Postuar mė parė nga
salihaj
Zhdrip orli poshtė n'tokė tu Zhak Marku e i thot:
- Ti si m'i ki pshtu evlad', s'kam shka t'jepi me t'ba bakshish gja, po ndihmaēar i yti jam me t'qitė n'dyje t'bardhė. N'kofsh i zoti me mi prunun tre kazana uj tre mish qitu, unė t'qes n'dyje t'bardhė. Tjetėr nryshe s'kam qysh t'nihmoj.
Ka marrė rrugėn Zhak Marku e po shkon nėpėr t'dytėn dyje. Aty ish kanė ni kulshedėr e madhe. Dit pėr ditė ja qitshin kulshedrės nji njeri me e hangėr. Mos me ja qitė e bajke bėrbat krejt at dyje. At ditė i kish ardhė reni qikės mretit me e hangėr kulshedra. Zhak Marku, tuj shku udhės, p'e nien ni piskamė p'e sheh ēikėn e mretit e po thot:
- Oj motėr, ēka e ki kit piskam qi po pisket?
- Qysh mos me bėrtitė, more vlla, qi sod kulshedra don me m'hangėr.
- Mos u mėrzit, bre motėr, se t'pshtoj une, - i thot Zhak Marku - Kqyre detin. Kur t'del kulshedra, brit e thuej: Oj kulshedėr , hape gojėn se dy vetė jemi!" e dil mas meje.
Zhak Marku ka marrė dru e ka dhezė' i zjarm t'madh. E ka shti hanxharkėn n'zjerm edhe e ka kuq. Nuk vonoi kulshedra duel prej detit. Kur e pa, ēika pisket:
- Oj kulshedėr, hape gojėn se dy vetė jem' - edhe del ēika mas Zhak Markut.
Kulshedra e hapi gojėn, e Zhak Marku ja mrruti hanxharkėn n'gojė edhe e myti. Ēka thot ēika:
- Qite shuplakėn n'gjak e ma vno n'gjyks e shko n'filan hanė e pritėm.
Zhak Marku e qiti dorėn n'gjak e masanej n'gjyks. U fal me ēikėn e u nis.
Shkoi n'han e po rrin. Ēika shkoj n'shpi. I briti baba:
- Pse e lshove venin si marojmė tash.
- Jo bre babė, - i tha ēika e kena mytė kulshdrėn.
- S'bahet me kanė e mujtne. Njerin me gjetė kush e myti kulshedrė!
- Mos koftė qashtu, babė, kryet hiqma! Ēoe njerin n'filan kafe e de ta lyp ni njeri me shejin e dorės me gjak n'gjyks.
Jan shkue gjinja e mretit n'kafe e e kan gjetė Zhak Markun. I kanė thanė:
- Hej, ti jaran qi na ke mytė kulshedrėn, mreti po t'thrret?! - edhe e muerėn Zhak Markun e e quen te mreti.
Kur shkoi atje i thot mreti:
- Ti na ke mytė kulshedrėn, bakshish t'madh due me t'dhanė. A e kie kabull ēikėn teme me shpija, me tokė e me krejt shka t'duhet? N'dash dukat lyp sa t'duesh me lypė pėr kėtė t'mirė qi na e ke ba.
- Jo t'u ngat jeta, as s'due ēikė, as shpija e tokė, as dukat. I dua tre kazana ujė e tre kazana mish edhe m'i ēue n'bjeshkė te filan ahishta.
Mreti ja bani gati tre kazana mish e tre kazana ujė e ja ka qu te ahishta n'bjeshkė. Edhe Zhak Marku kish mrri aty tu orli. Asht zhdrypė orli n'tokė e i ka ngarkue tre kazana mish, n'njanin krah, tre kazana ujė n'tjetrin krah e Zhak Markun n'tersher, edhe i ka thanė:
- Kur t'bėrtas unė "krrak", ti me M'ushqye me meish e me ujė.
U nis orli pėrpjetė e hajt e hajt, tuj u ngjitė e tuj lypė mish e ujė. Zhak Marku i rrike gati e e ushqejke. Dy metra pa mrri n'dyje tė bardhė i soset mishi. Orli bėrtet "krrak" e Zhak Marku, pėr mos me lanė pa mish, e preu pulpin e kamės e ja qiti n'kaqep. Orli e hetoi qi asht mish i insanit, s'e hangėr, po e majti n'gojė. I dha veti zor edhe pak e duel n'dyje t'bardhė. E lshoi Zhak Markun n'tokė e i thot:
- Ec qitash, Zhak Mark!
- S'muj.
- Pse?
- Kur lype mish, s'pata me t'dhanė, e preva kamėn teme e tash jam metė sakat e s'po muj me ecė.
Orli e qiti copėne mishit pej goje, ja lėpiu varrėn, ja ngjiti mishin e shnoshi qysh a kanė. Dikur i tha:
- Qetash udha e marė t'koftė!
Orli teposhtė n'ven t'vet e Zhak Marku shkoi te shokėt. Kur shkoi atje, shokėt janė ngatrrue e hala s'kan mujtė me i da ēikat se gjithcili e lypke ma t'mirėn pėr vedi.Zhak Marku i nxuni pa i marrė ēikat. Ja u hoq kryet tė treve qi i kishin trethtue. I muer tri ēikat: nja e majti pėr vedi, e dy jau ēoi vllaznive te shpija edhe te tre vllaznitė me gjith grat e tyne e me nanė e me motėr rrnuen si a ma mirė sa ken gjall. [/FONT]
Krijoni Kontakt