Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 58

Post "Respekt" ndaj fesė?!

Jo rrallė, madje ca si shpesh, hasim nė jetėn e pėrditshme, nė biseda dhe debate rreth temave fetare komente tė tilla si "S'keni turp qė s'respektoni fenė", "S'ju vjen zor, feja kėrkon respekt", "Ju, duhet tė respektoni fenė", "tė respektoni fetarėt", "tė respektoni besimtarėt", "tė respektoni besimet e tjetrit", "tė respektoni hoxhėn", "tė respektoni priftin", etj., etj. Atėherė mendoj se ia vlen tė theksohet diēka rreth kėsaj dukurie.

Ēfarė kėrkojnė nė tė vėrtetė fetarėt kur japin urdhra tė tillė tė shprehur nė formė indinjate dhe qė gjithnjė pėrfshijnė fjalėn "respekt"?

Ėshtė e natyrshme qė njeriu nė botėn e sotme tė mbrojė dhe tė respektojė tė drejtėn e tjetrit pėr tė patur dhe shprehur mendimin, apo bindjen, apo opinionin e tij rreth diēkaje nė diskutim. Madje kjo ėshtė kthyer tashmė nė etikė tė domosdoshme. Deri kėtu, mirė, pasi situata duket mė se e vetėkuptueshme, por diku nė shprehjen e kėsaj kėrkese pėr respekt dallohet se kjo nuk ėshtė aspak ajo ēka kėrkohet nga fetari. Ēfarė do tė thotė, pra, "tė respektosh fenė", apo besimtarėt, apo funksionarėt e fesė, apo besimin e tjetrit?

Sjellim pėrkfuizimin e "respektit" qė tė kemi njė farė saktėsie nga ana kuptimore dhe nė atė qė po nėnkuptojmė duke pėrdorur pikėrisht kėtė fjalė:

RESPEKT m.
    Nderimi qė kemi pėr dikė duke u nisur nga mosha, nga meritat ose nga cilėsitė e tij; qėndrimi me nderim kundrejt diēkaje tė shtrenjtė a me vlerė.

Shihet, se sipas kėtij pėrkufizimi tė "Fjalorit GJSSH", ateistit nuk i kėrkohet qė thjesht tė mbrojė tė drejtėn e fetarit pėr tė patur e shprehur mendimin a botėkuptimin, apo pėr tė ushtruar nė privat, apo, me tolerim (brenda kufinjve qė ateisti individualisht vendos tė tolerojė dhe jo aq sa i kėrkohet) dhe nė publik, tė veprimtarive qė kanė tė bėjnė me botėkuptimin tij, por faktikisht i kėrkohet qė t'i qėndrojė gatitu dhe ta admirojė e ta nderojė fenė, apo fetarin, apo funksionarin e fesė dhe instituionet e tyre! Njė organizėm joqeveritar qė na imponohet ta respektojmė pėr ēfarė arsye?! Pėr arsyen e vetme sepse ėshtė... fetar?! Vetėm pse ky beson nė diēka midis tė tjerash tė papėrkufizuar, por dhe absurde?! Kjo nuk ėshtė as arsye, as shkak, nė fakt. Por kjo nuk ėshtė as kėrkesė normale... sipas asnjė norme shoqėrore!

Me sa kuptohet, fetarėt me anė tė urdhrit "Respekto fenė!" ose nuk dinė kuptimin e fjalės "respektoj", ose janė duke kėrkuar diēka jashtė sferės sė tyre tė vendimit, pasi askush nuk ka tė drejtė tė detyrojė dikėnd tjetėr pėr tė respektuar njė tė dytė, apo tė tretė! Kjo shkel tė drejta themelore tė jetės nė shoqėri!

Unė mbroj dhe mbėshtes tė drejtėn tėnde tė shprehesh dhe tė ushtrosh veprimtari pėr punė tuat private pa i rėnė tjetrit nė qafė, po respektin pėr atė ēka bėn ti me ē'tė drejtė ma kėrkon? Pse, pėrtej kėsaj tolerance, duhet gjithashtu tė tė nderoj ty apo veprimtarinė tėnde, kur jo nė pak raste gjegjėsisht feja si normė apo institucion, nuk ngjall as respekt?! Fshihet pra kėtu njė ndjenjė tjetėr pas kėsaj kėrkese pėr respekt. Fetari apo cilido qė e jep atė urdhėr nuk do qė ti tė kritikosh diēka, nuk do qė ti tė shprehėsh mendimin tėnd rreth diēkaje ndaj tė cilės ti i ke tė gjitha tė drejtat ta thuash fjalė e mendime, fesė sė tij.

Pėrveē qė jepet urdhėr si tė sillesh nė jetėn tėnde, kur ti nuk je duke i rėnė askujt nė qafė, por madje je dhe duke i mbrojtur besimtarit tė drejtat dhe shpesh duke e toleruar pėrtej normales, ai tė kėrkon dhunshėm qė pėr mė tej dhe ta respektosh, kėrkon gjithashtu qė ti mundėsisht tė mos flasėsh fare dhe tė mosh pipėtish as gjysmė tingulli mendimet e tua rreth fesė (sė tij), apo rreth sendesh e temash qė kanė tė bėjnė me fenė (e tij) thua se kjo i bie atij ta vendosė! Kjo, siē kuptohet, s'ka tė bėjė fare as me gjoja "intolerancėn" e ateistėve dhe as me "mosrespektimin" e ateistėve, por me njė diktat verbal qė i imponohet ateistėve pa kriter qoftė nė media, qoftė nė biseda, duke iu kėrkuar tė respektojnė drejtpėrdrejt ēdo besim, mendim, absurditet, a broēkull tė tjetrit, prej vetvete dhe nė vetvete. E kėtu gjendet dhe nyja. Mbroj e mbėshtes tė drejtėn tėnde tė kesh ēfarėdolloj besimi e mendimi tė duash nė jetėn tėnde private, e ta shprehėsh atė kudo nė privat a publik, por ē'lidhje ka kjo me mendimet e mia specifike rreth kėtyre besimeve tė tua, tė cilat mendime dhe unė kam tė drejtė t'i shpreh po njėsoj si ty nė privat e nė publik?! Intoleranti kėtu nuk ndodhet tek tė akuzuarit, por tek akuzuesit.

Pėr mė keq e tėrė kjo kėrkohet nė njė farė mėnyre sikur ia kemi kujt pėr borxh t'i respektojmė ēdo gjė qė mendon! Si p.sh. 2+2=7! E pse? Vetėm pse ai e beson atė?! Je i lirė tė besosh e tė mendosh se 2+2=7 tėrė ditėn e ditės, dhe natėn dhe gjithė jetėn dhe madje dhe ta thuash ku tė duash kėtė, por nuk ka pse unė respektoj vetė besimin tėnd se 2+2=7, sepse veē tė tjerash ėshtė dhe irracional!

Respekti i tė drejtės tė kesh njė besim ēfarėdo, nuk rrjedhon respektin e vetė besimit ēfarėdo. E aq mė tepėr, respekti fitohet, nuk ėshtė njė e drejtė qė kėrkohet deri dhe me pahir.

Respektohet e drejta qė tė gjithė tė kenė e tė shprehin idetė e mendimet e tyre, por as nuk respektohet e as nuk nderohet prej vetvete ideja e mendimi, nė kėtė rast feja, besimi, objekti fetar, shamani, hoxha, apo prifti vetėm pse kėta janė tė tillė. Ata qė nisen tė japin sėrish urdhrin e lartpėrmendur vend e pa vend, duhet tė kuptojnė mė nė fund se pėr ne tė tjerėt feja ėshtė njė pozicion i ēfarėdoshėm ideologjik dhe pėrfaqėsuesit e saj janė njerėz qė ekzekutojnė apo ndjekin kėtė ideologji dosido, e cila jo vetėm qė trajtohet si ēdo ideologji tjetėr e rėndomtė, por ėshtė qesharake qė kėrkon me anė tė ithtarėve tė saj me njė farė mėnyre tė privilegjohet nga tė tjerat. Ndoshta dikur feja, dhe institucionet e saj, duke kėrkuar privilegje tė tilla nga e gjithė shoqėria ia arrinin kėtij qėllimi, por kėto privilegje sot tejkalojnė dhe cakun ligjshmėrisė pėrveē tė qenit tė pakuptimta.

Respekt ndaj fesė? Jo, faleminderit!

http://ateistet.org/shkrime/respekt-ndaj-fese

_
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga darwin : 27-10-2007 mė 20:33 Arsyeja: /

biotech Maska e Atheist
    Anėtarėsuar
    12-05-2002
    Vendndodhja
    nė mal
    Postime
    141
    Po nqs i heq "respektin", i shemb tėrė ndėrtesėn fetare matrapazit prift, hoxhė dhe shaman. Gjithė industria e thithjes sė gjakut aty bazohet.

Prifti, hoxha, shamani dhe madje dhe besimtari i thjeshtė duhet tė fitojė privilegje vetėm pse ėshtė prift, hoxhė, shaman dhe besimtar i thjeshtė...
    Njė shėtitje e rastit nė pavijonin e tė ēmendurve tregon se besimi nuk provon kurrgjė — Fridrih Niēe

i/e regjistruar Maska e Ali Baba Tepele
    Anėtarėsuar
    15-03-2007
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    1,977
    Asnjė lloj feje nuk meriton respektė.Dhe asnjė udhėheqės shpirtėror.
    Respekt meritojnė ata qė punojnė pėr paqen dhe zhvillimin e njerėzimit.

Citim Postuar mė parė nga Ali Baba Tepele
    Asnjė lloj feje nuk meriton respektė.Dhe asnjė udhėheqės shpirtėror.
    Respekt meritojnė ata qė punojnė pėr paqen dhe zhvillimin e njerėzimit.

Fjale te shenjta.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-07-2006
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    856
    une per vete respektoj zotin...pavaresiht se per disa eshte i krishtere dhe per disa te tjere eshte musliman...

ndersa nuk kam respekt per njerezit te cilet i japin vetes te drejte ta interpertojne fene

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga engjellorja
    une per vete respektoj zotin...pavaresiht se per disa eshte i krishtere dhe per disa te tjere eshte musliman...

ndersa nuk kam respekt per njerezit te cilet i japin vetes te drejte ta interpertojne fene
    Ideja e "zotit"eshte abstrakte,si e perfytyron ti zotin
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-07-2006
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    856
    qe thu ti une nuk kam nevoje ta imagjinoj se e kam pare...

kam qene ne parajse dhe me perzuri

po ende e respektoj edhe pse tani kur dua te flas me te me ve gjithmone sekretarine telefonike

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    No coment..........
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar Maska e Borix
    Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Artikulli qe paraqet KVS nuk permban asnje argument te forte se perse Borix dhe te tjere nuk duhet ta respektojne fene. Me keq se aq, artikulli nxit Borixin dhe te tjeret te mos respektojne fetaret, te cilet jane qenie njerezore qe i perkasin nje feje ose nje besimi. Kjo eshte e papranueshme, sepse te jesh ateist nuk do te thote t'i vesh flaken fetareve, por te perdoresh armen me te fuqishme te logjikes per t'i hapur syte atyre.

E them edhe njehere, artikulli i mesiperm marre nga ateistet.org eshte teper qesharak dhe i zhveshur nga argumentat. Nese doni te ndriconi fetaret, keni plot artikuj te tjere te shkruara nga mendje te ndritura; lerini politikanet e atesitet.org.

Distancohem nga "arsyetimi" i artikullit te paraqitur nga KVS, duke e ritheksuar veten time si evolucionist, per sa kohe qe ju e keqperdorni koncpetin e ateizmit...
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Borix,

a) mqs duke u distancuar nga shkrimi i KVS mė sipėr, ndodhesh disi i larguar , je i lutur tė afrohesh rishtaz pėr disa momente dhe tė shpjegosh se ku i lexon kėto thirrjet pėr t'i vėnė nė turrėn e druve fetarėt, ose pėr mungesėn e respektit njerėzor ndaj tyre, ose mė mirė, qėnies sė tyre si njerėz?

b) Nqs tė shėrben miratimi i ndokujt, mendoj se mund tė mbetesh evolucionist, pa u damkosur (politikisht?) si ateist.
    Prektora

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •