Close
Faqja 14 prej 19 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 189
    Citim Postuar mė parė nga Longarus Lexo Postimin
    A do te thote kjo qe nga fjala HUSHTĖ perdorim sot termin USHTARĖ .

kerkoj ndjese ne qoftese e keni trajtuar me heret ?
    Kjo eshte shume e nderlikuar, dhe kur e them kete e kuptoj.
    Ka shume mundesi qe fjala u-shtri te rrjedh prej foljes me u shtri. Shtrirja e ushtrise ne beteje eshte pjese e strategjise.
    Vete fjala shtrat rrjedh prej foljes shtri/shtro.
    Ushtria ne """"greqisht"""" quhet strat-os kurse ushtari stratiot-os. Por mos te harrojme gjithashtu qe hu-shta shtrihej perpara, kurse he-shta mund dhe te hudhej/hidhej/hedh.
    Po ashtu hu-sht/he-sht mund te kete ne rrenje foljen shti=qelloj.
    Pra eshte thjesht nje ekuacion gjuhesor ne gjuhen shqipe.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 09-12-2008 mė 01:07
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

i/e regjistruar Maska e Longarus
    Anėtarėsuar
    24-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    553
    Hahahaha jo jo nuk jane keto nga Total War.

Total War Alexander , Rome Total War Platinium , Rome Total War Surrectum , ketu jane Iliret dhe Epiri .
    ka edhe une gogja kohe qe skam lujatur ndoshta mun te kete dalur ndonje Mod i ri .

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Mua me duket qe edhe emri i principes ka et beje me fjalen prin-prijes
    Ky eshte mjaft i debatuar, meqe shkencoret tane orgazmohen kur gjejne fjale te ngjashme ne latinisht e shqip, per ti quajtur me vrap latinizma.
    Forma latina pro eshte fakt qe eshte huazuar nga greqishtja proto, thjesht eshte shkurtuar e ka hyre biles vone ne latinisht, por shume e trajtojne si paralele.

Nderkaq proto eshte shtrengim i fjales shqipe 'par' e vete shqipja kete fjale e ka shtrenguar ne pri-j. -to mesa di une(po Dias mund ta konfirmoje ose hedhe poshte) eshte prapashtese greke qe i eshte shtuar me vone.

Nuk ka dyshim qe princeps perbehet nga prin e shqipes(drejt e ne kallzore po deshe) dhe caps qe latinet i thonin kokes. 'Roma cap-ut mundi'. Koka qe prin eshte domethenia.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Mua me duket qe edhe emri i principes ka et beje me fjalen prin-prijes
    Eshte e qarte si drita e dillit/diellit.

Citim Postuar mė parė nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Nderkaq proto eshte shtrengim i fjales shqipe 'par' e vete shqipja kete fjale e ka shtrenguar ne pri-j. -to mesa di une(po Dias mund ta konfirmoje ose hedhe poshte) eshte prapashtese greke qe i eshte shtuar me vone.

.
    Hy, po me cudit. Ti ke njohuri te mira per gjuhesine dhe per me teper vazhdon te lexosh. A perben prapashtesa objektin percaktues ne origjinen e fjales??
    Ne e dime mire qe jo. Gjate gjithe historise prapashtesa ka qene argumenti i gjuheve mashtruese greqisht-latinisht-sllavisht. Origjina ka qene larg saj.

Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Citim Postuar mė parė nga dias10 Lexo Postimin
    Kjo eshte shume e nderlikuar, dhe kur e them kete e kuptoj.
    Ka shume mundesi qe fjala u-shtri te rrjedh prej foljes me u shtri. Shtrirja e ushtrise ne beteje eshte pjese e strategjise.
    Vete fjala shtrat rrjedh prej foljes shtri/shtro.
    Ushtria ne """"greqisht"""" quhet strat-os kurse ushtari stratiot-os. Por mos te harrojme gjithashtu qe hu-shta shtriej perpara, kurse he-shta mund dhe te hudhej/hidhej/hedh.
    Po ashtu hu-sht/he-sht mund te kete ne rrenje foljen shti=qelloj.
    Pra eshte thjesht nje ekuacion gjuhesor ne gjuhen shqipe.
    Mos e turbullo ujin qe bere vete te qarte. Nga folja shtie ka ardhur shtize jo hushte.
    -st kur eshte ne fund te fjales eshte perhere prapashtese, prandaj nuk duhet te coje ne medyshje, biles sherben si kahtreguese per rrenjen, te cilen ne rastin ne fjale e gjete mjaft te qarte Hu- dru me te cilin rreth godet(njerez e kafshe) ose shpon kafshet(sinonime hosten, bodec).

Stratos do te thote shtrese, sepse stratiotet ishin nje shtrese e fshataresise per benin edhe fshatarin edhe ushtarin. Shtrese pastaj vjen nga shtrij apo shtroj, ke edhe shtrat,ka dhene biles edhe italishten 'strada', i ve nje shtrese guresh tokes.

Hushtar ka prapashtesen -ar qe perdoret vazhdimisht ne shqip, tinez-tinz-ar, fshat-fshatar e eshte nga ato prapashtesa qe deshmojne qarte rrenjen, prandaj ushtar nuk ka si te mos vije nga ushte.

-st kur eshte ne fund te fjales eshte perhere prapashtese, prandaj nuk duhet te coje ne medyshje, biles sherben si kahtreguese per rrenjen, te cilen ne rastin ne fjale e gjete mjaft te qarte Hu- dru me te cilin rreth godet(njerez e kafshe) ose shpon kafshet(sinonime hosten, bodec).

.
    Jo gjithmone:
    bo-sht
    bi-sht
    gi-sht

sht---mund te tregoj zgjatje=shtese~gjatesi

Ajo qe mund te them me siguri eshte fjalet jane shqip dhe jo huazime(skishin si te ishin te tilla).
    Po ashtu dhe fjala shpatė rrjedh prej shpejt. Po ashtu dhe sėpate.

Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Citim Postuar mė parė nga dias10 Lexo Postimin
    Hy, po me cudit. Ti ke njohuri te mira per gjuhesine dhe per me teper vazhdon te lexosh. A perben prapashtesa objektin percaktues ne origjinen e fjales??
    Ne e dime mire qe jo. Gjate gjithe historise prapashtesa ka qene argumenti i gjuheve mashtruese greqisht-latinisht-sllavisht. Origjina ka qene larg saj.
    Une thashe qe eshte prapashtese e sigurisht e nxjerrim per te kuptuar rrenjen. Rrenja e proto eshte pro, e sic e thashe padyshim nga shqipja 'par'/i pare qe eshte njesoj si sanskritishtja 'para' e qe fjala par/i pare ka dhene shqipen para, hec para.
    Mendoj se eshte padyshim shqip meqe edhe kjo ka etimologji nga 'pa'- shikoj. I pari eshte ai person qe me ze syri e biles edhe ne mes te shumteve i pari i tyre bie ne sy.

Mendoj se ka te beje me mentalitetin qe i pari eshte perhere ai qe bie ne sy. si ne kuptimin i pari qe veshtroj ashtu edhe i pari i turmes.

Sa per kuptimin e -st kete nuk kam arritur ta zberthej, di vetem qe eshte prapashtese ne rastet kur ndodhet prapa , por nuk mohoet qe prapashtesat vihen se kane nje kuptim e jo kot me kot, thjesht nuk jam ne gjendje te guxoj shpjegimin e tyre... -st vertet ka fjale qe nenkuptojne shtrirje, zgjatje, por ka edhe te tjera ku skane ate kuptim. pulisht psh ca eshte, po bilisht etj?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyj-Njeriu : 09-12-2008 mė 00:53

Mos e turbullo ujin qe bere vete te qarte. Nga folja shtie ka ardhur shtize jo hushte.
    Kjo ska nevoje per diskutim.

Une thashe qe eshte prapashtese e sigurisht e nxjerrim per te kuptuar rrenjen. Rrenja e proto eshte pro, e sic e thashe padyshim nga shqipja 'par'/i pare qe eshte njesoj si sanskritishtja 'para' e qe fjala par/i pare ka dhene shqipen para, hec para.
    Mendoj se eshte padyshim shqip meqe edhe kjo ka etimologji nga 'pa'- shikoj. I pari eshte ai person qe me ze syri e biles edhe ne mes te shumteve i pari i tyre bie ne sy.

Mendoj se ka te beje me mentalitetin qe i pari eshte perhere ai qe bie ne sy. si ne kuptimin i pari qe veshtroj ashtu edhe i pari i turmes.
    Ne rregull, isha une qe se kuptova.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Hushte dhe heshte jane arme te ndryshme anipse shume te ngjashme, -ne fakt nuk i thuhet "hushte" po USHTE.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 09-12-2008 mė 00:57
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Faqja 14 prej 19 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. "Revolucioni vonuar" dhe Ahmet Krasniqi
    Nga Brari nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 214
    Postimi i Fundit: 20-09-2018, 13:55
  2. Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 17-06-2009, 07:18
  3. Nga Iliret deri tek Shqiptaret!
    Nga tani_26 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 111
    Postimi i Fundit: 06-03-2007, 21:53
  4. Mesjeta e hershme shqiptare
    Nga DYDRINAS nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 15-11-2006, 15:10

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •