Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 33
    Prenku i Dalmatėve
    Anėtarėsuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Nė dritėn fosforike qė lėshojnė varrezat gjatė natės
    Postime
    1,008
    Dikur kur jetoja ne Itali flisja me nje mikun tim per origjinen e gjakmarrjes dhe si sipas studimeve qe kishte bere ai me thoshte se nuk ka ekzistuar ne Itali perpara shekullit te 16-te.
    Pra Koza Nostra, Vendeta, Ndrangeta, Kamorra, na dalin fise arbėreshe tė asimiluara?

Citim Postuar mė parė nga Bashkim_Lecka Lexo Postimin
    arberesh,korset jane italike,dialekti kors eshte nje lloj latino volgare e diteve tona qe vertet eshte ca larg me italishten standarte,por gjithsesi shume me afer me italishten sesa me frengjishten..........ka mjaft elemente te perbashket dhe me dialektin e ligurias...sardet jane gjithashtu italike.

ps.te gjithe dialektet italiane jane larg me njeri tjetrin.

vete mbiemri bonaparte>buona parte eshte italisht.......thuhet qe e ema e napoleonit ishte arbereshe.
    U ē'ne the..., po a derbardhe nuk po kupton se ē'fare shkrojta une?
    Kush tha qe jane francez?
    Thash qe Napoleoni, Garibaldi, Xh. Kenedi, Gorbaēovi, N. Gandi, Bin Laden..., etj, nuk jane shqiptar! Vetem kaq.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Testim Lexo Postimin
    Pra Koza Nostra, Vendeta, Ndrangeta, Kamorra, na dalin fise arbėreshe tė asimiluara?
    po,cosa nostra e ka burimin tek kanuni shqiptar,ne fillesat e veta zbatohej me perpikmeri kanuni,sigurisht me kalimin e kohes disa gjera ndryshuan......pra mund fare mire te quhet nje kanun alla sicilian,kalabrez etj......camorra napoletane eshte gje tjeter, eshte e organizuar horizontalisht dhe jo vertikalisht,
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Citim Postuar mė parė nga Testim Lexo Postimin
    Ndoshta ka mundesi
    Por qe "sakra korona unita"-kjo po qe eshte e sigurte!
    Lere pastaj ajo e Brentes..., ku "facia d'angelo", kur nxefet flet n'dialekt...!
    Kam degjuar se edhe Valanzasca, shante labēe, kur nuk i hapnin rrugen ke A8...

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    U ē'ne the..., po a derbardhe nuk po kupton se ē'fare shkrojta une?
    Kush tha qe jane francez?
    Thash qe Napoleoni, Garibaldi, Xh. Kenedi, Gorbaēovi, N. Gandi, Bin Laden..., etj, nuk jane shqiptar! Vetem kaq.
    the qe korset nuk jane italike,o arberesh.

askush nuk thote qe napoleoni eshte shqiptar,thone qe e ema e tij ishte arbereshe,dhe nuk e them une,e thone autore te huaj.

une e di qe ti di italisht,futi nje t'lexume postimit tim nr#5 me siper.

ps.doja te riperserisja ate qe thote darius,shume familje arbereshe u vendosen ne korsike si dhe ne italine e veriut.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 18-12-2008 mė 13:11
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Citim Postuar mė parė nga Bashkim_Lecka Lexo Postimin
    the qe korset nuk jane italike,o arberesh.

askush nuk thote qe napoleoni eshte shqiptar,thone qe e ema e tij ishte arbereshe,dhe nuk e them une,e thone autore te huaj.

une e di qe ti di italisht,futi nje t'lexume postimit tim nr#5 me siper.

ps.doja te riperserisja ate qe thote darius,shume familje arbereshe u vendosen ne korsike si dhe ne italine e veriut.
    Atehere po te them, ku edhe ta leme me kaq, qe korset dhe sardet nuk flasin italisht dhe nga ku rrjedh qe nuk kane nje kulture te ngjashme me italiket, nga Gorizia deri ne Lampeduza! Kaq kisha.., me kot insiston.
    Sa per Napoleonin nuk ka dokumente! Me mire quaj A. Gramscin ( nga Sardegna ), pasi ky vete e thoshte, por qe edhe ketu nuk ka dokumente.
    Une po largohem, ja kalofsh mire.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    Atehere po te them, ku edhe ta leme me kaq, qe korset dhe sardet nuk flasin italisht dhe nga ku rrjedh qe nuk kane nje kulture te ngjashme me italiket, nga Gorizia deri ne Lampeduza! Kaq kisha.., me kot insiston.
    Sa per Napoleonin nuk ka dokumente! Me mire quaj A. Gramscin ( nga Sardegna ), pasi ky vete e thoshte, por qe edhe ketu nuk ka dokumente.
    Une po largohem, ja kalofsh mire.
    ok,te jesh moderator nuk do edhe te thote qe je omniscient,kur te diskutosh me mua me pare shko lexo nje mal me libra.

« Di queste due terre gemelle, la Sardegna e la Corsica, la pił italiana per la sua posizione geografica e per le tradizioni storiche č precisamente la Corsica, che oggi appartiene alla Francia. Una sensibile occhiata alla carta mostra che la Corsica dipende naturalmente dalla penisola italiana. Ha lo stesso clima, gli stessi prodotti naturali dell'Italia ed anche i suoi antichi annali e la lingua dei suoi abitanti ne fanno un'isola italiana »
    (Elisée Reclus in Geographie Universelle)

perpara se ta merrnin francezet me traktatin e versajes te vitit 1768 corsica i perkiste Repubblica di Genova

ps.kam jetuar ne korsike,nuk e flas dialektin kors,por e kuptoj fare mire....hajt shendet arberesho
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 18-12-2008 mė 13:40
    UNE JAM TI-TI JE UNE

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-12-2006
    Postime
    124
    Ne disa filma indiane qe kam pare, ata Kanun i thone Ligjit.

Nga e ka prejardhjen kjo fjale?

Ma bani kabull daljen jashte temes
    Mesues pune me dru.

Emathia Maska e MaDaBeR
    Anėtarėsuar
    20-05-2003
    Vendndodhja
    Nė ēdo vend ku ka jetė
    Postime
    5,321
    Tironc i vjeter dem baba dem!

E kemi mare zakon ne Shqiptaret qe te gjithe personalitetet me te Shquara te historise ti bejme me prejardhje Shqiptare. Nuk e di se nga e marin kete frymezim te shfrenuar keta njerez qe thone keto gjera, por kane imagjinate tejet te persosur. Mos u besoni shume ketyre gjerave pasi 99% jane te paverteta.
    Pėr inad tė Djallit dhe Shqyptarėvet, Zoti ka me mbajtė Shqypninė mė kambė me nder e me lumni

Perjashtuar Maska e morrison
    Anėtarėsuar
    16-01-2007
    Vendndodhja
    Me kembe ne toke!
    Postime
    822
    Citim Postuar mė parė nga Inteligjentja Lexo Postimin
    Fillimisht dua te kerkoj ndjese ne rast se nje teme e tille e ngjashme eshte hapur me pare (nga kerkimi im i temave nuk rezultoi asgje). Se dyti, nuk isha e sigurte ne c`nenforum ta hapja kete teme.

Rastesisht kam degjuar (nga burime te pakonfirmuara) se mendohet qe e ema e Napoleonit, Leticja ka qene me origjine arbereshe. Arsyeja pse mendohet kjo eshte sepse sipas disa burimeve Napoleoni kur nxehej jashte mase fillonte dhe fliste ne nje gjuhe enigmatike qe s`kuptohej nga askush. Kjo gjuhe, mendohet te kete qene nje fare arberishteje e vjeter qe Bonaparti mund ta kete mesuar nga e jema (dhe sic dihet femija e kupton gjithnje gjuhen e nenes). Keto eshte e vertete qe s`kam mundur ti konfirmoj, ndaj e kam hapur kete teme ne forme pyetese per te pasur mundesi te pasuroj dhe une dijet nga debatet qe shpresoj te lindin. Nqs keni me shume njohuri mbi kete ceshtje, jeni te mirepritur.

Une mbetem skeptike.
    Inteligjentja une do te them disa fjale nuk e di nqs mund ti kesh degjuar me pare por me sa lexova ne postimin tend nuk permendej ky fakt.
    Ti mund te kesh degjuar shume per aleancat e Napoleon Bonopartit me shume popuj te tjere njera prej ture ishte dhe me arbereshet e italise.
    Aleanca me arbereshet e italise nuk ishte si te gjitha aleancat qe kishte Napoleon Bonoparti kjo ishte e vecante sepse ai u kishte premtuar atyre ndihme si vellezer te te njejtit gjak. Ky eshte nje fakt i pazakonte sepse ai kurren nuk afroj kaq shume me ata qe krijonte aleance plus dhe ndihma qe i kishte ofruar si vellezer te te njejtit gjak te le shume hapesire per ta besuar nje gje te tille, gjithesesi fakte nuk ka keshtu qe keto te tonat jane vetem supozime dhe perfundime qe ne i nxjerrim me llogjiken tone mbi bazen e veprimeve dhe fjaleve te historianeve.
    E vetmja gje qe neve na ben te besojme se ai ishte me prejardhje shqiptare eshte fakti se kurre aleateve te tjere nuk u kishte premtuar ndihme si vellezer te te njejtit gjak.

Shpresoj te te kem ndihmuar sadopak me keto njohurite e mia te pakta.

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Napoleon Bonaparti me origjinė nga njė familje arbėreshe
    Nga Albo nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 09-10-2011, 04:08
  2. Napoleon Bonoparti, Perandori I Frances Me Origjine Shqiptare.
    Nga ALBA nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 07-01-2010, 18:35
  3. Eparkia arbėreshe nė Kalabri
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-10-2005, 23:13
  4. Fakte interesante
    Nga kalivo nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 20-04-2004, 16:49
  5. Napoleon Bonaparti, perandori me origjinė arbėreshe
    Nga shoku_sar nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 27-09-2003, 02:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •