Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 29
    Sinqeritet.Korektesi.
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Selanik Greqi
    Postime
    366

Sekreti prapa flluskave (Shampanja)

(Shampanja)
    Rreth e qark botes Shampanja eshte sinonimi i gezimeze dhe i festimeve.Vertet,shkuma dhe flluskat qe karakterizojne kete pije jane nje vecori dalluese e shume rasteve te gezuara.
    Shume njerez i japin meriten Don Perinjonit per shpikjen e shampanjes.Sido qe te jete,sigurish ai beri shume per te permirsuar cilesine e shampanjes.Ky murg benedikt ishte kujdestar i qilarit te manastirit Hoviler(ne zemer te zones se shampanjes ne France nga viti 1668 e deri sa vdiq ne vitin 1715.Disa njerez ia japin meriten Don Perinjonit per shume metoda qe perdoren sot e kesaj dite ne berjen e shampanjes

Te pareret qe u entuziazmuan per veren shkumezuese ishen Britaniket,por ne shekullin e 18-te ishte obori mbreteror francez qe zbuloi kete pije lluksoze.Megjithate,vini re se per ta quajtur me te vertet shampanje,vererat duhet te prodhohen ne krahinen Shampanje, ne France. Madje dhe rrushi nuk mund te vije nga zone tjeter.
    Nentoka e zones Shampanje eshte e pasur me gure te bardhe gelqeror deri ne 100m thellesi dhe mbulohet nga nje shtrese toke te holle aluviore.Kjo vecori siguron lageshtire te vazhdueshme dhe naten toka cliron nxehtesine e grumbulluar gjate dites.Per me teper,rrenjet e hardhive depertojne me shume se 10m ne toke duke bere me te lehte thithjen e mineraleve, qe jane thelbesore per shijen e holle te veres.

Edhe pse vendi qe eshte quajtur rajoni i Shampanjes mbulon rreth 35 000 hektar toke,vreshtat mbulojne afersisht 28 000 hektar.Hardhite mbillen ne gjysmen e siperme te shpateve dhe te kodrave per te pakesuar ndikimin e ngricave,si ajo e vitit 1985 e cila arriti -30.Rriten tre lloje rrushiinot i bardhe pinot i zi,(qe jane rrush te zinj)dhe shardonej(qe eshte rrush i bardh)
    (disa shampanja behen me rrush shardonej,si e famshmja Blanc de Blans)

Nqs do tju interesonte dhe menyra e berjes se shampanjes mund te me thoni qe ta shkruajme me posht.

ari32
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ari32 : 30-06-2002 mė 03:01
    Dashuria eshte si nje hekur flakerues, qe kur e kap te djeg, me kalimin e kohes plaget mbyllen por shenjat do te ngelen perjete.

Liri ne mendim......Respekt per nje mendim te kundert

Pergjigjia me e mire per nje njeri qe hiqet sikur i di te gjitha eshte heshtja.

Administratore Maska e Fiori
    Anėtarėsuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016
    E lexova pak si me vonese, por mu duk shume interesant informacioni me lart. Te them te drejten as me kishte rene rasti te lexoja per shampanjen.

Nq se akoma te duket me interes, do me pelqente te lexoja vazhdimin.

Pershendetje.

E vertete qe Shampanja ka te beje me rajonin francez, por mbetet fakt qe Dom Perignon eshte nga shampanjat me te shtrenjta e me te mira.
    Ne mos gaboj vlera e saj eshte afersisht 100$ ose Euro per shishe, pastaj varet nga restoranti se ku e blini ku mund te shkoje edhe dy apo tre here me teper.

Mua nuk me pelqen shume, ndofta ngaqe nuk me pelqejne alkoliket e embla, por ama mbetet fakt qe eshte nga pijet me te preferuara dhe qe veshtire do te keni rastin ta provoni.

Ideale per raste te rendesishme, apo kur doni ti beni kortezine dikujt.

El-Letėrsia Maska e macia_blu
    Anėtarėsuar
    04-05-2002
    Vendndodhja
    michigan usa
    Postime
    2,492
    redi , ne rastin me te pare qe do te pij nje gote shampanje, do te bej nje gezuar per ty.
    miqesisht macia blu!
    "Shkolla nuk e ben njeriun me te mencur, e meson te duket i tille" (e.m)

i/e regjistruar Maska e peshkatari
    Anėtarėsuar
    19-05-2002
    Vendndodhja
    Anonim
    Postime
    103
    E lexova shkrimin e ari32 dhe mendova te jape dhe une nje ndihmese te vogel ne rast se nuk e keqkupton kete plotesim ari32. Une po pres pergjigje nga ai dhe po te jete e munder te shkruaj dhe pjesen tjeter ku te shpjegoje metoden e prodhimit te Veres se Gazuar "Champagne".Ne rast se do me japesh leje do te mundohem ta plotesoje shkrimin ne nje kend veshtrimi me te gjere per Veren e gazuar. Ne kontakt me kompiuterin jame vetem diten e shtune. 03.08.02
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga peshkatari : 30-07-2002 mė 20:25
    instruktori

