Close
Faqja 32 prej 48 FillimFillim ... 22303132333442 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 311 deri 320 prej 478
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    ajo qe une dalloj qe ne shikim te pare eshte ajo qe kam mbeshtetur ..se nuk kemi te bejm me gjuhe greke ....dalloj lehte disa fjale greke si /....Andras-ton- etje por dalloj lehte edhe shume fjale shqipe si ...shpese-dhane-katro etje.

besoj se nje njohes i te dyja gjuheve do mundet te pakten te na fusin ne rruge te drejt lexime..besoj se kerkuesi qe permenda me larte i ka te gjitha mundesit te na japin nje ide me te plote per kete mbishkrim te shkruajtur ne stilin bustrofidik

me sa e njohe historin e zbulimit si edhe rindertimin e e gurve te zhvendosur ...besoj se nuk munde te behet e qarte akoma vendosja e sakte ashtu sic e kishte origjinali.

me krahun e djathte tek pamja qe kam paraqitut gjenden disa kollona ...si rrugica?si dhoma te vogla?si labirint? ..keto kollona kane plote gure te tille ne trupin e tyre..ndaj besoj se renditja fillestare eshte shume e veshtire te gjendet...une do punoj me alfabetin bashkekohore..me sa mbaj mend duhet te jete alfabeti i korinthos ai me te cilin eshte shkruajtur ky mbishkrim.

Kujtoj se ky mbishkrim eshte rishkrimi i ligjeve te vjetra pellazge te shkruajtura me ane te rrokorit simbolik.....rreth 15-20 km nga ketu ..ne perendim gjendet edhe Agia Triada ne te cilen jane gjendur mbishkrimet e linear A.Mindis ketyre dy qyteteve gjendet Festos me diskun e tij te famshem.....varret e rrumbullakta edhe porti detare Levina= le vina tregojn se qarti ekzistencen pellazge....ketu prane kemi edhe nje muzeum ..ne fshatin me emer VORRI.

Megjithate ajo eshte greqisht sac mund te jete dhe shqip, mjafton te besh nje ndarje tjeter te fjaleve. Psh shkeputa nje fragment prej saj, ne menyre te rastesishme dhe fjalet shqip ne te jane te panumerta:
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Vetem ne fjaline e pare dhe sipas ndarjes qe i kane bere ata gjejme:

Me dhe mzan atan emen

Si i ka perkthyer perkthyesi keto ne greqisht, vetem ai e di.

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    ajo qe une dalloj qe ne shikim te pare eshte ajo qe kam mbeshtetur ..se nuk kemi te bejm me gjuhe greke ....dalloj lehte disa fjale greke si /....Andras-ton- etje por dalloj lehte edhe shume fjale shqipe si ...shpese-dhane-katro etje.

besoj se nje njohes i te dyja gjuheve do mundet te pakten te na fusin ne rruge te drejt lexime..besoj se kerkuesi qe permenda me larte i ka te gjitha mundesit te na japin nje ide me te plote per kete mbishkrim te shkruajtur ne stilin bustrofidik

me sa e njohe historin e zbulimit si edhe rindertimin e e gurve te zhvendosur ...besoj se nuk munde te behet e qarte akoma vendosja e sakte ashtu sic e kishte origjinali.

me krahun e djathte tek pamja qe kam paraqitut gjenden disa kollona ...si rrugica?si dhoma te vogla?si labirint? ..keto kollona kane plote gure te tille ne trupin e tyre..ndaj besoj se renditja fillestare eshte shume e veshtire te gjendet...une do punoj me alfabetin bashkekohore..me sa mbaj mend duhet te jete alfabeti i korinthos ai me te cilin eshte shkruajtur ky mbishkrim.

Kujtoj se ky mbishkrim eshte rishkrimi i ligjeve te vjetra pellazge te shkruajtura me ane te rrokorit simbolik.....rreth 15-20 km nga ketu ..ne perendim gjendet edhe Agia Triada ne te cilen jane gjendur mbishkrimet e linear A.Mindis ketyre dy qyteteve gjendet Festos me diskun e tij te famshem.....varret e rrumbullakta edhe porti detare Levina= le vina tregojn se qarti ekzistencen pellazge....ketu prane kemi edhe nje muzeum ..ne fshatin me emer VORRI.
    Alfeko, andras mund te jete "greqisht" njeri, por mund te jete dhe shqip andra, dhe une te them me siguri qe me zor gjendet ndonje fjale greqisht ne te.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    DIAS po ta lexoj pak a shume kete qe paraqet ...me sa e mbaj mend nga jashte alfabetin korinthas..po e pershtas ne shqip...nuk e di ne se ndarjet ketu jane te sakta:

ME DHE MSAN ATAN EMEN TOS
    MECS VAGGON MSAPETHAS DHEU
    SEMEN TOKATROM TA KATRO

.... nje lexim i mundshem i rreshtit te pare eshte ky
    ME DHE MSAN ATAN EMEN =ME DHE E MSHEN ATEN EMEN=ME DHE E MBULUAN(FSHEHEN) BABE E NENE.

DIAS po ta lexoj pak a shume kete qe paraqet ...me sa e mbaj mend nga jashte alfabetin korinthas..po e pershtas ne shqip...nuk e di ne se ndarjet ketu jane te sakta:

ME DHE MSAN ATAN EMEN TOS
    MECS VAGGON MSAPETHAS DHEU
    SEMEN TOKATROM TA KATRO

.... nje lexim i mundshem i rreshtit te pare eshte ky
    ME DHE MSAN ATAN EMEN =ME DHE E MSHEN ATEN EMEN=ME DHE E MBULUAN(FSHEHEN) BABE E NENE.
    Le te perpiqemi per momentin mos ta perkthejme ne shqip,
    po ku eshte greqishtja? Dialekti Dorik gjasme?
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 27-06-2009 më 11:27

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Vetem ne fjaline e pare dhe sipas ndarjes qe i kane bere ata gjejme:

Me dhe mzan atan emen

Si i ka perkthyer perkthyesi keto ne greqisht, vetem ai e di.
    KUR ARRITE TA LEXOSH??HAHAHHA

P o keshtu edhe fjalet shqipe MESH- DHEU- SHEMEN etje

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Dakord po ku eshte greqishtja? Dialekti Dorik gjasme?

nuk ka asnje mundesi te jete mbishkrim greke se une do ta dalloja menjeher ...ndertimi shkrimore eshte i tille sa qe na jep mundesin te vrejm dy tre fjale greke ..por ne se ato jane vertet ashtu sikurse mundem ti lexoj une..kete nuk munde ta them me saktesi pa pasur njohuri mbi te gjithe mbishkrimin...

sa per pyetjen ne se eshte mbishkrim greke..patjeter qe nuk ka asnje mundesi te jete mbishkrim greke

nuk ka asnje mundesi te jete mbishkrim greke se une do ta dalloja menjeher ...ndertimi shkrimore eshte i tille sa qe na jep mundesin te vrejm dy tre fjale greke ..por ne se ato jane vertet ashtu sikurse mundem ti lexoj une..kete nuk munde ta them me saktesi pa pasur njohuri mbi te gjithe mbishkrimin...

sa per pyetjen ne se eshte mbishkrim greke..patjeter qe nuk ka asnje mundesi te jete mbishkrim greke
    E njejta gje dhe me mua, po te kishte strukture dhe fjale greke do i dalloja menjehere pa u perqendruar shume, qofte dhe sikur te ishte arkaike.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Le te perpiqemi per momentin mos ta perkthejme ne shqip,
    po ku eshte greqishtja? Dialekti Dorik gjasme?
    Doret-jonet-eolet ..lidhen figurativisht me greket....me te vjetrit duhet te ishin patjeter greke(ironi)..por gjuha e tyre vertetohet si jo greke

Faqja 32 prej 48 FillimFillim ... 22303132333442 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  2. Bolivi, zbulohen gjurmë dinosauri 144 milionë vjecare
    Nga ^_BIM_BUM_BAM_^ në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 19-11-2008, 09:09
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •