Xheni,
Do me m'rroke infrakti?![]()
Xheni,
Do me m'rroke infrakti?![]()
tempus fugit, amor manet in aeternum corde
Uf uff kush paska sjellur koken kendej locka jeme Nosa nosa
Hajt thuj hotit njeher, se ka qejf ky shume me i than oj locke![]()
. Kokërr e rrumbullakët që lidhin disa drurë, gogël; lende; boçë. Loçka lisi (dushku). Loçka ahu. Loçkë pishe. Loçka pambuku.
2. Diçka e rrumbullakët; kokërdhok. Loçka e syrit.
3. fig. Pjesa më e brendshme e diçkaje; thelbi. Loçka e zemrës (e shpirtit).
4. fig. përk. Njeri shumë i dashur e i shtrenjtë për nënën. Loçka e nënës! Loçka ime!
ne Kosove ka shum kuptime
me e shpeshta eshte kur shpreh dashuri dhe mvaret kujt i drejtohesh...edhe nje femije i thuhet loqke,edhe te dashures i thuhet loqke,edhe nenes i thuhet loqke..dmth ngjyrimi merret ne maradhenje me cilit,ciles i drejtohesh-por pergjithesisht eshte shprehje dashurije ,miresije ndaj dikujt.
por perdoret edhe ne fjalite ironike,alegorike dmth kur thua dicka e ke nje mendim krejtesiht te kundert ,me qellim thumbimi me fjale e kshu
pra ngjyrimi merret mvarsisht nga menyra e te shprehurit
Nuk eshte bash qashtu, psh. ju thoni te kam "xhan" ne themi te kam "loqke". Edhe ne e themi te kam shpirt, ose loqke t'shpirtit ose loqk t'zemres. Vajzat ose me saktesisht nenat kur merziten me problemet e cunave te tyre, thone: Ohhh bre ma plase loqken e zemres ma plase.. qe do te thote si berthama e zemres, me e mira ose berthama/thelbi i shpirtit. Berthama eshte me e mira dhe me e pasterta nga te gjitha
![]()
Krijoni Kontakt