Nė vitin 1969 ka qenė siē e quanin "simplon!" ka pasur katėr shpejtėsi. Ky motor ka qenė shumė joshės pėr shumė ēfarė, por edhe mė kėtė e kam zbuluar vetin e milicit, kur i kam thėnė qė "e ka ndezjen e vonshme". Mė kujtohet ai vit, qė unė kamė pasur motorin e parė nė atė terren. Por kisha edhe mė shumė se motorin! Pėrveē tjerash e kisha edhe nėnėn time duke shkuar pėr nė Pejė. Policia rrugore ishte bukur larg, nėna mė tha: "E more birė, tash tė bėjnė telashe!" Unė qesha dhe i thash: "motori im ka ndezje mė tė shpejtė se milicia". Ajo me tha vetė bėnė hajgare, nuk dinė mu mėrzitė. Milicia me ndali mė kėrkoi patentin (vozacka dozvollėn), unė ua ofrova. Ata bėnė shumė ēudi se ishte viti 1969, e unė psedoja Patentė. Duke qeshė, ngacmova nėnėn: "ah bre nėnė" U frikova se mos po tė ngucin ty, se kėta nuk mė ngucin mu, por tė tjerat me ngucin!" Ajo vetėm qeshte se mė kishte djalin e parė, por tė pakapshėm pėr shumė ēfarė. E dinte se kam lindė pa mend, sepse kurr nuk mu kanė marrė mendet, dhe asgjė nuk kam nė kokė, sepse kurr nuk mė ka dhimbtė koka. I tillė kam qenė tėrė jetėn.
Ky motor ka edhe njė veēori qė rrallė kush e ka: "Nė vitin 1961 e kam marrur patent shoferin nė vendin e quajtur Podbishqe, kur kam punuar nė aksionin e Titoskut duke i kėnduar kėngė. Por, nė atė kohė edhe qė kamė kėnduar me brigadier, kam qenė edhe duet me gjithmonė tė madhin Isuf Gėrvallen. Kėngė tė kaubojve duke pėrcjellė me kitar, siē janė "e di moj nėna ime, se shumė mė je vjetruuuu...!" dhe tjetra: Ciganka ėshtė e vogėėėl...!". Nė kėtė aksion rinor Isufi ka marrur vendin e parė me kėngėn e "nėnės" nė mesin e njėmdhjetė brigadave.
Tė gjitha kėngėt dhe vjerrshat i kam harruar, kėto dy qė pėrmenda do ti qoi nė atė botė dhe do tė ja dhuroi pėrsėri mikut tim Isufit, sepse duke kėnduar plotė njė muaj, kurr nuk me hjekėn mendėsh.
Gjatė kėtij muaji edhe njė dhuratė e kam pasur nga Isufi. Nė liqenin e quajtur "Biogradsko Jezero", pasi qė shkuan tė gjithė brigadierėt nė kamp. Qėndruam vetėm unė dhe Isufi. Atėher me tha Isufi: "a e dinė prmbajtjėn e gjahut", pėr momentin nuk me kujtohet autori, por po tregoi se atėherė e kam ditė edhe autorin. Unė menjėherė u futa ne veprim duke britur: "Oho moreee Isuf Grvalla, prite, or prite njė derr se po vjen drejt nė ty!" Ai mua: "Oho Hasan Salihaj, mos e ke ad dert se do ta godas mu nė kokė dhe s'do ja fali as njė minut jetė". Ai mu: "Oho Hasan Salihaj prite njė skile se ėshtė duke ardhur drejtė te ti!" Unė ati: "Oho more Isuf Gėrvalla, qefi im ėshtė skilėja se ajo vjen drejt, por unė rrijė shtrembėt se ja di zanatin, e nuk do mė shpėton gjallė!" Ashtu njė orė deri sa shfrymė dufin tonė qė na kallte zemrat tona duke e freskuar me lpjetra qė ishin rritė buzė liqenit dhe me ujė tė liqenit.
Pėr tu bėrė edhe mė tė njohur, dhe mė patriot publik. Gjatė asaj kohe, nė shkurret pėr rreth ishte fsheur njė i Husajve tė Pejės dhe na ka pėrcjellė, e pas kėsaj na lajmėron nė milici tė Malit tė Zi pikėrisht nė Mojkovc, vendi mė gjakpirės i shqiptarve.
Ne kur ju afruam kampit, njė rrug shpiente pėr nė kamp - Podbishqe, ndėrsa rruga e djathtė pėr nė Mojkovc ku ishte stacioni policor. Policia na dualėn para, na drejtuan pėr nė Mojkovc. Unė i padurueshėm thash: "O shok ne jem brigadier tė Titos, ne e kemi vendin nė Podbishqe!" Ata: "E di qė jeni mėrzitė nė Podbishqe, sonte do ua ndėrrojmė vendin!" Kur shkuam para derės sė stacionit, mua mė moren tė parin, ndėrsa Isufi priste tė dera me njė milic tjetėr. Kur hyra nė mbrendinė e stacionit, po e vėrej edhe bashkėvendasin tonė Husaj! Me muarėn nė pyetje se ēfarė kemi kėndu dhe si jemi sjellė si brigadier. Pėrfunduan me mu dhe duke hapė derėn ky i Husajve me tha: "mos folė diē se e shehė kush jam unė!" Unė pa njė pa dy, "o more kapsamun me ty e kamė lehtė, se do zbritėsh nė Pejė!" Atėherė edhe polici mu kėrcnua. Dola nė shkall. Isufi po me pyet: "ha baci Hasan a tė gostitėn!" Unė: "jo more dojnė me na graduar qė po punonim pėr Jovankėn!". Ai qeshi, e muaren edhe Isufin. Po ashtu ju kėrcnuan qė mos tė sjellėmi ashtu siē jemi sjellė.
Eu problem me nxuri nė kėtė mengjes ky motor, me duket edhe ademgashit i ka nxjerr njė her! Por ma bėni halla burra se edhe njė dreq e qita jasht nga trupi im. Nuk di edhe sa janė, po pėr fatkeqėsi qė unė jam "dreqi" mė i madh e pėr ata tė vegjėlit nuk e bėjė dert.
Mos harroni se ati mikut tė milicisė Husaj, besoni qė keq ju kam hakmarrė pas plot tridhjetėetri vitėve ka qenė profesor i historisė dhe nxėnės i tė ndjerit Ali Hadri. Ndoshta edhe kėtė rast do ua rrėfei nėse oda me jap myhlet si kėto ditė qė askush nuk e hapi gojėn, pėrveē dihet!!! se jeton nė Kryeqytet me 800.000 banor. Pėr atė e kam qitė nė ballė tė oxhakut. "Tymer meqi!" Ju pėrshėndes
Krijoni Kontakt