Close
Faqja 18 prej 48 FillimFillim ... 8161718192028 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 478
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Lind pyetja, cfare eshte qiri/mbajtesja?
    Qirimbajtesit?
    Ishin mjet i domosdoshem per te lexuar naten pasi te jesh liruar nga punet e mbijeteses qe te hanin gjithe diten poshte e perpjete...

Me tre qirinje ne lartesi te tille e te pozicionuar ne menyre aq perfekte do te mund te lexoje si me poqet e sotme elektrike qe jane poaq mjet i domosdoshem si atehere qirimbajteset, ne tani kemi dhe nje perparesi se kemi poqet e forta te ndricimit te plote t edhomes dhe nuk mbajme me as llamba tavoline si dikur...
    besoj se cdo objekt ne raste te posacme mund te perdoret si simbol por jo edhe ne cdo gjetje te tij. Aty shihet qare se qirinje jane per qellim praktik dhe ilustrativ. Ne fakt i tere kompozicioni eshte menduar si ilustrim profan.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-01-2009
    Postime
    280
    Alfeko faleminderit per shpjegimin.
    Kontrollova ne internet www.mysteriousetruscans.com/religion
    dhe ne perkthimin qe i bejne fjales Karun,Charon eshte Demon of death, red hair and snake
    shpjegim shume i sakte.
    Neser do te mundohem tju dergoj disa fraza qe i kam marre nga nje kodik qe eshte mjaft i vjeter. Nuk e dime fare se per cfare flet eshte i shkruar me dore dhe jemi munduar ta
    fotografojme duke perdorur lupen.Ne se ndonjeri eshte i interesuar dhe per pllakat e dyllit
    per te cilat eshte folur dhe ne forumin tuaj do te mundohem te fotografoj dhe permbajtjen
    e tyre.
    pershendetje

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    "Curetes... Like "girls," they wore women's clothes, for, they add, there was a fashion of this kind among the Greeks, and the Ionians were called "tunic-trailing,"

Kuretet, si "vajzat" vishnin rroba grashe, sepse, shtojne ata, ishte nje mode e tille mes Grekve, dhe JONIANET quheshin "tunike pasues".

A duken Kuretet si Joniane?

Kuptimi #2, Kuretat ishin priftereshat e Hyjneshes Ida, Cybele etj etj. dhe kjo perputhet me ate qe Korat qene vajza.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 16-02-2009 më 11:04

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Qirimbajtesit?
    Ishin mjet i domosdoshem per te lexuar naten pasi te jesh liruar nga punet e mbijeteses qe te hanin gjithe diten poshte e perpjete...

Me tre qirinje ne lartesi te tille e te pozicionuar ne menyre aq perfekte do te mund te lexoje si me poqet e sotme elektrike qe jane poaq mjet i domosdoshem si atehere qirimbajteset, ne tani kemi dhe nje perparesi se kemi poqet e forta te ndricimit te plote t edhomes dhe nuk mbajme me as llamba tavoline si dikur...
    besoj se cdo objekt ne raste te posacme mund te perdoret si simbol por jo edhe ne cdo gjetje te tij. Aty shihet qare se qirinje jane per qellim praktik dhe ilustrativ. Ne fakt i tere kompozicioni eshte menduar si ilustrim profan.

Hah , mire qe nuk me shpjegove edhe se si Edisoni zbuloi llampen.

Mnedoj se ka nje lidhje mes pozicionimit ne forme ylli te tre qirinjve dhe dy shtyllave. Ne fakt ylli vete eshte njeriu.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 16-02-2009 më 10:15

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga flora57 Lexo Postimin
    dhe ne perkthimin qe i bejne fjales Karun,Charon eshte Demon of death, red hair and snake
    shpjegim shume i sakte.
    Neser do te mundohem tju dergoj disa fraza qe i kam marre nga nje kodik qe eshte mjaft i vjeter. Nuk e dime fare se per cfare flet eshte i shkruar me dore dhe jemi munduar ta
    fotografojme duke perdorur lupen.Ne se ndonjeri eshte i interesuar dhe per pllakat e dyllit
    per te cilat eshte folur dhe ne forumin tuaj do te mundohem te fotografoj dhe permbajtjen
    e tyre.
    pershendetje
    Do ishte me shume interes, flora57. Shume falemderit.

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

Javan te kjo koka e arte e kaut icili eshte nje punim thrakas ke elementet qe paraqesin kuptimin e shtyllave te drites ,pozicionimin dhe kuptimin e yllit =diellit .

Aty ku e kam mare kete imazh personi emrohet ORFEU
    Sa i perket renditjes shifen kjart nga e djathta 1 fillon nga figura e ciapit dhe ne fund eshte figura e12 e gjedhit kaut .
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 16-02-2009 më 10:49

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga XH.GASHI Lexo Postimin

Javan te kjo koka e arte e kaut icili eshte nje punim thrakas ke elementet qe paraqesin kuptimin e shtyllave te drites ,pozicionimin dhe kuptimin e yllit =diellit .
    XhGashi, me ben nje nder dhe i shkruan ne radhe (nga e djathta ne te majte-dhija me duket vjen e para) te tere kafshet qe rrethojne besoj Kronin/Apollon me lire?

Nuk dallohen mire, por duken sikur jane 12.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 16-02-2009 më 11:02

Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    S'ta mora vesh kete. Shqipja nxjerr nga perdorimi "lithos" dhe e zevendeson me "gur"? Po sic eshte thene, edhe nga Baptisti narciz dhe nga disa te tjere dhe ky argument eshte i padiskutueshem, guret pellazgjike nuk ishin te lidhur, por te renditur.

Tjeter, shqipja nuk ka nxjerre asgje nga perdorimi sepse ende kemi edhe "lidh" edhe "gur". A nuk ka mundesi qe greket te kene marre nje frazeologji (lidh) dhe perdorur per dicka tjeter?
    Ne shqipen e sotme nuk kemi ndonje term me emrin 'lidh' per gurin, pavaresisht se ne lehtesisht e kuptojme pse """greket""" kane perdorur lithos per te.
    Lithos ne "greqishten e vjeter"(dmth nje prej dialekteve te pellazgjishtes) eshte perdorur jo per te shprehur gurin ne cilesine e renditjes ne mur, por per te shprehur strukturen kompakte fiziko-mekanike te materialit gur. Pra ai eshte 'i lidhur' ne nje strukture te forte. I forte si gur, kjo eshte fjala qe perdoret ne shqip, duke qene se guri eshte ndoshta materiali me i forte natyror qe e gjejme lehtesisht ne natyre. Kjo eshte arsyeja qe ne shqip per nje person me fizik te forte themi: eshte trup i lidhur. Menyra e lidhjes percakton dhe fortesine e materialeve, psh diamanti(qe eshte strukture karbonike) ne perberje te tij ka te njejtat atome qe ka dhe grafiti por ngaqe jane "lidhur" ndryshe e ben ate material me te forte.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Ne shqipen e sotme nuk kemi ndonje term me emrin 'lidh' per gurin, pavaresisht se ne lehtesisht e kuptojme pse """greket""" kane perdorur lithos per te.
    Lithos ne "greqishten e vjeter"(dmth nje prej dialekteve te pellazgjishtes) eshte perdorur jo per te shprehur gurin ne cilesine e renditjes ne mur, por per te shprehur strukturen kompakte fiziko-mekanike te materialit gur. Pra ai eshte 'i lidhur' ne nje strukture te forte. I forte si gur, kjo eshte fjala qe perdoret ne shqip, duke qene se guri eshte ndoshta materiali me i forte natyror qe e gjejme lehtesisht ne natyre. Kjo eshte arsyeja qe ne shqip per nje person me fizik te forte themi: eshte trup i lidhur. Menyra e lidhjes percakton dhe fortesine e materialeve, psh diamanti(qe eshte strukture karbonike) ne perberje te tij ka te njejtat atome qe ka dhe grafiti por ngaqe jane "lidhur" ndryshe e ben ate material me te forte.
    Nuk kam asnje problem me kete shpjegim. Ajo qe thashe eshte se "gur" nuk eshte shprehje zevendesuese, por bashkekohore me lidh/lidhur dhe jo domosdoshmerisht i njeti koncept.

Pershembull, Li-gur, Li-dhur, Ligamente. Ligus, Ligos, Lithos e me radhe duhen studjuar. Ndersa pjesa e pare mund te shprehe renditje, kam pershtypjen se Gur-Gus(mar- fshat ne Shqiperi) ka qene rrenja e larget per gurin vete.

Kjo eshte nje fjale shume e rendesishme dhe duhet pare me shume kujdes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 16-02-2009 më 11:55

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga flora57 Lexo Postimin
    shpjegim shume i sakte.
    e tyre.
    pershendetje
    i mirpresim flora.Linku qe sollet ka shume te dhena per etrusket edhe gjuhen e tyre.Aty kemi edhe mbishkrimin e mumjes se Zagrebit i cili eshte lexuar edhe sipas Niko Stylos me sa kam degjuar.Do ishte me e drejt qe disa persona "te rinje ne zanat" te sillnin dokumente edhe te ndihmonin kete teme edhe jo te qurraviten se tema ka rene per toke fale injorances sime a ku di une.Asgje nga ato qe shkruaj nuk eshte prona ime private qe ta trajtoj me mire a me keq--por ndiek nje rruge te shtruar nga shumica e shkruajtesve ne forum duke hedhur edhe mendimin time .Jo vetem ky link-jo vetem Niko Stylo ,por edhe Nermina Vlora-Robert De Angeli-Otto Blau-Demetrio Camarda edhe Iakovo Thomopulo duhet te jene pika referuese te kesaj teme.Ndaj ne se e doni temen ndihmojeni edhe mos u qani me se koti --ju qe qaheni.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 16-02-2009 më 12:44

Faqja 18 prej 48 FillimFillim ... 8161718192028 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  2. Bolivi, zbulohen gjurmë dinosauri 144 milionë vjecare
    Nga ^_BIM_BUM_BAM_^ në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 19-11-2008, 09:09
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •