I nderuari Fisniku!
Shkrimi I yt vertetë është në frymen e dialogut dhe I nevelit. Kështu na ka hije të debatojmë dhe të shkëmbejmë mendimet dhe pervojat tona në lami të ndryshme, e, në këtë rast lidhur me besimin në Zot.
Ajo qe dua ta them sinqerisht, unë kam shumë miq dhe shokë të besimit musliman, kam ni pervojë të mire dhe të pa harruar, kjo, besoj se do të trashigohet edhe në pasardhsit e mi. Shkurt ajo qe dua ta them është se nuk jam I ngarkuar aspak dhe kur flas flas vetem nga ajo qe e mendoj, pa shibla.
Jam qytetar I Kosoves, shqiptar I perkas Krishtit – anëtar I kishes katolike. Nuk jam as teolog as prift. Këtë e them për të perseritur edhe niher qendrimin tim.
TRINIA:
Edhe unë kohë të gjatë nuk kam mundur të kuptoj Trinitetin, kjo nuk ka ndodhur si e metë e Kishes, Kisha gjithmon e ka predikue Trinitetin. Unë kina veshtirsi per ta pranuar ndersa edhe më vështirë për ta kuptuar. Prifti në meshë, mesimet në Kishë gjithëher kan folur per Tritetin. Nënen dhe prinderit, njerëzit qe I kina afer I kam ndigjue duke folur apo, duke e shprehë në uratë fjalen Trini, por prap un kam patur vështirsi kohë të gjatë. As vetë nuk e kuptoj por ashtu ishte. Ndërkohë kam kuptuar dhe mësuar lidhur me Trinitetin pa ndihmen e askujt, kjo ka ndodhur (eshte mendim I imi) sepse në lutje të pa nderprera iu drejtova Zotit. Ndoshta e quditshme për dikënd por është realitet I imi.
Kjo, siq thua edhe ti se shumë katolik nuk e kutojnë Trinitetin, vërtetë edhe un kam hasur në shumë njerëz – anëtarë të kishes katolike!! Pse? Mendoj se nuk duhet të gjykojmë, por ajo qe mund ta them është se nuk e kan atë zbulesë të këtij Misteri.
Tani me kujdes të lutem, perpiqu t’më kuptojsh se qka dua te them. Më e rendësishmja për ta kuptuar është qe un flas në bindjet e mia dhe mësimet biblike. Andaj Fisniku ti si musliman, pasivisoje bindjen tënde për ni moment për t’më kuptuar më lehtë qka dua të them.
Të krishterët besimin në Zot e mbeshtesin në Bibel. Bibla spjegon shumë here per Shpirtin Shenjt. Shpirti Shenjt (sipas mesimeve biblike) ndikohet në njeri - besimtari merr fuqinë - dhuraten e Shpirtit Shenjt.
Ni shembull të shkurtë për të speguar lidhur me ato qe thua se disa njerez nuk e kuptojnë Trinitetin, kjo është e vertetë por:
E thash edhe më parë se ka njerëz të besimit të krishterë që nuk e kuptojnë ndoshta në thelb, por janë pak ata qe nuk e besojnë Trininë, ka pak qe nuk e besojnë Atin, Birin dhe Shpirtin Shenjt, sepse në emër të Trinitetit marrin edhe Sakramentet, duke filluar nga Pagëzimi e gjashtë tjera, duke filluar nga lindja e deri në kalimin nga kjo botë. Nëse ni besimtar nuk e kupton apo nuk mund ta spjegon thelbin e Trinitetit nuk do të thotë se ai apo ata nuk janë të krishterë. I krishteri ka varësi nga Zoti për të zbuluar misteret Hyjnore. Zbulimi bëhet përmes Shpirtit Shenjt. - Dhuratat e Shpirtit janë të ndryshme, por (sipas Bibles) Shpirti Shenjt është i njëjtë. Secili besimtar merr dhuratë të veçantë.
Bibla:
“Secili merr dhuratë të veçantë të zbulesës së Shpirtit Shenjt për të mirën e përbashkët. Dhe njëmend, Shpirti Shenjt i jep njërit fjalën e urtisë, kurse i njëjti Shpirt Shenjt një tjetri i jep fjalën e dijes; po i njëjti Shpirt Shenjt një tjetri i jep fenë, një tjetri prapë, i njëjti Shpirt Shenjt, i jep dhuratën e shërimeve; një tjetri pushtetin për të bërë mrekulli, një tjetri profecinë, një tjetri aftësinë të dallojë shpirtrat, një tjetri zotësinë e gjuhëve të ndryshme, një tjetri shtjellimin e gjuhëve. E të gjitha këto i bën një i vetmi Shpirt Shenjt duke i ndarë veçanërisht secilit ashtu si Ai do. (1 Kor 12; 7-11)
Si perfundim, nëse dikujtë I mungon dhurata e zbuleses së Trinitetit, me siguri ai ka dhurata të tjera që vet Zoti ia ka zbuluar, ose urtinë, apo humanizmin, dashurinë, etj kështu qe gjithsecili shpetohet nga Zoti duke vepruar nën fuqinë e Shpirtit Shenjtë për të “miren e përbashkët”. Un pajtoj plotësisht aty kur thua se: “d.m.th sipas definicioneve te besimi eshte edhe ky Definicion:" Te Besosh do te thote , te Bindesh me Zemer , te Deshmosh me Gojë dhe te Praktikosh Obligimet qe te urdheron Zoti". Kjo është e vertetë. Psh ka plot njerëz qe nuk kuptojnë ndonjëren nga misteret të Zotit, por ata janë të bindur me zemer në Zotin dhe këtë e deshmojnë me Gojë dhe me vepra. Unë mendoj se shpetimi nuk vjen nga aftësia e njohurisë vetem mbi një mister të Zotit, sepse ai me siguri e njef të tjetren, gjithsecila e ka vleren e vetë nëse është në sherbim të Zotit dhe të afermit, - vëllaut njeri.
Në vijim dua të shkëputi vetem disa rreshta nga Libri – veper e imja ku flitet për Trinitetin.
Fisniku, nuk kam qellimin të bindi në Trininë, por, qellimi im është të spegoj pakëz sepse e shoh, - shumë her, te besimtarët musliman se kjo luan ni rrol shumë të rendësishem si arsye e bindjes tyre se besimi në Trinitet është I gabuar.
Shumë her muslimanët thojnë se Triniteti nënkupton “tre Zota”! Prite Zot. Secili I Krishterë duhet ta besoj dhe ta shpall Një ZOT dhe pos Tij nuk ka tjeter.
Pra, Trnia e Shenjtë është Një ZOT - por, tri Vetje hyjnore. Nuk janë Dy apo Tre sikurse thuahet nag besimtarët e besimeve të tjera.
Trinia e Shenjte është bashkësia e Atit, Birit dhe Shpirtit Shenjt, bashkësi dashurie, jo bashkësi e qenieve të ndryshme, sikurse tek njerzit, por bashkësi në të njëjtën esencë hyjnore.
Kjo është njëjtësi apsolute e Vetjeve në varësi të Dytës prej të Parës, kurse të Tretës prej të Parës dhe të Dytës; në "të qenet - eksistimin" e amshueshëm tė Hyjit si At, Bir dhe Shpirt Shenjt përkundrazi "lindjes" së Vetjs së dytë dhe "hukatjes" sė Vetjes sė Tretë. Prandaj forma konkrete dhe mënyra e bashkësisë trinitare pranë ndryshmërisë së Vetjeve në të njejtën kohë (një Hyj - tri Vetje hyjnore)
Por, Ati është Vetja e parë hyjnore sepse është burimi i dy Vetjeve tjera (Krs. Gjn 1, 18). Mirëpo, ky kryevend (parësi) nuk do të thotë se ai është më i lartë (më i fortë) nė rendin e eksistencës: Ati nuk është më i madh (i lartë) se Biri as Shpirti, sepse të Tretë janë të një eksistence - natyre mes veti, por Ai posedon (ka) kryevendin zanafillor. Hyji (Zoti) është At me relacionin (raportin) e atërise, Biri eksiston si Bir me relacionin (raportin) e bijërisë kurse Shpirti me relacionin (raportin) e "hukatjes".
Si perfundim, prej gjithë asaj që e thash shkurtimisht, dmth se Ati, e Biri dhe Shpirti Shenjt vërtetë në eksistencën hyjnore e përbëjnë një Hyj (Zot) të vetëm. Të përkryer në gjithëka. Ati e lind Birin prej shekujsh, Biri rrjedh prej Atit kurse Shpirti Shenjt prej Atit dhe Birit duke e formuar ashtu një bashkësi të përkryer. Ai është një ZOT i vetëm të cilin e pėrbejnë tri Vetje hyjnore, të cilat dallohen mes veti, por jo edhe në esencë. Të Tretë janë të një eksistence - natyre mes veti.
Duke mbetur në shpresë se bisedat dhe shkrimet tona nuk do të kufozohen kurr, me bindje se secili njeri është krijesë e Zotit dhe I thirrur në sherbim të Tij në lami të ndryshme. Me lutje qe secili ta jetoj Zotin dhe bekimet e Tij, të aftësohemi për ta dashur njëri tjetrin si e duam vetveten, po e perfundoj këtu duke uruar suksese dhe bekime të Zotit.
Zoti qoftë përher me ty.
toni77
Krijoni Kontakt