Duke lexuar njė temė tjetėr tė seksionit tė gjuhės Shqipe mu kujtua njė fjalė tjetėr:
Lonēkė = Top i vogėl qė rritet nė shkurret e Dushkut, ka forėm tė rrumbullakėt dhe ka madhėsinė e njė topi Golfi ose Ping-Pongu - Pėrmet
Duke lexuar njė temė tjetėr tė seksionit tė gjuhės Shqipe mu kujtua njė fjalė tjetėr:
Lonēkė = Top i vogėl qė rritet nė shkurret e Dushkut, ka forėm tė rrumbullakėt dhe ka madhėsinė e njė topi Golfi ose Ping-Pongu - Pėrmet
EH I ZIU NJERI, GĖLLTIT DIKU NJE LUGĖ ĒORBĖ TĖ PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PĖR GJITHĖ JETĖN!
NANI = Tani, Arvanitėt e Greqisė, por edhe Arbėreshėt e Italisė
EH I ZIU NJERI, GĖLLTIT DIKU NJE LUGĖ ĒORBĖ TĖ PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PĖR GJITHĖ JETĖN!
Ringjallja dhe perkujdesi i fjaleve ne ''zhdukje" te shqipes eshte nje dicka e mrekullueshme.
Ka aq hapsire per studim kjo fushe saqe do te duhen vite e vite te tera per te plotesuar boshlleqet e krijuara nga mungesa e te shkruarit te shqipes ne mesjete.
Ajo qe me vjen nder mend tani eshte zinxhiri i fjales : tani-Ne krahina te ndryshme e gjen ne forma te ndryshme edhe pse kane nje kuptim.
Tani-njitash, itash, ime, imendi, nashti, tashti ndoshta ka me te tjera.
Gjithashtu me ben pershtypje edhe perdorimi i : "nem" ne vend te me jep- jepme.
Salam!
Bese dhe hakmarrje.
Shumė e vėrtetė korabi999
Studimi i dialektit tė Arvanitėve tė Greqisė dhe Arbėreshėve tė Italisė ėshtė ēelsi pėr tu futur nė thesarin e Shqipes sė folur nė mesjetė dhė mė herėt
Ky dialekt eshte nje thesar i pa ēmuar, shume i embel per veshin dhe per mendjen.Kodi:Studimi i dialektit tė Arvanitėve tė Greqisė dhe Arbėreshėve tė Italisė ėshtė ēelsi pėr tu futur nė thesarin e Shqipes sė folur nė mesjetė dhė mė herėt
Tani m'u kujtua nje version tjeter i kesaj fjale "Nem" Am' - jepmė.Kodi:Gjithashtu me ben pershtypje edhe perdorimi i : "nem" ne vend te me jep- jepme. Salam!
Epiri ėshtė dhe do tė mbetet gjithmonė shqiptar ashtu si e krijoi natyra dhe historia - A. Frasheri
Ne Kosove i thone Boqe-Boqa.Nuk e di nese eshte fjale e huaj.
Edhe une do ta permendja nje fjale e cila dalngadal po harrohet,dhe per momentin perdoret vetem nga pleqet.
TLINA-Kam lexuar se vie nga: te lirtat,pra qe jan punuar nga bima e lirit.
Sot perdoret nje fjale e huaj ne vend te fjales tone:Pixhama.
Lus Baptistin te shkruaj dy fjali ne lidhje me kete.
Kur tharbet qumėshti (tambėli), ngjizet, shllina ndahet nga hirra. Pa e marrin hirrėn ashtu tė ngrohtė, i hedhin njė lugė kos, qė tė ardhet, atėherė bėhet kumėshtQumeshtit te ne i thone Kumshte.
Patate=Kertolladomate - molla tarta
Mirmbrema ,po sjell dhe une disa fjale
Stap=shkop=bastun
Peshtoj=shpetoj[Permet]
Baris=eci mbi bar
Qete=mace[Kavaje]
Dija eshte injorance e mesuar.....
Fjalet arberore "ise"=drite dhe "keze"=kurore nuserie
Krijoni Kontakt