Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 24
    i/e regjistruar Maska e BHGod
    Anėtarėsuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    Tiranė
    Postime
    447

Si e mbroj falas kompjuterin tim nga viruset!

Mė poshtė po jap mėnyrėn time si mundohem tė trajtoj infektimin e kompjuterit nga parazitat e rrjetit ose ata tė marrė me anė tė tjera. Secili mund tė japė kėtu versionin e tij, qė tė mėsojmė nga njėri-tjetri.

Ke njė drajv tė jashtėm USB, njė njeri qė ta jep atė, qė ėshtė marrė nga njė Internet Caffe, i lidhur nė internet. Ke njė kompjuter dhe njė virus! Metodat e ndryshme, pėr tė cilat sot edhe mund tė paguash, mund tė bėjnė qė kjo pajisje me vlerė pėr ata qė u hyn nė punė tė kthehet nė normalizim.

Pas tetė vjetėsh eksperience thuajse tė pėrditshme me njė pajisje tė tillė, ka ardhur njė kohė kur, pėr fat tė mirė, arrij tė kuroj dhe parandaloj ēdo infektim tė mundshėm nga njė ndėrhyrje e jashtme. Pėr kėtė pėrdor katėr (pesė, nė fakt) programe tė cilat secili qė ėshtė i interesuar mund t'i gjejė falas: i vetmi shpenzim ėshtė koha pėr tė gjetur keqbėrėsin e vėrtetė qė nuk te lejon tė ēatosh lirshėm me shokun tėnd, apo tė shkruash nė Word, apo tė lundrosh nė internet pa merakun se dikush tjetėr po regjistron tastet qė ti shtyp.

Para se tė pėrmend programet qė mė ndihmojnė, duhen pasur parasysh kėto rregulla:

1. Pėr internet: Nuk duhet klikuar mbi linke qė janė tepėr tė gjata dhe nga persona apo adresa qė nuk janė tė njohura pėr ne (qė shpesh na kėrkojnė tė regjistrohemi). Pėr faqet me kode tė zhbllokimit tė paligjshėm tė programeve ose pėr faqe me pėrmbajtje pėr tė rritur, nuk duhet shkarkuar asgjė.
    2. Pėr kompjuter: Nėse futet njė drajv i jashtėm USB dhe eksplorohet dosja e tij, nuk duhet klikuar mbi ndonjė program qė ėshtė mė i vogėl se 200 KB. E njėjta gjė vlen edhe kur bėhen shkarkime (nė mėnyrė ilegale) nga programet LimeWire, eMule etj.

Tani, programet tė cilat tė shpėtojnė nė shumicėn e rasteve janė kėto.

a. Sandboxie (bėn mbėshtjelljen e njė programi tė hapur, nė njė kuti rėre, i cili realisht nuk vepron nė llogarinė aktuale tė Windows-it)
    b. Autoruns (zbulon se cilat programe nisin automatikisht me sistemin) *
    c. Process Explorer (zbulon dhe mbyll gjithė shėrbimet apo programet qė veprojnė realisht nė Windows) *
    d. TCP View (shikon pėr portet e hapura nė kompjuter, ose ato tė mundshme qė mund tė jenė duke u lidhur me jashtė)
    e. Hijackthis (bėn thuajse tė njėjtėn gjė si Autoruns dhe Process Explorer, por ndonjėherė pak mė shumė)

Programet me yll (*) janė nga mė tė rėndėsishmet qė pėrdor nė rast infektimi ose nė kohėn e lirė (kur kompjuteri mė mbingarkohet papritur). Pėr masė parandaluese pėrdor Sandboxie-n (p.sh. tani kam hapur Internet Explorer, por vlen edhe pėr tė instaluar programet e reja nė provė). Kur dyshoj pėr njė program, shikoj nėse ai bėn ndonjė lidhje kur unė hyj nė internet (me TCP View) ose zbuloj se ēfarė procesesh tė tjera veprojnė nėn tė (me Process Explorer).

Pėrderisa kam njė laptop tė cilin nuk e krahasoj dot me njė desktop (nuk dua ta ngadalėsoj, nuk kam qejf kur "mundohet" me zhurmė gjatė skanimit nė sfond nga njė antivirus, dua ta pėrdor vetėm pėr punėn time) unė nuk kam program antivirusesh. Por mund tė ketė nga ata qė nuk e pėrdorin dot menjėherė listėn mė sipėr me softuere. Me informacionet e mia, pėr tė mos e ndėrlikuar shumė jetėn, mund tė pėrdoret njė antivirus falas si Avira (i konfiguruar mirė) dhe shumė kujdes.

P.S.: Asnjėherė nuk do tė ketė edhe aq siguri nėse sistemi Windows nuk ka ridatimet (updates) mė tė fundit. Pėr kėtė, shpesh klikoj nė mėnyrė manuale te Windows Update (nė Start - Programs).
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga BHGod : 01-02-2009 mė 09:59 Arsyeja: Shtim i P.S. :)

i/e regjistruar Maska e valdetshala
    Anėtarėsuar
    15-03-2008
    Vendndodhja
    Pejė-Republika e Kosovės
    Postime
    2,363
    faleminderit per keto programe te mrekullueshme, per hijack this kam pasur njohuri dhe e kam provuar perderisa per te tjerat tani mesova flm edhe nje here
    BH GOD nuk mund ta shkarkoj PROCESS EXPLORER nuk e di pse, as me MOZILLA as me IE7???

i/e regjistruar Maska e BHGod
    Anėtarėsuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    Tiranė
    Postime
    447
    Kjo duket e ēuditshme, valdetshala, gjithsesi ky eshte linku i shkarkimit, dhe po nuk ia dole prape atehere te duhet te instalosh nje program per shkarkime ("download manager", po deshe provoje ta instalosh ne Sandboxie, , ndonese nuk e kuptoj pse duhet ta kesh kete problem).

Gjithė tė mirat

Evidenca Maska e RaPSouL
    Anėtarėsuar
    09-03-2006
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    17,464
    Flm pėr shkrimin qė solle BHGod tė falenderoj shumė pėr kėtė punė qė bėre. Poashtu kam dėgjuar dhe shkarkuar njė antivirus falas pėr njė periudh prej 90 ditėve qė ishte dhe mu duk shumė efikas, ishte tek faqja e microsoftit.
    Sui generis

Anėtarėsuar
    15-03-2008
    Vendndodhja
    Pejė-Republika e Kosovės
    Postime
    2,363
    po ja tani e provova prape dhe njesoj , nuk e di pse vetem me del faqja e bardhe dhe done por nuk shkarkon sidoqofte i kam shkarkuar keto tjerat flm

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-10-2007
    Postime
    833
    une kete process explorer sapo klikova tek linku qe kishte lene BHgod, u shkarkua direkt me mozilla... nuk e di cte te them Valdet miku!

Anėtarėsuar
    15-03-2008
    Vendndodhja
    Pejė-Republika e Kosovės
    Postime
    2,363
    une prape provova pathfinder por ma qet sikur ne foto

perderisa prej kompjuterit tjeter e shkarkova nuk e di se qka eshte puna, hera e pare qe po me ndodh, as me mozilla as me ie7
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura   
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga valdetshala : 31-01-2009 mė 16:03

Te une hapet dhe shkarkohet.
    "Expensive watches do not create time, but reflect how expensive it is to their owner."

Anėtarėsuar
    15-03-2008
    Vendndodhja
    Pejė-Republika e Kosovės
    Postime
    2,363
    mire do mundona ta gjej se ku eshte problemi dhe do ju lajmeroj sepse me duket diqka e jashtzakonshme, shume qudi a???

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    eshte e kote,antiviruset dhe antispywaret nuk vlejne nje lek,nuk e mbrojta dot me te paguar,imagjino pa lek...gjithmone dalin viruse te reja dhe spyware te rinj qe antivirusi qe keni nuk ka ca i ben,beni upgrade sa te doni

antiviruset jane gjithmone nje hap prapa viruseve.....krahasim,dikush nderton arme atomike,ti merresh me mbrojtje antiatomike,lesh me qime.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 31-01-2009 mė 16:32

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kompjuterat e infektuar nga viruset nė 24 orėt e fundit
    Nga besart nė forumin Lajme nga informatika
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 07-01-2005, 09:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •