me BE-në. Në rast të një vendimi negativ për to, një opsion i tretë vetëm për këto dy vende (Mali i Zi dhe Serbia) është një vlerësim i ri final nga ana e Komisionit Evropian rreth fundit të muajit korrik 2009".
Gazeta Shqip
Krijoni Kontakt