hmmmmm
sa me shum te jet ne kete gjendje ekonomia aq me shum do me preki
Shumė
Disi
Pak
Fare
hmmmmm
sa me shum te jet ne kete gjendje ekonomia aq me shum do me preki
Ne tashme ka disa vite qe perballimi me problemin ekonomik,anadaj kriza globale me siguri qe do ti ndimoi qe kriza ekonomike te thellohet edhe me shum,edhe do te jet edhe me e veshtir per qytetarin shqiptar ta perballoi ket kriz.
Kur kam ndigjuar per herė tė parė lidhur me krizen ekonomike me ka shkuar mendja dhe kam shtuar shumė kujdes por nuk e kam marrur me mend se bash keshtu do te ndodhė!
Kjo ndodhi, nė njėfar forme mė preku edhe mua, pas meje edhe disa familje, familje kėto tė cilat familjaret e tyre; djali, vėllai apo babai punonte nė firmen time! Nuk mund ta vlersoj krizė ekonomike sepse nuk ėshtė ndonji krizė, por biznesin tim normal e ka demtuar krahasuar para dy viteve apo edhe vitin e kaluar deri ne muajin gusht ku aty filloj. dmth, eshte vogluar dinamika e punės dhe ashtu detyrimisht ėshtė vogluar edhe numri i punėtorėve. Kjo ka ndodhur si pasojė qe klientet e mi te jashtem kan krizė, pasi qe tregu ėshtė demtuar. Disa klient tė tjerė kan probleme me banka sepse banka nuk po percjellė klientin e vet ashtu sikurse ishte marrveshja dhe ka neglizhencė, si pasojė janė detyruar njėher pernjiher tė ndalin punimet. Kėshtu qe nė kėtė vit, sikurse zingjiri qe shkon vargue vargue, ashtu kriza qe preku klientin tim; psh njė kompani tė njohur nga Liverpuli e preku kriza ekonomike veq mund te thuhet se ka prekur edhe shoqerinė tonė. Vetem nga unė janė 75 punėtorė mė pak sesa vitin e kaluar, dmth 75 familje.
toni77
Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.
Mendoje qe qdo njeri qe ka kapital ne perendim e ka kapluar kriza , sepse eshte frika mos e humb andaj duhet punuar te gjithe ne kete kohe . kurse te tjeret qe nuk kane investuar dhe rrin me "qira"ata s'kane pse te ken frik ju mjafton nje rroge qe ta lidhin mujn me muj .
Kriza Vende Si Shqiperia Cfar Do Ti Preki Me Boll Na Ka Prekur Ka Nje Jet,,po Presidenti Tha Nje Llaf Te Zgjuar Ne Nuk Kemi Bursa Dhe Nuk Kemi Cfar Te Humbasim,ndihen Pak Te Ardhurat Nga Emigrantet Por Kan Rezerva Njerezit Dhe Keshtu Qe Nuk Do Ndihet
I lexova nje sasi pergjigjesh ne temen per krizen boterore se sa jemi prekur ne shqiptaret nga kjo krize .Me bani pershtypje shkrimi i juaj dh e vendosa t'ju pergjigjem ju .Ne shkrimin tuaj ju me kujtoni ate humorin e "SILLOS" tunde dybekun Nafie (n.ē.s. ju kujtohet fragmenti kur Nafia analizon ngjarjet ne GJirin Persik) sipas jush kriza na qenka artificiale .Kush asht ai psikopat ne bote qe kerkon ti nxjerri probleme vehtes ne ato permasa te nji krize globale ,kush ashte ai i pasun ne bote ēofte shtet ose individ qe kerkon te uli ekonomine e tij per ta balansu me te varferit .....tunde Nafie dubekun tunde .Per sa i perket SHqiperise nuk ndihet kriza sepse Shqiperia ashte gjithmone ne krize dhe krizin e ndjejne ato shtete qe nuk kishin krize dhe kishin ekonomi.
Kriza nuk eshte artificiale, por c'eshte e verteta Shqiperia nuk eshte prekur ende nga kriza.
E per te ardhmen duhen marre masa ,qe te mos prekemi.
Mbetshi me shendet
kriza i ka kapur ata qe gjithnje ishin ne KRIZE, ndersa ata qe gjithmon kishin para, akoma jan me te pasur pas kesaj "KRIZE", nga se parat jan ne SEFAT e tyre!!!
keto jan genjeshtra gjeja se boten e ka kapluar kriza financiare, ky eshte edhe nje rast per tu pasuruar te pasurit.
pra, une jam serish ai qe isha, as me pak e as me shume, sepse KRIZEN e ndjeja edhe para KRIZES!!!
Jane interesante rezultatet e sondazhit pasi paraqesin ate c ka vertet ka ndikuar kriza ekonomike globale ne ekonomine e vendit. Vota ima eshte fare.
Dikush deklaroi ne nje emision televiziv qe ne kemi vite qe jemi ne krize, ne nje fare menyre ne jemi te mesuar e nuk c'ka na ben kriza! Sigurisht une e kuptoj sensin e humorit qe karakterizon thenesin e kesaj shprehjeje!
Une personalisht do ta kuptoja qe jam ne krize, se pari, ne se punemarresi im do te me pushonte nga puna, sepse atij do t'i mbyllej tregu u shitjes. Atehere une ne shtepi do te ēoja '0' leke, eshte e kuptueshme qe familja ime do te ishte ne krize. E nese do te kisha edhe ndonje qera shtepie per te paguar, apo ndonje kest kredie mujore ne banke, me te vertete nuk do te dija si do te me shkonte filli.
Ne se pa pune do te mbetesha vetem une, ndersa koleget e tjere do te vazhdonin te ishin ne pune, atehere kriza do te kufizohej vetem brenda shtepise sime.
Por nese pa pune do te mbeteshin shume te tjere, brenda te njejtit subjekt privat apo shteteror, apo shume te tjere ne subjekte te ndryshme private apo shteterore, apo ne se atyre do t'u reduktohej koha e punes, kjo pa dyshim do te sillte si pasoje qe shume te tjere te ishin ne krize. Dhe gjendja do te behej vertete e deshperuar per ndonje prej tyre qe mund te kishte ndonje qera shtepie mujore per te paguar apo ndonje kest bankar.
Kjo do te perbente te paren.
Deget e ekonomise funksionojne te lidhura me njera tjetren, e nese njera prej tyre ka probleme, kuptohet qe pasojat mbarten tek te tjerat.
Ne se nje person mbetet pa pune, ne nje fare menyre nuk perben ndonje problem. Problemi lind kur shume persona mbeten pa pune. Tregut do t'i mungojne ato para me te cilat blihet malli ose mallrat. Kuptohet qe pasojat i ndjen shitesi, por ne fund i ndjen prodhuesi, i cili detyrohet te ule prodhimin, e te pushoje te tjere njerez nga puna. Keshtu, prishen ekuilibrat e ekonomise, pasi rritja e numrit te te papuneve shoqerohet me mungese te parase ne qarkullim, e per pasoje reduktimin e prodhimit, si dhe riciklimin e parave drejt bankave. Ulet prodhimi, ulet mundesia e bankave per te kredituar ekonomine, dhe me kete te fundit ulet mundesia per rritjen e prodhimit ne vitet e ardhshme, si dhe krijohet mundesia e falimentimit te firmave te ndryshme prodhuese.
Por a eshte Shqiperia realisht ne krize?
Pyetje e cila ne opinion publik ka dy pergjigje te ndryshme:
Qeveritaret ngulmojne se Shqiperia nuk eshte ne Krize!
Banka e Shqiperise dhe opozita deklarojne se jemi ne Krize!
Si qendron e verteta?
Personalisht mendoj se nese jemi ne krize apo jo e tregojne realizimet e treguesve ekonomike, sidomos ne drejtim te te ardhurave.
Ne se deklarohet se realizimi i tremujorit te pare te vitit 2009 ka sjelle nje mungese ne realizimin e treguesve te buxhetit te shtetit ne te ardhurat prej 45 milion dollaresh, kjo tregon qe jemi ne krize. Kjo per faktin se buxheti i shtetit shqiptar te ardhurat kryesore i ka nga doganat dhe nga tatim taksat. Realisht thuhet se jane pikerisht keta dy zera qe nuk jane realizuar ne buxhetin e shtetit.
Ne se qeveria shqiptare ka burime te tjera qe vijne nga privatizimi i sektoreve te ndryshem te ekonomise, apo nga shitja e bonove te thesarit, apo ndonje burim tjeter, per te perballuar situaten e krijuar, kjo eshte ēeshtje tjeter, e cila nuk lidhet me te paren.
Pra nese nje ekonomi eshte ne krize apo jo varet nga realizimi i treguesve ekonomike. Nese eksporti i mineraleve bie, eksporti ne pergjithesi bie, ulet vlera dhe sasia e mallrave te importit (si ato te konsumit, ashtu edhe makinerite dhe pajisjet), nuk realizohen tatimet dhe taksat (qe tregon se bizneset nuk funksionojne), rritet numri i te papuneve etj, kjo perben ne vetvehte krize.
Se si perballohet kjo krize, nese qeveria ka fonde te tjera, te pa mobilizuara ne buxhetin e shtetit etj, sic permendem me larte, keto perbejne masa per te kapercyer krizen.
Ne gjithe diskutimet qe behen sidomos ne televizor me duket se keto dy momente nuk ndahen shume qarte.
Mendimi im personal eshte se ne jemi ne krize dhe pamvaresiht qe qeveria zyrtarisht nuk e pranon, ajo po punon (nepermjet privatizimeve) per te minimizuar efektet e kesaj krize.
Krijoni Kontakt