Close
Faqja 3 prej 9 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 90
    i/e regjistruar Maska e altruisti_ek84
    Anëtarësuar
    18-07-2007
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    1,151
    Jo ky fenomen eshte mbar shqipetar, nuk ben perjashtim ketu as Kosova por as shqipetaret e maqedonis, si dhe viseve tjera ku ka shqipetar. Une kujtoj qe ahengu qe bejn eshte krejtsisht i panevojshem, madje une them se as qe duhet te behet publike nje gje e till. Shon te kirurgi e kryn punen edhe OK.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-05-2008
    Postime
    644
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Qoftë 5 vjeç qoftë 10 vjeç, synetia është parë si kalim nga një moshë në tjetrën. Ose si të themi një pikë ku personi (fëmiu), "pjeket" më shumë se deri atëherë.

Veshjen nuk e di ku e ke parë. Zakoni është të vishet një fustan, thjesht për arsye praktike.

Zakoni nuk është i mirë. Pse? Sepse nuk është i joni. Shqiptarët festojnë lindjen, pjekunin, martesën, dhe festat e motmotit. E kam fjalën për atë traditën e moçme.

Unë nuk jam "ekspert" oj zojushë e neveritshme. Jam rrit në këtë komunitet me këto tradita. DHE nëse unë nuk e di arsyen pse vishet fustan në vend të pantollonave, atëherë çka pritet prej meje???

Veshet fustan për arsye praktike,(bile ban edhe ni çarçaf me mbështjellë) se ai fëmiu e ka k'arin e përgjakun krejt varrë e plagë, e me i veshë pantollonat këto janë të ngushtë e ia ngacmojnë varrën e i dhemb. A po kupton tash?

E kur e vesh fustanin, ky osht ma i gjanë edhe nuk ia prek k'arin, edhe nuk i dhemb.

Me ty qishtu duhet me fol, shqip. Se ndryshe ti nuk merr vesh.

Kanë lidhje, sepse janë zëvendësu. Të gjitha kulturat e botës janë përkthim i njana tjetrës. Edhe turku e ka hjek festën e lashtë, e ka vnu të veten. Gabim e ke kur thu se praktikohet qe nandë vite. Praktikohet prej se mbahet mend, ata që i përkasin komunitetit të islamizuar.
    Tani ,me kete fjalor e tregove nivelin tend prej "eksperti"
    Ne jemi duke folur per dasma te synetit te cilat nuk kane ekzistuar para luftes ,e ti na flet budallalleqe duke treguar perralla per festat e burrerise e per darkat e lames.
    Nese jemi duke folur per keta shqiptaret e sotem te siguroj qe ska pasur dasma te synetit para luftes por vetem dreka te vogla familjare per kete besoj jane dakord te gjithe e nese flasim per shqiptaret e tu te siguroj se ata jane te cilet je duke i permendur me siguri po jetuakan ne mars.
    Ndersa per veshje eshte po ajo qe e permenda me larte sepse dasmat nuk mbahen po ate dite qe behet femija synet por disa dite me vone dhe cka eshte me neveritshmja derisa femija eshte duke pasur intervenim kirurgjikal ne rruge para ordinancave zhvillohet nje "feste e vertete" me tupana e vallezime midis rruges.
    Alibaba ,kur nuk je i sigurt mos shkruaj fare sepse del pastaj qesharak.

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    A nuk duhet te kemi pak me shume kulture dhe te marrim disa festa tonat por te kopjojme turqit?
    Nese jemi duke folur per keta shqiptaret e sotem te siguroj qe ska pasur dasma te synetit para luftes por vetem dreka te vogla familjare per kete besoj jane dakord te gjithe e nese flasim per shqiptaret e tu te siguroj se ata jane te cilet je duke i permendur me siguri po jetuakan ne mars.
    E di për këto dreka edhe unë e di. Mos e mbush forumin kot, me gjëra që i di.

Alibaba ,kur nuk je i sigurt mos shkruaj fare sepse del pastaj qesharak.
    Alibaba të kallxoi shkurt e shqip për do sene qi ti s'i merr vesh. Edhe 90 vjeç ki me u ba e s'ki me marr vesh. Unë nuk jam duke mbrojt orientalët që bajn këso festa, bile jam kundër siç e pe edhe vet. Veç kur fol dikush duhesh pak me dit kontekstin në të cilin po flas. E jo të kalosh në mars e në hënë, se pastaj i del punë Nasës, me kërkue personin e humbur Miriam.

… ßriläntě … ΅ Ø λŁŁї Ϊм Maska e [Perla]
    Anëtarësuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Aconteceu !!! Estava escrito assim...
    Postime
    6,577
    Citim Postuar më parë nga D&G Feminine Lexo Postimin
    Ne Shqiperi nuk ndodh. Ne Kosove a Maqedoni mbase.
    Kush tha qe ne Shqiperi nuk ndodhin ? Pak kohe me para nje komshi i imi organizoi festen e synetit te te birit , nuk kish lene gje te gjalle pa therur e nuk kishte lene njeres ma shume pa mbledhur , me orkester e te gjitha. Se çfare kishte te veçante aty qe te festohej, ai e di.

Synetia keshillohet dhe nga mjeksia ne raste infeksionesh urinare e raste te tilla, kurse ne kulturen islame nga u quajtka , burrerri lol

Citim Postuar më parë nga MaDaBeR Lexo Postimin
    Per hajer e per te tilla raste te ardhsha gjithmone :P
    Po nqs ka vetem nje çun, ç'ti "presin" me atij te shkretit lol
    Ndryshuar për herë të fundit nga [Perla] : 08-12-2008 më 11:26
    Un amigo verdadero es algien que cree en ti aunque tu hayas dejado de creer en ti mismo.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Synetia keshillohet dhe nga mjeksia ne raste infeksionesh urinare e raste te tilla, kurse ne kulturen islame nga u quajtka , burrerri lol
    LOL, po qeshi edhe unë, po të bëj shoqëri pak, që të mos lë të qeshesh vetëm.

Është një fazë kalimtare, dmth kalon nga një fazë në të renë. Në mentalitetin e popullit lidhet me pjekurinë e vazhdueshme të individit.

Për kulturë islamike s'di gja, se s'kam qenë kurrë në Turqi, as në Arabi, bile as në Maqedoni s'kam qenë asnjëherë. Mund të flas më lirshëm për ça ndodh në rrethin tim.

Ja psh ty po të marr lakmi me mënyrën si flet, tregon diçka për lagjen tënde dhe u lëshon rendin tjerëve që të flasin vetë për veten.

Gj t m.

Anëtarësuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Postime
    6,577
    alibaba, si ky komshia im ka ca si shume ne qarkullim (bej nje xhiro tek komuniteti musl )

E mqs dashke te qeshesh , qesh sa te duash se veç jeten te shton e qeshura ... pa ironira.
    Un amigo verdadero es algien que cree en ti aunque tu hayas dejado de creer en ti mismo.

Anëtarësuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Postime
    6,577
    A nuk duhet te kemi pak me shume kulture dhe te marrim disa festa tonat por te kopjojme turqit?
    Po perderisa eshte trasheguar feja e turqve, bashke me te vijne grumbull te tjerat.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Për me shpjegu pak ma mirë se pse në mentalitetin popullor synetia lidhet me atë që thashë "burrnim", kjo bëhet për shkak se synetia bëhet në një moshë standarde prej 8 deri12 vjeç, të rrallë janë ata që bëhen më herët a më vonë. Dhe fundja është diçka që bëhet një herë në jetë, në këtë mënyrë domosdo i bëhet njëfarë analogjie ma fazat e zhvillimit të individit.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,410
    Postimet në Bllog
    22
    Me fal, po ku qendron problemi nese dikush zgjedh te beje haeng per berjen synet te djalit? Perse duhet te shqetesohesh ti se X komshiu yt beri nje gje te tille?! Eshte e drejta e tij te beje djalin synet dhe te shtroje edhe darke apo dreke e te ftoje ke te doje.

Mua nuk me shqeteson aspak ky fenomen, ata jane ne lirine e tyre, une ne lirine time. Ajo qe me shqeteson mua eshte fakti se ti shqetesohesh perse komshiu yt shtron dreke e darke per berjen synet te djalit te tij. Shiko or vella hallet e problemet e familjes tende, perse duhet te shqetesohesh per qejfin e te tjereve.

Albo

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-03-2008
    Vendndodhja
    itejdukshem, gjithka
    Postime
    1,536
    normal , por nuk duhet te meret sikur tradicion ose obligim fetar , megjithse nuk ka lidhje me aste njeren, edhe i varferi duhet te bahet synet, por si ta festoj aj i shkreti nese asht obligim ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga injejti : 08-12-2008 më 19:16

Faqja 3 prej 9 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •