Shtypi gjerman: Berlini i ka bërë presion Kosovës
Berlin, 1 dhjetor - Gjermania i ka bërë presion Kosovës që t'i lirojë tre shtetasit gjermanë, të dyshuar për sulmin me bomba në zyrën e ICO së Prishtinë, duke i thënë se do t'i ndërpresë ndihmat, e transmeton AFP një burim gjerman. "Asgjë nuk ishte vendosur, por është e saktë se është ushtruar një pjesë e presionit, dhe se kanë qenë të pranishme edhe këto konsiderata", ka thënë burimi, duke konfirmuar raportin e sotëm në gazetën "Welt am Sonntag". Gazeta shkruan se Berlini u ka bërë "presion të madh" autoriteteve kosovare që t'i lirojnë tre të paraburgosurit, të cilët punonin për shërbimin gjerman të kundërzbulimit BND. Gazeta pohon se Thomas de Maziere, shef i personelit i kancelares Angela Merkel, i është paraqitur të martën kryeministrit të Kosovës, Hashim Thaçi, dhe është kërcënuar se do t'i ndërpresin ndihmat, veçanërisht në fushën e mbrojtjes. Gjermania është financuesi i dytë i Kosovës pas Shteteve të Bashkuara. Ajo është zotuar për 100 milionë euro ndihma për vitet 2009 dhe 2010. Më 28 nëntor gjykatësit ndërkombëtarë të administratës së Kombeve të Bashkuara kanë liruar nga paraburgimi tre shtetasit gjermanë, agjentë të shërbimit gjerman BND. Ata ishin arrestuar më 19 nëntor, në ndërlidhje me sulmin në ndërtesën e Zyrës Civile Ndërkombëtare në Prishtinë. Më 22 nëntor Gjykata e Qarkut në Prishtinë u pat shqiptuar paraburgimin prej 30 ditësh, nën akuzën për "vepër terroriste".
Krijoni Kontakt