eshte nje fenomen kryesisht tek prifterinjte katolike.
Nga sa di une ky tipar eshte caktuar nga nje koncil i kishes katolike, duke u nisur nga tradita e vjeter fetare e mbatjes se kreshmes dhe te mos pasjes se marredhenieve seksuale para kungimit,per te krishteret dhe po ashtu 1 jave per hebrejte. Ekzistonte nje problem pasi, kungimi merret 2 here ne jave ( per ortodokset kete e di une) dhe per katoliket 1 here ne jave te djelen (nga sa di une),pra i bie qe para kungimit te mbaje kreshme.
Por celibati ka qene dhe nje fenomen, i cili eshte perkrahur dhe nga perandoret e Perandorise se Shenjte Romake te Kombit Gjerman, plus nga aristokracia, pasi pronat e priftit katolik, perandori mund t'i shperndante si te donte, nqs ky i fundit ia kishte dhene priftit, por dhe nga vete Kisha Apostolike Romane, e cila me ane te celibatit, ka perfituar shume, mqs pronat mbeteshin kryesish ne emrin e kishes, pas vdekjes se personit fetar dhe keshtu Papati fuqizohej.
Por aktualisht jemi ne kohe te tjera, shek.XXI dhe ditet e fundit ka plasur gjithe andej skandalet e prifterinjve katolike, si ne SHBA,Rumani etj.
Atehere a mendoni se celibati duhet te ekzistoje akoma si nje karakteristike e prifterinjve katolike? A shihni se duhen bere reforma nga vete Kisha Katolike ne kete drejtim ?
Per prifterinjet ortodokse dhe ato evangjeliste kjo karakteristike nuk ekziston, te pakten per prifterinjte ortodokse celibati aplikohet vetem per peshkopet dhe krypeshkopet ortodokse dhe per murgjit, kurse prifterinjte e tjere, te thjeshte mund te martohen.
Krijoni Kontakt