pyetja eshte c'donte italiani ne brigjet amerikane?
me force e sollen?
me force e sollen?
me force e sollen?
Është interesant se kur vjen puna për të shpalosur shenja se jeton në Amerikë, si flamurin, kapelet me ato Chicago Bulls, Red Wings, a ku di unë tjetër, duket sikur je bërë dikushi dhe (jo unë për vete) të shohin me zili. Po sikur të mbash flamuj grekë e sllavë në makinë a ambjente shtëpiake, nuk të marrin si fort shqiptar të këndshëm.Dhe mirë është ashtu. Mos qoftë e thënë ndryshe. Po pse vallë ameikanëve u plasi b... më shumë për Shqipërinë se sa grekërve a sllavëve. Jua them unë, kurrë. Madje, paradoksialisht, pikërisht në vendin ku secili ka një farë të drejtë të deklarojë një pjesë të saj. Në mos teritor, kulturë, ekonomi, histori. Ashtu, edhe ne nuk bëjmë përjashtim. A ka njeri këtu të më thotë si ka spjegimin nocioni që në Amerikë ka ksenofobi. Ndoshta nuk ju besohet, por unë kam takuar bij prindërish nga Shqipëria, të thotë me burrje të madhe: "Unë jam Amerikaaaaanëëëëëë, babai dhe nëna timëëë kanë qenë shqipëtarëëë.
_Po ti çfar m**** je? - më vjen t'i them. Por mos e nga, ndërroj mendje. Apo rasti tjetër: Jim Bellushi, pa pikën e turpit thotë të njëjtën gjë se prindërit e tij kanë qenë Shqiptarë( nënkuptohet... ai jo) Në fakt, të jemi të urtë e të drejtë. U deshtën disa vite pasi ai e pati deklaruar këtë, dhe me një videokasetë përshëndet spektaklin " Dua më shumë Shqipërinë" ku e thotë haptazi se ai është Shqiptar dhe se e don Shqipërinë shumë. Të ngrohet zemra tek e dëgjon, a thua se po bën trimërinë më të madhe të thotë se e don vendin e tij. Prapë, ju lutem, bëjini një krahasim një shqiptari në Greqi që ta thotë me mburrje të madhe se është grek, se vetëm prindërit e tij ishin shqiptarë.
A nuk do ju dukej absurde?! Po pse do të ishte ndryshe me rastin e Amerikës. Lexo në fillim të këtij shkrimi e shih mendimin tim që prapë po e përsëris. Këtu nuk i plasi b**** njeriu se nga je ti. Po ty, çfarë të bën më të mirë se na qenke "Amerikan"
Mos ma merrni për antiamerikanizëm. Mua do më dukej qesharake që një kinez sot në Shqipëri ta quaj vehten shqiptar se ka lindur aty, dhe se vetëm prindërit e tij/saj kanë qenë kinez, ndërsa edhe ata tani kanë shitur kushedi se sa çikërrima në Tiranë dhe kanë ngrënë kushedi se sa kuintal oriz në Shqipëri.
E njëjta gjë është. Nuk ka asnjë ndryshim nga absurditeti i mësipërm...."Unë jam amerikaaaaanëëëë, prindërit e mij kanë qenë shqipëtaaaarëëëëë"...."Unë jam skipetare, babai le nena tima ka çena kineza"
Pres reagime!
Ndryshuar për herë të fundit nga Pellazgu : 01-08-2002 më 11:14
Për të gjitha trojet Shqiptare nën një tërësi Shtetërore Shqiptare, t'i shkrijmë çdo energji!
Amerika eshte nje kurve . nuk la bythzi dhe kinez pa pranuar aty vetem ne shqiptareve na pyet sa pasuri kemi ,a jem e semure apo jo . po per vete e ka !
Puna osh qe per ne , brezi i pare i emigranteve do jete e veshtire, se ne dhe luget e pirunjt na osh dash me i bel, me u msu me sistemin etj. Do i shifni ma vone se c'thojn per Ameriken ata qe kan ardh ktu te vegjel, dhe femijet tane. Ne do na dali shpirti tu punu qe atyne mos tu mungoje gjo.
Ktu osh ven i punes. Po punove, nji jete normale e bo, dmth, i shpi, dy-tre kalamoj, makina, dhe pushime i her ne vit. Nuk do bohen ate gjith si biznesmenat ne Shqiperi, ose si njerzit e thjeshte ne Shqiperi tu pi kafe e raki gjith diten.
Edhe une jam e mendimit se Amerika nuk eshte shume e keq po aman lol vetem pune e gjume me norme te punosh se nuk te le njeri,per caveta Amerika eshtemire po per disa nuk eshte fare sepse ca punojne ne office ca punojne ne Fabrike nuk te dalin per qirane lol pale me shume prandaj nuk eshte e mire per te gjithe.
Kaq kisha ju Faleminderit.
Dashuroni dhe mendoni se dashuri nuk del ashtu si e deshironi.
E di si shte puna e Amerikes?
Gjithe amerikanet vdesin me jetu ne Europe, gjithe Europa (ka dhe perjashtime), vdes me ardhe ne Amerike.
Shkurt anji njeri nuk eshte i kenaqur me ca ka. Eshte si puna e asaj shprehjes"Grass is greener on the other side".
Megjithate Amerika ka nji te mire, thone qe eshte vendi i mundesive dhe me te verete keshtu eshte. Vecse te duhet t'i zbulosh mundesite dhe te sakrifikosh pak (ose dhe shume, varet).
Well behaved women never made history.
Ehe, kujtova se çfarë ragimesh do kishte?!
Ju lutem lexojeni edhe një herë postën e parë se ku e kam llafin unë dhe pastaj mbase ju shtyn të reagoni më ndryshe. Ju lutem !
Për të gjitha trojet Shqiptare nën një tërësi Shtetërore Shqiptare, t'i shkrijmë çdo energji!
Por cfare kujton ti se do thone ata njerez qe kane lindur ketu dhe s'e kane pare ndonjehere Shqiperine me sy, pa le per te jetuar atje dhe te kene pasur shoqeri si puna jone qe kemi lindur ne Shqiperi....
Amerika eshte nje "melting pot", dhe i ben te gjithe Amerikane, se ka se me cfare i ndjell, dhe i ben te ndihen teper patriote. Une nuk kam se si ju ve faj ayre kur thone qe une jam Amerikan, prinderit e mi qene skipetareeee, se ata ashtu ndihen ne zemer, jane rritur ne nje kulture amerikane, me miq amerikane, dhe lidhjet me Shqiperine mund te kene qene vetem nepermjet ndonje byreku qe mamaja ju ka gatuar ndonjehere kur qene te vegjel.
Pastja ata tipa si Pirro Dhima, qe jane lindur ne Shqiperi dhe e ben veten 100% grek, nuk me pelqejne fare..., te pakten le te thote qe eshte shqiptaro-grek, pa le me shume. Oj, oj, doli minoritar njeri. Greket dhe mua mund te me thone qe jam minoritare po te duan... duke marre parasysh vetem fene or something like that. (Dhe une jam 100% shqiptare sa per sqarim.)
Sa per ate John Belushi qe na paska pershendetur ne videokasete, bravo i qofte atij vellait, te them te drejten nuk e prisja nga ai. Te pakten u kujtua dhe doli ne TV shqiptare se hajt, mire na ben, sikur ju shton ca krenarine shqiptareve. Gjene mire dhe aq.
Keshtu Pellazgo eshte kjo pune per mendimin tim. Secili ka lirine e fjales te marre cdo nacionalitet qe te doje, por kur eshte rritur ne Shqiperi, ndryshon puna. Hajt shendet.
In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.
Po, angeldust. E lexova me kujdes. Ama puna sikur qëndron një çikë më irrituese kur dëshmon me sytë e tu raste të këtilla. A e di se sa më neverisin njerëz që nuk kanë kallam fare në karakter? Se kjo punë, mendoj unë ka të bëjë me karakterin. Kujto diçka se Shqiptarët ishin të lirë edhe para L 2 B por nuk e braktisën Shqipërinë kështu si ne. Jo vetëm fizikisht por edhe shpirtërisht. Madje është ende më e pafalshme sot, kur mjetet e komunikimit janë aq sa të sofistikuara saqë mund ta kesh ambjetin si rrethanor por edhe shoqëror ashtu si në Shqipëri. Pra, lehtësia e ruajtjes së identitetit është e qënësishme për secilin, sidomos për ne në Amerikë. Ja, ky forum është një nga mjaft mënyrat , jo më për të mbetur shqiptar por për t'u avancuar si Shqiptar, apojo?
Krijoni Kontakt