Postuar më parë nga
Albo
Ate qe ti quan "mani", une e quaj besim. Une nuk e kam per turp qe te rrefej me plot goje besimin tim orthodhoks, dhe perkatesine time fizike dhe shpirterore brenda Kishes Orthodhokse. Nuk e bej kete si "mani" apo se "dua te dukem", por se une besoj me gjithe qenien time se besimi orthodhoks eshte besimi i vetem i vertete dhe i plote ne Zot ne historine e njerezimit. Nese ti ofendohesh nga rrefimi i besimit tim, ky eshte problemi yt e jo i imi.
Cfare mund te thuash per nje njeri qe thote se eshte i krishtere por nuk na rrefen besimin e tij apo Kishen ne te cilen shkon?!
Jisui ate mision nuk ua dha "nxenesve" te Tij, ua dha Apostujve te Zgjedhur te Tij. Dhe keta nuk ishin besimtare dosido nga rruga qe ndiqnin nga pas Jisuin kudo qe shkonte, keta ishin ata qe Krishti thirri para se te niste misionin e tij. 12 apostujt.
Ne injorancen tuaj apostolike, ju u pelqen "qe te hiqeni apostujt" kur nuk jeni te tille. Ti nuk je apostull i Krishtit, as une nuk jam apostull i Krishtit. 12 apostujt e zgjedhur te Tij dhe pasardhesit e tyre ne shekuj, ata peshkopet e Kishes Orthodhokse, ata jane apostujt e zgjedhur te Krishtit, detyra e te cileve eshte te mbrojne te pacenuar besimin dhe ta predikojne ate.
Detyra ime dhe jote si besimtare te thjeshte eshte qe te deshmojme besimin tone me jeten tone, dhe ti ndihmojme njerezit e tjere qe te gjejne Kishen dhe Apostujt e Krishtit ne ate qe bota e njeh si Kisha Orthodhokse. Por te gjitha detyrat qe kane te bejne me perkujdesjen ndaj besimtareve, Krishti nuk ti ka lene ty e mua, ua ka lene te thirrurve te tij ne Kishe, atyre qe misherojne misterin e prifterise, peshkopeve, prifterinjve e dhiakeve te Kishes.
Kryepeshkopi Anastas nuk mund te flasi dot me ate gjuhe qe flasim ne me njeri-tjetrin, pasi ai pavaresisht se ka 21 vjet qe jeton mes shqiptareve, asnjehere nuk i ka lene vend vetes qe te lendoje ndjenjat e komuniteteve te tjera fetare ne vend. Une te flas me kete gjuhe te ashper ty pasi njerezit si ti jane me te vertete per te ardhur keq: je lindur e rritur ne nje nga qytetet shqiptare me traditen me te lashte, me te bukur dhe me te pasur orthodhokse, dhe ti zgjedh qe ta injorosh kete thesar shpirteror qe ke ne qytetin tend, dhe vete e kullot ne lendinat e ungjilloreve e protestanteve te huaj. Te flas me ate gjuhe pasi me dhimbsesh, se i ke rene te mires me kembe dhe nuk e ke kuptuar.
Sa per ata ungjilloret e protestantet ne Shqiperi, njeri nga ata eshte sot Peshkop ne KOASH. Peligrinazhi i tij shpirteror e shpurri ne Kishen Orthodhokse dhe sot ai eshte nje apostull i Krishtit mes shqiptareve. Eshte nje nga 9 peshkopet e Sinodit te Shenjte te KOASH dhe ne krah te Kryepeshkopit Anastas.
Ishte qellimi i tyre shkollimi ne gjuhen shqipe i shqiptareve apo perdorja e mungeses se shqipes per te kolonizuar nje popull te tere e per ti kthyer ne protestante? Fillimisht, protestantet e Londres u hoqen si te sinqerte ne sipermarjen e tyre, dhe kjo beri qe te siguronin mbeshtetjen e Kristoforidhit, i cili mori persiper qe te mesonte te dy dialektet e shqipes, toskerishten e gegnishten, e te perkthente Ungjillin ne shqip nga greqishtja. Por kur Kristoforidhi e perfundoi me sukses projektin e tij, me vlera te jashtezakonshme per komunitetin e tij orthodhoks dhe ate romano-katolik ne Veri, protestantet e nxorren koken e tyre: ata i kerkuan Kristoforidhit dhe nje grushti orthodhoksesh te kulturuar te kohes qe me Ungjillin ne dore, te benin propaganden e protestanteve ne mbare vendin, ne menyre qe shqiptaret te ktheheshin te gjithe ne protestante.
Kristoforidhi sigurisht qe nuk pranoi te behej pale e ketyre paleve. Ai e shikonte misionin e tij per perkthimin e ungjillit nga greqishtja ne shqip, si nje kontribut per traditen e lashte orthodhokse ne vend. Si nje dhurate per komunitetin e tij orthodhoks te cilit i perkiste. Te behej pale me propaganden protestante te motrave Qiriazi nga Korca apo te Petro Nini Luarasit nga Kolonja, per te do te thosh te shkelte me kembe besimin e tij orthodhoks dhe mbi te gjitha te shkelte me kembe mbi traditat fetare te gjithe shqiptareve ne Shqiperi. Propaganda protestante mes shqiptareve nuk kish ne shenjester vetem orthodhokset, por te gjitha komunitetet fetare tradicionale te vendit. Sipas kendveshtrimit protestant, shqiptaret ishin populli i vetem evropian qe nuk kish degjuar akoma per Krishtin, packa se tradita fetare orthodhokse ne Shqiperi eshte nje tradite apostolike.
Kisha me te drejte e ngriti zerin e saj kunder ketyre planeve, duke shkisheruar te gjithe ata intelektuale orthodhokse te kohes qe u bene pale me protestantet angleze e amerikane. Kurse Kristoforidhit i ka ngritur bust ne Elbasan dhe ungjillin e tij KOASH e ka perdorur ne liturgjite e saj deri vone. Ty te pelqen te mendosh se ungjillin e perkthyen protestantet e Londres, por ne fakt ata vetem sponsorizuan projektin, ungjillin e perktheu Kristoforidhi. Dhe per te kuptuar se sa seriozisht e mori ai kete pune, duhet te mesosh qe shpenzoi nje kohe te konsiderueshme si ne jug edhe ne veri te vendit, vetem per te mesuar dialektet dhe gjuhen e vendasve. Dhe nuk prodhoi vetem nje ungjill, prodhoi dy te tille, nje ne dialektin toske, e tjetrin ne dialektin gege.
Albo
Krijoni Kontakt