Close
Faqja 17 prej 48 FillimFillim ... 7151617181927 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 161 deri 170 prej 478
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Ashtu sic jam shprehur dhe me pare , kam mendimin qe gjuha e ashtequajtur Greke provon qe shqipja gjate evoluimit te saj nxjerr nga perdorimi terma te tille si λίθος(lithos) per ti zevendesuar me te tjere (gur). Nuk ka dyshim, se lithos, buron prej foljes shqipe lidh, nga e cila derivon mbiemri i lidhur ose lidhez. Pra une mendoj se kjo fjale (ashtu sic gjithe "greqishtja e vjeter") eshte shqip dhe nuk behet fjale per nje rastesi te lidhjes se kesaj fjale me karrakteristikat fizike te gurit. Pse ka ndodhur ky vecim i ketyre fjaleve prej fjalorit te gjuhes meme, per tu shfaqur ne nje gjuhe ne paraqitje cilesisht te re, kerkon nje diskutim te gjate, por ideja ime, se fjala ""greke"" lithos, buron prej shqipes lidh, eshte solide dhe e lidhur me te verteten, si guret lidhes te ketij muri:
    S'ta mora vesh kete. Shqipja nxjerr nga perdorimi "lithos" dhe e zevendeson me "gur"? Po sic eshte thene, edhe nga Baptisti narciz dhe nga disa te tjere dhe ky argument eshte i padiskutueshem, guret pellazgjike nuk ishin te lidhur, por te renditur.

Tjeter, shqipja nuk ka nxjerre asgje nga perdorimi sepse ende kemi edhe "lidh" edhe "gur". A nuk ka mundesi qe greket te kene marre nje frazeologji (lidh) dhe perdorur per dicka tjeter?

Triathloni nuk eshte gur ciklopik.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 16-02-2009 më 07:23

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    ...edhe une kam pas parë një here në ënderr gur, jo ciklopik, por gur te çmuar, beso Baptist, asnjë ngerrçame te atij viranit francez se kam pire ate ditë...
    Megjithate per te ditur, po ju konfirmos, se ajo vere qe disa pretendojne qe eshte me origjine franceze e kane krejt Gabim, pse ?
    Sepse pika e pare francezet nuk dinin fare se çështe vera, nja, e dyta, romaket sollen gigjen e parë ne tokat goluaze (gale) qe sot quhen franceze por qe mjerishte as 10% te shqiptarve se njohin hist. e ketij shteti e jo te ketij populliiiiiii....
    Pra gigja e rrushit ilire u shperngul nga rrethi i Apollonisë, pas pushtimit romakë në provencen Goluaze( gaule) qe ne e quaj Galië, kjo gigje rrushi u mboll tek fisi Biturg qe sot e tere bota e njeh me veren e famshme te bordos (bregu i ujit sepse kane detin afer, atlantikun) prandaj secili e don senin e vete, edhe une e due kete virane vre te kuqe se eshte e jona...
    http://img8.imageshack.us/img8/8849/...leognantq1.jpg
    http://img8.imageshack.us/img8/pessa...jpg/1/w696.png
    Është droe se kur te vije kesaj vere ne prishtie ose ne pejë do ta qes perpara nje shishe vere jo franceze por Ilire... e mbushur ne francë, mos keni diçka kunder kesaj ?!
    Amëri te qoftë o Kreksi! Une po flisja per "uje" ti me flet per ven|rë. Po ku ka pasur hardhi ne france para se ta dergonim ne atje ore?

Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Dikur kjo teme ishte interesante dhe mbizoteronin idete dhe informacioni. Sa per te mbyllur debatin e Mureve Ciklopike. Sipas mitologjise keto mure quheshin te tille sepse """""greket""""" besonin se keto mure ishin ndertuar prej ciklopeve sepse permasat dhe masa e gureve te tyre ishte me gjithe mend vigane(ciklopike):

http://i41.tinypic.com/2mynql0.png

Ishte Homeri i pari qe "hodhi" kete ide kurse dijetare si Straboni dhane detaje se kush ishin ciklopet qe ndertuan keta mure, dhe sipas tij ata ishin 7 ciklope:

Pamjet e meposhtme te qyteteve pellazge Tyrins dhe Mikene dhe Argos e provojne kete:

http://i43.tinypic.com/oqvds3.jpg

Pra mureve ju eshte vene emri ciklopike per shkak se guret e tyre gjigande mund te barteshin vetem prej ciklopeve(sipas mitologjise). Kjo eshte arsyeja pse ne menyre te nderkembyeshme perdoret termi cyklopik per muret dhe per guret, pa permasat cyklopike te te cileve nuk do kishim fare ne perdorim termin mure cyklopik.

http://i41.tinypic.com/29o67pw.jpg

Kur Narcizi kokebosh dhe punekote, te "leh" prape, shpresoj qe moderatori mos ta lejoje ta demtoje perseri kete teme me debate te kota.
    Eshte me rendesi qe pas nje muaji sharjesh e fyerjesh megjithate u mesua informata se nuk ka "gure ciklopik" po "mure ciklopike"...
    Dhe kjo dezinformate bazike perfundimisht u permeresua nga ai qe e lansoi.

Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    S'ta mora vesh kete. Shqipja nxjerr nga perdorimi "lithos" dhe e zevendeson me "gur"? Po sic eshte thene, edhe nga Baptisti narciz dhe nga disa te tjere dhe ky argument eshte i padiskutueshem, guret pellazgjike nuk ishin te lidhur, por te renditur.

Tjeter, shqipja nuk ka nxjerre asgje nga perdorimi sepse ende kemi edhe "lidh" edhe "gur". A nuk ka mundesi qe greket te kene marre nje frazeologji (lidh) dhe perdorur per dicka tjeter?

Triathloni nuk eshte gur ciklopik.
    E kam spjeguar mjaft thukte ne nje postim te vjeter tashme - se gure ka gjithfaresh, dhe disa 'fara' apo tipa syresh kishin emra te psacem - Emri gure u referohet gureve te drinit e te bistrices - me saktesisht "gureve te rrubullte" krejtesisht tjeter emer kishin kuret shkembor te cilet kishin siperfaqe te thyera e te perthyera shkembor, te cilet ishin shume me te pershtatshem per ndertim muresh ciklopike te godinave qe moren emrin pikerisht prej tyre Japi[të].

Kam shtuar edhe se emri i Japigeve - qendron ne arredhenie te ngushte me tipin e ketij materiali guror. Dhe per shkak te perdorimit te ketij guri per Japite [shtepite] e tyre ata u quajten Japige. E qe ndoshta me heret jane quajtur edhe Lapit|er.

Kjo shprehje hyri ne gjuhen latine per te dhene Lapis, [gur]. Laas nga pellazgjishtja lindore [gur] dhe afria gati homonimike Laas : Laos (gur-njeri; njeri-gur) etj etj etj..., duke perfunduar si fjale e perpunuar nga eksporti yne i dikurshem ne import te shprehjes "laps" per te shkruar.
    --------
    Sa per ndryshimin mes "kauese" dhe "kalimtare"; dallimi qendron faktin se njera eshte pesuese e tjetra vetvetore.
    Dhe per pak sa nuk u kalua nje "gur ciklopik" per nje "mur te tere"...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin

E kam spjeguar mjaft thukte ne nje postim te vjeter tashme - se gure ka gjithfaresh, dhe disa 'fara' apo tipa syresh kishin emra te psacem - Emri gure u referohet gureve te drinit e te bistrices - me saktesisht "gureve te rrubullte" krejtesisht tjeter emer kishin kuret shkembor te cilet kishin siperfaqe te thyera e te perthyera shkembor, te cilet ishin shume me te pershtatshem per ndertim muresh ciklopike te godinave qe moren emrin pikerisht prej tyre Japi[të].

Kam shtuar edhe se emri i Japigeve - qendron ne arredhenie te ngushte me tipin e ketij materiali guror. Dhe per shkak te perdorimit te ketij guri per Japite [shtepite] e tyre ata u quajten Japige. E qe ndoshta me heret jane quajtur edhe Lapit|er.

Kjo shprehje hyri ne gjuhen latine per te dhene Lapis, [gur]. Laas nga pellazgjishtja lindore [gur] dhe afria gati homonimike Laas : Laos (gur-njeri; njeri-gur) etj etj etj..., duke perfunduar si fjale e perpunuar nga eksporti yne i dikurshem ne import te shprehjes "laps" per te shkruar.
    --------
    Sa per ndryshimin mes "kauese" dhe "kalimtare"; dallimi qendron faktin se njera eshte pesuese e tjetra vetvetore.
    Dhe per pak sa nuk u kalua nje "gur ciklopik" per nje "mur te tere"...
    Gur-et une i identifikoj me fisin e vjeter te Kureteve. Per nnje arsye te caktuar "G" simbolizon te verteten dhe bazen. Per at Gur!

Ne sfond jane tri shtylla prej guri. Jo shume te ndryshme nga artifakti Apollonise.

Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 16-02-2009 më 08:20

i/e regjistruar Maska e Elian70
    Anëtarësuar
    30-07-2006
    Vendndodhja
    Vlorë
    Postime
    1,938
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    mos u merzit miku ime, kurre nuk eshte vone ta pranosh se sa injorant je.
    Postimi qe keni cituar ka nja 6 muaj qe eshte shkruajtur ,por serisht ju vazhdoni ti lexoni flete per flet perkthyesit e rendomt--bravo elian.

e shoh qe je bere mik me "injorante" si puna ime.....

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Laas per mendimin time ka prerogativ "Rrase" qe eshte gur petashuq, ose i sheshte. Rrase mund te jete edhe emri me te cilin etrusket quanin veten e tyre, perkunder Rreze.

Shikoni ndonje lidhje me rason (rroben e prifterinjve)?

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Gur-et une i identifikoj me fisin e vjeter te Kureteve. Per nnje arsye te caktuar "G" simbolizon te verteten dhe bazen. Per at Gur!
    "Kuretet" jane "Djem"
    dhe
    "Korat" jane "Vajza"
    ne kuptimin e pergjithshem te dallimit gjinor. Nuk kane qene fise.

Sic vura ne dukje: laas dhe laos per nje kohe ishin homonim, dhe ky piketakim leksikor u be shkas i besimit se njeriu ka dalur prej gurit, sic nga tjetra ane ishte thelluar besimi se njeriu ka dalur prej drurit, prej ku shprehjet druid dhe android si homonim me drurin dhe paralelizem ne sistemin e mitit te androgenezes i cili jetoi ne nje hapesire te perbashket me te parin qe ne antiken e thelle...
    Ne mbeshtetje te kesaj koekzistence besimesh do mundohem te citoj nga kujtesa nje batute nga ODISEA kur ishte bere tebdil pas kthimit ne Itake:
    "sepse them nuk besoj se ke dalur prej gurit apo prej drurit" sic besohet ne kallzimet e lashta... (mbase [me bahet se] iu drejtua Penelopa ne nje rast).
    b.b. Troy III p.a.e.

Ne sfond jane tri shtylla prej guri. Jo shume te ndryshme nga artifakti Apollonise.

http://i377.photobucket.com/albums/o...FREEMASO-1.jpg
    Un shoh dy shtylla...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 16-02-2009 më 09:19
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899

Un shoh dy shtylla...
    Ne balle, shiko ne sfond (background) poshte "G" rrezore.

Sic kam shkruar kohe me pare here betimi ne rrethin tim familjar ka qene "ne gur e ne drute, nuk e kam bere X gje !"
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 16-02-2009 më 09:22

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ne balle, shiko ne sfond (background).
    Ato nuk i shoh si shtylla por si Qirimbajtese qe i bejne drite "altarit" te dijes, ndersa (2) shtyllat ilustorjne vetem themelaten, strehimin e asaj aditurie.
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    [INDENT]"Kuretet" jane "Djem"
    dhe
    "Korat" jane "Vajza"
    ne kuptimin e pergjithshem te dallimit gjinor. Nuk kane qene fise.
    Jo sipas Strabos. Ky i quan fis shume te lashte, qe visheshin si grate, por shume te eger ne luftime, dhe... qe jetonin perreth malit Ida.

"for the Curetes (clergy or priests), like these, are called genii or ministers of gods by those who have handed down to us the Cretan and the Phrygian traditions, which are interwoven with certain sacred rites, some mystical, the others connected in part with the rearing of the child Zeus in Crete and inpart with the orgies in honor of the mother of the gods which are celebrated in Phrygia and in the region of the Trojan Ida."

"sepse Kuretet (klerike ose prifterinj), si keta, quhen Gjini (genii) ose prifterinj te zotit nga ata qe na percuan traditat Kroitane dhe Brigjiane te cilat jane gershetuar me ca rite te shenjta e qe lidhem me rritjen e femijes zeus ne Krete dhe pjesersih me orgjite per nder te nenes se zotit qe festohen ne Brigji dhe ne Iden Trojane."

"but, roughly speaking and in general, they represent them, one and all, as a kind of inspired people and as subject to Bacchic frenzy, and,
    in the guise of ministers, as inspiring terror at the celebration of the sacred rites by means of war-dances, accompanied by uproar and noise and cymbals and drums and arms, and also by flute and outcry;

Pra keta bejne valle te lufte shoqeruar me trumpeta, arme e te bertitura per nder te Bakut/Dionisit.

Vazhdon te thote qe Daktilet (Dorasit) e Ides, Telkinet, Cabiret dhe Kuretet jane te njejtet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 16-02-2009 më 10:02

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Ato nuk i shoh si shtylla por si Qirimbajtese qe i bejne drite "altarit" te dijes, ndersa (2) shtyllat ilustorjne vetem themelaten, strehimin e asaj aditurie.
    Lind pyetja, cfare eshte qiri/mbajtesja?

Faqja 17 prej 48 FillimFillim ... 7151617181927 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  2. Bolivi, zbulohen gjurmë dinosauri 144 milionë vjecare
    Nga ^_BIM_BUM_BAM_^ në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 19-11-2008, 09:09
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •