Close
Faqja 11 prej 11 FillimFillim ... 91011
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 103 prej 103
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    13-11-2004
    Postime
    125
    Citim Postuar mė parė nga fisniku-student Lexo Postimin
    Deri tani ,ne baze te disa shkrimeve qe jan postuar ,kjart mund te verejm se perpos qe nuk ju kan qasur temes ne menyre te duhur, zakonisht as ne menyre indirekte nuk ju kan qasur temes.

Sinqerisht ne baze te disa shkrimeve ,per nje moment krijova pershtypjen se disa anetare ,flisnin thujase ky problem paraqet nje lloj kurioziteti ne ndonje vend te aziz apo afrikes se larget dhe per ne shqiptaret ,na eshte gatuar si Kuriozitet qe te quditemi ..

Nuk quditem me kete fakt ,sepse shumica dermuese e anetareve te ketij forumi i perkasin botes se diaspores dhe kur flasin per trojet shqiptare ,zakonisht bazohen ne te dhenat qe i jep TVja dhe Interneti ,apo apo mundohen qe te mesojn diqka per vendin e tyre ,permes MTVs apo EuroSportit. Apo ndoshta disa brother nga shqipria duke shikuar NonStop TVt Italiane harrojn se qfar ngjet tek realiteti qe i rrethon ,dhe ne momentin kur ndegjojn raste te tilla,befasohen se si nuk i kan pare me pare ne boten Televizive Italiane apo Greke apo ku ta di une.

Realisht ne baze te disa Pohimeve te Femrave qe lexova ,kjart kuptova se disa Kan endrra te tipit "Liza ne Boten e Qudriave" ,apo ta thjeshtesoj me shume : Enderrojn Jeten Hotelerike - Me sherbetore 24 0re Online dhe Sistemi i jetes te jetė keshtu : Ha ,Pi ,Rri Q..-. Duke harruar qe jeta kete ofert nuk ka per te ja ofruar as ne enderr. Femra duhet te kuptoj se ne momentin qe martohet duhet te kete per barre edhe disa obligime ,sepse nuk martohet vetem per qellime Produktive industriale - Kerpurdhash.

Ti Qasemi problemit ne menyre Konkrete

Dikush barrierat e kesaj natyre ,mund ti konsideroj qeshtje Klasash apo qeshtje emancipimesh ,duke i konsideruar keto raste si te buruara nga anomali te karakterit pedagogjik apo edhe deri tek supozimi i fundit ,qe sillet rreth injorances se sistemit te jetes se nje pjese te popullsis ne Kosove qe praktikojn sistem te jetes familjare te ndryshme ,me sistemin familjar qe praktikohet ne familjet ne Shqipri.

Si gjithnje per ta pasur me praktike nje qeshtje ,me duhet ta marre nje shemull konkret:

Nje nder shkaqet dhe faktoret kyq qe mendoj se e perbene Piken Kyqe te problemit eshte Raporti I ngrire nemes nje Femre nga Shqipria dhe Vjerhrres ne pergjithesi. D.m.th nga praktika qe kam hasur deri me tani Femrat nga Shqipri ,mund te vlersohen lart si ne aspektin e aftesis se nje ekonomiste perfekte e nje familjeje dhe te zonja per te mbajtur familjeje e tj ,por Pika me e dobet qe i karakterizon femrat nga shqipria eshte Pika raportit jo te mire qe mbajn me vjehrrat, d.m.th zakonisht nese martohesh me nje femer nga Shqipria ,kerkesesn jo ndoshta te paren qe ta bene eshte ta Hjek Qafe Vjehrren apo sa me shpejt te ndahet nga Familjaret e tjere dhe te jetojn vetem.

Nje Shembull/Rast:
    Nje Shok i imi studjon per Mjekesi ne Tiranė,dhe nje dite e takova dhe u hyrem per ta pire nje kafe ,kishte kohe qe nuk e kisha pare,dhe po e pyes se si po te shkojn punet me studime dhe poashtu si qdo te rinje e kapem biseden e "Kismetit" dhe e pyeta per Femrat nga Shqipria ,se si qendron puna e tyre dhe i thash pse nuk po e gjen nje femer ne shqipri ??
    Shoku pergjigjet: Femrat e Shqipris jan te bukura ,te zgjuara dhe te menqura ,dhe nese merre nje femer te shqipris per Grua ,dertin e Ekonomis Familjare mund te heqesh nga koka sepse ato ta hjekin dhe Ne meshkujt nga Kosova gezojm autoritet te kenaqshem tek femrat e shqipris (thjesht na ha tregu) dhe mund te zgjedhim qfardo femre ne shqipri ,sepse tek femrat e shqipris eshte krijuar nje bindje pozitive per meshkujt Kosovar ,sepse Meshkujt kosovar krakterizohen : Si te Butė,Besnik dhe Jo Tradhetar,nga Zeri dhe Fjalori duken si me burrėrorė dhe duken me te dashur. Sepse kohet e fundit meshkujt e Shqipris jan duke e humbur besimin sepse qdo dite e me shume po ndegjojn lloj lloj rasti se si filan Mashkulli e shiti per disa lekė te dashuren e saj e shume gjera negative qe kan ndikuar qe te humbet besimi.

Mirpo perkunder atyre cilesive pozitive qe kan femrat e shqipris ,e kan nje te metė te madhe per mua dhe edukimin time ,dhe kjo e metė eshte se Nuk kultivojn raporte te mira me Vjehrren apo thjesht nuk sillen mire me Vjehrrat dhe nese marrim parasysh Dashurin dhe rrespektin qe kam per Nenen time ,dhe nese Gruaja im nuk ma rrespekton Nenen time si duhet ,ateher per mua ajo grua nuk vlenė asgje dhe nuk mund ta mbaj ne shtepi ,dhe keshtu qe ky eshte problemi me i madh ,qe asesi nuk mund ta pajtoj dhe eshte vendimtar qe une te vendosi per nje Femer.

Tash ne baze te ketij rasti une personalisht mund te nxjerri shume parime ,mripo nje dhe kryesoren po e veqoj,dhe ky eshte : Personalisht une ne momentin kur te vendosi per te krijuar familje ,pikė kyqe kam qe perpos qe ta kenaqi veten duke krijuar familje deshiroj qe ne kete kenaqesi familjare te kyqet edhe Nena ime ,si ne dashurin dhe perkedheljen qe mund te ja ofroj Nipave dhe Mbesave te saja poashtu edhe duke gezuar rrespektin dhe mirnjohjen e Nuses se saj . Sepse nese une martohem me nje Femer qe kerkesa e pare e saj te jete ,Largoma prej sysh Nenen tende dhe largoje prej shtepis dhe dergoje ne Shtepi te Pleqeve ,ateher une pergjigjen e pare dhe te fundit ketyre Femrave e kam kete :"Statusi i Gruas kundrejt Statusit te Nenes ka kuptimin dhe Rendesin e disa Qorapeve ne Mes te Veres,Qe brenda javes mund te nderrohen gati 8 Herė"
    Sepse si thone : Grua mund te gjesh qdo kund dhe kurdorer ,mirpo Nene dhe Baba ,ne Jete ke vetem 1 Herė

Une mendoj se Faktori kyq eshte tek Pala nga Shqipria ,qe nuk ka aftesi qe te ambientohet dhe adaptohet me zakonet dhe traditat e Kosovareve,sepse Pala nga Kosova nuk e ka problemin qe te ambientohet me qdo tradite dhe zakon te pales tjeter nga Shqipria.
    Kaloni mire
    Me fal ,por ti qenke injorant qe ne baze te nje rasti nxjerr parime dhe me ato parime, nese je i pamartuar kurre s’ke per t’u martuar

Kjo eshte thjesht nje teme anti-shqiptare ,ose nje problem i temehapesit qe s’po gjen rehat.
    Njerezit martohen me Kineze e Afrikane dhe pershtaten mrekullisht,ndersa ky HAPESI i temave s’ka cfare te beje dhe hap tema anti-shqiptare

Femrat shqiptare mbeten shqiptare kudo qofshin ato e ne cdo krahine qofshin ato.

E persa i perket dallimit te femrave te Shqiperise e te Femrave te Kosoves ka nje dallim, e dallimi eshte, sepse femrat shqiptare te Shqiperise jane me punetore per vete faktin sepse kane kaluar nje regjim te eger komunist dhe jane skalitur e brumosur me punen,(nje gje shume poztive per femren nembare boten) prandaj dhe ndoshta nuk kane shume kontakt me vjehrren ne shtepi.

Pastaj problemi “vjehrre” nuk eshte problem vetem i shqiperise por i mbare botes.
    Sa e sa romane kane epiqender vjehrren – sa e sa filma kane epiqender vjehhren.

Pastaj mjafton dashuria dhe mirekuptimi ne cift dhe vjehrra e vjehrri mbeten te dores se dyte.
    Mesa kam degjuar ,por edhe kur kam qene vete disa here ne Kosove kam vene re qe familjet pak te prapambetura jetojne nga 15 vete ne shtepi. Sepse familjet e reja momentalisht(djemte) ose largohen nga shtepite e prinderve ose bejne shtepi afer atyre te prinderve ose te vellezerve ; nje tradite shume e bukur e Shqiptareve te kosoves . Ne disa raste familjet e reja ne Kosove jane me moderne se familjet e reja ne Shqiperi, por kjo nuk do te thote qe nuset e Kosoves i duan vjehrrat me shume se nuset e Shqiperise. Raporti Vjehrre –Nuse eshte nje raport,pothuajse racional ne tere boten.
    Nuse nga Shqiperia dhe Nuse nga Kosova = NUSE SHQIPTARE
    Prandaj kur te hapni nje teme si kjo ketu lexoni e shihni pak me teper qe te mos nxirrni parime nga shembull i vetem

Mbetshi me shendet

.................... Maska e iktuus
    Anėtarėsuar
    30-11-2008
    Postime
    1,261
    Citim Postuar mė parė nga fisniku-student Lexo Postimin
    Deri tash kan existuar shume barriera qe ne shumicen e rasteve kan pamundesuar qe te kene sukses nje Martese e perbere nga nje Mashkull nga Kosova dhe nje Femre nga Shqiperia dhe anasjelltas.

Por nje revolucion tash se fundi eshte futur ne Funksion dhe ky Revolucion qe do te bashkoj te dy kombet fizikisht ne menyren me te mire te mundshme,eshte fjala per Rrugen apo Autostraden qe po ndertohet dhe qe pritet qe leshohet ne qarkullim kete vere.

Deri tash qe per mendimin tim ka qen Barriera kryesore qe te kete raporte me te shendosha ndermjet Shqipris dhe Kosoves ka qen padyshim kjo mundesi (Autostrada) qe dy shtete apo dy kombe te njejta qe i ka ndar nje perqindje e vogel kilometrash ,qe kan krijuar ate largesi ndermjet ketij kombi ,thuajse jan larg njera tjetres sikur kontinente.

Prej kesaj vere kjo barriere do te shuhet ,mirpo kam bindjen se akoma barriera ka qe mund te veshtiresojn qe te realizohet lirshem nje Martese ndermjet ketyre njerzve.

Dikush mund ta konsideroj se faktori kryesor qe mund te ndikoj ne realizimin e nje Martese te ketij kontesti eshte Harmonia e Ndjenjave ndermjet qifteve apo Dashuria,Por duhet te pranojm se realisht existon nje fakt i tille,mirpo ne kete kontest te deri tanishem ,ky Lloj Faktori eshte konsideruar si Tretesore apo edhe me ulet.

Disa gjera qe kan ndikuar qe te jete ky lloj raporti eshte Kryesisht sipasoj e mosperputhjes se traditave dhe zakoneve qe i ndajn prej nje Kosovari dhe Shqiptari.

I kam disa raste konkrete qe jam informuar qe Barriera kryesore qe te mos kete sukses nje Martese eshte fakti Dis harmonis ndermjet zakoneve qe existojn ndermjet familjeve kosovare dhe atyre nga Shqipria.

Per ta pasur te kjart duhet ta marre nje rast konkret qe sherben si moster te ketij problemi:

Nje djalosh nga Kosova ishte dashuruar me nje vajz nga shqiperia dhe keto dy qifte ishin dashuruar,thejsht ishin pajtuar qe ta kalojn jeten duke u martuar dhe keshtu vendosen qe te martohen dhe pasi qe u martuan ,vajza nga shqipria erdh ne Kosove per te jetuar me kete burrin e saj te sapo martuar .

Kaluan dy muaj e me shume ,filluan te paraqiten problemet e para...

Ne traditen e familjeve kosovare ka rend dhe displine d.m.th qdo ree apo nuse e re i ka obligimet e saja te caktuara strikt . Si sistem familjar me bashkejetes te shume familjeve me nje shtepi te vetme ,existojn disa parime zakonore qe duhet te rrespektoj qdo nuse e re dhe patjeter duhet ta kaloj qdo nuse e re kete faze,si shembull mund te marre: Te fshij,te gatuaj( te hyj ne magje)te pastroj shtepin ,te sherbej Qaj rusi 3 here ne dite etjj

Kjo vajza nga shqipria po e shef qe existon nje sistem i tille i jetes ne kete familje,bene pepjekje qe te adaptohet mirpo asesi nuk mundej ,dhe ne pamundesi qe te pervetesoj kete sistem jete ,mundohet ne menyra tjera duke insistuar qe ndahet nga shtepia e madhe duke dalur ne nje shtepi te veten apo te blej nje banes ku mund te jetoj vete, bashke me burrin ,larg vjeherrive ,apo tjetra alternative ishte shkojn ne zvicerr.
    Mirpo me kete mendim apo propozim Burri nuk pajtohej asesi dhe keshtu deshtoj edhe tentativa e fundit e saj dhe keshtu perfundimisht vendosi qe te shkurorzohet . d.m.th deshtoi Martesa

Kam ndegjuar shume kesi lloj rastesh te ngjajshme,mirpo per tu kompletuar kjo teme kerkoj qe ta rrespektoj edhe opinionin e juaj kunder se qfar mendoni ,se A mund te funksionoj apo te kete sukses nje Martese te nje qifti nga Kosova dhe Shqiperia??

Diskutim te mbare..
    Nuk jam aspak dakord qe ka pasur barrier midis ketij populli per sa i perket lidhjeve.Normale kur je larg me nje person barriera krijohet vetvetiu njeriu ftohet me kalimin e kohes. Po te nisim te marim shembuj singol si me personi i siperm nuk dalim ne konkluzione te sakta. Une per vete do u martoja me nje vajz kosovare nese do e kisha afer ate qe deshiroja
    Dashuria, miqsia,respekti nuk formojn lidhje aq te forta sa nje urrejtje e perbashket

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-04-2009
    Postime
    384
    Shume e leshte kjo tema. Le qe kot flas dhe une, njelloj si dhe hapesi i saj.

Shikoni vetem titullin : a ecen martesa ndermjet nje cifti ?

O jashtetokesor ! Kur rras ate "ndermjet", duhet te gjesh palen nje dhe palen dy. Ky cifti, me ke eshte martuar se nuk e mora vesh une ? Jane martuar cift me cift ?

Dhe e fundit : me duket se te kane thene dhe shoket : leri cajat dhe shurupat e dil jashte shiko c'behet, e mos trego ketu perralla me borebardha. Nejse, me fal se ia prisha qetesine kallaballekut tend, s'duhet ta kisha trazuar.

Faqja 11 prej 11 FillimFillim ... 91011

Tema tė Ngjashme

1. Kosova duhet ta ketė pasė Hymnin vet qysh nė vitin 1935
    Nga RTP nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-06-2018, 11:30
  2. Fatmir Limaj
    Nga ARIANI_TB nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 07-02-2015, 16:09
  3. Procesi i Pavarėsimit tė Kosovės
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 167
    Postimi i Fundit: 12-10-2012, 06:23
  4. Pėrgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 10-04-2007, 09:40
  5. Kosova nė marrėdhėniet ndėrkombėtare
    Nga ex-x nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 03-08-2004, 12:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •