KEte teme e kam hasur edhe tek nje forum tjeter......
dhe menyra sesi duhet argumentu eshte keshtu, te mirret cdo qytet apo krahine ane e mbane Shqiperise, dhe te themi ket dialekt e kupton Kosova, kete dialekt e Kupton SHqiperia e Mesme, kete dialekt e kuptojne SHqiptaret e Malit te Zi e te Maqedonise...the ksaj i duhet thene eshte gjuha letrara apo me sakte gjuha gjithperfshirese....ky dialekt duhet thene qe eshte Tropojan.
Gjuhen deri diku letrare=Qyteti i PERMETIT.
Kaq bukur e flasin permetaret letraren, saqe emrin e nje forumi qe kam lexuar e kane shkruar gabim
PERMETI JONE, kaq te trashe saqe edhe emrin nuk dine te shkruajne turp e per faqe te zeze.
Gjuhen letrare me te afert se cdokund tjeter e flasin vetem ne Berat. Une jam nga Shqiperia e mesme dhe gjithmone mundohem te shkruaj, e te flas letraren, ndersa ne Berat, Skrapar lindin me letrare....... shto edhe disa fshatra te Permetit, jo qyteti.
Bese dhe hakmarrje.
Do ta pranojme se fshataret e flasin gjuhen letrare me mire se qytetaret se tani qe u lejua e drejta e gjithkujt per te shkruar e per te folur,gazetaret qe deri die e respektonin me rrigorozitet gjuhen letrare sot shumica shkruajne ca fjale dhe ne dialekte qe duhen shume perkethyes per te kuptuar se cfare kane pasur ndermend te shpreheshin.![]()
O Korbi 999,nga Shqiperia e mesme,Berati,ose Skarapari......
Shkurt fare,se pastaj ngaterohemi shume burazer,nuk po flasim 100 % letrare,por cili qytet i afrohet me shume.
Po dhe berati e flet gjuhen letrare,por pak me shume se berati e flet Permeti.
Per sa i perket Shkrimit te ai forumi.
Permeti Jone=i te gjitheve.
Permeti Yne=i nje grupi te caktuar.
Tung.
Gjuha letrare dhe standarde shqipe, e sanksionuar ne Kongresin e Gjuhesise te vitit 1972, mbeshtetet ne te foluren toske.
Dhe 2 krahinat ku bazohet me shume gjuha letrare, jane Kolonja dhe Permeti.
Pak me pas, vijne Skrapari, Korca dhe Gjirokastra.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Ka Vetem DINAMO : 17-11-2008 mė 20:24
DINAMO KAMPIONE
mos u zini kot se me paster e flet berati
Na mbyten servilat.com
Nuk kam c'te them per kush e flet me mire letraren, thashe ate qe mendoj.
Ndersa per "jone" je gabim.
Jone- e themi per gjinine cuperore, apo jo.
Jone gjithmone nunkupton masen e njerezve qe jane te pranishem ose permenden ne pronesi, pra cupat e klases, mehalles, qytetit etj......
Yne- e themi per gjinine djalerore, apo jo?
Yne- gjithmone nenkupton masen e njerezve qe jane te pranishem ose permenden ne pronesi gjithashtu dhe jane djemte e klases, mehalles, qytetit.
Mendoj se thashe aq sa di.
Salam!
Bese dhe hakmarrje.
Krijoni Kontakt