Nuse-Nysse-Nice-Nes-Ines-Yjnes-Hynes-Hun(d)e-Hyj/nesh-Hyj/Ni/SY
Nuse-Nysse-Nice-Nes-Ines-Yjnes-Hynes-Hun(d)e-Hyj/nesh-Hyj/Ni/SY
Fjala "grek" ne kuptimin etnologjik te popullit qe sot e quan veten "Ellines"(helene) i eshte dhene nga latinet sipas fisit me te cilin latinet rane ne kontakt (Graecians) kur keta te fundit emigruan ne Itali ne shekullin e VIII para eres sone.
Graia (nga ku vjen fjala Graecian) permendet nga Homeri, si pjese e Katalogut te Anijeve ne librin e II te Iliades.
urdhero dhe linket:
http://wiki.phantis.com/index.php/Gr...CE.BF.CE.AF.29
http://etext.library.adelaide.edu.au...liad.2.ii.html
Qe te bejme analogjine me emertimin qe te huajt kane per ne, shumica na quajne "Albanesi" sipas emrit te njerit prej fiseve Ilire, Albaneve (ndonese fise ilire ka pasur disa dhjetera, vetem nje fis i vogel arriti te emertoje per te huajt popullin qe pasoi iliret). Dikur e quanim veten Ilire, me pas Arber e me pas Shqiptare. Fakti qe te huajt na quajne Albanesi, Alvanoi Albanian etj nuk do te thote se shqipja apo shqiptaret nuk kane ekzistuar ne ate kohe apo me pare, thjesht jane njohur me emer tjeter.
E njejta gje dhe me terminologjine e emrit "grek" qe ta mbyllim diskutimin jashte teme ketu.
Sa per termin nuse (cituar nga postimi i Elnes):
Shpjegimi im se relativiteti i fjales nuse (figure e mitologjise popullore shqiptare) ka lidhje me NYSEIDES or NYSIADES (figura te mitologjise greke).«Fjalori i gjuhės sotme shqipe», Akademia shkencave, instituti gjuhėsisė, 1980, fq 1274, i cili thotė:
Nuse= Figurė e mitologjisė popullore, qė fėrfytyrohej si njė vashė e bukur me flokė tė gjatė, e cila ruante ujrat, burimet, pyjet etj. Nusja e ujrave - floēka. Nuset e malit- tė jashtėsmet. Nuse deti - sirenė.
Relativiteti eshte kohor (te dy termat ne te dy gjuhet jane po aq te lashte dhe i perkasin mitologjise) por aq me teper qe ka kuptim te njejte ne te dy gjuhet.
nuse = vajze e bukur me floke te gjate 9shqip)
nysos= vajze e re (greqishte e vjeter)
Referati i mesiperm nuk eshte i imi personal, por i huazuar nga libri i te ndjerit Aristidh Kola "Arvanitasit dhe origjina e grekeve", ne nje pjese te te cilit paraqitesh nje fjalorth i vogel i fjaleve te sotme te shqipes dhe relativiti i tyre me ekuivalenten e greqishtes homerike. Fjala nuse ishte nje nga keto fjale.
Prandaj, me bute, me qete.... Mos u nxeh as me mua, as me te vdekurit (A.K).
Toro;
Shpjegimi im se relativiteti i fjales nuse (figure e mitologjise popullore shqiptare) ka lidhje me NYSEIDES or NYSIADES (figura te mitologjise greke).
Relativiteti eshte kohor (te dy termat ne te dy gjuhet jane po aq te lashte dhe i perkasin mitologjise) por aq me teper qe ka kuptim te njejte ne te dy gjuhet.
Referati i mesiperm nuk eshte i imi personal, por i huazuar nga libri i te ndjerit Aristidh Kola "Arvanitasit dhe origjina e grekeve", ne nje pjese te te cilit paraqitesh nje fjalorth i vogel i fjaleve te sotme te shqipes dhe relativiti i tyre me ekuivalenten e greqishtes homerike. Fjala nuse ishte nje nga keto fjale.
Shumė bukur, ju pergezoj Toro,
Nese edhe i famshemi Aristit Kola ka nxjerrur kete perfundim atehere as topi se luan, prandaj ne shqiptareve nuk duhet te na vie keqe qe edeh greket e quajn me te njejtin emer perafersishte "nusen" po perkundrazi neve dhet te krenohemi se me mija vite edhe ne si fqinje te grekeve qe na konsideronin ne ate kohe barbare, pa lene gjurme me shkrime fare ia kemi arritur te ruajmi gjuhen e vjeter qe nga lashtesija deri ne ditet e sotme, pra e folmja e vejeter e gjuhes shqipe edhe pse gjene raste te perbashketa kuptimi me fjalet apo me emra greke kjo este deshmi se ne shqiptaret jemi aty ku jemi nje popull autokton perballe grekeve.
Ne nje forum francez lexova kete;
"unė jam greke, nukė kam simpati per shqiptaret por ata jane fqiu i yni me i vjetri ne Ballkanė" ēka do thote se edhe greket shumica e pranojne kete te vertete e tjeter eshte qe ekstremistat e ēmendur nuke e njohin tjeter perpos vetevehtes.
shendet
Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK
pse genjen eeeeeeee,une nuk po tallem ketu,emertimi graeci eshte dhene nga romaket ne kohen e periudhes te perandorise romake(imperium romanum) dhe kjo ka ndodhur ne shekullin e pare I para krishtit.
e para,kush te tha ty qe graia eshte graeci??????????? e dyta,e theksoj degjon,e theksoj,doreshkrimi me antik i iliades eshte Marcianus 454a qe gjendet ne Venezia dhe i takon shekullit te X pas krishtit,nje doreshkrim mjaft i vonshem kohor,derisa u arrit tek ky doreshkrim iliada eshte masakruar qindra here,kopjet me antike nuk egziston asnjera,capisci asnjera.Graia (nga ku vjen fjala Graecian) permendet nga Homeri, si pjese e Katalogut te Anijeve ne librin e II te Iliades.
e treta,ku e di ti qe homeri ka egzistuar me te vertete,nuk ka asnje prove per egzistencen e tij historike.
kto linket siper i ke me iliaden e masakruar,nuk vlejne.
qe te bejme analogjine tamam sic duhet,albanoi si emertim fisi eshte me i vjeter se graeci,dhe populli im Shqiptaret nuk jane rrace mikse,nuk jemi perzier me te zinj,dhe me asnje popull tjeter qofshin dhe te bardhe,me greket ndryshon puna,jane shumice siriane qe adoptuan emertimin ellinas,duket me sy te lire qe jane te zinj,nuk ka nevoje per ADN-ra e me the e te thashe,Qe te bejme analogjine me emertimin qe te huajt kane per ne, shumica na quajne "Albanesi" sipas emrit te njerit prej fiseve Ilire, Albaneve (ndonese fise ilire ka pasur disa dhjetera, vetem nje fis i vogel arriti te emertoje per te huajt popullin qe pasoi iliret). Dikur e quanim veten Ilire, me pas Arber e me pas Shqiptare. Fakti qe te huajt na quajne Albanesi, Alvanoi Albanian etj nuk do te thote se shqipja apo shqiptaret nuk kane ekzistuar ne ate kohe apo me pare, thjesht jane njohur me emer tjeter.
E njejta gje dhe me terminologjine e emrit "grek" qe ta mbyllim diskutimin jashte teme ketu.
e ēa pastaj se thot Aristidhi?........atje ku ta kam bo me bold,nuk ka mitologji greke kupton ti apo jo,zeusi i dodones ishte pellasg.Sa per termin nuse (cituar nga postimi i Elnes):
Shpjegimi im se relativiteti i fjales nuse (figure e mitologjise popullore shqiptare) ka lidhje me NYSEIDES or NYSIADES (figura te mitologjise greke).
ti do te mbrosh elnen ktu apo ēa!!!!
etimologjine e fjales ta kam dhene qe ne fillim te temes,nuse perafrohet me snusus(latinishte antike),gje qe tregon qe ilirishtja ka qene e afert dhe me latinet,ka shume shembuj fjalesh,por ndersa tek latinet fjala evoluon me shume dhe kemi nuora sot ne italisht,ne shqip si zakonisht ruhet arkaiciteti i fjaleve,fjalet kane evoluar me pak.
ps.nuk nxehem me ty,thjesht duhen shembur spekullimet greke te historise,jane shume larg nga e verteta historike.
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Nuk ka pasur kurrfare grekesh as ellinesh te migruar ne itali ne shekulullin VIIIpes.
Graia ka shume kuptime.
Filluar nga: Gruaja; Plaka; Toka; Amnorja... (por keto jane teper te vonshme madje edhe te keqkuptuara e keqperdorura ne kuptim te tjetersuar fare nga origjinali).
Graecian - ka krejetesisht tjeter kuptim!
Qe permendet-permendet, por kjo permendje nuk e bjen ne lidhje emrin "graecian" me "Graia".Graia (nga ku vjen fjala Graecian) permendet nga Homeri, si pjese e Katalogut te Anijeve ne librin e II te Iliades.
Leri linqet!
Kjo qe ke thene e qe do te nderlidhem ne vazhdim - nuk sqaron asgje.Qe te bejme analogjine me emertimin qe te huajt kane per ne, shumica na quajne "Albanesi" sipas emrit te njerit prej fiseve Ilire, Albaneve (ndonese fise ilire ka pasur disa dhjetera, vetem nje fis i vogel arriti te emertoje per te huajt popullin qe pasoi iliret). Dikur e quanim veten Ilire, me pas Arber e me pas Shqiptare. Fakti qe te huajt na quajne Albanesi, Alvanoi Albanian etj nuk do te thote se shqipja apo shqiptaret nuk kane ekzistuar ne ate kohe apo me pare, thjesht jane njohur me emer tjeter.
Une e di qe te paret qe u njohen me emrin grek ne histori ishin pikerisht romaket!
Nuk kishte "grek" ne ate kohe. Pastaj vet graekte nuk ishin grek por "barbare" pellasge!
Prandaj, (Qe ta kehs me te qarte ti dhe cdokush tjeter) aziato-greket e sotem jane greker aq sa c'jane sllavo-maqedonet e sotem "maqedone". Qe do te thote se nuk jane! -Qe do te thote se e kane marrur emrin nga vendi e jo nga perkatesia etnike apo origjina. Qe do te thote se te dy palet jane ardhacake!
...
E ke fjalen per "mitologji antike" (?), ku probabilisht mund ndodhe te kete edhe dicka "geke" me vone,... shume vone!Sa per termin nuse (cituar nga postimi i Elnes):
Duhet ta kesh te qarte se ai spjegim (ne fjalor) eshte nje interpretim i papaergjegjshem, komunist, sharllatan e partizan, pa kurrfare mbeshtetje -thjeshte sa per te mbushur hapesire boshe ne fjalor, sepse ai fjalor ashtu-keshtu - nuk eshte fjalor etimologjik... Dhe se interpretimi i mesiperm eshte me i pabaze se folk-etimologjite me qesharake te botes.
Uf, uf, uf, uf... po c'na bere me vaj or ti.Referati i mesiperm nuk eshte i imi personal, por i huazuar nga libri i te ndjerit Aristidh Kola "Arvanitasit dhe origjina e grekeve", ne nje pjese te te cilit paraqitesh nje fjalorth i vogel i fjaleve te sotme te shqipes dhe relativiti i tyre me ekuivalenten e greqishtes homerike. Fjala nuse ishte nje nga keto fjale.
Cili referat?!
Dhe para se gjithash: a ka mundesi te jesh me i kulturuar ne debat, dhe te jesh aq i kulturuar sa te mos perdoresh me keso sentimentargumentesh ne vend te argumentimeve shkencore, te lutem?
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
o kreks nuk ka nevoje te pergjigjem une,lexo baptistin,dhe kupto qe nuk jane i njejti popull.....ne nga tema do dalim nese eshte e nevojshme kur flitet per gjera te rendesishme.
qashtu kreksi
postuar me pare nga Baptist
Kjo qe ke thene e qe do te nderlidhem ne vazhdim - nuk sqaron asgje.
Une e di qe te paret qe u njohen me emrin grek ne histori ishin pikerisht romaket!
Nuk kishte "grek" ne ate kohe. Pastaj vet graekte nuk ishin grek por "barbare" pellasge!
Prandaj, (Qe ta kehs me te qarte ti dhe cdokush tjeter) aziato-greket e sotem jane greker aq sa c'jane sllavo-maqedonet e sotem "maqedone". Qe do te thote se nuk jane! -Qe do te thote se e kane marrur emrin nga vendi e jo nga perkatesia etnike apo origjina. Qe do te thote se te dy palet jane ardhacake!
UNE JAM TI-TI JE UNE
King Snake,
Ke ngaterruar kekun me byrekun dhe i ke bere sallate.
Ketu po flasim per gjuhesi dhe histori linguistike, jo per rraca e pasterti rracore. Jemi ne FSH, jo ne StormFront.
A jane greket e sotem pasardhers te grekeve te lashte apo jo, nuk provohet me "perralla me mbret" per skllever te zinj qe erdhen nga Siria dhe pas renies se skllavopronarise u perzien me vendasin, por me analizat e ADN, te cilat tregojne se jo vetem greket, por edhe shqiptaret ashtu si te gjithe popuj rreth e rrotull jane te perzier me njeri tjetrin (jo me kot te paret tane i martonin vajzat "larg", jo brenda per brenda fshatit ku ishin te gjithe te nje fisi, se iu dilnin femijet me te meta mendore!)
Sipas analizave te ADN (lexo linkun me poshte) per haplogroupin E-M78, ky ka nje frekuence ne pergjithesi, 23% tek greket moderne, 25% tek shqiptaret e sotem, por frekuencen me te madhe e ka ne Peloponez tek greket 46% dhe tek shqiptaret e Kosoves 47%!!!!
Qe do te thote se 23% e grekeve dhe 25% e shqiptareve ne pergjithesi dhe rreth 46% e grekeve te Peloponezit dhe 47% e shqiptareve te Kosoves ne vecanti, e kane prejardhjen nga NJE mashkull i vetem i cili perhapi kete haplogrup ne Ballkan disa mijera vjet me pare.
http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_E
Kaq per perzierjet rracore.
Sa per gjuhen, si popuj, si shqiptaret ashtu dhe greket kane huazuar nga njeri tjetri, por dhe te njejten kohe nga gjuhe te tjera (qe nga latinishtja e gjuhet sllave e deri tek turqishtja). Ketu nuk po shtrohet ceshtja se kush ja mori fjalen kujt, por se cila eshte etimologjia e termit "nuse". Une e dhashe shpjegimin tim, ti hidhesh perpjete "jo po greket quhet "graeci", jo po emrin e kane nga grate" etj. C'lidhje ka qe si quheshin greket ne ate kohe me temen?
A ke argument te me thuash se jo fjala "nuse" nuk ka asnje lidhje me fjalen "nysos" ose qe nuk kane te njejtin kuptim -vajze e re?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Toro : 18-01-2009 mė 19:18 Arsyeja: Redaktim
Toro,duket sa serioz je qekur sjell wikipedian per referencelloj lloj sorollopi shkruan aty.....merre wikipedian tende tregojua bythzinjve te greqise.....kam qene dhjetra here ne athine,me dukej sikur isha ne nord africa,here here shikoje dhe Shqiptare te bardhe.
ps.nuk esht faji jot se jan te zinj,ti te bardhe me zor nuk i ben dot lol
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 18-01-2009 mė 19:17
UNE JAM TI-TI JE UNE
Qe te dy si ju si Baptist jeni lidhur keqė per nje fjale te parendesishme qe s'ka lidhje se a jane keta ' graja" sipas emertimit te romakeve i njejti popull "helen" kjo eshte nje tem ne vete dhe kemi biseduar me vite, mirepo ketu ishte pytja tjeter; a jane keta "graja" qe i njohi Roma te njejtet greke qe i njohim ne sot e pergjigjeja ime ishte dhe mbetet PO.
tjeter gje eshte sikur te hulumtosh diku kah shekulli XIII para Krishti ku edhe une kam dyshime se helenet nuke jane autokton por ne periudhen romake qe e njohim qe nga viti 168 para krishti, ne asnje dokument nuk citohet sepse do e dinim se paku ne shkrimet romake se kete popull qe ne sot e kemi fqinje e kemi patur edhe ne kohen romake dhe me para.
Si duket ketu jemi zene per asgje...te thuhet se greket kane ardhur ne ballkan ne kohen apo gjate pushtimit romake eshte masakrim i historis, e tjeter eshte nese vehet ne dyshim shek. XIII para krishti.
Mir, per ju pra, kur kan ardhur greket aty ne ballkanė, ne cilin shekull ?
Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK
Citimet e wikipedias qe te solla jane me citate e referime te cilat jane te verifikueshme.
Dmth sipas teje Wikipedia me referate shkencore na qenka vend ku shkruan "soj e sorrollop", por Youtube ku dhe kalamajte 5 vjecare mund te postojne video na qenka me i besueshem????
Dhe meqe po e solle vete si krahasim, postuesi i videos se Youtube ben te njejten referat qe bera une per haplogrupin ne fjale (ndaloje videon tek 1:11).
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Toro : 18-01-2009 mė 19:35
Krijoni Kontakt