Battle of Pydna
Bapo injorancen ne kete fushe ka kush po e tregon, nuk eshte fusha ime. Behet e imja tek motrat pellazge apo simbologjia por me siguri jo ketu.
Ne iliristike je shume dobet, ne pellazgjistike shume i forte, prandaj lere me mire iliristiken, mos i prish temat.
C'eshte psh kjo speira tregoka gjinine... Speira me shqipen ka lidhje me shpoj apo me shporr ose si tha longari 'spirra' qe lidhet me anglishten spear po si u tregoka gjinia e clidhje ka gjinia me formacionin baze ushtarak. Apo
hic mendjen une, motrat pellazge.
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Spirra ėshtė ajo copa e drunit me maje qi e dajnė prej drunit pėr me i pastru dhmallt masi t'hajn mish.Alibabe une e di qe dmth heshte po eshte interesant qe edhe sot e perdorin si fjale spirra
p.sh
"more spirran"
Kuptimi tjetėr osht, druj tė hollė, tė ēamė, pėr me nis zjermin.
E kjo spirran ka prejardhje prej "spirrės"![]()
E kam dhene te qarte 2 vjet me heret ne kete forum tek tema fjalet e perbashketa apo fjalet shqipe ne gjuhen angleze nuk me kujtohet kush e kishte hapur.
Spear;
Cpirre;
Jane fjale shqipe. Njera (kjo e shqipes e evoluuar ne me shume kuptime) ndersa tjetra e konservuar.
Kjo rrenje shqipe ka dhene edhe shprehje tjera (pasi eshte rrenje kuptimore me te cilin mund te formulosh edhe kutime tjera) por ne anglishte - pasi kishte hyre ne forme emri - meqe emrat nuk pjellin - eshte konservuar ashtu si ka qene.
Speira duke leshuar zanoren frenuese te "i" ne "aj" si "spire" ka kaluar disa faza per te dhene edhe shpojsen, shpuesen prej spajr, spoj(r), - per t'u stabilizuar ne "shpoj".
*
Tjeter gje qe nuk eshte thene me saktesi ne pershkrimin e shpurės (edhe nje fjale tjeter qe do te kete lidhje te ngushte me ate rrernje) eshte forma e formacionit.
- Keto formacione ishin te dedikuara, e te specializuara ksluzivisht kunder njesive kalorsiake, dhe spartallimit te tyre duke goditur ne mes per t'i ndare ne grupe me te vogla mbi te cilat angazhoheshin njesite e kombinuara te rendit te dyte qe do t'i eliminonin me lehtesi.
++
Pra nuk ishte formacion "katrore" po perkundrazi "kunj".
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 08-12-2008 mė 23:37 Arsyeja: se harrova kryesoren e pasusit te dyte :D
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Mu nal me menu mujn mi dal shum kuptime, e krejt kan lidhje me "dru" edhe me "holl" edhe me "mreht"Qaqkalice me nji fjale , hahahaha
Iliret
Shpataret dhe Hoplite
Krijoni Kontakt