Close
Faqja 90 prej 141 FillimFillim ... 40808889909192100140 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 891 deri 900 prej 1406
    i/e regjistruar Maska e salihaj
    Anėtarėsuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Nė Pejė
    Postime
    1,005

Prishtinase...

Sa duket ke harruar me "sha" shqip. Del edhe njė herė, se me ka marrė malli me mė sha shqip, jo pak po fort. Mos tė ka mbetė ndonjė kėngė e kapuēve pa e kėndu ? Se vetėm pėr kapuēa jemi bėrė!!!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    18-05-2002
    Vendndodhja
    Ypsilanti Twp, MIēigan, SH.B.A.
    Postime
    226
    Shiko, unė kam takuar me shqipfolės edhe nė Beograd, madje tek dega e Albanologjisė. Ishte njė farė Gjoka (viē pas, kuptohet). Ai e mabnte veten pėr njohės tė shqipes, prandaj edhe ishte aty. Jemi nė vitin 1990. Prisnim tė largoheshim nga Beogradi, si azilkėrkues politikė tek Komisariati pėr Refugjatė. Por, nejse, dalim tek tema e gjuhės. Gjatė kohės atje, natyrisht, u ndeshėm edhe me serbishten. Ngaqė nė Shqipėri kisha mėsuar rusisht, si gjuhė e dytė nė shkollė, me serbishten nuk e kishim edhe aq problem. Ajo qė vura re, ėshtė se ky Gjokoviēi, sipas tė folmes sė vet, mirė ja kishte pėrshtatur mbiemrit, me viē mbrapa. Ai kėmbėngulte nė atė qė shqipja ka mangėsi. Flisnim shqip. Sinqerisht, na i lodhte veshėt. Kishte shkruar edhe nja dy vjersha pėr shkollė tė mesme nė shqip. Atė nivel krijimtarie, nėse mund ta quaje tė tillė, nė Shqipėri e kanė fėmijėt e kopshtit , kur krijojnė ndonjė vjershė pėr nėnat e mėsueset. Ndėrsa ky Gjokoviēi ishte instruktor i shqipes atje. Nga Ulqini ishte. Nejse, po kaloj prapė tek gjuha. Vumė re se ashtu siē e pėrdorin shqiptarėt e Kosovės por edhe tė Malit tė zi (jo edhe aq shqiptarėt nė Iliridė) tė duket sikur dėgjon serbishte tė pėrkthyer nė shqip. Unė e di se ofendohen lexuesit nga kėto treva kėtu, por ėshtė realitet. Kėtė vėzhgim e bėj ngaqė e njoh paksa serbishten. Aq sa mund tė vė re ngjashmėrinė e sintaksės. Kėto argumente kam bėrė edhe Gjokoviēin. Mėnyra se si pyetet pėr moshėn, se si tregohet data dhe ora. Pėrdorimi i foljeve ndihmėse kam dhe jam, janė krejtėsisht si serbisht, pavarėsisht se janė shqip. P.Sh. Ku je konė? (Ku keni qenė?) ėshtė si serbisht Gde si bio? Nuk para e pėrdorin shqiptarėt pėremrin vetor Unė por thonė Vetė. Mėnyra e pėrdorimit tė shkronjave shqip, ėshtė aq e lodhshme sa tė bėn tė mbyllėsh veshėt. Kėnaqesh tek dėgjon misionarė fetarė tė huaj qė flasin shqip. Ata qė nuk mundet tė flasin me gjuhėn e njėsuar shqipe, gjuha standarde, hidhen tek komunizmi dhe e akuzojnė se paska lėnė gegėrishten mėnjanė. Unė nuk jam dakord me ta sepse, edhe toskėrishtja ka mjaftė ankesa nė kėtė drejtim. Mvaret se pėr cilėn zonė nė jug tė Shqipėrisė. Kėshtu labėt kanė ankesat e tyre. Po ashtu edhe korēarėt apo pėrmetarė e kolonjarė. Psh. njė lab i thotė qenit "qėn". "Ku ishe" i thonė "ku jeshe?" Korēarėt shprehjes "I thoja" i thonė " i theshnja" e kėshtu ka sa tė dush ndryshime. Por asnjėri nuk ka problem me pėrdorimin e shkronjave q, ē apo ė.
    Sot, nė Kosovė, pas kaq vitesh pa ndikim sllav, vazhdojnė ende me tė njėjtėn mėnyrė. Duhet t'i jepet fund sintaksės serbe nė shqip. Nuk ėshtė dialekt geg ai, ėshtė sintaksė serbe.
    Pėr tė gjitha trojet Shqiptare nėn njė tėrėsi Shtetėrore Shqiptare, t'i shkrijmė ēdo energji!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    18-05-2002
    Vendndodhja
    Ypsilanti Twp, MIēigan, SH.B.A.
    Postime
    226
    Citim Postuar mė parė nga salihaj Lexo Postimin
    Qiriu kish pas "folė": "Fitili mu dogj e vjami mu shkri. Bani hall pėr dritė se po jitni n'terr. (prozė popullore nga drenica)

Nė kohėn e tanishme:

Vjam sa tė duash, por fitil hiq!!! Ēfarė do tė thotė: Shkolla (fitil) sa tė duash, por ekspert (vjam ose lek pėr ekspert) hiq !!!
    Jo hiq, por hiē. Hiq do tė thotė tė urdhėrosh dikė tė heqė diēka. Pėr shembull: Ke pesė, hiq tre mbeten dy. Tjetėr shembull: Hiq brekėt para se tė ta fus. Nuk ka hiē, asgjė, pėr tė mos kuptuar!
    Pėr tė gjitha trojet Shqiptare nėn njė tėrėsi Shtetėrore Shqiptare, t'i shkrijmė ēdo energji!

Anėtarėsuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Nė Pejė
    Postime
    1,005

Kam menduar se jeni nė adresė tė gabuar, por..!

Citim Postuar mė parė nga Pellazgu Lexo Postimin
    Tjetėr shembull: Hiq brekėt para se tė ta fus.
    Kam menduar se jeni nė adresė tė gabuar, por mosha e Juaj tregon se mund tė pranohen kėshillat e Juaja zotėri i nderuar. Kur them: “jeni nė adresė tė gabuar!” Kam asosuar se Jeni nė Odėn (sofrėn ) e Drenicės e jo nė Institutin Albanologjik.

Fjalėt e odės sė Drenicės maten me peshėn e odės e jo tė drejtshkrimit gjuhėsor. Nė kėtė Odė gjithmonė janė fol dhe fliten fjalė tė pjekura, kėshillėdhėnėse dhe qe kanė peshėn e vet pėr tė rregulluar ndonjė vrasje, ngatėrresė dhe mirėqenie tė njeriut. Pikėrisht nė Odėn e Drenicės bėhet fjalė vetėm e vetėm pėr popullin shqiptarė, as pėr Beograd e as pėr Ulqin.

Zotėri i nderuar kur ti ke lind, unė nuk kam pasur nevojė tė shkoi fare nė Beograd. Se atėherė Beogradin kam pasur mu nė Kosovė dhe jo fjalė po as shkronjė tė gjuhės shqipe apo latine nuk kanė pa sytė e mi, por vetėm ēirilicė.

Shkronjėn e para latine kam hasur nė vitin 1968 kur kam qenė ushtarė. Nė kėtė vit, vėrejtja e parė mė ėshtė dhėnė nga njė kimist kroat duke mė thėnė: “zotėri salihaj ti nuk je duke shkruar gjuhen tėnde me shkronja tuaja!” Sa ka qenė pėr mua interesante aq ka qenė madhėshtore.

Nė Odėn e Drenicės shkruhet ashtu siē flet gjuha dhe shpirti i popullit tė asaj treve

Pėrgėzoi vėrejtjen e Juaj. Njė ēikė me brengosė ,mosha e Juaj duke shkruar kėtė fjali: “Hiq brekėt...!!!” (po e pėrshkruaj me shumė vėshtirėsi), pasi qe keni qenė nė Beograd, ndofta edhe kjo fjali kishte me pi ujė, por ne Drenicė Jo!

Nė mėnyrė figurative, sikur tė ishit nė Gjakovė, fjalia e Juaj e “famshme” ishte shkruar kėshtu: “Desh brekėt... mė tutje vazhdoni sipas edukatės dhe mendjes suaj!
    Nė atė kohė nė Drenicė nuk kanė ditė askush ēfarė janė brekėt, por klina! Pjesa dėrmuese e Drenicakve as klina nuk ka bartė se nuk ka pasur , kanė bartė tirq nga leshi i dhisė. Sikur ti vishnin Ju sot, gjaku ju kishte shkuar ckurrjel nėpėr kėmbėt deri tė thembra.

Sa i pėrket fjalės Hiq, apo hiē, dy kėto fjalė janė tė gjuhės shqipe e nuk kanė lidhje me atė Beogradase ose Kralevase, Pėr hirė tė etikės sime nuk do e ofendoi Beogradin se aty jeton njė numėr i konsideruar i shqiptarėve e jo shqipfolėsve. (Hiq do tė thotė mi largu nga njė vend dhe tė vendosėn nė njė vend tjetėr, ndėrsa hiē do tė thotė aspak, mirėpo mjaft ėshtė qe ja ndėrron kuptimin fjalisė kur lexonin personat e ngritur si Ju).

Sa i pėrket personave qe jemi me mesatare tė diturisė sonė. Ne fjalėn e pėrdorim sipas kuptimin tė fjalisė. Nė rastin tim ka qenė fjala pėr aspak.

Vetėm edhe njė vėrejtje mė serioze Juve qe jeni shumė tė ditur: “Rregullojeni statusin e gjuhės shqipe ne mėnyrė tė pėrkryer ashtu siē e kėrkon kombi shqiptar !” Atėherė edhe ne tė “pa diturit” do ua hjekum kapelėn (gjeje nė fjalor tė gjuhės shqipe fjalėn “hjekė” atėherė aferim).
    Edhe njė e vėrtetė; Gjermania me tetėdhjetė milion banorė e alamet institute po kanė problem me gjuhėn e vet!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga salihaj : 06-12-2010 mė 09:51

Citim Postuar mė parė nga Pellazgu Lexo Postimin
    Nuk para e pėrdorin shqiptarėt pėremrin vetor Unė por thonė Vetė. Mėnyra e pėrdorimit tė shkronjave shqip, ėshtė aq e lodhshme sa tė bėn tė mbyllėsh veshėt. Kėnaqesh tek dėgjon misionarė fetarė tė huaj qė flasin shqip. Ata qė nuk mundet tė flasin me gjuhėn e njėsuar shqipe, gjuha standarde, hidhen tek komunizmi dhe e akuzojnė se paska lėnė gegėrishten mėnjanė. Unė nuk jam dakord me ta sepse, edhe toskėrishtja ka mjaftė ankesa nė kėtė drejtim. Mvaret se pėr cilėn zonė nė jug tė Shqipėrisė. Kėshtu labėt kanė ankesat e tyre. Po ashtu edhe korēarėt apo pėrmetarė e kolonjarė. Psh. njė lab i thotė qenit "qėn". "Ku ishe" i thonė "ku jeshe?" Korēarėt shprehjes "I thoja" i thonė " i theshnja" e kėshtu ka sa tė dush ndryshime. Por asnjėri nuk ka problem me pėrdorimin e shkronjave q, ē apo ė.
    Sot, nė Kosovė, pas kaq vitesh pa ndikim sllav, vazhdojnė ende me tė njėjtėn mėnyrė. Duhet t'i jepet fund sintaksės serbe nė shqip. Nuk ėshtė dialekt geg ai, ėshtė sintaksė serbe.
    I dashur pellazgu, mirė se erdhe nė odėn tonė.
    Qė t'i japėsh tjetrit vėrejtje vetė duhet tė jesh shumė mė i ditur. Sa pėr gabime drejtshkrimore, ndoshta je pak mė mirė se disa qė kanė mbaruar njė shkollė tetėvjeēare.
    Shiko nė tekstin tėnd kėto qė t'i kam bėrė me ngjyrė tė kuqe! Janė gabimet tua drejtshkrimore, por edhe logjike.

Ta bėj tė ditur se Drenica ėshtė edhe e pushkės edhe e penės, prandaj mos na shit mend!

Mė vjen keq qė ta them nė konakun tonė, por e kalove vijen e kuqe dhe nė Drenicė kush e kalon vijėn e kuqe bėhet i kuq!

Respekt pėr tė gjithė njerėzit e mirė e tė urtė,
    Adem Gashi, Drenicė
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga projekti21_dk : 06-12-2010 mė 10:29
    "Projekti 21" nuk i bėn reklamė vetes, afirmon tė tjerėt!

Anėtarėsuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Nė Pejė
    Postime
    1,005

Jo qe mė ke bė qejf...!

Citim Postuar mė parė nga projekti21_dk Lexo Postimin
    I dashur pellazgu, mirė se erdhe nė odėn tonė.
    Qė t'i japėsh tjetrit vėrejtje vetė duhet tė jesh shumė mė i ditur. Sa pėr gabime drejtshkrimore, ndoshta je pak mė mirė se disa qė kanė mbaruar njė shkollė tetėvjeēare.
    Shiko nė tekstin tėnd kėto qė t'i kam bėrė me ngjyrė tė kuqe! Janė gabimet tua drejtshkrimore, por edhe logjike.

Ta bėj tė ditur se Drenica ėshtė edhe e pushkės edhe e penės, prandaj mos na shit mend!

Mė vjen keq qė ta them nė konakun tonė, por e kalove vijen e kuqe dhe nė Drenicė kush e kalon vijėn e kuqe bėhet i kuq!

Respekt pėr tė gjithė njerėzit e mirė e tė urtė,
    Adem Gashi, Drenicė
    Terė kohėn kam luftuar qe tė mos ndotėt Oda e Drenicės me fjalė fyese apo ofenduese. E vėrtetė ėshtė qe kam shkruar: “me shaj edhe njė herė shqip!” Sepse me ka marrė malli qe tė me “ofendojnė” apo shajnė shqip me kėngė tė kapuēave si mė parė nė kėtė forum. Apo, siē e kanė sharė poēarin e Stambollit! Se pėr shkrimin e Pellazgut ka mjaft mesele tė odave, pėr ta bindė qe ka gabuar rėndė. Pėr tu marrė me kėto gjėra nuk ja vlen, siē qe nuk ėshtė dashur ti kushtoi aq kujdes, sa i kam kushtuar.

Anėtarėsuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Nė Pejė
    Postime
    1,005

Gomari plak dhe samarxhiu i ri

Ish kan dekė samarxhia. Kishin pas ni magarėt e vogėl e ishin nisė pej shpije tuj kcy pej gzimit. I pveti magari i madh:
    - Ēka keni qe po knoni?
    - Ish kanė dekė samarxhija e tash pshtuem se s'ka kush na maron samarė.
    Magari i madh ja nisi e po kanė.
    - Pse po kanė, babė ? - i thanė magarėt e vogjėl.
    - Paj na paskemi marue krejt ! Samarxhija i vjetėr e ka pas msue dorėn na i marojke pėr trupi samarėt, po samarxhija i ri qi dom t'vjen s'din me na i marue samarėt pėr trupi e, teri sa t'msohet me na i ba samarėt, trupi na maron prej varrve.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-09-2010
    Vendndodhja
    Franc
    Postime
    180
    Citim Postuar mė parė nga ademgashi_dk Lexo Postimin
    o Dardan, s'ka gajle nėse bėjmė edhe ngapak humor, ndoshta edhe tė pakripė. Kėrkoj tė falur prej tė gjithėve, por po e tregoj njė ngjarje qė ma pati treguar njė mik imi nė Sankovc. Nuk po e pėrmendi me emėr, por ka qenė shumė humorist i mirė dhe ka ditur, mbase edhe ka krijuar vetė situata qesharake.

Po shkoj njė ditė dhe pasi i pėrshėndetėm, pasi e pyeta pėr shėndetin ai e filloi njė tregim qė ne pastaj qeshėm shumė. Tha:

Isha metė ni ditė vetėm me plakėn se djemt ishin dalė nė punė edhe po i tham plakės:
    - Valla bre grue shyqyr prej ZOtit qitash je mirė me shėndet, besa edhe ke nisė me u trashė pak"! Kur e bija e qenit t'ma kthej: "Po de po, qishtu tana vejushkat trashen"!
    Qa kemi qeshur pastaj. Eh, rahmet shpirti i pastė, se ka vdekur ky miku.
    hhahah shum e mire adem gashi

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-09-2010
    Vendndodhja
    Franc
    Postime
    180
    Sa pėr njė llaf
    Njė Drenicas, burrė i mirė e i urtė se tė duash, por qė e kishte gjetur e zeza dhe kishte mbetur vejan, pra i kishte vdekur e shoqja. Ai nė fakt nuk ishte edhe aq nė moshė, kaloi njė kohė bukur e gjatė, dhe ai nuk po martohej. Pas disa kohe, nė konak i shkojnė tre shokė dhe nė bisedė e sipėr njėri prej tyre po e pyet: Pse mor burrė nuk u martove deri tash, ēka je duke pritur? Ti nuk je edhe aq i vjetėr...
    Po e shoh edhe unė mor burra se nuk bėnė pa u martua, - po u thotė ai shokėve. Me ua thėnė tė vėrtetėn, jo edhe aq sa pėr ato “punėt tjera”, por me pas dikė more burra e me ndėrrua ndonjė llaf goje, se kam mbetur fillikat i vetėm tėrė ditėn e ditės e nuk po kam me kė ta bėj njė llaf goje...
    - Njėri nga ata shokėt qė ishte mė shakaxhiu, po i thotė Drenicasit: Nėse na e jap besėn qė nuk hyn ma “thellė”, sa pėr najė llaf goje, na po t’i sjellim gratė tona me radhė!...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-09-2010
    Vendndodhja
    Franc
    Postime
    180

ndal ta qes ni cigare

Citim Postuar mė parė nga dardangashi Lexo Postimin
    hhahah shum e mire adem gashi

Njė i dėnuar politik, ose i ndėrgjegjes - siē i quanim dikur, kishte mbaruar dėnimin dhe ishte liruar nga burgu. Shumė atdhetarė tė mirė shkuan e vizituan, duke i uruar daljen shėndosh e mirė nga burgu i Serbisė. Shumė burra tė anės sė Dukagjinit bijtė e vet, tė cilėt ia kishin dridhur themelin e Jugosllavisė, po i shihnin me simpati, por kishte edhe disa spiun tė asaj ane, qė po pėrcillnin ēdo lėvizje tė kėtyre atdhetarėve. Njėri nga ata spiun, njė ditė po e thėrret me emėr Jashar Salihun, nga ana tjetėr e rrugės mu nė qendėr tė Deēanit: - O Jashar, eja ta qes njė cigare!
    Jashari ia ktheu: - Qe besa edhe njė kuti mė tepėr po ta jap, vetėm mos tė te shoh me sy!...

-ka disa njerz baca adem qe duhet ti japim lek qe te lagrohet e mos te rrim me ta-
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dardangashi : 09-12-2010 mė 16:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •