Close
Faqja 36 prej 48 FillimFillim ... 26343536373846 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 351 deri 360 prej 478
    i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim Postuar më parë nga Buddy Lexo Postimin
    Booooooooooo cja keput kot ti mer gash eshte germa gamma ajo Γ; γ .Etrusket e moren per te treguar tingullin K nga e cila derivon germa C e alfabetit latin.Ishte konsulli Spurio Carvilio Ruga ne shekullin e 3 para krishtit qe e modifikoi duke krijuar germen moderne G pra nuk eshte gerrma B apo P ca bese thua ti.....beheni qesharake fare.

Keshtu eshte kur shkruajn ne kto tema rob qe nuk han pyk fare.

dias10 pash nderin c'merresh kot me kta
    Mundohu pak te shpjegosh me fakte germen 1=p-b tek ky tekst duke transliteruar dhe pershtat ne origjinal kuptimin.
    Pastaj shofim se kush del me qesharak .Ti sa pykat i ke hanger ,qka po mendon se eshte ky aplaudim i juaji mendon se do ti hysh ne hater ndokuj me keso lavderime .
    Dias apo cili do qe te jete se besoj se e mer per te keq mendimin tim pra thjesht sjam munduar asken te ofendoj per kontributin qe jep dhe do te jep ne kete drejtim.
    Lexo te ky teksti me ngjyre te gjelbert sidomos ku kemi germen P
    qe ju e emroni G dhe shifeni vete se kuptimi i fjales vetevetiu e identifikon germen se si duhet lexuar.
    ecs ba ppon = ec ba pune
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 28-06-2009 më 16:38

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga XH.GASHI Lexo Postimin
    Mundohu pak te shpjegosh me fakte germen 1=p-b tek ky tekst duke transliteruar dhe pershtat ne origjinal kuptimin.
    Pastaj shofim se kush del me qesharak .Ti sa pykat i ke hanger ,qka po mendon se eshte ky aplaudim i juaji mendon se do ti hysh ne hater ndokuj me keso lavderime .
    Dias apo cili do qe te jete se besoj se e mer per te keq mendimin tim pra thjesht sjam munduar asken te ofendoj per kontributin qe jep dhe do te jep ne kete drejtim.
    Po ca lavderimesh,se nuk lavderoj njeri un....eshte germa GAMMA,Γ dhe lexohet pikerisht si e shkrojti dias10,edhogosmengjesan....nuk hyn besa fare aty.dhe une nuk lavderoj ate por ashtu lexohet do apo s'do ti,...boll i qelbe temat kot me budalliqe
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 28-06-2009 më 16:25
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim Postuar më parë nga Buddy Lexo Postimin
    Po ca lavderimesh,se nuk lavderoj njeri un....eshte germa GAMMA,Γ dhe lexohet pikerisht si e shkrojti dias10,edhogosmengjesan....nuk hyn besa fare aty.dhe une nuk lavderoj ate por ashtu lexohet do apo s'do ti,...boll i qelbe temat kot me budalliqe
    Po te them mos vazhdo me fyerje te pista siq je vete .
    Qelbsire.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Shko re puntor ndertimi bej llac me lopat,nuk jan tema per ty kto

Mos u merr me alfabete antike kur dhe germat e Shqipes se sotme i ngaterron
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Po te them mos vazhdo me fyerje te pista siq je vete .
    Qelbsire.
    Xhgash

eshte e domosdoshme qe forumi te kete edhe hale apo jo.

Ashtu sikurse kam permendur me larte ...na duhet ne radhe te pare te gjejm alfabetin me te cilin e shkruajtur ky mbishkrim edhe pastaj te flasim per leximin e fjalve.

Sic vrejm mbishkrimin dallojm germen "S" me formen e sotme te saj .Kjo forem mungon nga alfabetet e vjetra edhe shfaqet tek alfabeti moderrn latin....apo jo?

Ateher perdorimi i kesaj germe na tregon kohet me te reja se koha qe pretendohet mbishkrimi ..shek 6 p e s.

Nje element i ri ne mes elementeve te vjetra tregon kohet me te reja..ndersa elementet e vjeter ne nje mbishkrim te ri ..jane me se llogjike..po te kemi parasysh alfabetin e elbasanit.

Ateher ne se germa "S" eshte huazim nga latinishtja....mbishkrimi i perket koheve pak para eres sone ..dy edhe e shumta 3 shekuj p e s.

Ne se kemi ndikim te alfabetit latin ..ateher "P" qe permendni tek fjala "Pesa" eshte "P" edhe jo "G".

Persa i perket "P=B" kemi edhe Bleten shqiptare.....grua e pukur..ne vende te "grua e bukur"...i papese,ne vende te "i pabese"

ndaj ...mos e vri shume mendjen me menderen ..men deren e kam llafin.

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Alfeko njat'jeta .
    Me intereson ta di tek ky tekst si i lexoni ju disa nga germat dhe ne veqanti me intereson te di mendimin tuaj per germen M
    Kjo germ nga ky tekst per tu perputhe me kuptimin e fjalve ne gjuhe shqipe ne shumicen e rasteve te teksti ne fjale e sidomos kur eshte kjo germ ne fund te fjales rezulton si germ I gjegjsisht J
    Per shembull fjalet MENOM-MENOJ ANDROM-ANDROJ .
    Alfeko
    Nese ke afer ndonje fletore fillo pershkruaje vetem nje flet por ne vend te germes M vendos I gjegjsisht J dhe shife se sa leht zberthen kuptimin e fjalve te ketij teksti .
    Sa i perket germes p ne kete tekst jame fort i bindur se nuk lexohet si germ g .

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim nga Alfeko
    Ashtu sikurse kam permendur me larte ...na duhet ne radhe te pare te gjejm alfabetin me te cilin e shkruajtur ky mbishkrim edhe pastaj te flasim per leximin e fjalve.

Ateher ne se germa "S" eshte huazim nga latinishtja....mbishkrimi i perket koheve pak para eres sone ..dy edhe e shumta 3 shekuj p e s.

Ne se kemi ndikim te alfabetit latin ..ateher "P" qe permendni tek fjala "Pesa" eshte "P" edhe jo "G".perfundon citati.

Eshte e verrtet se ky tekst i takon periudhes kohore qe ju e paramendoni se eshte shkruar une mund ta identifikoj tek teksti emrin Roma .

Ne tekstin per te cilin po mundohemi te percaktojm nje menyre alfabetike me te drejt per ta lexuar, kuptuar me leht une e dhashe nje mendim me lart per germen qe nuk figuron askund ne tekstin ne fjale, pamvarsisht se nga kush dhe kur eshte shkruar , prej fillimit gjer ne mbarim te tekstit s'kemi dhe nje te vetmen form identike me germen I ,pra njekohesisht ne te njejtin tekst ne anen tjeter nuk mund te kemi dy germa identike M .
    Pra nisur nga ky fakt ne tekstin ne fjale nuk mungon asnje germ njeherit nuk ka as duplifikime germash,nisur nga ky fakt une them se kjo form e germes M paraqet pikrisht germen I gjegjsisht J .Pra Alfeko juve po jau le nderin qe ju te formuloni nje renditje tabelore te Germave qe gjinden ne tekst duke i identifikuar ato me germat gjegjse te alfabetit te gjuhes Shqipe .
    Ju falemnderit .
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 30-06-2009 më 14:10

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Sa per argumentim te mendimit tuaj Alfeko ja emri i romeut vequar nga teksti pjesa pare rendi i pest numruar nga fundi i tekstit te pjeses pare .

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Sa per argumentim te mendimit tuaj Alfeko ja emri i romeut vequar nga teksti pjesa pare rendi i pest numruar nga fundi i tekstit te pjeses pare .
    "Romeon "dallohet fare qarte...mjafton te jemi te sigurte se kemi te bejm me emrin "romeon" apo fjala shperbehet...ose eshte fundi i nje fraze te gjate.
    "romeon" ...e perdor gjuha greke kryesisht..nuk e di ne se pellazgjishtja e peremend po keshtu.

romak "e ..eshte perdorimi i shqipes.

Ne se ne te vertet ngaterrohen "roma edhe romaket me kete mbishkrim" ateher mua do me jete shume e veshtire qe te merrem me kete mbishkrim pasi nuk e njohe latinishten....ajo qe nxjerre paster eshte ekzistenca e shume fjalve te pastra shqipe...fatkeqsisht nuk munde te flase me siguri per fjale greke ..por nuk njohe aspak ne se ka ndikim latin....mbi te gjitha nuk munde te flasim me siguri per nje alfabet qe do mbuloj gjithe mbishkrimin...arhaiku latin??? nuk e di!!keshtu qe ne se nuk njohim me siguri nje alfabet per leximin e ketij mbishkrimi ..nuk kemi per te gjetur kurre menyren e drejt te leximit....vetem ne se kryhen punime per te lexuar fjali te ndryeshme ..deri sa te arrijm tek alfabeti.

gashi

jam krejt kundra "m=i=j" ...............nuk ka asnje lloj mundesie ..te pakten per njohurit e mija personale.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 30-06-2009 më 15:35

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    alfabetet e vjetra ne itali jane keta....vetem se germa "S" na nxjerre krejt jashte teme.

Ateher munde te flasim per nje gjuhe teknike e cila nuk u shkruajt kund tjeter vecse ne Gorty.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Faqja 36 prej 48 FillimFillim ... 26343536373846 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  2. Bolivi, zbulohen gjurmë dinosauri 144 milionë vjecare
    Nga ^_BIM_BUM_BAM_^ në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 19-11-2008, 09:09
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •