Po e hap kete teme per emertimet e metaleve ,kush ka dijeni perse u quajten ato me keto emera qe i kemi sot psh perse i themi hekur dhe jo plumb,baker dhe jo bronx etj .Une jam i interesuar te di te pakten per
hekurin
bakrin
arin
bronxin
Po e hap kete teme per emertimet e metaleve ,kush ka dijeni perse u quajten ato me keto emera qe i kemi sot psh perse i themi hekur dhe jo plumb,baker dhe jo bronx etj .Une jam i interesuar te di te pakten per
hekurin
bakrin
arin
bronxin
Dija eshte injorance e mesuar.....
Po jap nje mendim per bakrin ,une nuk e di se ku eshte zbuluar dhe kush popull e ka zbuluar kete metal qe besoj ne ate kohe ka qene mjaft i vlefteshem [sikurse eshte dhe tani].
Pa u zbuluar hekuri si metal me i forte ,bakri eshte perdorur si arme dhe si mjet zbukurimi.
Une kam pershtypjen qe kete metal e quajten BAKERI,BAKRI per vetine zbukuruese dhe mbrojtese te tij.
Keshtu BA-KRI per mendimin tim eshte BA PER KRI ,BERE PER KOKE ,PERKRENARE.
Dija eshte injorance e mesuar.....
Bakėr rrjedh nga turqishtja BAKIR.hekurin
bakrin
arin
bronxin
Shqip i thonė REM.
plumbi (Pb-Latin: plumbum ) nuk eshte hekur (FeLatin: ferrum) se na lolitet
as bakri (Cu-cuprum) nuk eshte bronx (bronxi eshte perzierje metalesh dhe jo element)
ari (Au-aurum)
historikun i emertimit te cdo elementi e ka teze wiki-pedia. Versionin ne shqip icik veshtire me e gjet pse e qysh
I bie te themi pse flasim shqip dhe jo nai gje tjeter pfff
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ooooo : 04-03-2009 mė 09:25
Nuk e di prej cillės krahinė je. Por ne knej simbas Kanunit tė Lekė Dukagjinit, bakrit i thojna REM.rem eshte ndryshky qe ze bakri.Nje shtrese me ngjyre jeshile.Ndaj edhe enet e bakrit qe perdoreshin per te mbajtur uje apo per te vluar visheshin me kallaj.
Enėt e remta.
Kazani i remtė. etj.
Krijoni Kontakt