Këtu mund të lexoni mbi Kornizën Kushtetuese për Vetëqeverisje të Përkohshme në Kosovë. Unë shpresoj që një ditë kjo kornizë të jetë e përhershme për qeverinë e Kosovës, dhe aq më mirë, të jetë NJË me atë të Republikës së Shqipërisë.
-----------------------------------------------------
Më 15 maj 2001, unë kam nënshkruar regulloren e UNMIK-ut 2001/9, e cila do të sjellë një fazë të re të vetëqeverisjes në Kosovë.
Kjo është, pa dyshim, regullorja më e rëndësishme e lëshuar në dy vitet e fundit, që nga ardhja e UNMIK-ut dhe KFOR-it në Kosovë, sepse kjo krijon nje kornizë kushtetuese gjithpërfshirëse për vetëqeverisje në Kosovë.
Korniza Kushtetuese mbi Vetëqeverisjen e Përkohshme në Kosovë përshkruan institucionet, të cilat do t’u lihen në duar të liderëve kosovarë dhe nëpunësve publik pas zgjedhjeve, më 17 nentor 2001.
Ky është vërtetë një dokument historik: Ai do to drejtojë popullin e Kosovës drejt themelimit të strukturave demokratike dhe implementimi i tij i suksesshem do të ndihmojë në masë të madhe procesin e percaktimit të statusit përfundimtar të Kosovës.
RREGULLORE NR. 2001/9
PËR KORNIZËN KUSHTETUESE TË
VETËQEVERISJES SË PËRKOHSHME NË KOSOVË
Përfaqesuesi Special i Sekretarit to Përgjithshëm,
Në bazë të kompetencave që i janë dhënë me Rezolutën 1244 (1999) të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të 10 qershorit 1999,
Duke marrë parasysh Rregulloren nr. 1999/1 to Misionit to Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) të datës 25 qershor 1999, të ndryshuar, mbi Autoritetin e Administratës së Përkohshme në Kosovë,
Me qëllim të krijimit të një vetëqeverisjeje kuptimplotë në Kosovë deri në zgjidhjen përfundimtare dhe krijimin e institucioneve të përkohshme të vetëqeverisjes në fushat legjislative, ekzekutive dhe gjyqësore përmes pjesemarrjes së popullit të Kosovës në zgjedhjet e lira dhe të drejta,
Nëpermjet kësaj shpall
"KORNIZËN KUSHTETUESE PËR VETËQEVERISJE TË PËRKOHSHME" e cila i bashkangjitet kësaj rregulloreje.
Kjo rregullore hynë në fuqi në datën e nënshkrmit të saj.
E nënshkruar sot, më 15 maj 2001.
Hans Haekkerup
Përfaqesues Special i Sekretarit të Përgjithshëm
Krijoni Kontakt