Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
    i/e regjistruar Maska e prizrenasi_30
    Anėtarėsuar
    18-11-2008
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    729

Kush e themeloi Islamin?

Kur’ani na mėson shumė qartė qė Ibrahimi a.s. ėshtė themeluesi i Islamit siē praktikohet sot.

Tė gjitha urdhėrat qė ne i praktikojmė (namazi, zeqati, agjėrimi dhe haxhi) na kanė ardhur nga Allahu xh.sh. nėpėrmjet Ibrahimit a.s. gjeneratė pas gjenerate.

Hipokritėt gjithnjė pyesin si ėshtė e mundur qė urdhėrat tė na kenė ardhur pėrmes Ibrahimit a.s. e jo pėrmes Muhammedit s.a.v.s.

Ata nuk besojnė qė Allahu xh.sh. mund ti ruajė praktikat (ritualet) e veta fetare dhe tė na i pėrcjellė neve nė mėnyrė tė qartė dhe tė saktė.

Me fjalė tė tjera tė gjitha praktikat nė Islam kanė egzistuar para Muhammedit s.a.v.s.

Misioni i vetėm i Muhammedit s.a.v.s. ka qenė kumtimi i shpalljes ose Kur’anit. Ja se ēfarė shkruan nė Kur’an:

13:40. Ne mund tė mundėsojmė ty ta shohėsh atė (dėnim) qė ua premtojmė atyre, ose ta marrim (shpirtin) ty. Obligim yti ėshtė vetėm kumtimi, kurse e Jona ėshtė llogaria.

5:99. I dėrguari nuk ka tjetėr obligim vetėm tė kumtojė (shpalljen); All-llahu di ē'publikoni dhe ē'mbani fshehtė.

42:48. Nėse ata (idhujtarėt) refuzojnė, Ne nuk tė kemi dėrguar ty rojė tė tyre, ti ke pėr obligim vetėm komunikimin. Vėrtet, kur Ne i dhurojmė njeriut nga ana Jonė ndonjė tė mirė, ai gėzohet pėr tė, e kur e godet ndonjė e keqe qė e ka merituar vetė, atėherė njeriu ėshtė pėrbuzės.

Ibrahimi a.s. ėshtė pranuesi i parė i konceptit tė Islamit si praktikė, dhe i pari qė na ka quajtur “Muslimanė”.

Ja disa ajete nga Kur’ani qė e dėshmojnė kėtė:

22:78. Luftoni me njė luftė tė denjė pėr hir tė All-llahut, se Ai ju zgjodhi ju (ju pėrcaktoi pėr tė luftuar pėr rrugėn e Tij) dhe nuk ju obligoi nė fé me ndonjė vėshtirėsi, nė fenė e babait tuaj, Ibrahimit. Ai edhe mė parė, e edhe ky (Kur'an) ju quajti myslimanė, e pėr tė qenė i dėrguari dėshmitar juaji dhe pėr tė qenė ju dėshmitarė ndaj njerėzve, pra falni rregullisht namazin, jepni zeqatin, pėrmbahuni me All-llahun se Ai ėshtė ndihmėtari juaj. Sa mbrojtės i mirė dhe sa ndihmėtarė i madh qė ėshtė.

3:68. Njerėzit mė me meritė pėr t'u thirrur nė Ibrahimin, ishin ata qė e ndoqėn atė (besimin e tij) dhe ky Pejgamber me ata qė besuan (ummeti i kėtij). All-llahu ėshtė mbrojtės i besimtarėve.

16:123. Pastaj, ty tė shpallėm: “Ndiqe fenė e drejtė tė Ibrahimit, se ai nuk ka qenė nga idhujtarėt (as jehudi as i krishter).

3:95. Thuaj: "All-llahu e tha tė vėrtetėn, pra ndiqeni fenė e pastėr tė Ibrahimit, sepse ai nuk u takonte idhujtarėve".

2:130. E kush largohet prej fesė sė Ibrahimit pėrveē atij qė e poshtron vetveten. Ne atė e bėmė tė zgjedhur nė kėtė botė, kurse nė botėn tjetėr ai ėshtė njėri prej tė lartėve.

21:51. Ne ia dhamė Ibrahimit herėt tė mbarėn, sepse Ne e kemi njohur mirė atė (ia dhamė tė mbarėn se e meritoi).

Pra, pasiqė Muhammedi s.a.v.s. ka qenė pasues i fesė sė Ibrahimit a.s. edhe ne jemi pasues tė Ibrahimit a.s. dhe nuk duhet tė bėjmė dallim nė asnjėrin nga pejgamberėt:

2:136. Ju (besimtarė) thuani: "Ne i besuam All-llahut, atė qė na u shpall neve, atė qė iu shpall Ibrahimit, Ismailit, Is'hakut, Jakubit dhe pasardhėsve (tė Jakubit qė ishin tė ndarė nė dymbėdhjetė kabile), atė qė i ėshtė dhėnė Musait, Isait dhe atė qė iu ėshtė dhėnė nga Zoti i tyre pejgamberėve, ne nuk bėjmė dallim nė asnjėrin prej tyre dhe ne vetėm atij i jemi bindur.

Muhamedi s.a.v.s. para vdekjes sė tij tha mos mė nderoni dhe lartėsoni sikurse bėnė tė krishterėt me Isain a.s. birin e ‎Merjemes.
    Por thoni qė unė jam rob dhe i dėrguari i Zotit.‎

Pėrktheu nga anglishtja: Sefedin Muqaj

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga sefedinmuqaj Lexo Postimin
    Kur’ani na mėson shumė qartė qė Ibrahimi a.s. ėshtė themeluesi i Islamit siē praktikohet sot.

Tė gjitha urdhėrat qė ne i praktikojmė (namazi, zeqati, agjėrimi dhe haxhi) na kanė ardhur nga Allahu xh.sh. nėpėrmjet Ibrahimit a.s. gjeneratė pas gjenerate.

Hipokritėt gjithnjė pyesin si ėshtė e mundur qė urdhėrat tė na kenė ardhur pėrmes Ibrahimit a.s. e jo pėrmes Muhammedit s.a.v.s.

Ata nuk besojnė qė Allahu xh.sh. mund ti ruajė praktikat (ritualet) e veta fetare dhe tė na i pėrcjellė neve nė mėnyrė tė qartė dhe tė saktė.

Me fjalė tė tjera tė gjitha praktikat nė Islam kanė egzistuar para Muhammedit s.a.v.s.

Misioni i vetėm i Muhammedit s.a.v.s. ka qenė kumtimi i shpalljes ose Kur’anit. Ja se ēfarė shkruan nė Kur’an:

13:40. Ne mund tė mundėsojmė ty ta shohėsh atė (dėnim) qė ua premtojmė atyre, ose ta marrim (shpirtin) ty. Obligim yti ėshtė vetėm kumtimi, kurse e Jona ėshtė llogaria.

5:99. I dėrguari nuk ka tjetėr obligim vetėm tė kumtojė (shpalljen); All-llahu di ē'publikoni dhe ē'mbani fshehtė.

42:48. Nėse ata (idhujtarėt) refuzojnė, Ne nuk tė kemi dėrguar ty rojė tė tyre, ti ke pėr obligim vetėm komunikimin. Vėrtet, kur Ne i dhurojmė njeriut nga ana Jonė ndonjė tė mirė, ai gėzohet pėr tė, e kur e godet ndonjė e keqe qė e ka merituar vetė, atėherė njeriu ėshtė pėrbuzės.

Ibrahimi a.s. ėshtė pranuesi i parė i konceptit tė Islamit si praktikė, dhe i pari qė na ka quajtur “Muslimanė”.

Ja disa ajete nga Kur’ani qė e dėshmojnė kėtė:

22:78. Luftoni me njė luftė tė denjė pėr hir tė All-llahut, se Ai ju zgjodhi ju (ju pėrcaktoi pėr tė luftuar pėr rrugėn e Tij) dhe nuk ju obligoi nė fé me ndonjė vėshtirėsi, nė fenė e babait tuaj, Ibrahimit. Ai edhe mė parė, e edhe ky (Kur'an) ju quajti myslimanė, e pėr tė qenė i dėrguari dėshmitar juaji dhe pėr tė qenė ju dėshmitarė ndaj njerėzve, pra falni rregullisht namazin, jepni zeqatin, pėrmbahuni me All-llahun se Ai ėshtė ndihmėtari juaj. Sa mbrojtės i mirė dhe sa ndihmėtarė i madh qė ėshtė.

3:68. Njerėzit mė me meritė pėr t'u thirrur nė Ibrahimin, ishin ata qė e ndoqėn atė (besimin e tij) dhe ky Pejgamber me ata qė besuan (ummeti i kėtij). All-llahu ėshtė mbrojtės i besimtarėve.

16:123. Pastaj, ty tė shpallėm: “Ndiqe fenė e drejtė tė Ibrahimit, se ai nuk ka qenė nga idhujtarėt (as jehudi as i krishter).

3:95. Thuaj: "All-llahu e tha tė vėrtetėn, pra ndiqeni fenė e pastėr tė Ibrahimit, sepse ai nuk u takonte idhujtarėve".

2:130. E kush largohet prej fesė sė Ibrahimit pėrveē atij qė e poshtron vetveten. Ne atė e bėmė tė zgjedhur nė kėtė botė, kurse nė botėn tjetėr ai ėshtė njėri prej tė lartėve.

21:51. Ne ia dhamė Ibrahimit herėt tė mbarėn, sepse Ne e kemi njohur mirė atė (ia dhamė tė mbarėn se e meritoi).

Pra, pasiqė Muhammedi s.a.v.s. ka qenė pasues i fesė sė Ibrahimit a.s. edhe ne jemi pasues tė Ibrahimit a.s. dhe nuk duhet tė bėjmė dallim nė asnjėrin nga pejgamberėt:

2:136. Ju (besimtarė) thuani: "Ne i besuam All-llahut, atė qė na u shpall neve, atė qė iu shpall Ibrahimit, Ismailit, Is'hakut, Jakubit dhe pasardhėsve (tė Jakubit qė ishin tė ndarė nė dymbėdhjetė kabile), atė qė i ėshtė dhėnė Musait, Isait dhe atė qė iu ėshtė dhėnė nga Zoti i tyre pejgamberėve, ne nuk bėjmė dallim nė asnjėrin prej tyre dhe ne vetėm atij i jemi bindur.

Muhamedi s.a.v.s. para vdekjes sė tij tha mos mė nderoni dhe lartėsoni sikurse bėnė tė krishterėt me Isain a.s. birin e ‎Merjemes.
    Por thoni qė unė jam rob dhe i dėrguari i Zotit.‎

Pėrktheu nga anglishtja: Sefedin Muqaj
    Mir, ti (apo islami) thot keshtu, si mund te jete keshtu deri sa Jezusi thote ndryshe. Pra Ai thote se "para se te ishte Abrahami UN JAM":

Jezusi u pėrgjigj: “Nėse unė e lavdėroj vetveten, lavdi im ėshtė asgjė; ka kush mė lavdėron ‑ im Atė, pėr tė cilin ju thoni: ‘ėshtė Hyji ynė’, por ju nuk e njohėt, pėrkundrazi unė e njoh. Po t’ju thoja se nuk e njoh, do tė isha gėnjeshtar si ju. Por unė e njoh dhe e mbaj fjalėn e tij. Abrahami, ati juaj, galdoi nė shpirt nga dėshira pėr ta parė Ditėn time. E pa dhe u gėzua.”

Atėherė judenjtė i thanė: “Ende nuk je as pesėdhjetė vjeē dhe e pe Abrahamin!”

Jezusi u pėrgjigj: “Pėrnjėmend, pėrnjėmend po ju them: pėrpara se tė ishte Abrahami, UNĖ JAM!” (Gj 8; 54-58)

Pa keqkuptime por me shume deshire kisha pase deshire tme ipet ni pergjigje rreth kesaj thenje te Jezusit, qka mendon ni besimtar Islam.

respekte nga toni77
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

i/e regjistruar Maska e altruisti_ek84
    Anėtarėsuar
    18-07-2007
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    1,151
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    Mir, ti (apo islami) thot keshtu, si mund te jete keshtu deri sa Jezusi thote ndryshe. Pra Ai thote se "para se te ishte Abrahami UN JAM":

Jezusi u pėrgjigj: “Nėse unė e lavdėroj vetveten, lavdi im ėshtė asgjė; ka kush mė lavdėron ‑ im Atė, pėr tė cilin ju thoni: ‘ėshtė Hyji ynė’, por ju nuk e njohėt, pėrkundrazi unė e njoh. Po t’ju thoja se nuk e njoh, do tė isha gėnjeshtar si ju. Por unė e njoh dhe e mbaj fjalėn e tij. Abrahami, ati juaj, galdoi nė shpirt nga dėshira pėr ta parė Ditėn time. E pa dhe u gėzua.”

Jezusi u pėrgjigj: “Pėrnjėmend, pėrnjėmend po ju them: pėrpara se tė ishte Abrahami, UNĖ JAM!” (Gj 8; 54-58)

Pa keqkuptime por me shume deshire kisha pase deshire tme ipet ni pergjigje rreth kesaj thenje te Jezusit, qka mendon ni besimtar Islam.

respekte nga toni77
    NUK KA ZOT TJETER PERVEQ ALLAHUT TE MADHERUAR, KRIJUES I GJITHESISE, ATIJ I TAKOJNE ADHURIMET, LAVDERIMET, FALENDERIMET DHE PREJT TIJ NDIHME DHE FALJE KERKOJME. ATE QE ALLAHU E LEN NE HUMBJE ASKUSH NUK MUNDET TA UDHEZOJ, NDERSA ATE QE E UDHEZON ALLAHU ASKUSH NE HUMBJE NUK MUND TA SHPIJ. DESHMOJ DHE DEKLAROJ SE MAHAMEDDI A.S ESHTE ROB DHE I DERGUARI I TIJ, SALAVATET DHE PERSHENDETJET QOFSHIN MBI TE, FAMILJEN TIJ, SHOKET E TIJ DHE MBI TE GJITH ATA QE NDJEKIN RRUGEN E TIJ DERI NE DITEN E XHYKIMIT.

Kjo eshte e verteta ndersa ti mund te shkruash genjeshtra dite e nat.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    19-11-2008
    Vendndodhja
    €
    Postime
    597

respekte nga toni77

Nė paragrafin e par, eshte e kuptueshme. Judenjt si devijues te fes nga mendjemadhsia e tyre nuk e njohen Zotin 1, Zotin e Jezusit, Abrahamit e Muhamedit.

Por kur fillon Gjoni tė permend Abrahamin, mendoj qe ketu ka te bej me kėtė thenje te Mateut ku citon Jezusin, ishte fjala per njerzit tė cilėt do ta ndryshonin fen qė predikoj ai a.s., lexo : “Por nė padobi ata mė adhurojnė mua, duke mėsuar urdhėresa tė shpikura nga njerėzit”. (Mateu 15:9)

Anėtarėsuar
    18-11-2008
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    729

Argumente nga Bibla

respekte nga toni77
    Argumente nga Bibla

Vargjet e mėposhtme janė marrė nga Bibla dhe vėrtetojnė se feja islame ėshtė fe e vėrtetė e shpallur nga Zoti i botėrave, se Muhammedi s.a.v.s. ėshtė i dėrguar i Zotit dhe se mėnyra se si praktikohet feja islame ėshtė e drejtė.

Ja se ēfarė shkruan nė Bibėl pėr mėnyrėn se si janė falur apo lutur profetėt.

Atėherė Abrami pėruli fytyrėn nė tokė dhe Perėndia i foli, duke i thėnė:

Zanafilla.17:3

Atėherė Jezusi shkoi bashkė me ta nė njė vend, qė quhej Gjetsemani, dhe u tha dishepujve: ``Uluni kėtu, ndėrsa unė po shkoi aty tė lutem``.

Dhe, si shkoi pak pėrpara, ra me fytyrė pėr tokė dhe lutej duke thėnė: ``Ati im, nė qoftė se ėshtė e mundur, largoje prej meje kėtė kupė; megjithatė, jo si dua unė, por si do ti``.

Mateu. 26:36:39

Nė tė njejtėn mėnyrė falen sot muslimanėt nė tė gjithė botėn pra duke u pėrulur me fytyrė nė tokė qė nė fenė islame quhet sexhde.

Mė poshtė shohim se edhe Isa a.s. ka agjėruar, urdhėr ky qė e zbatojnė sot tė gjithė muslimanėt:

Atėherė Fryma e ēoi Jezusin nė shkretėtirė, qė djalli ta tundonte.

Dhe, mbasi agjėroi dyzet ditė e dyzet net, nė fund e mori uria.

Mateu. 4:1:2

Vargjet e mėposhtme vėrtetojnė se Zoti ėshtė njė dhe Perėndi i vetėm kurse Isa a.s. ėshtė i dėrguar dhe njeri si tė gjithė njerėzit e tjerė.

Kėto janė dy nga dhjetė urdhėrat qė ia mėsoi Zoti Musės a.s. dhė qė ēdo besimtar e ka pėr detyrė ti respektojė dhe tė mos i thyejė, kundėrshtojė apo ndryshojė.

Unė jam Zoti, Perėndia yt, qė tė nxori nga vendi i Egjiptit, nga shtėpia e skllavėrisė.

Nuk do tė kesh perėndi tė tjerė para meje.

Nuk do tė bėsh skulpturė ose shėmbėlltyrė tė asnjė gjėje qė ndodhet aty nė qiejt ose kėtu poshtė nė tokė ose nė ujėrat nėn tokė.

Eksodi. 20:2:3:4

Argumente qė Zoti ėshtė njė dhe i vetmi qė meriton tė adhurohet:

Nė fakt njė ėshtė Perėndia, dhe njė i vetėm ėshtė ndėrmjetėsi midis Perėndisė dhe njerėzve: Krishti Jezus njeri.

1. Timoteut. 2:5

Por dua qė tė dini se kreu i ēdo njeriu ėshtė Krishti, edhe kreu i gruas ėshtė burri; edhe kreu i Krishtit ėshtė Perėndia.

1. Korintasve: 10:11

Dhe Jezusi u pėrgjigj: ``Urdhėrimi i parė i tė gjithėve ėshtė: "Dėgjo, o Izrael: Zoti, Perėndia ynė, ėshtė i vetmi Zot",

Marku. 12:29

Mė poshtė i kemi disa porosi apo urdhėra qė janė tė njejta nė fenė islame:

Dhe do tė rrethpriteni nė mishin e prepucit tuaj; dhe kjo do tė jetė njė shenjė e besėlidhjes midis meje dhe jush.

Nė moshėn tetė ditėsh, ēdo mashkull i juaj do tė rrethpritet, dhe kjo nga njė brez nė tjetrin, qoftė ai i lindur nė shtėpi, qoftė ai i blerė me para nga ēdo i huaj qė nuk ėshtė njė pasardhės i yt.

Zanafilla. 17:11:12

Ky obligim zbatohet nga muslimanėt edhe sot me emrin sunnet.

Kurse urdhėri pėr mbulimin e femrave qė zbatohet akoma nga muslimanėt ėshtė i shkruar edhe nė Bibėl:

Edhe ēdo grua, qė lutet ose profetizon kokėzbuluar, turpėron kryet e saj, sepse ėshtė njėlloj sikur tė ishte e rruar.

Sepse nė qoftė se gruaja nuk mbulohet, le t`ia presin flokėt; por nė qoftė se pėr gruan ėshtė turp tė qethet a tė rruhet, le tė mbulojė kryet.

Korintasve. 5:6

Urdhėrat e mėsipėrm respektohen edhe sot 100% nga muslimanėt duke e pranuar vetėm Zotin si Perėndi apo Hyjni kurse Isėn a.s. apo Muhammedin s.a.v.s. si tė dėrguar tė tij dhe njerėz si tė gjithė njerėzit e tjerė.

Gjithashtu nė xhamitė apo faltoret e muslimanėve nuk mund tė vėrehet ndonjė statujė, ikonė, etj.

Paralajmėrimet mbi ardhjen e Muhammedit si profet pas Jezusit

Lexojini me kujdes kėto vargje ēfarė i thotė Zoti Musės a.s.:

Unė do tė nxjerr pėr ta njė profet nga gjiri i vėllezėrve tė tyre dhe do tė vė nė gojėn e tij fjalėt e mia, dhe ai do t`u thotė atyre tė gjitha ato qė unė do t`i urdhėroj.

Ligji i pėrtėrirė 18:18

Ky pėrshkrim i profetit pėrshtatet plotėsisht me Muhammedin s.a.v.s. i cili ishte pasardhės i Ismailit a.s. (djalit tė Ibrahimit a.s.) i cili ishte vėllau i Isakut a.s. nga rrjedh Musa a.s.

Kur e pyetėn Isėn a.s. priftėrinjtė e Judenjėve se mos ishte ai profeti qė ishte premtuar ja se si u pėrgjigj:

Atėherė ata e pyetėn: ``Kush je, pra? A je Elia?``. Ai tha: ``Nuk jam!``. ``Je ti profeti?``. Dhe ai pėrgjigjej: ``Jo!``.

Gjoni. 1:21

Kurse vetė Isa a.s. paralajmėron pėr ardhjen e njė profeti tjetėr pas tij qė do tė vėrtetonte urdhėrat e Zotit dhe do tė largonte njerėzimin nga mėkatet dhe do t’i udhėzonte nė tė vėrtetėn.

Lexojini me kujdes vargjet e mėposhtme:

Dhe unė do t`i lutem Atit dhe ai do t`ju japė njė Ngushėllues tjetėr, qė do tė qėndrojė pėrgjithmonė me ju,

Gjoni. 14:16

Frymėn e sė Vėrtetės, qė bota nuk mund ta marrė, sepse nuk e sheh dhe nuk e njeh; por ju e njihni, sepse qėndron me ju dhe do tė jetė nė ju.

Gjoni. 14:17

por Ngushėlluesi, Fryma e Shenjtė, qė Ati do ta dėrgojė nė emrin tim, do t`ju mėsojė ēdo gjė dhe do t`ju kujtojė tė gjitha kėto qė ju thashė.

Gjoni. 14:26

Nuk do tė flas mė gjatė me ju, sepse po vjen princi i kėsaj bote dhe ai nuk ka asgjė nė mua;

Gjoni. 14:30

Por kur tė vijė Ngushėlluesi, qė do t`ju dėrgoj prej Atit, Fryma e sė vėrtetės, qė del nga Ati im, ai do tė dėshmojė pėr mua.

Gjoni. 15:26

Megjithatė unė ju them tė vėrtetėn: ėshtė mirė pėr ju qė unė tė shkoj, sepse, po nuk shkova, nuk do tė vijė te ju Ngushėlluesi; por, po shkova, unė do t`jua dėrgoj.
    Dhe kur tė ketė ardhur, ai do ta bindė botėn pėr mėkat, pėr drejtėsi dhe pėr gjykim.

Por, kur tė vijė ai, Fryma e sė vėrtetės, ai do t`ju prijė nė ēdo tė vėrtetė, sepse ai nuk do tė flasė nga vetja, por do tė thotė gjitha ato gjėra qė ka dėgjuar dhe do t`ju kumtojė gjėrat qė do vijnė.

Gjoni. 16:7:8:13

Autor: Sefedin Muqaj

Marrė nga: Bibla, Diodati i Ri, Pėrkthimi 1991-94, Botim: Lajmi i Mirė, Tiranė.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga prizrenasi_30 : 26-11-2008 mė 05:39

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Bibla ka ndryshu gjatė shekujve, e kanė ndryshu njerėzit pėr interesa tė veta, prandaj mos e pėrdor biblėn si vėrtetėsi pėr Kuranin.

Anėtarėsuar
    18-11-2008
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    729
    Selam alejkum alibaba

Eshte e vertete qe Bibla ka ndryshuar shume.
    Por une i morra vetem vargjet qe jane te njejta me Islamin per te deshmuar qe ne fakt feja eshte nje por njerezit i kane ndryshuar urdherat e praktikat.
    Edhe pse njerezit kane ndryshuar shume keto vargje jane qe kane mbijetuar gjate kohes dhe keshtu ka dashte Zoti qe te deshmohet e verteta.
    Dhe une nuk jam i pari qe e perdori Biblen por kete e kane bere edhe shume shkrimtare e dijetare tjere, si per shembull Ahmed Didat.

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639

respekte nga toni77
    Jezusi u tha UNE JAM , e jo UNE ISHA DHE JAM para Abrahamit (a.s. Ibrahimit).
    Duke u nisur nga fakti qe Jezusi flet ne kohen e tashme , llogjikisht ate qe Ai u ka thene cifuteve eshte se Abrahami eshte me para ndersa tani eshte JEzusi ( a.s. Isai ) ai qe flet ne emer te Perendise ( Allahut ).
    Pra JEzusi nuk e mohon a.s. Ibrahimin , por vetem tregon se Ai eshte zevendesues i tij, per te kompletuar punen e Perendise ne Toke ( te cilen sic dihet nuk e kompletoi dot , sepse ajo u kompletua me shpalljen e Kuranit permes a.s. Muhamedit ).

Me Respekt
    GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    13-04-2006
    Postime
    18
    Selamu alejkum.

Me qenė se tema ėshtė e parashtruar nė formė tė pyetjes { Kush e themeloi Islamin dhe pėrgjigja na qenka dhėnė se Islamin e temeloi Ibrahimi a.s. patjetėlr mė duhet tė ndėrhzj de tė them. E vėrtetė ėshtė se Ibrahimi a.s. ishte musliman, porse islamin nuk e ka themeluar Ibrahimi a.s. porse themelet e Islamit i vėndoi, i pėrcaktoi dhe i garantoi Allahu xh.sh.. Islam nuk ėshtė fe e as sistem i pėrcaktuar nga njeriu porse nga Krijuesi i njeriut.
    Ju falėnderit.

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Islami eshte feja e cila e ka orientuar njeriun qe prej krijimit te tij.
    Islami, pamvaresisht emertimit te tij ne arabishte, apo ibrishte, sirianishte etj., ka ekzistuar si besim qe ne kohen e Ademit a.s.
    Ne Kur'anin Famelarte tregohet se ēdo kush i cili kishte besim quhej musliman, ndoshta jo ne kete lloj emertimi i cili eshte i ndertuar etimologjikisht nga arabishtja, por ndoshta ne emertime te ndryshme ne varesi te gjuhes se atij profeti i cili kishte ardhur ne ate kohe dhe ne ate vend.
    Islami ne Kur'an shpesh identifikohet me Besimin, psh. ne Suretu El-Hixhr ajeti 2, Allahu xh.sh. thote: "Ata qe nuk besuan, shpesh here do te kishin deshiruar te kishin qene muslimane".
    Ndersa persa i perket idese se Islami u themelua prej Ibrahimit, Allahu e hedh poshte me nje ajet ne Suren El-Hadid ajeti 26 kur thote:
    "Ne Nuhun dhe Ibrahimin i zgjodhėm tė dėrguar e pasardhėsve tė atyre dyve ua dhamė pejgamberllėkun dhe librin, e disa prej tyre i udhėzuan nė rrugėn e drejtė po shumė prej tyre mbetėn jashtė rrugės".
    Pra edhe Nuhu (Noe) i cili ishte shume vite para Ibrahimit ishte i zgjedhur me Islamin.

Diskutimi
    Ajo qe e ben te shihet paksa me habi ne te gjithe retrospektiven e Islamit eshte dallimi midis psh. Islamit te Musait prej Muhamedit, Islamit te Dautit prej Ademit, Islami i Isait prej Muhamedit etj. etj.
    Mosinformimi rreth ēeshtjeve te sheriatit e ben kete te ēuditshme.
    Islami ne formen e tij dogmatike apo doktrinale eshte po ai Islam te cilin e ka predikuar Ademi, Nuhu, Ibrahimi, Musai, Dauti, Musai, Isai etj. drei tek Muhamedi i cili ishte vula apo Profeti i fundit. Mire po dallimi mes secilit profet eshte vetem ne ēeshtjet e Sheriatit apo e thene ne gjuhen me teknike, ne ēeshtjet Juridike.
    Te gjithe profetet a.s. kane predikuar nje Zot te vetem, Suprem, Vetekzistent, i Amshuar, Pa fillim dhe pa mbarim te ekzistences se Tij dhe Ai nuk u perngjet krijesave ne qenie dhe ne asnje atibut, qofshin keto atribute vetore (te Qenies) apo qofshin keto atribute te aktit (veprimit). Ata kane predikuar gjithashtu edhe per Xhenetin dhe Xhehenemin, per Engjejt, per Xhindet. etj prej gjerave.
    Nderkohe qe ligjet ne kohen e Ademit ishin te ndryshme nga ligjet e Ibrahimit, apo ligjet e Muhamedit. Psh. ne kohen e Ademit te lindruit prej Havase ishin dy e nga dy, mashkull dhe femer, per ēdo bark (shtatezani) dhe martesat kryeshin permes vellazerie, nderkohe qe ishte e ndaluar qe vellai te merrte per grua motren e te njejtit bark, ky akt ne ate kohe konsiderohej prostitucion dhe denohej sipas ligjit te asaj kohe. Por se kjo me kalimin e kohes u abrogua sikurse Allahu thote: "Ne nuk sjellim ndonje ligj per ta abroguar, vetem se e zevendesojme ate me nje qe eshte me i mire per ju", pra dispozitat ligjore te kohes se Ademit (ne te drejten civile) u ndryshuan me kohen, nderkohe qe sot ne dime ne menyre absolute ndalimin e marteses vella - moter.
    Mbi te gjitha, Islami nuk ka pesuar ndryshim ne dispozitat e besimit por ka pesuar ndryshim ne dispozitat juridike deri me ardhjen e Muhamedit s.a.v.s. ku Islami per nga forma Juridike, pra Sheriati i Muhamedit (nese mund ta themi keshtu) eshte perfundimtar dhe nuk do te pesoje ndryshime.

Selam
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Si tė merremi me Islamin dhe Muslimanėt
    Nga Dritė nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 21-03-2009, 04:14
  2. Mary Watson - Mėsuese e teologjisė pranon Islamin
    Nga ILyrium nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 15-04-2007, 13:09
  3. Feja e vertete
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-04-2007, 16:39
  4. Muhamedi, Nje Perpjekje Perendimore Per Te Kuptuar Islamin
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-02-2006, 10:44
  5. Analize e nje muslimani
    Nga Klevis2000 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 16-12-2004, 18:48

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •