Close
Faqja 40 prej 48 FillimFillim ... 303839404142 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 391 deri 400 prej 478
    i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Aka mundsi mi perkthy shqip qka kan shkru

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Xh.Gashi, te falenderojme per postimet e mesiperme, por dua te te them qe eshte krejtesisht e pamundur per anetaret e ketij forumi te deshifrojne mbishkrime kaq te gjata dhe komplekse. Do ju lutesha te sillnit mbishkrime te shkurtra dhe mundesisht nga ato qe nuk kane futur duart "Ventris" me shoke.
    edhe une jam i te njejti mendimi me ju...vetem se nuk munde te them te njejten gje per Ventrin

Ne radhe te pare merita e vetme e Ventrit ishte ndertimi i alfabetit rrokore edhe asgje me shume..manifesti tij per njohjen e gjuhes greke ne linear b ..eshte hedhur poshte prej koheve,vetem alfabet mbahet si i sakte.

duke vertetuar se emrat e disa qyteteve mbaronin me ",,,,,," ventri nuk vertetoj ekzistencen e as nje fjale te vetme ne linearin b,pasi emrat e qyteteve ishin te vertetuara prej koheve qe i perkisnin shtreses paragreke(pellazge)"

John T Hooker.Linear b an introduction..1980

Citim Postuar më parë nga fegi Lexo Postimin
    Diskutim rreth mbishkrimit e ashtuquajtur te Pilurit,zbuluar 1992 nga arsimtari Dhimo THimjo(qe sot punon si mesues bukurshkrimi ne korfuz)ne nji faqe shkembore te atyre anve.sie esht ven ne dukje prej kohesh,mbishkrimi esht i lexueshum,pse esht shkruar ne alfabetin pellazg(te cilen e adaptuan me pas latinet)Veshtersit kan te bejn me teper me intepertimin e tij,per shkak mesazh eshe teper i shkurtur per analiza kontekstuale.DINAMOTIJEBOTA edhe pse shumica e dijatarve pajtohen me hipotezen e profesor Mirosh Marashit per karakterin thjesht pelazgjik te mbishkrimit dhe lexushmerin e tij me an te gjuhes shqipe,
    Ipari ne konferenc emori fjalen prof.Aleko Koleka i cili pasi permendi teorin e vjeter te helenologutProf.Aschlicke,se Amoti dhe Ota jan dy perendi primordiale te Olimpit pellazg,e zbertheu mbishkrimin ne menyre te tille: DIN.AMOTI.JEB.OTA sipas te cilave Amoti esht perendi e dijes esoterike ndersa konkubina e tij Ota esht ajo qe ua eon njerzve dijen Amotit.
    Nji tjeter hipotez parashtroj Arkeologu I ri Fran Rrokaj,I Univerzitetit te Lecco-s sipas tij Dina esht nji emer Gruaje mjaft i rendomt nder pellazget ( me kuptimin "qe ajo qe din"e dijshme") DINO.MO.TIJE.BOTA
    Ku MO esht pjeseza e mohimit"mo(s)e thyej")TIJE esht forma urdhore e foljes "thyej"(MO TIJE =>"mos thyej"=>"mos thyej")dhe BOTA s esht veese barasvlera pellazgjike e shqipes"botha"*****" Sipas Rrokaj mbishkrimi do interpretuar si nj ftes per Dinen per te mos e eare koken, per te mos shqetesuar.
    Dr.SHezo shazo, i univerzitetit te Janines, nuk u pajtohet me interpretimin e Rrokaj .Asnje pellazg nuk do te guxonte te perdor nj fjal tabu si "botha"
    Dr. Shazo e analizoj mbishkrimin ne ket menyr: DI.NAM.O.TIJE.BOTA
    Duke gjetur ne rrokjen e pare DI emrin e thundrakut te njohur perdryshe si "dhi" ne rrokjen e dyte NAM, te njejten kuptim si ne shqipen e sotum;O eshte lidheza"ose"Tije esht forma e lasht, pellazgjike e shqipes "thinja",thija" e me ne fund BOTA esht perseri shqipja e sotum "bota""DHi, nam ose thinja bota" ka shpjeguar Shazo,,duke sqaruar kuptimin e ktij proverbi siota esht dhi,nami ose thinja" me fjale te tjera kete bota mund te besh tenden me pasuri matriale (dhi),fame (nam) ose thinja /eksperencae)
    Perkundrazi , prof.Sukri Zahar i qendres Paleografike te Trebizondes, e lexon mbishkrimin si te isht nji lloj mallkimi , sharje ose formule per trembur syrin e keq.
    DI.NAMO.TI.JE.BO.TA
    Esht analiza e Zahar i cili ne pajtim te plot me Shazon e lexon rrokjen e pare si "Dhi" nders rrokjen e dyte si nji form participale t efoljes "nem" (DI NAMO=Dhi e Namun).Ti JE BO. thot Hamiti , nuk esht larg gegnishtes se sotme"ti je bere"
    Prof.Uwe Trinkgeld, i universitetit te Kreuzlingen, Gjermani, mendon perkundrazi se mbishkrimi esht tjesht fillimi i projektit te nji rrase varri per z.DINAMOT IJEBOTA-Sipas Trinkgeld esht fakt i mirnjohur qe pellazget e lasht ne fillim shkruanin rrasat e varrit, pastaj i shkpusin nga shkembi .
    Dy versione interpretimin paraqiti Magister Esmeralda Papingjini , e Qendres per Kerkime Epigrafike tye Bashksise se Borshit.Sipas ksaj studjuse , gjendje e sotme e dijes nuk na lejon te shtyhemi ma tutje.Versionet jane:
    (1)DI(L).N(G)A.MOTIJ.E.(BO.TA
    Dil nga moteli dhe mbi ta!,ose nji ftese qe i behet dikuj per te sulmuar armikun)
    dhe
    (2)DI(L)NA.MO.TI.JE.BO.T((H)A
    (Dilna more(nga shtepia)se na i thave (syte),se je bo (firar)
    kjo teori nuk u prit mir
    nga te pranishmit
    Me ne fund e mori fjalen Ylber Babalili,i Akademis se Elbasani Para se te shpjegonte nji mbishkrim tha prof.Babalili duhet te perpiqem te kuptojm se e i shtyn njerzit e lashtesis te gervishtin gurin ne maje te skerkave.Natyrisht, jo deshira per te pavdeksuar fjale te urta , per te trebur syrin e keq ,ose per te ftuar njerz te dalin nga hotelet ose te shkojn per vizita.Pellazget nuk kishin nevoj t i shkruan keto gjera, tha akademiku i njohur nga Elbasani ,sepse i dinin.
    Nga pikpamja thjesht gjuhsore, vazhdoj Babalili ,mesazhi dote te munde te zberthej si me posht:
    DI.NA.MOT.IJE.BOT.A
    Ku A-ja finale esht pa dyshim nji pjesez pyetse(si ne gegerishten e sotme:"po ti zdeshe a?")Te tjera fjale te lasht pellazge qe nuka esht veshtir te izolohen ne mbishkrim,tha prof.Babalili jan MOT (ne kuptimin"vitin tjeter")IJE dhe sigurt BOT forma e vjeter e shqipes se sotum2both,byth",sie e ka percakuar mire Rrokaj ne Lecce.
    Me veshtir esht indentifikimi i DI.NA,por ketu na vjen ne ndihm antropologjia pellazge"(nga e cila ruhet vetum nji kopje, ne Bibloteken e vatikanit).Esht fjala per shprehjen"Na(ose ne)te dy",shpjegoj profesori plak,i nderprer nga fishklimat e te pranisheve.
    Keshtu edhe mbishkrimi mund te interpretohet plotsisht si:"Na te dy vitin e ardhshum martohemi?"(Na Te dy vitin tjeter ije `m byth a?)
    Pse A.Vehbiu je ti ore?....lere se je burre zakoni me te vertet. Je kthyer ne nje mit per ultranacionalistet serbo-greke.Po mire nje pyetje kisha une...pervec ultranacionalisteve greke qe duan te bejne litar me zorret e shqiptarve dhe atij popullit kriminel serb....keni shume fansa te tjere qe pelqejne pseudo-analizat tuaja?Ve bast qe je mik me ate ****** tjeter qe nxorri Kastriotin serb...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Mire se erdhe mallakastrioti.

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    Mire se erdhe mallakastrioti.
    Pershendetje alfeko sukaraku dhe mire se ju gjeta.

Dy fjale se nuk e mbajta veten te mos replikoja per disa Vehbira&CO....
    Keta djem ore Vehbi karabushi jane per tu admiruar per punen qe bejne.Keta djem do jene ata qe do i japin derrmen atyre britmave tuaja qe ulerini si kafsha ne agoni se po ndieni fundin me ata shoket tuaj "historian" kafenesh te Tiranes(Pseudoakademiket e nderuar te shtetit).Jane keta djem dhe vajza qe do rishkruajne ate qe na eshte vjedhur dhe privuar ore "historian" Vehbi kercurja...
    Ne nuk shesim nderin dhe emrin per 30-aspra...ose per disa britma histo(e)rike per tu bere te famshem se keshtu e do koha...
    Koha juaj eshte ne perendim ore z.Vehbiu.

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Dias nuk ju kundershtova rastesisht kur dhate mendimin per kuptimin e emrit EMEN.
    Me erdhi shume keq qe nderhyna por sikur te kishit lexuar me vemendje transliterimin e dokumentit te F.Bardhit nga unete tema tjeter besoj aty e keni pergjigjjen e sakt se qka nenkupton fjala EMEN . Nuk na lejohet te bazohemi me gjuhe standarde dhe ta bajm nje qasje te tille ne shkrime te vjetra.
    Pra fjala emen per kuptimin qe e perkthyet ju eshte fjale e formuar shume me von dhe eshte fjale e re dialektore dhe jo gjitheshqiptare , nje germ lun rrol te veqant , sepse edhe nese une e pelqej mendimin tuaj vete gjuha s'na lejon te bejm lojra te tilla .
    Besoj se nderhyrja ime ishte pa te keq .
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 04-07-2009 më 18:29

i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Citim Postuar më parë nga mallakastrioti Lexo Postimin
    Pse A.Vehbiu je ti ore?....lere se je burre zakoni me te vertet. Je kthyer ne nje mit per ultranacionalistet serbo-greke.Po mire nje pyetje kisha une...pervec ultranacionalisteve greke qe duan te bejne litar me zorret e shqiptarve dhe atij popullit kriminel serb....keni shume fansa te tjere qe pelqejne pseudo-analizat tuaja?Ve bast qe je mik me ate ****** tjeter qe nxorri Kastriotin serb...
    un as qe e njoh A.vehbiu.une vetum ekam lexu a u lendove aq shum,se pata me qellim te keq, as provokim,veq pyeta aka mundesi me perkthy ,dhe qka shkrun nfl.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga fegi Lexo Postimin
    un as qe e njoh A.vehbiu.une vetum ekam lexu a u lendove aq shum,se pata me qellim te keq, as provokim,veq pyeta aka mundesi me perkthy ,dhe qka shkrun nfl.
    o fegi

kur SHKRUHET

DINAMOTIJEBOTA....nuk munde te lexohet kurre "KAKOSIMILOSHEVICKURVA"

jo vetem qe po e bene qellimisht ,por po vazhdon ti biesh cyles ne nje vrime.

plehra te tilla si ish plehu "HA MER IK" kane kaluar edhe do kalojn plote nga kombi yne...ndaj mallakastrioti me te drejt ju pergjigj me siper ashtu sikurse e meritojn plehrat HA MER IKANE.

i/e regjistruar Maska e llamarina
    Anëtarësuar
    13-05-2009
    Postime
    28
    nje poem qe eshte shume aktuale,dhe besoi qe edhe ju e keni degjuar
    maskarenjte do ti kemi gjithmon ne mes nesh ...........

Faqja 40 prej 48 FillimFillim ... 303839404142 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  2. Bolivi, zbulohen gjurmë dinosauri 144 milionë vjecare
    Nga ^_BIM_BUM_BAM_^ në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 19-11-2008, 09:09
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •