Close
Faqja 2 prej 9 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 90
    Emathia Maska e MaDaBeR
    Anëtarësuar
    20-05-2003
    Vendndodhja
    Në çdo vend ku ka jetë
    Postime
    5,321
    Asnjeher nuk e kam kuptuar e as nuk do ta kuptoj perse behet aq e madhe kjo gje. Nuk e di nese kjo ndodh vetem ne Shqiperi apo dhe ne vende te tjera myslimane.
    Për inad të Djallit dhe Shqyptarëvet, Zoti ka me mbajtë Shqypninë më kambë me nder e me lumni

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar më parë nga MaDaBeR Lexo Postimin
    Asnjeher nuk e kam kuptuar e as nuk do ta kuptoj perse behet aq e madhe kjo gje. Nuk e di nese kjo ndodh vetem ne Shqiperi apo dhe ne vende te tjera myslimane.
    Ne Shqiperi nuk ndodh. Ne Kosove a Maqedoni mbase.

Emathia Maska e MaDaBeR
    Anëtarësuar
    20-05-2003
    Vendndodhja
    Në çdo vend ku ka jetë
    Postime
    5,321
    Citim Postuar më parë nga Blue_sky Lexo Postimin
    E si i uroni ne raste te tilla? Hahahahaha
    Per hajer e per te tilla raste te ardhsha gjithmone :P
    Për inad të Djallit dhe Shqyptarëvet, Zoti ka me mbajtë Shqypninë më kambë me nder e me lumni

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-05-2008
    Postime
    644
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin

Synetia shihet si një lloj burrnimi. "Djali asht ba burrë". Prandaj mbahet festa. Në zanafillë festa ka qenë obligim nga Kanuni, një kohë kur nuk kishte fare synet. Festa mbahej pse djali bante 16 vjet, merrte pushkën, dhe i gjenin çupën.

Pas islamizimit, festa ka filluar të mbahet për syneti.

.
    Nga disa shkrime te tua kam pare po e mbajshe vehten "ekspert" per racen shqiptaro-ilire shqiptare por ky shkrim i fundit eshte kulmi .
    Cka kane lidhje ato festat e tua imagjinare te kanunit me syneti kur synetia per Kosove po flas ka filluar te praktikohet mbas luftes d.m.th qe 9 vite.
    Une jam lindur e rritur dhe vazhdoj te jetoj ne Kosove dhe kurr skam degjuar per dasma te synetit me keto permasa me pare por vetem mbas luftes.
    Keto dasmat e synetit jane mbartur nga shqiptaret e Maqedonise qe me keqardhje them se jane imitator te shkelqyshem te turqeve te anadollit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga MIRIAM : 04-12-2008 më 19:04

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-05-2008
    Postime
    644
    [QUOTE=alibaba;2094311

P.S. Ajo veshja nuk është orientale. Është fustan, se nuk guxon ai të veshë pantollone, me "bilbilushin" e përgjakun.[/QUOTE]
    Mendja e jote prej "eksperti 'edhe kesaj here te ka tradhetuar.
    Kjo veshje eshte tipike e sulltaneve otoman .

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-05-2008
    Postime
    644
    Citim Postuar më parë nga mendimi Lexo Postimin
    une.

Cfare mendoni??? Ju lutem mos e perzini me fene por me logjiken e shendoshe tregoni si duhet ti thuhet stop ketij fenomeni te dasmave. Apo e perkrahni dhe ju???
    Ketu feja ska lidhje me kete por injoranca dhe prapambeturia e popullit tone .
    Synetia eshte obligim edhe te hebrenjet ,te cilet e kane praktikuar shume para islamit.

Citim Postuar më parë nga D&G Feminine Lexo Postimin
    Ne Shqiperi nuk ndodh. Ne Kosove a Maqedoni mbase.
    Doemos se ndodh kur atje ( sidomos në Maqedoni) ka kaq injorancë. Dhe mua nuk më habit injoranca "e analfabetëve", por më çmend injoranca intelektuale. Paramendoni një natë kam dëgjuar tek fliste një psikiatër në zë gjëra që një fshatar nuk do të ishte i atij niveli.
    Dhe nuk do të flas më, se faktet e mia po i pengojnë moderatorët
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Alibaba - Me zakonin e burrnimit kjo ska te beje fare sepse 90 % e djemeve qe behen synet jane 5 deri 10 vjeq. Veshja (ajo qe kam pare une) eshte total orientale e kalter me kapuq tamam sikur te ishin dervish.

Dhe se fundi nuk e permenda se jam kunder "festes" por kunder dasmes qe behet me 200 veta ne restoran me muzike dhe pa nuse.

Tash pikerisht pse eshte rrenjosur ky zakon edhe une pyes a eshte i mire a jo?
    Qoftë 5 vjeç qoftë 10 vjeç, synetia është parë si kalim nga një moshë në tjetrën. Ose si të themi një pikë ku personi (fëmiu), "pjeket" më shumë se deri atëherë.

Veshjen nuk e di ku e ke parë. Zakoni është të vishet një fustan, thjesht për arsye praktike.

Zakoni nuk është i mirë. Pse? Sepse nuk është i joni. Shqiptarët festojnë lindjen, pjekunin, martesën, dhe festat e motmotit. E kam fjalën për atë traditën e moçme.

Mendja e jote prej "eksperti 'edhe kesaj here te ka tradhetuar.
    Kjo veshje eshte tipike e sulltaneve otoman .
    Unë nuk jam "ekspert" oj zojushë e neveritshme. Jam rrit në këtë komunitet me këto tradita. DHE nëse unë nuk e di arsyen pse vishet fustan në vend të pantollonave, atëherë çka pritet prej meje???

Veshet fustan për arsye praktike,(bile ban edhe ni çarçaf me mbështjellë) se ai fëmiu e ka k'arin e përgjakun krejt varrë e plagë, e me i veshë pantollonat këto janë të ngushtë e ia ngacmojnë varrën e i dhemb. A po kupton tash?

E kur e vesh fustanin, ky osht ma i gjanë edhe nuk ia prek k'arin, edhe nuk i dhemb.

Me ty qishtu duhet me fol, shqip. Se ndryshe ti nuk merr vesh.

Cka kane lidhje ato festat e tua imagjinare te kanunit me syneti kur synetia per Kosove po flas ka filluar te praktikohet mbas luftes d.m.th qe 9 vite.
    Kanë lidhje, sepse janë zëvendësu. Të gjitha kulturat e botës janë përkthim i njana tjetrës. Edhe turku e ka hjek festën e lashtë, e ka vnu të veten. Gabim e ke kur thu se praktikohet qe nandë vite. Praktikohet prej se mbahet mend, ata që i përkasin komunitetit të islamizuar.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-06-2003
    Postime
    569
    Alibaba e kuptoj qe ti po flet per nje fustan normal, por une po flas per dicka tjeter.
    Nje veshje komplet e kalter, larte e poshte, plus nje kapel ne koke, bile kam pare edhe nje far shkopi te vogel shpesh qe e mbajne ne duar. Siq e tha dikush si sulltanet, mua me teper me ka ngjare me veshjet e prijesve bektashi te shqiperise qe kam pare ne TV. Mekat qe nuk e kam fotografuar nje te tille dhe do ta kishit kuptuar per cka e kam fjalen.

Pastaj kjo puna e festave te burrnimit pse nuk praktikohej para lufte, une jam lind e rrit ne kosove, kam pare me dhjetera syneti para lufte. Ishte zakon behej nje dreke familjare me disa te ftuar ndoshta 10 veta mysafir, por as muzike, as restoran me 200 veta as tupane, kurr ska pasur keso gjera para lufte.

Se di sa e keni te qarte por kjo ka filluar te behet bajat fare. E kam nje mik kirurg dhe tregonte qe jemi ne zor me kry punen tone prej tupanit. Ne brenda duke kry prerjen, tupani jashte na cmendi, dhe keshtu cdo dite. E kam pare vete nje ndodhi te tille, te del kirurgu jashte ordinances te ju thote tupangjive, ju lutem dilni nga oborri derisa ta kry punen.

Keto asnje nuk jane hajgare cka po them. Pas nje jave jam i ftuar te marre pjese ne nje festim te tille ( dhe se kam ndermend me shku). Edhe pse prerja eshte bere veres, tash e kishin porosit restoranin dhe kishin ftuar gjith boten, bile ne zvicer. Nga kjo mora shkas edhe hapjen e temes.

A nuk duhet te kemi pak me shume kulture dhe te marrim disa festa tonat por te kopjojme turqit?

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-03-2008
    Vendndodhja
    itejdukshem, gjithka
    Postime
    1,536
    perndryshe e quajn ,, penis party,,

Faqja 2 prej 9 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •