Ketu terreni eshte me i veshtire se c'duket.
Ne shqip ke fjalen lyth- kokerr e vogel, nuk e di sa mund te lidhet me anglishten little po meqe eshte kokerr/e dale kemi njefare lidhje minimale me gurin.
Ke fjalet lug-lugje-lugine apo log, ku si koncepte jane te lidhura me pranine e gureve.
Ke 'lend' ndoshta nga nje 'd' para 'nd' dmth led .
Padyshim eshte edhe lith-lidh-lig qe thua ti, por gjetja e te saktes duhet perpunuar mire.
Gur me duket shume antike dhe si fjale eshte e lidhur me ghuan-gruan, po ashtu me grurin/grunin,krundet e me koren e ndoshta si vete burimi i fjales dru.
Mos te harrojme se guri eshte hyjnor simbol i tokes meme e njekohesisht si thote shprehja: 'Guri zjarr nuk eshte po zjarr ben' apo tjetra ' guri i ftohte mban zjarrin brenda' dmth lidhje mistike edhe me qiellin/diellin.
Guri si fjale 'e re' nuk duhet permendur as si shaka per mendimin tim. Gjuha shqipe mendoj se
nuk zberthehet nese nuk njohim fene e te pareve, dmth vetem me metoda gjuhesore nuk arrihet te zberthehet sepse nuk kemi te bejme me mekanike e vetem me nevoja materiale.
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Ather duke pare se shume nga postimet e fundit ishin lidhur me gurin,po jap dhe une versionin tim.
Mendoj se fjala gur,ka lidhje me fjalen GURmoj ose GERmoj,duke qen ne dijeni se te paret tan GURmonin me vegla guri,per te nxierr rrenjet, se GURmonin pllakkat e baltes per te shkruajtur, nga ku na del,GERma=shkronja,dhe plus duke ditur se GRURI bluhet me GUR keshtu GERRY+RRI=GRRYEJ DHE RRAH, ne mullinj GURI.
Mendoj se kam nxierr dicka ne drit me kete.
plllakat e dyllit
Ndryshuar për herë të fundit nga flora57 : 18-02-2009 më 10:41 Arsyeja: error
Ndoshta edhe ne kete forme...
Lith-os / Lith(~dh)
Lidh / Ledh
LEDHISHTË I f. sh.
* 1. Vend a tokë me ledhe e me brezare.
* 2. kryes. sh. Mure të trasha mbrojtëse rreth e qark një kështjelle, një qyteze etj., ledhnajë. Ledhishtat e kështjellës (e qytezës).
LEDHNAJË f. kryes. sh.
* Mure të trasha mbrojtëse rreth e qark një kështjelle, një qyteze etj., ledhishtë.
po ju dergoj pamjet e pllakave te dyllit dhe pjese te kodikut
Ndryshuar për herë të fundit nga flora57 : 18-02-2009 më 10:29
foto te tjera
pllakat e dyllit
O nuk ka lidhje "Lithos" me kurrfare lidhjesh, "ameri ju qofte"?
Fjala "lidhe" eshte shqipe e re, qe rrjedh del "litarit".
Per te lidhur shprehja e mocme antike eshte mej. E qe per nje kohe te gjate eshte cvendosur kuptimisht ne perdorimin per te shprehur: qetesimin; te permbajturit; rehatimin; kreposjen; etj...
Mejt - me tutje do te thote i lidhur; i fashuar, ...
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Krijoni Kontakt