Polifonia Labe dhe Polifonia Toske janė fillesat e muzikės Pellazge.
Instrumentat kanė dalė shumė vonė.
Polifonia Labe dhe Polifonia Toske janė fillesat e muzikės Pellazge.
EH I ZIU NJERI, GĖLLTIT DIKU NJE LUGĖ ĒORBĖ TĖ PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PĖR GJITHĖ JETĖN!
Instrumentet kanė ekzistu qė nga koha kur gjuetari i paleolitit vėrejti se lėkura e tėrhequr kur goditej jepte tinguj.Polifonia Labe dhe Polifonia Toske janė fillesat e muzikės Pellazge.
Ose pėr t'a banalizu fare, askush nuk do t'i ndalonte njerėzit e paleolitit qė tė godisnin shuplakat pėr tė bėrė njė ritėm tė pėlqyer.
Dardanėt pėrdornin instrumente, Vidasi i binte fyellit etj.
Besoj se shumica nga ju(pa ju ofenduar),flisni ne teori dhe ju pergezoj sepse keni goxha informacion!!!Pa ju futur shume thelle sepse eshte 1 teme qe me lendon shume,para 1 viti po i tregoja 1 studenti 1 motiv muzikor i perpunuar ne 2004 me autor TURK por qe ne vetvete perbente teresin e valleve shqiptare.motivi ishte i shekullit te XVI!!!Fatmirsisht GJUHEN dhe TRADITAT(dhe ktu permbledh dhe muziken folklorike te bukur qe kemi),nuk na i rrembyen dot!!Un jam shqiptar(lab),dhe e ndjej ne gjak kur kendohet dhe luhet muzika e popullit tim!!
Realiteti ėshtė se qė nga Bavaria e deri nė Kurdistan, ėshtė e pėrhapur njė lloj muzike qė ka tė njėjtin ritėm, ritmin iliro-shqiptar pėrkatėsisht masat 5/8, 7/8 dhe 9/8.I dashur Kreksi,nuk mund te rrembesh dicka qe eshte e jotja!!
Kjo ėshtė pasojė e asaj qė kėta popuj ardhacakė e kanė marrė muzikėn nga ne. Por gjithsesi ata i kanė shtuar kėsaj muzike ca gjėra qė atyre iu kanė pėrshtatur, kėshtuqė muzikat e tjera nė arealin pellazg janė "kopile".
Pershendetje
Kreksi une kur thash per veglat thash se ato na i kan rrembyer turqit selxhuk te ardhur nga Mongolia se pari ne Azi te Mesme ne gjurmet e popujve te par indoevropian e pastaj ne Bizant ne shek. XI-XIII duke pervetesuar cdo gje te bukur dhe interesante.
Turqit jan nje popull i races se verdhe ( kete nuk e them per shkak ndonje ndjenje raciste qe kam per ta) dhe kan jetuar jetė nomade duke banuar ne "SHATORR" ne viset stepore ku ska Florė te pasur me lisa e pem me trugnje te medha.
Per ta mbaruar nje ēifteli ose Sharki duhet te gjendet nje pemė me trung koxha te trash e keto pemė nuk gjenden ne viset stepore por ne viset e Azis se Mesme dhe sidomos ne Perandorine Bizantine, keshtuqe mendoj se logjika e thot se ata vodhen nga popujt e vjeter Indo-Evropian te cilet kishin bere civilizim pikerisht ne viset e permendura!
Unė pikerisht iu bie ketyre dy veglave, pasiqe kam tradite familjare nga treva e Llapushes se komunes se Suharekės (KOsovė).
Kur i ndegjova tingujt e klipit te Muzikes Pellazge, me terhoqi vemendjen jashtzakonisht pasiqe disa prej tingjuve dhe melodive i ekzekutoj vet.
Ketu e gjeta pergjegjen e Nyjes se Gordit, per ata qe thon se kemi muzike dhe intrumente te importuara!
Gjithe te mirat
Ky eshte nje melos nga krahina e Llapushes
Ndegjim te kendshem
Pajtohem me juve i nderuari humanist, mos harro se tani bota eshte zgjeruar, me kete informatik e internet asgje nuk mund te na shpetoje !
Sa i perket veglave muzikore, te theme te drejten se une jam rritur ne Oda te drenices se atehershme ku Osa Kuka ishte favori imi numer njė !
Dhe ate kenduar e percjellur vetem me lahut....
krejt vone te ne nen oda erdhi edhe sharkia qe po e perkthyem ne turqishte i bie=kengė, mos u habit se shume jam interesuar per keto instrumente..ndoshta ke ndegjuar per shkrimet e te nderuarit z.Munishi qe i adhuroj shkrimet e tija shume per muziken tone..;me fal qe s'po me kujtohet edhe emri i tij.
Mirepo te them te drejten, tjeter knaqesi ka patur melodija me lahut para 30 vjete ne krahasim me ate qe ndegjohet sot neper tregjet e gjelberta te produkcineve tona, nganjehere habitem, athua, valle ku po shkojmi, kah turqizmi, indianizmi, sllavizmi apo ku ne dreq jemi duek shkuar ?
me ne fun jam pajtuar dhe koncentruar vetem se tek Muzika Arbereshe, kam plote shoke dhe grupe te tyre qe mbaj korrespondance, jam shume i lumtur !
kaq desha te them, juve merreni si te duani...
Me gjithe rrespekt !
kreksi
Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK
Kreksi mos u ngut.krejt vone te ne nen oda erdhi edhe sharkia qe po e perkthyem ne turqishte i bie=kengė
Sharkia rrjedh nga "Shark" qė dmth HARK
Ja lista e fjalėve qė pėrfundojnė me ARK, dhe pėr ēudi tė gjitha kanė formė tė ngjashme:
Ark - nė helenishte tė lashtė "kokė"
Bark
Barka
Darka (forma rrethore e sofrės)
Farka
Hark
Karkalec
Qark
Shark
Sharkia
Thark
Varka
Dhe qė SHARK dmth HARK, pėr kėtė flej dath, se nė Malėsinė e Mbishkodrės, SHARK i thonė pikėrisht Harkut me tė cilin i bihet lahutės.
Krijoni Kontakt