Falėnderimet dhe lavdėrimet i takojnė vetėm Allahut [Xhele Shanuhu], salavatet qofshin mbi tė Dėrguarin e Tij Muhamedin (SalAllahu Alejhi ve Selem), familjen e tij, shokėt e tij dhe gjithė muslimanėt qė ndjekin rrugėn e tij deri nė Ditėn e Gjykimit.
Me tė vėrtetė respektimi i prindėrve ėshtė njė gjė shumė me rėndėsi. Allahu [Xhele Shanuhu] e ka krahasuar respektimin dhe dėgjimin e prindėrve me dėgjimin dhe respektimin e Tij.
1. Allahu [Xhele Shanuhu] thotė:
"Zoti yt ka dhėnė urdhėr tė prerė qė tė mos adhuroni tjetėr pos Tij, qė tė silleni nė mėnyrė bamirėse ndaj prindėrve."
[El Isra, 23]
Allahu [Xhele Shanuhu] nė kėtė ajet e ka krahasuar mosrespektimin e prindėrve me shirkun. Gjithashtu, Allahu [Xhele Shanuhu] thotė:
" Ne njeriun e kemi urdhėruar pėr (sjellje tė mira ndaj) prindit tė vet."
[Llukman, 14]
2. Allahu [Xhele Shanuhu] na ka urdhėruar qė tė sillemi mirė me ta dhe ti respektojmė edhe nėsė janė qafira (pabesimtarė) ku thotė:
"E nėse ata tė dy tentojnė qė ti tė mė pėrshkruash Mua shok, pėr ēka ti nuk ke kurrfarė fakti, atėherė mos i respekto ata, po nė ēėshtjet e jetės sė kėsaj bote tė keshė mirėkuptim ndaj tyre,"
[Llukman, 15]
Transmeton Muslimi nga Esma, e bija e Ebu Bekrit, se ka thėnė:
"Ka ardhur tek unė nėna ime e cila nė atė kohė ishte mushrike (idhujtare), dhe e pyeta Pejgamberin (SalAllahu Alejhi ve Selem) duke i thėnė: 'O i Dėrguar i Allahut, mė ka ardhur nėna e cila e urren gjendjen time nė tė cilėn jam (Islamin e saj), pra a ta vizitoj nėnėn time?' Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) i tha: "Po vizitoje nėnėn tėnde."
[Muslimi dhe Buhariu]
3. Gjithashtu respektimi i prindėrve konsiderohet Xhihad. Transmeton Abdullah ibn Amri (RadijAllahu Anhu) ka thėnė:
"Ka ardhė njė person tek i Dėrguari i Allahut (SalAllahu Alejhi ve Selem) dhe ka kėrkuar leje nga Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) qė tė merr pjesė nė Xhihad. Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) e pyeti: 'A i ke tė gjallė prindėrit?' Ai iu pėrgjigj: 'Po.' Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) i tha: 'Xhihadi yt ėshtė tek ta.'"
[Buhariu dhe Muslimi]
Gjithashtu transmetohet nga Enesi (RadijAllahu Anhu) se ka thėnė:
"Ka ardhur njė person tek Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) dhe i tha: 'Me tė vėrtetė une kam dėshirė pėr tė luftuar (pėr Xhihad), mirėpo nuk po kam mundėsi.' Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) i tha: 'A e ke ndonjėrin prej prindėrve gjallė?' Ai tha: 'Po, e kam nėnėn time.' Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) iu pėrgjigj: 'Ndreqni marrėdhėniet me Allahun [Xhele Shanuhu] duke i respektuar prindėrit. Nėse e bėn njė gjė tė tillė (nėse i respekton prindėrit) atėherė ti ke bėrė Haxhxhin, Umren dhe Xhihadin.'"
[Taberaniu. Mundhiri ka thėnė se zingjiri i kėtij hadithi ėshtė i mirė]
Nė disa hadithe Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) i ka dhėnė pėrparėsi respektimit tė prindėrve ndaj Xhihadit. Transmetohet se Abdullah ibn Mesudi (RadijAllahu Anhu) ka thėnė:
"E kam pyetur Pejgamberin (SalAllahu Alejhi ve Selem) se cila vepėr ėshtė mė e mira? Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) u pėrgjigj: 'Falja e Namazit nė kohėn e vet.' I thash: 'Pastaj cila?' Tha: 'Respektimi i prindėrve.' I thash: 'Pastaj cila?' Tha: 'Xhihadi nė rrugėn e Allahut.'"