Administratore Maska e Fiori
    Anėtarėsuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016
    Peshkatari, ketu te gjithe hyjme per te lexuar informacion shkencor ne shqip. Nuk ka rendesi nese e jep njeri apo tjetri kete informacion. Madje duke qene se dy ose me shume pjestare te forumit kane njohuri mbi te njejten dukuri, atehere mund te marrim nje informacion me te sakte duke diskutuar me njeri tjetrin njohurite.

Me kete dua te te them se ti mund te vazhdosh me materialin qe ke. Nq se ari32 ka nje mendim tjeter apo me shume njohuri atehere dhe biseda do te behet me shume interesante!

Pershendetje

T'majt e jotja. Maska e Reiart
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    Atje ku arrin tymi i SHARRES
    Postime
    621

Wink Champagne

Ose me mire "spumante" italisht.
    More po a e dini qe kjo spumantja prodhohet edhe ne Shqiperi?
    Dhe c'te prodhuar se, me shume se ne Itali. A e doni edhe kete recete prodhimi? Do ngeleni te mahnitur.

Shpirt i Lirė
    Anėtarėsuar
    15-04-2002
    Postime
    898
    Ari32,

faleminderit per kete shkrimin tend dhe do te te lutesha ta vazhdoje me tej, pasi s'po me rrihet te lexoj se si prodhohet shampanja.

Une kam pare nje emision mbi prodhimin e shampanjes po ne ate krahine te Frances dhe me ka ngelur ne mendje pozicionimi qe i benin shisheve (me koke poshte) ne qilaret e vererave ku dhe i linin per distilim. Ishte teper interesant si emision.

Pra vazhdo te lutem.

Po ashtu, nqs ke ndonje material mbi berjen e vererave ne pergjithesi apo markat me te mira, do ta dija per nder nqs na thua dicka.

Ah, vera pija ime me e preferuar!!
    Por, jo shampanja, ate spara e kam qejf

p.s.
    sa di une mes shampanjes e spumantes ka goxha ndryshim apo?
    Shampanja eshte vete e tille me ato fluskat e saj rrjedhoje e procesit te ruajtjes se veres, kurse spumante ka tjeter lloj pergatitjeje.
    Por s'jam dhe aq e sigurte.

nejse, pls vazhdo!

Anėtarėsuar
    19-05-2002
    Vendndodhja
    Anonim
    Postime
    103
    [QUOTE]Postuar mė parė nga peshkatari
    [B]E lexova shkrimin e ari32 dhe mendova te jape dhe une nje ndihmese te vogel ne rast se nuk e keqkupton kete plotesim ari32. Une po pres pergjigje nga ai dhe po te jete e munder te shkruaj dhe pjesen tjeter ku te shpjegoje metoden e prodhimit te Veres se Gazuar "Champagne".Ne rast se do me japesh leje do te mundohem ta plotesoje shkrimin ne nje kend veshtrimi me te gjere per Veren e gazuar.
    instruktori

Anėtarėsuar
    19-05-2002
    Vendndodhja
    Anonim
    Postime
    103
    [QUOTE]Postuar mė parė nga peshkatari
    [B][QUOTE]Postuar mė parė nga peshkatari
    [B]E lexova shkrimin e ari32 dhe mendova te jape dhe une nje ndihmese te vogel ne rast se nuk e keqkupton kete plotesim ari32. Une po pres pergjigje nga ai dhe po te jete e munder te shkruaj dhe pjesen tjeter ku te shpjegoje metoden e prodhimit te Veres se Gazuar "Champagne".Ne rast se do me japesh leje do te mundohem ta plotesoje shkrimin ne nje kend veshtrimi me te gjere per Veren e gazuar. E kam shkruar 2here te gjitheartikullin por nuk e kam ruajtur dot ndryshimet. Do ta shkruaj nje here tjeter
    instruktori

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Cili ėshtė sekreti yt?
    Nga Poeti nė forumin Ditari i meditimeve
    Pėrgjigje: 79
    Postimi i Fundit: 10-10-2010, 07:13
  2. Sekreti eshte tek syte
    Nga zogu dukagjinas nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 60
    Postimi i Fundit: 27-08-2009, 04:03
  3. Sekreti i Budės
    Nga Tannhauser nė forumin Historia botėrore
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 21-09-2006, 15:43
  4. Pėrgjigje: 18
    Postimi i Fundit: 16-07-2006, 00:50
  5. Sekreti i tyre...
    Nga Matrix nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 18-10-2005, 12:37

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •