Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 09-12-2008 mė 01:04
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
eshte vakur ky uj qe e zbuluat qe moti
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Po emri hoplon nga vjen , pasi qe nga hoploni (mburoja ) u quajten hoplitet .
Hoplon-Mbulon ,
vetem po supozoj !!!
dy mundesi:
1. kaplon(=mbuloj/zė) nje fjale shqipe drejt zhdukjes
http://www.google.ca/search?hl=en&q=...e+Search&meta=
2. nje zhvillim i formes pasthirmore hopla-pernjehere, reagim i rrufeshem
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 09-12-2008 mė 01:39
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
ja ketu jane edhe disa emra te njesi ushtarake te njohura si maqedone !!!
hypaspists
hetairoi
Xystophoroi
prodromoi
sarissophoroi
Pezhetairoi
H tek ushte thjesht ka rene ashtu si ne shume fjale, por paralelizmi i Dias me greqishten e ben te qarte formen origjinale, te pakten per mua. Nese te vjen ndermend folja ysht - nxis dike te beje, mund te jete kjo e fundit qe vjen nga ushte e jo anasjelltas.
Hushte dhe heshte vertet jane arme te ndryshme, si e kuptoj une, hushta eshte e gjate dhe e rende ndersa heshta eshte me e lehte dhe e shkurter, midis ushtes dhe shtizes, por nuk eshte e thene qe mos te kene te njejten origjine.
Dias per -st mund te jete vertet ne kuptimin e saj fillestar fare me lidhje me shtie, si ne kuptimin gjuaj ashtu edhe fus,zgjeroj,hedh (shtie uje psh do te thote rris volumin) kemi edhe shtoj, shtyj,shtrij,shtroj,shteg etj fjale ku 'sh' nuk eshte shtese si tek sh'ter.
kjo sht- duhet te kete ndonje lidhje me -sht. Ndoshta ka te beje me procesin e rritjes gjate levizjes ose fjaleve qe nenkuptojne nje proces qe ka beje me logjiken e levizjes dmth modifikim i dickaje si pasoje e levizjes, zgjatje, rritje,goditje etj. Fjalet qe permende psh duhet te jene meqe njerrokeshe nga te parat qe perfituan nga kjo logjike pastaj ngadale kjo u harrua dhe -st u perdor gjeresisht edhe ne raste te tjera.
Megjithese e pranoj se prapashtesat jane shume te rrezikshme per te guxuar hipoteze te kenaqshme.
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
ja-a,
Hoplon shqiptohej me gurmaz si Khoplon,
nga iliret u ka mbetur shkijeve shprehja "koplje".
Hopla kishte mundesi edhe te gjuhej, shtihej me te ne disctanca te shkurtera. (Kjo "kh" (x) zakonisht stabilizon ne 'k' e cila me vone ne histori shakton ngaterresat e famshme te fjaleve me k/q). ...
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Ne fakt kete ja kam vjedhur nje shokut tim, qe me bindi shume lehte ....
Per kaplon kjo perdoret ende, ne kuptimin me mberthen(gjumi psh), meqe ka rrenjen kap.
hop eshte tip pasthirrme qe nxirret kur ngre dicka e rralle kur hedh dicka po gjithsesi nenkupton ngritje .
Cfare shpjegimi japin greqerit per kete ?
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Krijoni Kontakt