Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 8
    pirg hologramesh Maska e Inteligjentja
    Anėtarėsuar
    08-10-2005
    Vendndodhja
    Ne kontinentin e Kurrkundit
    Postime
    862

A po prishet tradita shqiptare e dasmave?

Fillimisht, ashtu si perhere, dua te kerkoj ndjese nqs rezulton nje teme e hapur e ngjashme me kete mgjth nga kerkimi im neper forum s'me rezultoi asgje.

Ajo qe kam vene re shume kohet e fundit , eshte prefernca e shqiptareve (disave fale Zotit) per muziken e ashtu-quajtur "tallava". Kaq ne dashuri jane disa prej nesh me kete "zhaner" sa kengetare te tipit Moli, Muharremi etj. jane emrat me te lakmuar neper DASMAT SHQIPTARE. Mua personalisht me duket shume shqetesues ky fakt sepse ne kemi kenge shume te bukura qytetare qe jane kenduar neper dasma dhe qe duket se jane "zhdukur" nga traditat tona (vecanerisht dasmat) sidomos keto dy dekadat e fundit. Ju c'mendim keni per kete? A eshte shqetesuese kjo, apo jo? Pse?
    Homo sum; humani nil a me alienum puto.

i/e regjistruar Maska e alproud
    Anėtarėsuar
    03-05-2008
    Postime
    292
    Shqipetaret gjithnje kane qene ne status te paqarte, gjithnje ne tranzicion dhe fatkeqesisht te pafund. Eshte nje ndjesi per shqipetaret te ndihen rehat me te huajen, ne rastin konkret duke i vene theksin muzikes orientale dhe te lindjes. Kenge te tilla jane te populluara dhe e kuptoj qarte shqetesimin tuaj qe nuk eshte asgje me pak se i njejte edhe per mua. Por do te deshiroja te theksoja se popullariteti i kesaj muzike eshte si nje kohe e shkurter e nje moti te padeshiruar qe te jep pershtypjen se kohet me dielle s'do te vijne me. Por jetegjatesia e tyre eshte momenti.

Eshte e patolerueshme dhe nencmuese qe kjo muzike e paidentitet kombetare e perzier mes tradicionales, perendimores dhe orientales te jete ne fokus ndersa muzika e vertete me te cilen dentifikohemi te jete e padeshiruar. Shqipetaret jane pak te edukuar per veteveten, vleresojne pak veteveten, jane adoptues te medhejn te se huajes dhe neperkembes te pjeses identifikuese te etnicitetit the kombit te tyre.

Shume do te dalin ne favor te nje muzike te tille duke i dhene rendesi lirise se zgjedhjes, por asesi nuk mund te provohet si e drejte dicka e tille pare nga kendveshtrimi etnik, kulturore, historik dhe shoqerore. Dasma shqipetare sikurse pjeset e tjera te tradites dhe kultures kane kaluar vale me te rrezikshme influencash dhe jane ballafaquar me tipe te ndryshme, ndonjehere edhe te imponuara por gjithnje ka ruajtur rrenjet e identitetit te vet, vecantise, shijes dhe performances.
    Fali armiqte e tu por asnjehere mos harro emrat e tyre.

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Para luftės kanė knue vetė ēikat, kurse mas lufte erdhi Kfori dhe Unmiku dhe shkatėrruan krejt kulturėn tonė.

I love god
    Anėtarėsuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Une e kam bo simas traditave.

te shofim Alibaben si do e boj.

lene mer ti umnikun, se eshte si enveri.do vdesi nji dite.

Perjashtuar Maska e morrison
    Anėtarėsuar
    16-01-2007
    Vendndodhja
    Me kembe ne toke!
    Postime
    822
    Ne jug ne pergjithsi vazhdojne ti bejne dasmat sipas tradites dhe muzika po ashtu...

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Une e kam bo simas traditave.

te shofim Alibaben si do e boj.
    E zamė shembull: Njė dasmė tė bėhet rreth 5.000 euro.

Unė me 5.000 euro e mar nusen e shkoj nė plazh, 3 muaj, edhe atė njė pushim luks pėrtej luksi.

I love god
    Anėtarėsuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Djalo jane tradita, qe as ti as ajo shoqja int.servis si shperfillni dot.

kurseje 5000 euroshin.mos rri neper kafe dhe e ban edhe plazhin.

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Djalo jane tradita, qe as ti as ajo shoqja int.servis si shperfillni dot.

kurseje 5000 euroshin.mos rri neper kafe dhe e ban edhe plazhin.
    Paj traditat kanė ndryshue, i thirr do balosha u jep mish e raki e i knaq muzikė, e dikur kur t'bajn me shkue thojn ēfarė budalle sa harxhimet i ka ba. Bile a droe si t'shajn. Se kur t'martohen vetė, mos prit si po t'thirrin n'darsum.

E kam fjalėn pėr traditat siē po bėhet fjalė edhe kėtu nė temė, se traditė ka qenė qė tė thirret e tėrė krahina, e shok pas shoku, e kushėri pas kushėriri. Po pėr familje bėn njė banket tė vogėl.

Tema tė Ngjashme

1. Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-11-2016, 09:56
  2. Identiteti evropian i shqiptarėve
    Nga Iliriani nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  3. Plavė e Guci
    Nga Davius nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 05-10-2008, 23:36
  4. Dosja antishqiptare e Greqisė, 1912-2007
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 645
    Postimi i Fundit: 15-10-2007, 19:27
  5. Mesjeta e hershme shqiptare
    Nga DYDRINAS nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 15-11-2006, 15:10

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •