Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    i/e regjistruar Maska e Borix
    Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316

Të fusësh hundët atje ku s'të takon!

Pjesen e meposhtme e kam shkeputur nga libri "Te Mjeret" (ose "Les Miserables", sic njihet) te shkrimtarit (tim te preferuar) Victor Hugo.

Keto pak rreshta jane thurrur ne menyren me te jashtezakonshme dhe shprehin me se godituri realitetin e te gjitha shoqerive ne bote. Mendova t'i ndaja me ju, duke mirepritur cdo lloj opinioni, dhe per te diskutuar.

* * *

S’ka njeri më të keq se ai që përgjon dhe fut hundët kot në veprimet e të tjerëve. “Pse filan zotëri vjen gjithmonë në të errur?”, “Pse filani nuk e var kurrë çelësin në gozhdë të enjteve?”, “Pse shtegton gjithmonë rrugicave?”, “Pse filan zonjë zbret nga karroca përpara se të arrijë në shtëpinë e vet?”, “Pse dërgon t’i blejnë një fletore për letra, kur ajo të tilla ka në shtëpi sa të hajë qeni?”, etj., etj. Ka asi njerëzish, të cilët, për të gjetur çelësin e këtyre enigmave, që nuk hyjnë aspak në punë, shpenzojnë më shumë të holla, më shumë kohë, heqin më shumë keq nga sa do të duhej për të bërë dhjetë punë të mbara; dhe këtë e bëjnë krejt falas, nga qejfi, vetëm e vetëm se i bren kureshtja nga brenda. Do të venë e t’i bien pas e ta gjurmojnë të birin apo të bijën e botës me ditë të tëra, do të rrijnë të bëjnë rojë e të përgjojnë me orë të tëra qosheve të rrugëve, nën qemeret e portave, natën, në të ftohtë e në shi, do të shtien kallauzë pas kallauzësh, do t’u japin të pinë e do të dehin karrocierë e shërbëtorë, do të blejnë ndonjë shërbyese, do të shtien në dorë ndonjë portier. E përse? Për asgjë. Kjo është një vardisje këmbëngulëse për të parë, për të mësuar dhe për të futur hundët në punët e të tjerërkujt. U ha goja për të folur. Dhe shpesh këto sekrete të njohura, këto enigma të zgjidhura shkaktojnë katastrofa, dyluftime, falimentime, rrënim familjesh, shkatërrim jetësh dhe u sjellin gëzim të madh atyre që kanë “zbuluar gjithçka” pa asnjë interes, por vetëm nga instinkti. Ç’gjë e trishtuar!

Një palë njerëz janë të këqij vetëm e vetëm për shkak se s’u rrihet pa folur. Bisedimi i tyre, kuvendimi në sallon, llafet në dhomën e pritjes, janë si ata oxhakët që i djegin shpejt drutë; atyre u duhet shumë lëndë djegëse; dhe kjo lëndë djegëse është fqinji, i afërmi.

Shkëputur nga Të Mjerët, f. 218, Vëll.1, Victor Hugo
    (Botimi në shqip i vitit 1982)
    Ndryshuar për herë të fundit nga Borix : 21-06-2007 më 15:11
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Shkrimet artistike te shkrimtareve te medhenj kane gjithnje mesazhe filozofike, por asnjehere abstrakte - ato jane mesazhe reale, per ndodhite e jetes qe nuk shpjegohen ndryshe pervec armes filozofike neper shkrime e vargje.

Per shembull, dikush ka munduar te perdore adresen time qe kisha bere publike vetem ketu ne kete forum per te regjistruar nje llogari ne facebook. Rastesisht pas shume kohes hapa kete adrese dhe verej se Facebook me kerkonte konfirmim. Gallata e rastit ishte emri me te cilin me kishin regjistruar - emer sllav. Njerez te tille, qe s'kane pune tjeter, sic thote Hygoja me lart, jane llumi i shoqerise...
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

i/e regjistruar Maska e Socio
    Anëtarësuar
    28-12-2008
    Postime
    84
    Citim Postuar më parë nga Borix Lexo Postimin
    Ska njeri me te keq se ai qe pergjon dhe fut hundet ne punet e tjereve

Une mendoj, se ka edhe ma keq. Psh, ai njeri qe ka mendjen e madhe.

Gjyshja jeme, rahmet i paste shpirti, thojke:

Te nemurit me te madh qe mund ti bohet nje njeriu eshte:

'TU RIT MENDJA'

Ah, e kom pase ate gjyshe shume te mecme !
    Ndryshuar për herë të fundit nga Socio : 30-01-2009 më 05:49
    'Freedom of conscience entails more dangers than authority and despotism'.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Borix Lexo Postimin
    Shkrimet artistike te shkrimtareve te medhenj kane gjithnje mesazhe filozofike, por asnjehere abstrakte - ato jane mesazhe reale, per ndodhite e jetes qe nuk shpjegohen ndryshe pervec armes filozofike neper shkrime e vargje.

Per shembull, dikush ka munduar te perdore adresen time qe kisha bere publike vetem ketu ne kete forum per te regjistruar nje llogari ne facebook. Rastesisht pas shume kohes hapa kete adrese dhe verej se Facebook me kerkonte konfirmim. Gallata e rastit ishte emri me te cilin me kishin regjistruar - emer sllav. Njerez te tille, qe s'kane pune tjeter, sic thote Hygoja me lart, jane llumi i shoqerise...
    ke shume te drejte lol,jane personat me te poshter ne bote ata qe merren me punet e te tjereve,dhe me e forta eshte se nuk kane asnje lloj perfitimi per vete,cattiveria gratuita(keqedashje gratis) thote italiani.

vete kam pesuar shume nga keta lloj personash,po permend shembullin me te rende qe me ka ndodhur.
    rreth nje vit me pare nje idiot virtual pa me njohur mua aspak personalisht,pra nuk dinte dhe nuk di asgje as emrin as mbiemrin tim....shpifi majtas e djathtas sa i donte qefi,kulmi i shpifjes ishte kur thoshte qe une kam nje femije me nje angleze,qe merrem me pune te pista etj....si dhe lloj lloj shpifjesh te tjera te paskrupullta.

e keqja eshte se jo vetem ne boten reale jane kta lloj personash,ka me tonelata dhe be boten virtuale,ku arme te vetme kane shpifjen.

si dhe dhjetra here kane tentuar te me thyejne passin ne gmail....meqenese une e kam te lidhur njeren adrese te gmail me nje tjeter adrese timen po ne gmail,me vjen shpesh here email nga stafi i gmail ku thote qe une kam kerkuar te nderroj password(dhe me jep linkun te nderroj passin),qe ne fakt nuk kam kerkuar,dikush tjeter tenton te thyeje passin(pra dikush qe kerkon te futi hundet ne punet e mia)....vazhdoni tentoni se lesht keni per te gjetur.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 30-01-2009 më 06:32

Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Keto jane shembuj specifik, si shembulli im qe eshte disi banal, por tregojne thellesine e keqesise se njeriut medioker e me poshte e me larte...

life is a flower Maska e maryp
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Vendndodhja
    ne univers
    Postime
    3,897
    per fat te keq eshte ne natyren njerezore te fusin hundet aty ku nuk i takon..ne nje fare menyre e bejne te gjithe, kush me shume e kush me pak, por kur eshte dicka qe nuk sjell pasoja mund dhe ti kalohet siper, e keqja eshte kur njerezit bejne veprime apo thone fjale qe cenojne rende dike..
    do te ishte shume perfekte bota sikur te gjithe njerezit te merreshin me vetveten por perfeksioni nuk egziston dhe as qe i afrohemi sadopak
    NESSUNA VITA PUO' DIRSI COMPLETA SENZA UN PIZZICO DI FOLLIA (COELHO)

cmitizuese Maska e zerbina
    Anëtarësuar
    16-01-2008
    Vendndodhja
    S`e di me thane
    Postime
    129
    Ne turqit e kemi zakon te fusim hundet ne punete te tjereve.

Dhe ju lutem ,mos mi fshini me mesazhet.

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Citim Postuar më parë nga zerbina Lexo Postimin
    Ne turqit e kemi zakon te fusim hundet ne punete te tjereve.

Dhe ju lutem ,mos mi fshini me mesazhet.
    arkadash nuk ka turq ne bathore. ça genjen

i/e regjistruar Maska e Socio
    Anëtarësuar
    28-12-2008
    Postime
    84
    Citim Postuar më parë nga maryp Lexo Postimin
    e keqja eshte kur njerezit bejne veprime apo thone fjale qe cenojne rende dike..

Dhe kjo vjen nga mendjemadhesia !

Mendje-madhi eshte se pari i keqi i vetes, dhe se dyti i keqi i te gjithe tjereve.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Socio : 30-01-2009 më 07:34
    'Freedom of conscience entails more dangers than authority and despotism'.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-12-2008
    Postime
    7
    Keshtu pra jemi ne

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përse duhet "të fusësh hundën" aty ku s'të takon?!
    Nga strange në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 41
    Postimi i Fundit: 13-04-2024, 04:41
  2. Pse duhet hequr Rama?
    Nga POKO në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 154
    Postimi i Fundit: 19-03-2021, 17:54
  3. Programi mbrojtës më njofton për hyrje të paautorizuara
    Nga Reiart në forumin Rrjeti kompjuterik
    Përgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:00
  4. Poezi nga Diabolis
    Nga Diabolis në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 499
    Postimi i Fundit: 13-05-2004, 12:06

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •