Close
Faqja 19 prej 48 FillimFillim ... 9171819202129 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 181 deri 190 prej 478
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-01-2009
    Postime
    280

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Dhe meqe jemi tek mega-guret dhe ne temen e shkrimit pellazg, do ndalem pak ne pjesen e dyte te ketij termi [μέγας megas (i madh) dhe λίθος(lithos)].

Ashtu sic jam shprehur dhe me pare , kam mendimin qe gjuha e ashtequajtur Greke provon qe shqipja gjate evoluimit te saj nxjerr nga perdorimi terma te tille si λίθος(lithos) per ti zevendesuar me te tjere (gur). Nuk ka dyshim, se lithos, buron prej foljes shqipe lidh, nga e cila derivon mbiemri i lidhur ose lidhez. Pra une mendoj se kjo fjale (ashtu sic gjithe "greqishtja e vjeter") eshte shqip dhe nuk behet fjale per nje rastesi te lidhjes se kesaj fjale me karrakteristikat fizike te gurit. Pse ka ndodhur ky vecim i ketyre fjaleve prej fjalorit te gjuhes meme, per tu shfaqur ne nje gjuhe ne paraqitje cilesisht te re, kerkon nje diskutim te gjate, por ideja ime, se fjala ""greke"" lithos, buron prej shqipes lidh, eshte solide dhe e lidhur me te verteten, si guret lidhes te ketij muri:
    Ketu terreni eshte me i veshtire se c'duket.
    Ne shqip ke fjalen lyth- kokerr e vogel, nuk e di sa mund te lidhet me anglishten little po meqe eshte kokerr/e dale kemi njefare lidhje minimale me gurin.
    Ke fjalet lug-lugje-lugine apo log, ku si koncepte jane te lidhura me pranine e gureve.
    Ke 'lend' ndoshta nga nje 'd' para 'nd' dmth led .
    Padyshim eshte edhe lith-lidh-lig qe thua ti, por gjetja e te saktes duhet perpunuar mire.
    Gur me duket shume antike dhe si fjale eshte e lidhur me ghuan-gruan, po ashtu me grurin/grunin,krundet e me koren e ndoshta si vete burimi i fjales dru.
    Mos te harrojme se guri eshte hyjnor simbol i tokes meme e njekohesisht si thote shprehja: 'Guri zjarr nuk eshte po zjarr ben' apo tjetra ' guri i ftohte mban zjarrin brenda' dmth lidhje mistike edhe me qiellin/diellin.

Guri si fjale 'e re' nuk duhet permendur as si shaka per mendimin tim. Gjuha shqipe mendoj se
    nuk zberthehet nese nuk njohim fene e te pareve, dmth vetem me metoda gjuhesore nuk arrihet te zberthehet sepse nuk kemi te bejme me mekanike e vetem me nevoja materiale.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    ATJE KU ME RESPEKTOJN SI SHQIPTAR
    Postime
    1,015
    Ather duke pare se shume nga postimet e fundit ishin lidhur me gurin,po jap dhe une versionin tim.

Mendoj se fjala gur,ka lidhje me fjalen GURmoj ose GERmoj,duke qen ne dijeni se te paret tan GURmonin me vegla guri,per te nxierr rrenjet, se GURmonin pllakkat e baltes per te shkruajtur, nga ku na del,GERma=shkronja,dhe plus duke ditur se GRURI bluhet me GUR keshtu GERRY+RRI=GRRYEJ DHE RRAH, ne mullinj GURI.

Mendoj se kam nxierr dicka ne drit me kete.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-01-2009
    Postime
    280

pllaka dylli

plllakat e dyllit
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura    
    Ndryshuar për herë të fundit nga flora57 : 18-02-2009 më 10:41 Arsyeja: error

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Ne shqipen e sotme nuk kemi ndonje term me emrin 'lidh' per gurin, pavaresisht se ne lehtesisht e kuptojme pse """greket""" kane perdorur lithos per te.
    Lithos ne "greqishten e vjeter"(dmth nje prej dialekteve te pellazgjishtes) eshte perdorur jo per te shprehur gurin ne cilesine e renditjes ne mur, por per te shprehur strukturen kompakte fiziko-mekanike te materialit gur. Pra ai eshte 'i lidhur' ne nje strukture te forte. I forte si gur, kjo eshte fjala qe perdoret ne shqip, duke qene se guri eshte ndoshta materiali me i forte natyror qe e gjejme lehtesisht ne natyre. Kjo eshte arsyeja qe ne shqip per nje person me fizik te forte themi: eshte trup i lidhur. Menyra e lidhjes percakton dhe fortesine e materialeve, psh diamanti(qe eshte strukture karbonike) ne perberje te tij ka te njejtat atome qe ka dhe grafiti por ngaqe jane "lidhur" ndryshe e ben ate material me te forte.
    Ndoshta edhe ne kete forme...

Lith-os / Lith(~dh)
    Lidh / Ledh

LEDH
    ISHTË I f. sh.

* 1. Vend a tokë me ledhe e me brezare.
    * 2. kryes. sh. Mure të trasha mbrojtëse rreth e qark një kështjelle, një qyteze etj., ledhnajë. Ledhishtat e kështjellës (e qytezës).

LEDHNAJË f. kryes. sh.

* Mure të trasha mbrojtëse rreth e qark një kështjelle, një qyteze etj., ledhishtë.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga BARAT Lexo Postimin
    Ndoshta edhe ne kete forme...

Lith-os / Lith(~dh)
    Lidh / Ledh

LEDH
    ISHTË I f. sh.

* 1. Vend a tokë me ledhe e me brezare.
    * 2. kryes. sh. Mure të trasha mbrojtëse rreth e qark një kështjelle, një qyteze etj., ledhnajë. Ledhishtat e kështjellës (e qytezës).

LEDHNAJË f. kryes. sh.

* Mure të trasha mbrojtëse rreth e qark një kështjelle, një qyteze etj., ledhishtë.

Sapo do shkruaja

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-01-2009
    Postime
    280

pllaka dylli

po ju dergoj pamjet e pllakave te dyllit dhe pjese te kodikut
    Ndryshuar për herë të fundit nga flora57 : 18-02-2009 më 10:29

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-01-2009
    Postime
    280

pllaka dylli

foto te tjera

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-01-2009
    Postime
    280

pllaka dylli

pllakat e dyllit

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Sapo do shkruaja
    O nuk ka lidhje "Lithos" me kurrfare lidhjesh, "ameri ju qofte"?
    Fjala "lidhe" eshte shqipe e re, qe rrjedh del "litarit".

Per te lidhur shprehja e mocme antike eshte mej. E qe per nje kohe te gjate eshte cvendosur kuptimisht ne perdorimin per te shprehur: qetesimin; te permbajturit; rehatimin; kreposjen; etj...

Mejt - me tutje do te thote i lidhur; i fashuar, ...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Faqja 19 prej 48 FillimFillim ... 9171819202129 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  2. Bolivi, zbulohen gjurmë dinosauri 144 milionë vjecare
    Nga ^_BIM_BUM_BAM_^ në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 19-11-2008, 09:09
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •