Postuar mė parė nga
Longarus
Ravennatis Anonymi
Cosmographia
Nga fundi i shek. VII apo fillimi i shek. VIII u shkrua nga nje autor anonim vprea me permbajtje gjeografike , qe njihet me emrin "Cosmographia" (Pershkrimi i botes). Dihet vetem se ky autor i panjohur ishte nga Ravena e Italise dhe prandaj u quajt Anonimi i Ravenes.Kosmografia perbehet prej 5 librash dhe perbledh nje liste prej 5300 emrash gjeografike qe njiheshin ne boetn e asaj kohe . Kujtohet se ne perpilimin e Kosmografise , autorit te panjohur i ka sherbyer si model ndonje harte antike e shk. V-VI ,e ngjajshme me Tabelen e Puetingerit apo me Itinerarin e Antioninit . Jane shfrytezuar prej tij edhe veprat e Orosit, Jordanit, Isidorit te Hispales, etj.
Kosmografia e Anonimit te Ravenes permend shume emra gjeografik te Ilirise , nje pjese te mire te te cilave e njohim edhe nga burimet tjera. Per fat te keq disa nga keto emra na kumtohen ne trajten e nje latinishteje te vulgarizuar , ndersa nje pjese tjeter jepen te gjymtuar ,gje qe krijon shpeshhere veshtiresi per identifikimin e tyre .
.................................................. .................................................. ............................
Ravennatis Anonymi
Cosmographia
IV . 8 ....Me tutje afer Myzise se Dyte ( ketu behet fjale per Myzine e Siperme ) gjenden dy vende qe quhen Epir dhe Pelagonia . Shume mendimtar i kan pershkruar keto vende . Por une i shenova sipas dijetarit grek Aristrah. Ne lexuam se ne keto vende kishte disa qytete nga te cilet duam te shenojme disa dhe pikerisht :
16. Delfi ( Delfi )
17. Evenos ( Figjori )
1. Actia Nicopolis ( Preveza )
2. Rotaroio ( Butrinti )
3. Ponice ( Finiqi )
Neper kete vend rrjedhin shume lumenj dhe pikerisht :
6. Calidon ( Kalidoni )
7. Evenos ( Fidaris )
8. Achilois ( Aspropotami )
9 Gjithashtu , pikerisht prane kesaj krahine Epir gjendet vendi shume i permendur qe quhet Maqedoni. Nga ky vend kane prejardhjen e tyre shume dijetare e shkrimtare .Ne mes te tyre une kam lexuar Livanin e siperpermendur , Hylasin dhe Aristahun, dijetare greke dhe shume here te permendurin Kastorin, Lolianin dhe Arbitionin - dijetare romak . Ata nuk e kane shenuar njeloj lete vend ,por secili ne menyre te ndryshme . Por une i permenda qytetet e poshteshenuara te kesaj Maqedonie sipas te siperpermendurit Arisarh .
Lexojini se ne kete Maqedoni ka shume qytete , midis te cileve duam te permendim disa me te rendesishmit . Pikerisht prane Detit te Madh ( Mesdhe ) gjenden keto qytete .
9. Neapolis ( Kavala )
10. Philippi ( ne mes te Kavales e Drames )
11. Amphipolis ( Neohori )
12. Apollonia ( Polina )
13. Melisurgi ( Melisurgion )
14. Thesalonici ( Selaniku )
15. Pella ( Postoli )
16. Beorea ( Verria )
17. Acerdos ( prane Karavi-Sadines, rrethi i Verrise )
18. Arulos ( Paleohori )
1. Bata ( Kolindro )
2. Anamo ( Elefterohori )
3. Imera ( Mikroajani )
4. Diume ( Malatri )
5. Sabatum ( ne veri te Platamonit )
6. Stenas ( Demirkapia )
7. Thuris ( i paidentifikuar )
8. Olimpius ( Ne mes Babes e Bakrines )
9. Presidi ( Ne mes Babes e Bakrines )
10. Licinium ( Ohri )
11. Ponservili ( Urake )