Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 48
    ILIR NË GEN Maska e flory80
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Arvanitët Arbërorë një popull i harruar

http://www.youtube.com/watch?v=vScPN6KIgzw
    http://www.youtube.com/watch?v=TcPzzaJtf7k
    http://www.youtube.com/watch?v=HzjJiLh8xSY

Vangjel Labi thotë aty:
    Duam krie, duam qesem. Qesemi ishte ai çë, ai dashi çë ecën përpara vetëm, pastaj vjen qeni, ëh që dalin para, e pastaj kopeja...
    Kopeja Arvanite ka mbetur pa dash që të udhëheqë kopenë!
    Ata janë të terrorizuar, dhe kush hap gojën, pëson fatin e heroit Arvanit Aristidh Kola.
    Ndryshuar për herë të fundit nga flory80 : 08-02-2009 më 20:50
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Flory80, flm per linqet dhe permes asaj linkut tend gjeta edhe nje dokumentar per Suliotet sipas verzionit grek dhe cfare eshte me e rendesishmja edhe vet udheheqesi i misionit grek thote qe Suliotet mund te kene qene Shqiptar ortodoks sepse sic e dijme greket bejne shume zhurme per ta dhe nuk pranojne realitetin.

Ja vlen te shikohet ky dokumentar (qe eshte me perkthim shqip):

Hands up! Maska e Jack Watson
    Anëtarësuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    Flory80, flm per linqet dhe permes asaj linkut tend gjeta edhe nje dokumentar per Suliotet sipas verzionit grek dhe cfare eshte me e rendesishmja edhe vet udheheqesi i misionit grek thote qe Suliotet mund te kene qene Shqiptar ortodoks sepse sic e dijme greket bejne shume zhurme per ta dhe nuk pranojne realitetin.

Ja vlen te shikohet ky dokumentar (qe eshte me perkthim shqip):

http://www.youtube.com/watch?v=nfjO9C0M9Hw

http://www.youtube.com/watch?v=l9YjT...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=x-iOV...eature=related
    Flm GL_Branch qe na vure ne dijeni te ketij dokumentari!

Ju ftoj ta shikoni edhe ju te tjeret sepse ia vlen.

Nuk ka pike dyshime qe suliotet ishin shqiptare, packa se ne ate dokumentar u tha me gjysem zeri, ose me sakte qellimisht nuk u moren me ceshtjen e origjines se sulioteve. Pastaj, mjafton te shohim kullat e sulioteve (kulla tipike shqiptare), pamjen e jashtme te sulioteve (pamje shqiptari) per t'u bindur se ishin shqiptar. Per me teper Marko Bocari ka hartuar nje fjalor shqip-greqisht. Lind pyetja nga e mesoi ky shqipen? Nga nena e baba e ka mesuar se s'kish nga ta mesonte.
    Life's too short to remove USB safely.

Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Faleminderit GL_Branch që i solle këtu, unë e kam parë këtë dokumentar dhe fakti që Grekët e pranojnë Origjinën e Suliotëve është për tu përgëzuar por, po ti vësh re ata e kanë vënë theksin tek Sultiotët ku theksojnë se ajo ishte koha dhe vendi ku Suliotët u bënë Grekë. Ata gjithashtu theksojnë luftën, ndjekjen dhe persekutimin nga "Turko-Shqiptarët" siç na quajn ne. E përshkruajn Ali Pashën si një burracak dhe i pabesë. Me pak fjalë ata me mjeshtëri janë munduar të hedhin helëm mbi lidhjet e Suljotëve dhe Arvanitëve me Shqiptarët e sotëm.
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

i/e regjistruar Maska e _AuLoNa_
    Anëtarësuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232

Thumbs up

Citim Postuar më parë nga gjergj arianiti Lexo Postimin
    E ke gabim ato zonat andej liosia, aspropirgo, e.t.j jane plot me arvanitas.Me ka qelluar te punoj andej duke vene ca kollona dritash neper rruge,dhe me ka rastisur 4,5 here te me afrohen arvanitas dhe te flasim bashke shqip.Dhe me sa duket eshte e vertete ajo llafja qe thojne qe gjaku uje nuk behet, e them kete sepse me sillnin gjera per te pire(ishte periudha veres) dhe rrinin ndonje cope here jashte me mua duke bere muhabet, tamam sic i ka hije mikpritjes shqiptare, nga menyra se si flisnim me dhane pershtypjen se kishin mall, qef per te folur shqip por dhe kishin frike,druheshin ne te njejten kohe sepse sapo afroheshe ndonje greke ndalonin.
    Sa per nismen qe kane marre arvanitasit atje duhet te them se eshte nje gje shume e madhe, duke marre parasysh se me propoganden antishqiptare qe ben qellimisht shteti grek, ka disa shqiptar te lindur ne Shqiperi me pashaporte shqiptare qe hiqen si grek, e jo me arvanitasve qe kane lindur ne Greqi dhe kane pashaporte greke.
    Urime pra vellezerve tone arber per nismen e marre,me mire vone se kurre.

Ke shume te drejte per kete! Te gjitha zonat perreth Athines, si Kifisia, Elefsia, Aspropirgo, Hekali e shume e shume fshatra te tjera, jane plot me Arvanitas. Une kam qene nder Shqiptaret e pare ne 90 qe shkuam. Ishte vertet e cuditshme, sepse nuk na besonin veshet qe te gjenim nje fshat te gjithe me te njetat tradita, kostume, veshjet, gjuhe si pothuajse ne fshatratat e thella te jugut te SHqiperise.
    Une jetuar midis tyre gati 1 vit e gjys, dhe te pakten me sa kohe qe ndenjem ne atje deri ne 92 ishin njerez me nje karakter dhe me nje dashuri te madhe. Shume te kujdesshem, dhe na priten te pakten ne Shqiptareve te pare, me krahe hapur. Gjuha Arvanitase ishte kudo edhe tek femijet 8 vjecar, ne ate gjuhe komunikonin. Greqishtja perdorej vetem per bisnese apo kur kishin greker verdalle. Ishte vertet per ne qe vajtem te paret nje fenomen i papare e i pa degjuar. Nje nga arsyet qe mua me mori pak me teper te mesoja Greqisht kur ndenja atje, ishte arsyea sepse donin qe tu flisja Shqip sidomos vajzave te reja qe donin ta perforconin gjuhen.

Eshte nje dicka, me ato qe pyetem dhe mesuam, ata kane pasur nje shtrengim psikologjik per gjuhen dhe te pranonin ne sy te grekereve qe ishin Arvanitas, kete na e kane thene vete, sidomos ate te gjenerates qe jane mbi 69 vjec tani, dhe i rrihnin ne shkollera se nuk flisnin mire Greqishten, dhe u thoshin mos te flisnin me gjuhen e tyre. Po te shikosh ndryshimin fizik midis Arvanitaseve dhe Grekerve jane si nata me diten, mbasi Arvanitasit, jane te gjate, me floke dhe sy te celet.

Dmth me vjen mire qe kane filluar te marrin hapa te tilla, por nuk jam aspak e cuditur, mbasi kam miq familjar nga ata qe na mbajten kur ishim atje.

Rrofte kujtimi i paharuar i Aristidh Kolias

http://video.google.com/videoplay?do...55429150&hl=en
    Ndryshuar për herë të fundit nga _AuLoNa_ : 21-02-2009 më 01:48 Arsyeja: edit

Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Shumë faleminderit AuLoNa!
    Gjithësecili që ka histori të tilla unë do tu lutesha ti ndanin këtu me ne sepse janë shumë të rëndësishme.

i/e regjistruar Maska e cool_shqype
    Anëtarësuar
    30-05-2007
    Vendndodhja
    jetoj me lemoshat e nanes natyre
    Postime
    1,024
    WOW
    ky eshte nje lajm (po qe i vertete baraz me shpalljen e Dardanise se pavarur, pa ekzagjerim) me te vertete i bukur
    kjo do te thote qe te ngrene koke nga presioni shumjecar dhe do te mund te shohim njeri tjetrin ne sy si vellau vallane e do te flasim Shqip pa pare rreth e rrotull.....
    Kam patur mundesine te jetoj ne Athine per 10 vjet dhe rrethinat qe pershkruajne bashkeforumsat me lart i kam shkelur pellembe per pellembe....mund te them si te shkoje ne nje rreth te jugut te Shqiperise, kishte perj tyre te te gjitha llojeve, veshtire te te pranonin ne fillim po pastaj beheshim si burazere, po kur diskutonin... dukej se shqipja kthehej me qinra vjet pas.
    BESOJ SE PUNA DHE VEPRA E TE SHENJTIT ARISTIDH KOLJA NUK KA SHKUAR KOT....URIME

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anëtarësuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546
    Edhe une jam i pajtimit,se qe nga perfundimi i luftes ne Kosove,ky eshte lajmi me i mire per mua.Shpresoj qe arvanitasit ta kene me gjithe mend dhe mos ta leshojne kete "zog" nga dora.Pa marreparasyshe veshtersite qe do te kene.
    Shqiperia dhe Kosova ,qe te dyja bashke,duhet ti ndihmojne ne kete drejtim,ne cfaredoaspekti qe ata te kene nevoje.Dhe neqoftese kjo " qerre" ,fillon njehere te levize,nuk do te ndalet me.
    Forca Arberia,ju prifte e mbara ju bashke me ne!

Une jam shqiptar Maska e gjergj arianiti
    Anëtarësuar
    29-12-2008
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave
    Postime
    92
    Flory80, a ke degjuar ndonje te re per shkollen qe u hap?Sa nxenes ka?
    Duaje atdhene si shqiponja folene.

Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Shkolla vazhdon të funksionojë si shkollë fundjave domethënë pak a shumë si "Sunday School" siç njihet në Perëndim.
    Nuk kam informacione për detajet. Por është shumë e sigurtë që shkolla vazhdon të funksionojë.

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Si mund të ulet ndikimi grek në shqipëri ?
    Nga Anton në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 192
    Postimi i Fundit: 14-08-2011, 17:46
  2. Përgjigje: 1013
    Postimi i Fundit: 30-06-2011, 13:05
  3. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  4. Shkolla e parë shqipe në Labovë, jo në Korçë
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 21-04-2009, 02:40
  5. Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 09-06-2002, 14:37

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •