Ky ishte fillimi i sitemit paralel të mjekësis në Kosovë:
Ky sistem paralel shërbeu si bazë e rëndësishme mjekësore, edukative e shkencore, deri në mars të vitit 1999. Me qindra student e nxënës kryenin mësimet praktike brenda viteve akademike në këtë sistem. Ishte shtylla e rezistecës përkrah sistemit paralel të arsimit. Profesioni i mjekut, motrës e teknikut të mjekësisë ishin "profesione nderi", para tyre përkulej populli si
ndërsa ky është fundi i nderit:
Me qindra student e nxënës gjenden në shërbim të mjekëve. Ata sot, për dallim nga dje, mësimet e tyre i kanë orientuar më shumë në gjetjen e hulutimin e klientëve se sa në mësimet se si të ofrohen shërbimet sanitare pacientit. Sot, si shërbim sanitar nuk merren shërbimi sanitarë për sëmundjen, por udhëzimi për tek mjeku që ka aparaturen "më të mirë".
Po ky është fundi i "nderit" të këtyre profesioneve. U shitë "nderi" i krijuar në kokat e popullit që nga koha kur mjeku shkonte nëpër lloçë në viset më të largëta, jo vetëm që të shërojë pacientët por edhe të emancipojë popullin, nga koha kur mjeku rrespektohej për kontributin e dhënë shoqërisë në kohën e "sistemeve paralele". Ky nderë i krijuar në kokën e popullit e patë, këtë tani e kupton secili nga ne. Tani kemi "një mjekë - një spital", motra e tekniku i shëndetësis na ndihmojnë që të gjejmë "mjekun me aparaturë adekuate".
Mirëpo shtrohet pyetjet : Kur do të vije fundi i "sistemit paralel - adekuat" që tani gjendet në duar të kriminelve kaotikë? Kur do të vije dita, që pacientit të i ofrohen shërbime sanitare nga ana e motrës e teknikut të mjekësisë? Kur do të mbyllen këto ndërtesa "një mjek-një spital" - që po e pijnë nirsen e njerzëve në nevojë të cilët kështu e ashtu përfundojnë në spitalin e shtetit?
![]()
Krijoni Kontakt