"Unë të bëra me grua"
» Dërguar më: 28/02/2009 - 13:22
Unë të dhashë gruan tënde". Kjo do të kishte mbetur një batutë e pëshpëritur nga Silvio Berluskoni drejtuar Nikolas Sarkozisë, në një konferencë për shtyp, gjatë takimit të fundit mes dy liderëve në Romë. Do të ishte fshirë nga kujtesa e të dy zyrtarëve të lartë, nëse mediat nuk do ta kishin publikuar atë, duke nxitur një incident të vërtetë, mes Romës dhe Parisit. Presidenti Sarkozi, i nevrikosur në lidhje me këtë, ka shprehur pakënaqësinë e tij. Ndërsa, analistët dhe gazetarët thonë se gafa e re e Berluskonit mund të krijojnë një situatë të pakëndshme në marrëdhëniet mes Romës dhe Parisit.
Incidenti
Gjithçka ndodhi kur krye-ministri italian ndërpreu për pak sekonda presidentin francez, ndërsa ai po ilustronte rezultatet e samitit. "Unë dhe Silvio Berlusconi, - po shpjegonte në atë moment Sarkozy, - më në fund kemi arritur në një marrëveshje për ekuivalentimin e diplomave të shkollës së lartë... gjë që deri tani nuk kishte ndodhur..." Por, në këtë moment kryeministri ishte afruar, duke shqiptuar një frazë me zë të ulët, të cilën Sarkozi e përcolli me një buzëqeshje të detyruar. Presidenti francez iu rikthye me nxitim diskutimit të tij zyrtar, duke ia prerë shkurt: "Nuk jam i sigurt nëse duhet ta përsëris sërish".
Batuta misterioze
Por, batuta misterioze e ka nxitur median franceze të merret me përkthi-min e saj. Dje në mbrëmje, gjatë programit të tij të zakonshëm, "Le Grand Journal", Canal+ njoftoi se fjalët e sakta të Berluskonit ishin: "Unë të dhashë gruan tënde", frazë të cilën ai e kishte thënë duke i përzier të dy gjuhët, frëngjisht dhe italisht. Lidhja me shtetësinë italiane të Carla Bruni dhe trajtimi i saj si një mall eksporti, natyrisht nuk i ka pëlqyer Sarkozisë. Dhe, madje as prezantuesve francezë që kanë rindërtuar mbi këtë gafë një sërë batutash ironike, duke i dhënë Berkluskonit 'Oskarin e vulgaritetit'. Bruni, nga ana tjetër, nuk e kishte fshehur që është bezdisur edhe herë të tjera nga ajo që francezët e quajnë "humor fare jashtë teme" i kryeministrit italian. Më 8 nëntor, pasi kryeministri Berluskoni foli për nxirjen nga dielli të Obamës, Bruni deklaroi se ishte shumë e lumtur që kishte tashmë nënshtetësinë franceze. Pak kohë më parë, batutat e Berluskonit shkaktuan një incident të rëndë me Madridin zyrtar. Berluskoni tha se Spanja kishte "një kabinet qeveritar shumë rozë", menjëherë pasi kryeministri i Spanjës, Zapatero, prezantoi qeverinë e re. Disa vite më parë, Berluskoni deklaroi se kishte përdorur të gjitha aftësitë e tij si "play-boy" për të joshur presidenten e Finlandës, Tarja Halonen, vetëm e vetëm që të siguronte vendin e Italisë si Autoritet Alimentar në Bashkimin Evropian.
gsh.
Krijoni Kontakt