Do doja te dija mendimet tuaja per librat qe i kini lexuar me shume se nje here. Per mua ka qene "E nesermja e nje gruaje" nga Dhimiter Xhuvani (mund ta kem lexuar mbi 4 here... )dhe "Frosina e Janines." Te dy kane qene libra shume te bukur. Po ju?
Do doja te dija mendimet tuaja per librat qe i kini lexuar me shume se nje here. Per mua ka qene "E nesermja e nje gruaje" nga Dhimiter Xhuvani (mund ta kem lexuar mbi 4 here... )dhe "Frosina e Janines." Te dy kane qene libra shume te bukur. Po ju?
wow...
Per mua ngelet "Shkretetira e tartareve "e Dino Buxatit shkrimtar italian....
Prá, mallkue njaj bir Shqyptari,
Qi ketë gjuhë të Perendís,
Trashigim, qi na la i Pari,
Trashigim s'i a lên ai fmís;
Edhè atij i u thaftë, po, goja,
Qi e perbuzë ketë gjuhë hyjnore;
Qi n'gjuhë t'huej, kúr s'âsht nevoja,
Flet e t'veten lên mbas dore.
AT Gjergj Fishta
une... disa.
Alkimisti- Paulo Kohelho.
Harku i triumfit-Remark
Emri i trendafilit - Umberto Eko
Vellezerit Karamazov_ Dostojevski
Thuaj zemres po- Suzana Tamara.(e plot te tjere-romane)
shto librat e Nietzsche's... qe nuk i kam kaluar dot me nje te lexueme.
Librat me poezi gjithemone i kam lexuar e shume se dy here!!
"Shkolla nuk e ben njeriun me te mencur, e meson te duket i tille" (e.m)
Njeqind Vjet Vetmi. Gabriel Garsia Markez
Te desha...??? S'te dua...!!!
Ne jete ndodh edhe me keq,
Ka njerez dashnore, derisa... behen pleq....
Ka qe dashnore jane vetem,
nje muaj....
Te desha:@hh??S'te dua:dfshehur!!!
(Sergej Essenin)
as nuk i maj mend(zakonisht i lexoj te gjitha nga dy here)
por di te them se novela qe kam lexuar me shume dhe mund te vazhdoj ta lexoj eshte
ajo e cvajgut
se si e ka ajo
pa kujtohuni pak
ah po
novela e SHAHUT
NDER ME FANTASTIKET PER MENDIMIN TIM
shnet
po mire po balzaku nuk u pelqen
xho gorio
iluzionet e humbura
evxhini grane
fajdexhiu gobsek
kurtizianet................
ose nga letersia ruse si nuk i pelqen ndonjerit tolstoi
lufta dhe paqja
ana karenina ose novelat e tolstoit
Shqiperi o mema ime ndonse jam i merguar
dashurine tende kurre zemra se ka harruar
hej hej edvir...
c'me kujtove BALZAKUN, te pershendes...(kush e ka lexu Balzakun e nuk e ka pelqy, nuk e ka dasht ...e nuk e ka perserit...)
ate tolstoin me luften dhe paqen e kam lexu dy here me gjithe anna karaninen, ndersa novelat e cvajkut dhe te tolstoit i kam gjithnje te koka e krevatit.
mirseerdhe!!!
"Shkolla nuk e ben njeriun me te mencur, e meson te duket i tille" (e.m)
Pershendetje lexuesve
me behet qejfi qe macja ka lexuar Alkimistin e Coelho-s dy here (perfitoj nga rasti per te te falenderuar per te gjitha kritikat e embla)
une kam lexuar gjithçka nga Kadareja, po ne frengjisht per se dyti here ( kam lene nje mesazh dhe ne nje teme tjeter te tille ku thoja qe perkthimet ne frengjisht jane nje mrekulli)
e pastaj, kam lexuar Balzakun, Hygoin, dhe ruset e mi te preferuar po ne frengjisht...
shkurt, shumicen e librave qe kam lexuar per se dyti i kam lexuar ne frengjisht apo italisht
i preferuari im ne italisht ngelet Eco, me Baudolino (qe s'ka shume kohe qe ka dale ne shitje)
edhe une lexoj poezite kush e di se sa here (sidomos Rimbaud, Khajam...te preferuarit e mi)
kush i mban mend te gjithe
meqe flasim per libra, po perfitoj te bej nje prezantimth letrar
i vogel kam lexuar nje biblioteke te tere (ime me punonte ne biblioteken e qytetit dhe ngjiste e zbriste shkallet e lagjes me çanten plot me libra...une pertoja ti ktheja
dhe tani qe jam ne France, e pra, qe prej dy vjetesh, kam rilexuar gjithçka dashuroj ne krijmtari letrare ne frengjisht (dhe italisht kur kam pasur rastin)
lexim te mbare te gjitheve...perfitoj nga rasti (po perfitoj si shume, me falni) qe t'ju rekomandoj autorin tim te momentit :
Amin Maalouf i perkthyer ne shqip me "Identitete Vrastare", e ne frengjisht apo dhe ne gjuhe te tjera me "Samarkande", "Léon l'africain", "Le periple de Baldassare", etj...
Meqe jemi te librat, mund t'ju sugjeroja edhe une nje titull:
"Fruti i ndaluar" (Forbidden fruit) nga Peter de Rosa dhe Annie Murphy.
Une e lexova ne anglisht dhe nuk e kam idene nese eshte i perkthyer ne gjuhe te tjera (shqip, frengjisht etj.), megjithate nese ju bie ne dore, mendoj qe do ta gjeni interesant. Une e kam lexuar me nje fryme, duke lene pas dore edhe gjera te tjera te rendesishme.
Eshte nje histori reale nga jeta e autores ... me konkretisht eshte mbi lidhjen e saj me bishopin e Irlandes, histori e cila shkaktoi skandal te vertete ne fillimet e viteve '90 ne mos gaboj. Nje sqarim i vogel... nuk eshte nga ato romancat e sheqerosura e bajate. Eshte vertet liber i bukur dhe realist ... megjithate s'po zgjatem me tej.
Pershendetje
Krijoni Kontakt