[Buhariu dhe Muslimi]
4. Respektimi i prindėrve ėshtė shkak pėr hyrje nė Xhennet. Transmeton Ebu Darda (RadijAllahu Anhu) se e ka dėgjuar Pejgamberin (SalAllahu Alejhi ve Selem) duke thėnė:
"Prindėrit janė dera e mesme e Xhennetit, pra nėse dėshiron humbe atė derė ose fitoje ate."
[Tirmidhiu, dhe ka thėnė se hadithi ėshtė sahih]
Kushejri ka thėnė: "'..dera e mesme e Xhennetit,' ka pėr qėllim, derėn mė tė mirė tė Xhennetit."
Transmetohet nga Muavija ibn Xhahime, se Xhahime ka ardhur tek Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) dhe e ka pyetur:
"O i Dėrguar i Allahut, unė kam dėshir qė tė luftoj nė rrugėn e Allahut, dhe kam ardhur tek ti qė tė konsultohem." Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) i tha: "A e ke gjallė nėnėn?" Tha: "Po," Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) i tha: "Kryej nevojat e nėnės tėnde, se me tė vėrtetė Xhenneti ėshtė tek kėmbėt e saja."
[Ahmedi, shejh Albani ka thėnė se ky hadith ėshtė Hasen]
Nė transmetimin e Taberaniut qėndron se Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) e ka pyetur:
"A i ke prindėrit gjallė?" I thash: "Po," Tha pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem): "Kryej nevojat e tyre, se me tė vėrtetė Xhenneti ėshtė nėn kėmbėt e tyre."
[Albani ka thėnė se ky hadith ėshtė Sahih]
5. Kėnaqėsia e Allahut ėshtė nė kėnaqėsinė e prindėrve. Transmeton Abdullah ibn Amri (RadijAllahu Anhu) se Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) ka thėnė:
"Kėnaqėsia e Allahut ėshtė nė kėnaqėsinė e prindėrve, dhe pakėnaqėsia e Allahut ėshtė nė pakėnaqėsinė e prindėrve."
[Tirmidhiu, kėtė hadith e kanė bėrė sahih Ibn Habbani, Hakimi dhe Albani)
6. Respektimi i prindėrve ėshtė shkak pėr faljen e mėkateve. Transmeton Ibn Omeri (RadijAllahu Anhu), se njė njeri ka ardhur tek Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) dhe i tha:
"O i dėrguar i Allahut, unė kam bėrė njė mėkat tė madh, a ka pendim pėr mua?" Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) i tha: "A ke nėnė?" Ai i tha: "Jo," Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) i tha: "A ke teze?" Iu pėrgjigj: "Po," Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) i tha: "Pra respektoje (ndėgjoje) atė."
[Tirmidhiu, dhe ka thėnė se hadithi ėshtė sahih]
Pra kjo tregon se respektimi i prindėrve ėshtė shkaktar pėr shlyerjen e mėkateve, pasiqė Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) iu pėrgjigj kėtij mėkatari duke e pyetur se a ka nėnė qė ta respektoj dhe ndėgjoj atė, kėshtuqė tė i shlyhen mėkatet me respektimin e saj. Gjithashtu, transmeton Malik ibn Amri se Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) ka thėnė:
"Ai i cili e liron njė rob musliman, do tė jetė shkaktarė pėr shpėtimin e tij nga zjarri, kurse ai i cili e ka njėrin prej prindėrve tė gjallė dhe ata nuk ia falin atij (nuk ia bėjnė hallall), Allahu [Xhele Shanuhu] do ta largoj atė shumė larg."
[Ahmedi - hadithi ėshtė hasen]
7. Respektimi i prindėrve ėshtė edhe shkak pėr largimin e ndonjė fatkeqėsie Argument pėr kėtė ėshtė ngjarja e tre personave qė kanė hyrė nė shpellė dhe njė gurė i madh ka rėnė dhe ua ka mbyllur daljen. Nė kėtė gjendje, secili prej tyre e ka lutur Allahun [Xhele Shanuhu] me ndonjė punė qė e ka bėrė pėr hirė tė Tij, dhe njėri prej tyre e ka lutur Allahun [Xhele Shanuhu] me respektimin e prindėrve, duke thėnė:
"O Allah nėse kėtė vepėr e kam bėrė pėr hirė Tėndin largona neve kėtė shkėmb qė tė mund tė dalim". Dhe Allahu [Xhele Shanuhu] ja u largoi shkėmbin dhe dulėn prej shpelle.[Buhariu dhe Muslimi]
8. Transmeton Ebu Hurejra (RadijAllahu Anhu) se Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) ka thėnė:
"Nuk ka mundėsi fėmiu t'ia kthej hakkun prindit tė tij, pėrveē nėse e sheh prindin e tij se ėshtė zėnė rob, pastaj blenė atė dhe e liron."
[Muslimi]
9. Mosrespektimi i prindėrve ėshtė nga mėkatet mė tė mėdha. Transmeton Ebi Bekre (RadijAllahu Anhu) se Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) ka thėnė:
"A dėshironi t'ju tregoj pėr mėkatet mė tė mėdha?" Kėtė e pėrsėriti tri herė. Ne i thamė: "Po, o i Dėrguar i Allahut." Pejgamberi (SalAllahu Alejhi ve Selem) tha: "Me i bė shirk (shok) Allahut dhe mosrespektimi i prindėrve "
[Buhariu dhe Muslimi]
O vėlla i dashur, pasi qė e kuptove rėndėsinė e respektimit tė prindėrve, dhe dėnimin e atij qė nuk i respekton prindėrit, shpejto dhe respektoji ata, ndėgjoji ata (pėrveq nėse tė urdhėrojnė nė mėkate), mos i thuaj atyre as UFFF, lute Allahun qė t'i mėshirojė ata. Allahu [Xhele Shanuhu] thotė:
"Dhe nė shenjė mėshire shtrije pranė tyre krahun pėrulės e respektues dhe thuaj: 'Zoti im! Mėshiroji ata tė dy, sikurse mė edukuan mua kur isha i vogėl'."
[El Isra, 24]
Allahu na bėftė prej atyre qė i respektojnė prindėrit, dhe i ndėgjojnė ata. Allahu i mėshiroftė prindėrit tanė ashtu siē na mėshiruan sa ishim tė vegjėl. Allahu ua faltė mėkatet prindėrve tanė dhe i shpėrbleftė ata me Xhennetin Firdeus.
Amin Amin Amin
Inter Campione d'Italia!!
2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013... 2500
Ajo ka kuptim sikurse kjo shprehja biblike qe do koment per ta kuptuar
Mateut 10 : 34
Jezusi thote ne bibel :
"mos mendoni se erdha qe ta sjell paqen ne bote.Nuk erdha te sjell paqen por percarjen. erdha ta ndaj birin nga i ati, vajzen nga nena, nusen nga vjehrra. me te afermit do te jene armiq me njeri - tjetrin ...
"Shoku Mjekesise"
duhet te ezistoj pra merre ne shembull ibrahimin a.s i cili i thoshte babait te tij qe te mos besonte ne viq por nuk e degjonte ateher erdhi denimi i allahut mirpo allahu e paralajmroj ibrahimin qe i tha ta ndertonte anijen dhe te merrte nga te gjitha gjadhesat nga nje qift ai e beri kete kur erdhi moenti djali i tij nuk hipi ne anije duke shpresuar se po te shkonte ne bjeshk do te shpetonte kur erdhi denimi e kaploj me bjeshk dhe me gjithqka qka kishte prandaj nese e ke kuptuar sadopak d o ta dish pse duhet te egzistoj keto ajete ne kuranin fisnik
Spjegimi i kėsaj pyetjeje ėshtė i thjeshtė, dhe aspak i komplikuar.
Duaj Prindėrit puth kėmbėt e tyre - hakut nuk mund tė u dalėsh.
Udhėzoj Prindėrit Nėse janė tė Humbur.
Nėse nuk tė duan, nuk tė lejojnė tė vazhdosh me fenė tėnde tregohu pak mė agresiv dhe mė i ndryshe, pasiqė dhe ata janė ndryshe.
Shpresoj ishte e qartė pėrgjigj-ja nėse jo mė trego, do ta sqaroj mė gjerėsisht.
Nje pjese njerezish vepron pa menduar,pjesa tjeter mendon,por pa vepruar.
Krijoni Kontakt