« JAM I PAMESHIRSHEM, VRAS MITET »
Ja qe thone, flet vetmeveti dhe nga kjo dihet qe eshte i ēmendur. Qe them, me lejoni edhe mua jo ta godas, por te pyes vetmeveti, pse Akili e kishte dobesine ne thember? Valle, Ramzesi II mos kish vdekur nga kanceri, pasi mjeket e shekullit te XX zbuluan, se kishte pire duhanin? U gezova shume qe se gjeta kurre te verteten. Nga kurreshtja, ndoshta, nga pameshirshmeria, do ta godisja Akilin ne thember, per ta rivertetuar teorine e relativitetit. Ramzesit sigurisht do tia hapja barkun Si nuk goditen mitet? Goditen madje edhe vriten ne ditet me te lumtura per njerezit. Dite te lumtura?! Po, te lumtura. Sikur edhe dita kur Moisiu kishte biseduar me Hyun, ne malin Sinai, apo ne ditelindjen e te Shenjtit Po, po! Por, ato nuk jane dite te lumtura. Kupto ! Ato jane vetem ēaste nuk jane dite te tera.
Duke menduar « vetmeveti », si somnombul, afer oxhakut me verig te skuqur nga flaka e zjarrit, qe leshonte drite te pershpirtshme vjollce, nisi te me shfaqej nje figure. Nje figure krejt e mermerte. O zot, ne mes te zjarrit, prushi ngadale e zbulonte koken e Davidit. Davidi i pabafte, i gdhendur ne mermer, djersitej ne vallen magjike. Me sodiste pervajshem. Ndiente shume dhembje. Edhe une ndieja dhembje dhe pyesja veten ne ishte e vertete kjo qe shihja. Denesja pa pushim. Kjo me dobesonte. Mbeta asht e lekure. Sa pushoja denesja perseri. Ne nje ēast degjova nje ze. Mu be se me shikonte dikush. Skuptova gje por e dija se ngadhnjeva mbi ederren. Bera nje pergamene dhe fillova te kendoj keto vargje :
Ne jam i ēmendur me thuaj
Perendi me pelqen vuajtja
sjam gezuar kurre
ma egersuan shpirtin
sma dhane lirine
Pa, shih Davidin e murrme
e mbulaun me hi.
Keto vargje qe kurre nuk di se ku i kam lexuar, mi nderpreu nje fluture qe me sulmonte, sme lejonte as gojen ta ēele. Pasi u fik zjarri e flaka nuk ndriēonte me Birucen, humbi edhe flutura ne erresiren e pafund. U be vone. Imagjinata kishte vdekur. Keshtu e vrava, apo vete vdiq miti. E di se ne sfond kishte ca pika gjaku.
Krijoni Kontakt