O Xhamia, hape njehere internetin dhe kerko ne Google: "Health benefits of red wine". Kerko dhe shiko sa e sa artikuj shkencore do te gjesh pro perdorimit me pakice te veres se kuqe.
Ne Kuran nuk permendet ndalimi i perdorimit te cigares. A do te thote kjo qe duhani u lejoka.
Tjeter argument qe ka ushqime qe edhe sikur te perdoren pak i shkaktojne dem te madh organizmit me shume se vete alkooli. Merr rastin e vezeve. Ha nje kokerr veze cdo dite per dy vite rresht dhe do shohim se c'dem do ti shkaktosh sistemit kardiovaskular (zemra, enet e gjakut, kapilaret etj) si pasoje e akumulimit te kolesterolit te keq ne gjak.
Dhe njehere, ka nje llogjike ne cdo ligj, ne cdo thenie kuranore. Nuk jane gjerat te prera me thike. Nuk jane gjerat, ose e bardhe, ose e zeze. Cdo gje qe i shkakton dem organizmit duhet ndaluar. Alkooli i tepert, droga, duhani, ushqime qe shkaktojne probleme ne shendet (mishi i derrit, si pasoje edhe te yndyres se tepert) etj, duhen ndaluar. Cdo gje qe e ndihmon trupin e njeriut nuk ka
perse ndalohen.
ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)
Pasi qe te dhash linkun dhe me sa po e shof nuk paske lexuar asgje ,ateher po ta parqes parasysh ne kete teme:
Ja shikoji "Dobit" e Alkoolit ,pasi qe je kapur per kete qeshtje:
A KA DOBI NĖ ALKOOL
Disa njerėz thonė se nė alkool ka dobi duke marrė si argu-ment Fjalėt e tė Lartmadhėrishmit pėr alkoolin: “Tė pyesin ty pėr verėn dhe bixhozin. Thuaj: "Nė to ka mėkat tė madh, por edhe dobi pėr njerėzit; mirėpo, mėkati (dėmi) ėshtė mė i madh sesa dobia prej tyre!” (El–Bekare: 219) Pėr kėtė ata thonė: “Ne pimė alkool ngase nė tė ka dobi, siē e ka theksuar ajeti.”
Duke u mbėshtetur nė All-llahun, unė them: Dobitė qė mund t’i ketė njeriu nga pėrdorimi i alkoolit nuk e arsyetojnė konsiderimin se pirja e alkoolit ėshtė e lejuar dhe se dėmi nga ai pasqyrohet nė humbjen e besimit, tė kėsaj jete dhe tė jetės nė ahiret.
Ėshtė e vlefshme tė pėrmendet se pėrqindja mė e madhe e pėrdorimit tė alkoolit ėshtė nė aspektin e alkoolit etilik, ndėrsa si i tillė ėshtė e mundur qė ai tė pėrdoret nė shumė mėnyra, pėr ēka do tė bėhet fjalė. Ne do tė pėrmendim disa aspekte tė dobive qė ka njeriu nga pėrdorimi i alkoolit.
Disa nga kėto dobi janė:
- Fitimi material qė ka njė grup njerėzish, d.m.th ata qė merren me shitjen e alkoolit
- Dobia momentale, siē ėshtė ndjenja e pėrkohshme e ngrohtėsisė dhe e maramendjes, shtytja e urinės (ujėt e hollė), e ėmbėlsisė, e oreksit dhe e guximit pėr shkak tė zhdukjes sė turpit, i cili pėr shkak tė alkoolit zhduket shumė shpejt;
- Pėrdorimi i alkoolit nė mjekėsi, farmaceutikė dhe nė industri tė tjera kimike.
Tani do t’ia jap rastin doktor Ferid El-Muhtediut, profesor-bashkėpunėtor nė Fakultetin Farmaceutik tė Universitetit tė Mbretit Saud nė Riad, qė tė na japė fragmentin mė tė rėndėsishėm tė pėrdorimit tė alkoolit etilik nė mjekėsi dhe nė industri.
PĖRDORIMI I TIJ NĖ MJEKĖSI
DHE NĖ FARMACEUTIKĖ
Alkooli etilik me pėrqendrim rreth 70% pėrdoret me ujė si lėndė dezinfektuese. Pėrdorimi i tij mė i rėndėsishėm ėshtė dezinfektimi lokal i lėkurės, veēanėrisht gjatė dhėnies sė injek-sionit, ngase ai shkatėrron mikrobet. Mėnyra nė tė cilėn vepron alkooli nė koncentrim me ujin ėshtė shformimi i proteinės nė bakterie dhe pengimi i formimit tė energjisė nė tė. Po kėshtu, alkooli pėrdoret nė sterilizim, siē ėshtė sterilizimi i mjeteve ndihmėse kirurgjike, i termometrave e tė ngjashme.
Ky alkool mė sė shumti pėrdoret si hollues i shumė lėndėve organike e kimike, si edhe i atyre joorganike dhe konsiderohet si hollues i dytė botėror pas ujit. Pėr kėtė arsye pėrdoret pėr tretjen e vajrave eterike (tė avullueshme), tė balsameve dhe tė bojėrave.
Gjithashtu, pėrdoret pėr gatitjen e disa ilaēeve si hollues i shumė lėndėve, ngase hyn nė pėrbėrjen e shumė pėrzierjeve, tretjeve, tinkturave e tė tjera.
Po kėshtu, pėrdoret si lėndė parėsore (bazore) nė gatitjen e disa materieve mjekėsore, siē ėshtė “eteri”, i cili pėrdoret pėr anestezi, dhe “acetaldehyde”, i cili pėrdoret pėr konservimin (ruajtjen) e disa materieve. Duhet pėrmendur se shumica e kėtyre mėnyrave tė pėrdorimit kanė filluar tė humbasin rėndėsinė e tyre me paraqitjen e thirrjeve paralajmėruese (sinjalizuese) pėr pėrdorimin e alkoolit nė industrinė farmaceutike dhe zėvendėsimin e tij me ujė dhe me hollues tė tjerė.
PĖRDORIMI I ALKOOLIT NĖ PRODHIMIN
E AROMAVE DHE LĖNDĖVE AROMATIKE
Alkooli pėrdoret pėr gatitjen e tė gjitha llojeve tė aromave (parfumeve), siē janė: kolonja, parfumi, parfumet e koncentruara (tė forta) e tė ngjashme. Po kėshtu, hyn nė pėrbėrjen e lėndėve aromatike, siē ėshtė sapuni aromatik, dhe lėndėve tė tjera qė pėrdoren si stoli.
PĖRDORIMET E TJERA TĖ ALKOOLIT
Pėrdoret nė prodhimin e llaēit, bojėrave, plastikės etj.
Gjithashtu pėrdoret si lėndė djegėse pėr djegie tė brend-shme te makinat dhe raketat, si antifriz dhe pėr gatitjen e njė numri tė madh bashkėdyzimesh kimike, siē janė thartėsirat organike etj., me ndihmėn e oksidimit.
PĖRDORIMI I ALKOOLIT SI ILAĒ
Nga i Dėrguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam transmetohet njė hadith autentik se e ia ka ndaluar alkoolin Terik El-Xhaf’iut kur e ka pyetur pėr tė dhe kur ka thėnė: “Unė e pėrgatis alkoolin pėr shkak tė shėrimit.” I Dėrguari i All-llahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lam i ėshtė pėrgjigjur: “Alkooli nuk ėshtė ilaē, porse ėshtė sėmundje.”, qė vė nė pah ndalimin e alkoolit si ilaē.
Unė nuk kam zbuluar se alkooli trajtohet si ilaē pėrveē, sipas dijenisė sime, nė dy raste:
- Nė rast tė helmimit me metanol, i cili mund tė shkaktojė verbimin, helmimin e muskulit tė zemrės ose vdekjen, madje edhe nėse merret nė sasira tė vogla. Nė kėtė rast jepet alkooli etilik pėrmes venės nė sasi tė caktuar nė mėnyrė qė tė dobėsohet fuqia e ndikimit tė helmimit me metanol duke ngadalėsuar kėshtu tretjen e tij nė organizėm dhe pastaj nxjerrjen e shpejtė tė tij jashtė organizmit pėrmes urinės dhe frymėmarrjes. Mirėpo, falė All-llahut tė Lartmadhėrishėm, kemi ardhur deri te zbulimi i njė mėnyre tjetėr tė eliminimit tė hel-mimit tė gjakut me metanol, kėshtu qė pėrdoret aparati pėr hemodializėn e gjakut ose pėr dializėn peritonale.
- Pėr shėrimin e lindjes sė parakohshme, pasi alkooli pengon strukjen e mitrės. Falė All-llahut xhel-le shanuhu, pėr dhuntitė dhe mėshirėn e Tij, ėshtė larguar nga muslimanėt kjo vėshtirėsi, duke ua mundėsuar dijetarėve qė nė vitin 1980 tė zbulojnė njė ilaē tė ri me emrin retodrin, i cili e zėvendėson alkoolin etilik me efikasitet mė tė madh duke mos shkaktuar pasojat e tjera qė i shkakton alkooli te nėnat dhe tek embrio-net.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga fisniku-student : 03-01-2009 mė 07:37
"Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"
E lexova linkun tend ore student fisnik, por as ti nuk i lexon linqet e mia. Aq me teper me nje doktor arab qe me jep ti, pretendon qe analiza te jete e pavarur?!. Na, urdhero lexo:Tani do t’ia jap rastin doktor Ferid El-Muhtediut, profesor-bashkėpunėtor nė Fakultetin Farmaceutik tė Universitetit tė Mbretit Saud nė Riad, qė tė na japė fragmentin mė tė rėndėsishėm tė pėrdorimit tė alkoolit etilik nė mjekėsi dhe nė industri.
http://www.google.com/search?q=red+w...ient=firefox-a
Zgjidh e merr nga rezultati i kerkimit.
Shiko i dashur
Nese une jam noj Ronald Tramp qe kam nje Fabrike apo industri te Veres te kuqe Farnceze apo Italiane dhe ty te kam nje shkencetar ne posedim.
Tash une me keto pare qe kam ,sigurisht se do kisha marre disa hapa senzibilizues duke shfrytezuar shkencen me qellim qe te ia beje nje reklam veres sime te kuqe qe prodhoj me qellim qe te beje nje levizje domethenese ne treg.
Dhe tash te pagoj ty 10 milion pounds qe te shkruash nje artikull ne barre te shkences bashkohore dhe keshtu ti te shkruash aq komplimete per veren e kuqe sa qe mund te krijosh hipnoz tek lexuesi thuajse behet fjal per Vaksinen e Pavdekshmeris .
Duhet ti kemi parasysh disa konspiracione qe mshifen brenda tregut dhe fakti qe koheve te fundit Shkenca eshte bere aq qesharake sa qe vetem brenda nje viti i ke rreth 10 artikuj qe zbulohen ndersa vitin tjeter demantohen apo abrogohen me zbulime tjera qe e thojn te kunderten.
Kjo deshmon se se Shkenca eshte bere institucion i njenanshem per interesa personale ,qe dohere e me shume shfrtezohet per kete destinim.
Keshtu eshte edhe fakti i Veres se Kuqe,Vera e kuqe eshte pije tipike dehese dhe besa dehjen qe mund te shkaktoj nje Vere ,mund te mbaj njeriun te dehur deri ne 42 ore. Dm.m.th me shume se sa Birra e apo nje Vodke Ruse.
Mundohu te kuptosh se Ka kjo bote matrapaza boll qe merren me keto pallavra.
kalo mire
"Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"
Sikurse ka dhe nje bote me matrapaza te fese qe i bejne lavazh truri rrobve. Vetem me nje ndryshim nga bota shkencore. Qe nese te paret nuk kane asnje merit ne rritjen e standarteve te jeteses se njerezimit, te dytet (shkenca) me punen e tyre te palodhshme, duke eksperimentuar, analizuar, argumentuar, toleruar, komunikuar, diskutuar e shume ....uar te tjere, kane bere qe sot shoqeria te dale nga injoranca mijravjecare qe i futen ato fe ne te cilen ben pjese dhe ti. Edhe kete internetit qe na ben te komunikojme bashke nga dy skaje te ndryshme te botes shkences duhet t'ia dime per AMIN dhe jo fese dhe mjekercjapeve te cilet kane kaq shume deshire t'ju japin mend se c'fare duhet dhe nuk duhet te besh ne jete. Mendoji mire keto.
Kalo mire gjithashtu.
Ju pershendes njeher vllezer e motra muslimane
Ne Bibel poashtu ndalohet dhenia pas alkoolit , por cka te bejsh qe besimtaret e dobt japin gajret vetes duke then : Bibla na lejon alkoolin , bile edhe kur dehen thojn : pse mos dehem Bibla ma lejon.
Fjalėt e urta: 20. Vera sjell shfrenim e alkooli bėn njerėz tė pacipė,
20 1 Vera sjell shfrenim e alkooli bėn njerėz tė pacipė,
kushdo jepet pas tyre, nuk do tė jetė kurrė i urtė.
Te shikosh pasojat e alkoolit , menjeher do ta kuptosh se sa esht i demshem ai :
viti 1991 - 4,144 te vdekur nga alkooli
viti 2006 - 8,758 te vdekur
Keshtu ishte ne Britani per 15 vite numri i te vdekurve shkaku i alkoolit u DYFISHUA .
O Allah na ke dhen Kuranin , i cili eshte udherrefyes per popujt , per gjitha ngjyrat , per gjitha moshat ... per ata qe kuptojn
"Askush nuk ėshtė aq i verbėr , se sa ai i cili nuk dėshiron tė shohė"
Jam shume dakord me ty
Jam e mendimit se Kurani eshte shume kontradiktor, obskur dhe shovinist. Ne shume pjese te tij apelohet paqja, me pas ne pjese te tjera behet thirrje per lufte. Ka rene ne duart e shovinistve islamike fanatike, te cilet e keqlexojne dhe e perdorin sipas interesave te tyre. Shume islamike te moderuar kerkojne liberalizimin dhe reforimin e tij. Dhe shume levizje grash islamike nga ana tjeter udhehiqen nga parrulla " Hiquani burrave Kuranin nga dora " . Por cfare po ndodh me ta? Po demigrohen, perndiqen, e vriten.
Mendesi shpellore, e prapambetur, nderkohe qe shoqeria sot ben perpara. Po ndaj jane vendet e Azise myslimane si vende dhe popuj. Sa u shkon kjo targa
Ore Drini po nga i gjeni keto vargje? Po vera eshte simboli i gjakut te Krishtit mer. Kur shkohet ne kishe dhe merret kungimi, pihet edhe nje gellenke vere. Vete Jezuesi ka pire vere me dishepujt e tij, hidhi nje sy "Darkes se fundit"
Une mund te them vetem kaq nga pervoja: Ndalohet , s'ndalohet alkoholi ne Islam, kur vine myslot ne Evrope e hapin syte, s'lene gryke shishe pa fut ne goje. E per kete s'kam nevoje te me binde njeri per te kunderten, se kam plot te njohur myslo arab qe e ushtrojne me kenaqesi kete hobi. Ku i dihet, ndoshta kane tjeter Kuran ata atje, ose kane mesuar ta lexojne ndryshe hehe![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ☆Angie☆ : 03-01-2009 mė 18:17
Elegance is an attitude.
E ke thene shume bukur goca.Jam e mendimit se Kurani eshte shume kontradiktor, obskur dhe shovinist. Ne shume pjese te tij apelohet paqja, me pas ne pjese te tjera behet thirrje per lufte. Ka rene ne duart e shovinistve islamike fanatike, te cilet e keqlexojne dhe e perdorin sipas interesave te tyre.
Brooklyn edhe une jam i mendimit se alkooli perveq 99,99% te keqijave ne disa raste ka efekt shpetimi te jeteve .
Por duke ditur natyren njerzore te mos kontrollit edhe efekteve te alkoolit qe sa te pish aq me shum te ngre nga ajo (kete e kam ndegju se se kom provu kurr) alkooli ne fillim te zbritjes se Kur'anit i eshte porositur njerzimit te konsumoj ne raste te posaqme por mbas disa koheve sepse Kur'ani nuk eshte zbritur menjeher dhe mbas disa rasteve te shkuarjes ne ekstrem eshte ndaluar defenitivisht perveq se kur shpeton jeten pra ne raste kur jeta jote ose e dikujt tjeter varet nga alkooli.
Di une raste kur personi qdo dit duhet te pije birre me rekomandim te doktorit sepse te kunderten vdes, dhe ne kete rast nuk mendoj se bene mekat .
Edhe une mendoj se disa gjera jane te ekzagjeruara ne shoqerin islame me ndalesa sepse shumica e muslimanve nuk mendojn me kry te vetin por nisen qka thot filani e qka thot fisteku .
Une mendoj se ka ardhur koha qe te gjith te mendojm me mendje tonen dhe ka shkuar koha qe te vendosin te tjeret qka te bejshe .
Krijoni Kontakt