Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 22

Tema: Urtesi

i/e regjistruar Maska e Bani gjk
    Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    Mos i kėshillo njerėzit tė jenė fetarė, pėrderisa edhe ti tė mos jeshė i tillė. Sepse, pėr ndryshe do tė bėhesh sikur qiri qė tė tjerėve u bėn dritė e vetė digjet. (LL. Hekim)

Zoti, jo mė kot i ka dhėnė njeriut dy veshė, dy sy, dhe njė gjuhė: qė tė dėgjojė mė shumė, tė shohė mė shumė e tė flasė mė pak. (thėnije siriane)

Ai qė flet shumė, shumė edhe gabon; Kush shumė gabon, shum nuk turpėrohet; Ai qė nuk turpėrohet, nuk i frigohet Zotit; Kush nuk i frigohet Zotit, zemra i fiket; Kujt t'i fiket zemra, vendin e ka nė Xhehnem. (Ali Ibėn Talibi)

Njeriut i duhen dy vjetė qė tė mėsojė tė flasė e gjashtdhjetė vjetė qė tė mėsojė tė heshtė. (L Fojtuanger)

Njeriu mėson tė flasė shum shpejt por tė heshtė shum vonė. (anonime)

Shpeshherė flasim pėr atė qė e duam e jo pėr atė qė na duhet. (M. Kraja)

Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    Mos i kėshillo njerėzit tė jenė fetarė, pėrderisa edhe ti tė mos jeshė i tillė. Sepse, pėr ndryshe do tė bėhesh sikur qiri qė tė tjerėve u bėn dritė e vetė digjet. (LL. Hekim)

Zoti, jo mė kot i ka dhėnė njeriut dy veshė, dy sy, dhe njė gjuhė: qė tė dėgjojė mė shumė, tė shohė mė shumė e tė flasė mė pak. (thėnije siriane)

Ai qė flet shumė, shumė edhe gabon; Kush shumė gabon, shum nuk turpėrohet; Ai qė nuk turpėrohet, nuk i frigohet Zotit; Kush nuk i frigohet Zotit, zemra i fiket; Kujt t'i fiket zemra, vendin e ka nė Xhehnem. (Ali Ibėn Talibi)

Njeriut i duhen dy vjetė qė tė mėsojė tė flasė e gjashtdhjetė vjetė qė tė mėsojė tė heshtė. (L Fojtuanger)

Njeriu mėson tė flasė shum shpejt por tė heshtė shum vonė. (anonime)

Shpeshherė flasim pėr atė qė e duam e jo pėr atė qė na duhet. (M. Kraja)

Do tė kishte shum njerėz tė lumtur nė botė, po te vazhdonte dashuria edhe pas martesės sikurse para saj. (S. Frashėri)

Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    Mbaji sytė hapur para se tė martohesh dhe gjysėm tė mbydhur pasi je martuar. (B Franklin)

Njė diell ka, por zhdukė me miliona hije. (S. Frashėri)

I thanė gomarit "do tė ēojmė nė parajsė"! Ai pyeti: "a ka atje gjembaēe"? (thėnie kurde)

Jo kudo ku ka ujė ka edhe bretkoca, por nėse diku rriten bretkoca, atje mesiguri do tė gjeni ujė. (Gėte)

Qė tė bindesh se qielli ėshtė kudo i kaltėr, nuk ėshtė nevoja tė bėsh njė udhėtim rreth botės. (Gėte)

Ē'ju thotė mendja? Po i pati ndokush njėqind dele dhe po i treti njėra prej tyre, a nuk i lė tė nėntėdhjet e nėntat nė mal e nuk del pėr ta kėrkuar atė qė i treti? Dhe po ja doli ta gjejė, pėr tė vėrtetė po ju tham, pėr atė gėzohet mė tepėr se pėr ata nėntėdhjetenėntė qė nuk i humben. ("Ungjilli" Mateu 18: 12-13)

Shumicės prej nesh, na vjen mė tepėr keq pėr gjėrat qė humbim, se sa jemi mirėnjohės pėr gjėrat qė zotrojmė. Ne duam shum gjėra pėr tė cila nuk kemi nevojė (Dr. Ibrahim Kazim)

Njerėzit qė mendojnė se paraja mund tė bėj gjithēka, jan gati tė bėjnė gjithēka pėr para (P. Buast).

Po jetuam njė kohė tė gjatė, kafshet miqėsohen, kurse njerėzit armiqėsohen. (Fjalė e urtė kineze)

Tregohet njė anekdotė, kur Ēerēili e ka parė epitafin nė tė cilin shkruante: "Kėtu pushon njeriu i sinqertė e diplomati i madh". E Ēerēili duke qeshur shtoi: "Ėshtė hera e parė qė shoh dy njerėz tė varrosur nė njė arkivol"!

Po nuk e pėrtype bukėn mirė, tė dhemb barku, po nuk e pėrtype fjalėn tė dhemb shpina. (anonime)

Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    Shko me kujdes e modesti dhe fol me zė tė ulėt, se zani mė i vrazhdė ėshtė zani i gomarit. (Ll. Hekim)

Prej kushteve tė thjeshtėsisė, ėshtė qė kur del njeriu prej shtėpisė sė vet, tė mendojė se ēdo kush tjetėr ėshtė mė i meritueshėm se ai. (H. Basri)

Prej sė njėjtės lule, bleta nxjerr mjaltė, kurse gjarpėri helm.

Nėse mė mashtron njė herė, ti je fajtorė. Por, nėse mė mashtron pėr herė tė dytė, atėherė fajtorė jam vetė. (fajlė e urtė arabe)

Ai qė me ty flet pėr tė metat e tjerėve, ai me tjerėt flet pėr tė metat tua. (Didro)

Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    Nėqoftėse tė sotmen e shfrytėzon mirė, do tė varesh mė pak nga dita e nesėrme. (Seneka)

Nuk ka njeri qė tė mos e dojė lirinė, por njeriu i drejtė e kėrkon pėr tė gjith, kurse i padrejti vetėm pėr vehten. (K. Berne)

O njerėz, ruajuni nga punėt e gabuara, sepse kam dėgjue njė njeri tė mirė tue thėnė "Ne kemi dėshirė tė pendohemi para se tė vdesim, e nė tė vėrtetė vdesim para se pendohemi". (H. Basri)

Tė plakėsh nuk ėshtė mirė, por kjo ėshtė e vetmja mėnyrė deri tani, qė tė jetosh gjatė. (Sen Bevi)

Hamė pėr tė jetuar dhe nuk jetojmė qė tė hamė (Sokrat).

Me gotėn e parė njeriu pi verė, me tė dytėn vera pi verėn, me tė tretėn vera pi njeriun. (thėnije japoneze)

Njė dijetarė kėshtu e kėshilloj birin e vet: “Biri im, mbaje mend diturinė qė e thonė njerzit e ditur, sepse ata e shėnojnė ate mė tė menēurėn qė ndiejn, ata mbajnė mend mė tė mirėn prej tė shėnuarave, e ethonė ate qė ėshtė mė e mirė prej tė gjithave tė mbajturave mend...”

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Urtėsi dhe porosi tė Lukman Hakimit

Allahu i Madhėruar thotė:
    "Ne i patėm dhėnė Llukmanit menēuri tė pėrsosur (e i thamė): Tė falėnderosh Allahun, e kush falėnderon, e mira e atij falėnderimi i takon atij, e kush refuzon (edhe ai e ka pėr vete), nė tė vėrtetė, Allahu nuk ka nevojė (pėr falėnderimin e tij) pse Ai vetė ėshtė i lavdishėm.
    (pėrkujtoju popullit tėnd) Kur Llukmani duke e kėshilluar, birit tė vet i tha: "O djali im, mos i pėrshkruaj Allahut shok, sepse idhujtaria ėshtė padrejtėsi mė e madhe!"
    Ne njeriun e kemi urdhėruar pėr (sjellje tė mira ndaj) prindit tė vet, sepse nėna e vet atė e barti me mund pas mundi dhe pas dy viteve ia ndau gjirin. (E porositėm) Tė jesh mirėnjohės ndaj Meje dhe ndaj dy prindėrve tu, pse vetėm tek Unė ėshtė kthimi juaj.
    E nėse ata tė dy tentojnė qė ti tė mė pėrshkruash Mua shok, pėr ēka ti nuk ke kurrfarė fakti, atėherė mos i respekto ata, po nė ēėshtjet e jetės sė kėsaj bote tė kesh mirėkuptim ndaj tyre, e ti ndiqe rrugėn e atij qė ėshtė i kthyer kah Unė, mandej kthimi juaj ėshtė tek Unė, e Unė do t'ju njoftoj pėr atė qė keni punuar.
    O djali im, s'ka dyshim se edhe nėse ajo (vepra) peshon sa kokrra e lirit, e tė jetė e fshehur nė rrasė guri, ose nė qiej apo nė tokė, Allahu do ta sjellė atė, se Allahu ėshtė i butė dhe hollėsisht i informuar.
    O djali im, fale namazin, urdhėro pėr punė tė mira, e ndalo nga tė kėqijat, pėrballo me durim ēdo gjė qė tė godet, vėrtet, kėto janė nga ēėshtjet mė tė preferuara.
    Dhe mos shtrembėro fytyrėn tėnde prej njerėzve, mos ec nėpėr tokė kryelartė, se Allahu nuk e do asnjė mendjemadh e qė shumė lavdėrohet.
    Tė jesh i matur nė ecjen tėnde, ule zėrin tėnd, se zėri mė i egėr ėshtė zėri i gomarit." (Lukman 12/19)

-Djali im, kalova pranė shumė Pejgamberėve dhe pėrfitova prej tyre tetė urtėsi:

*Kur tė jesh nė namaz, ruaje zemrėn tėnde.
    *Kur tė jesh nė tubime me njerėz, ruaje gjuhen tėnde.
    *Kur tė jesh nė shtėpitė e tyre, ruaje shikimin tėnd.
    *Kur tė jesh nė ushqim, ruaje stomakun tėnd.

Dy gjėra mos i pėrmend kurrė:
    Tė keqen qė ta bėn dikush dhe tė mirėn qė ia bėn dikujt.
    Dy gjėra mos i harro kurrė:
    Allahun dhe shtėpinė e pėrhershme (ahiretin).

-Djali im, kam bartur gur dhe hekur, mirėpo nuk kam gjetur asgjė mė tė rėndė se borxhi. I shijova te gjitha mirėsitė e nuk shijova asgjė mė tė mirė se shėndeti. I shijova te gjitha tė hidhurat e nuk shijova asgjė mė tė hidhur se nevoja ime pėr njerėzit.

-Djali im, me tė vėrtetė prindėrit janė derė prej dyerve tė xhenetit, nėse ata janė tė kėnaqur me ty, vazhdo pėr nė xhenet, e nėse janė tė hidhėruar, tė ėshtė bėrė perde (pengesė) pėr nė xhenet.

-Djali im, mos rri me njerėz tė prishur dhe mos u shoqėro me ta. Frikėsohu se po i godet dėnim nga qielli e tė pėrfshin edhe ty.

-Djali im, rri me njerėz tė dijshėm dhe shoqėrohu me ta, ndoshta zbret mbi ta mėshirė e tė pėrfshin edhe ty.

-Djali im, shite dynjanė pėr ahiretin, do i fitosh tė dyja, e mos shit ahiretin pėr dynjanė, se do i humbėsh tė dyja.

-Djali im, mėsoje gjuhėn tėnde qė vazhdimisht tė thotė "O ALLAH MĖ FAL MUA!"sepse ėshtė njė ēast nė tė cilin Allahu nuk e refuzon duanė.

-Djali im, tek ti tė ushqehen tė devotshmit, ndėrsa nė tė gjitha ēėshtjet konsultohu me dijetarėt.

-Djali im, mos u sill but me injorantin, qė tė mendojė se je i kėnaqur me punėn e tij, dhe kujdes nga neveritja e tė menēurit, se do tė kthehet ty (neveritja).

-Djali im, bėhu shėrbėtor i tė mirėve e mos u bėj i dashur i tė kėqijve.

-Djali im, ik (largohu) nga armiku dhe kujdes se me kė po shoqėrohesh dhe mos iu qas asaj qė nuk tė intereson.

-Djali im, shkon nė mėsimet dhe tubime me dijetarėt, se me tė vėrtetė Allahu i Madhėruar i ngjall zemrat me dritėn e urtėsisė sikurse e ngjall tokėn me shi tė furishėm.

-Djali im, shenjat e ziliqarit janė tri: e pėrgojon shokun nė mosprani, kur dėshmon, bėn lajka, gėzohet me fatkeqėsinė e tjetrit.

-Djali im, bėhu i pasur, do tė jesh besnik.

-Djali im, dynjaja (jeta nė kėtė botė) ėshtė kalimtare, prandaj kalo nėpėr tė e mos u mashtro pas saj (ndėrtimit nė tė).

-Djali im, vėrtet dynjanė e ke lėnė mbrapa qė kur ke ardhur nė tė, ndėrsa ahiretin e ke para, prandaj shtėpinė sė cilės ēdo moment i afrohesh e ke mė afėr se shtėpinė qė ēdo moment i largohesh.

-Djali im, nėse dėshiron tė zėsh shok ndonjėrin, sė pari hidhėroje, nėse tregohet i drejtė nė ato momente, shoqėrohu me tė, pėrndryshe largohu nga ai.

-Djali im, fjala e mirė dhe buzėqeshja jote janė mė tė dashura te njerėzit sesa ndihma materiale.

-Djali im, shokun vėre nė atė pozitė sikur nuk ka nevojė fare pėr ty, ndėrsa ti pėr atė ēdoherė ke nevojė.

-Djali im, mos dėshiro qė njerėzit tė tė lėvdojnė, as mos u jep shkas qė tė tė fyejnė, ti ēdoherė lodhu (pėrpiqu qė t’i ndihmosh), ndėrsa tė tjerėt tė jenė nga ti tė qetė.

-Djali im, kujdes ēfarė del nga goja jote, sepse kush hesht, shpėton, prandaj duhet tė flasėsh vetėm atė qė tė bėn dobi.

-Djali im, le tė jetė nėnshtrimi ndaj Allahut tregtia jote, do fitosh pa harxhuar mall fare.

-Djali im, ki frikė Allahun e mos u shtir si i devotshėm me qėllim qė tė tė nderojnė njerėzit, kurse zemrėn e ke tė prishur.

-Djali im, largoju sė keqes (sherrit), se me tė vėrtetė e keqja pėr tė keqen ėshtė krijuar.

-Djali im, mos u bėj mė i paaftė se gjeli, i cili kėndon para mėngjesit, ndėrsa ti je nė gjumė.

-Djali im, kush i do debatet (polemikat), fyhet; kush hyn nė vende tė kėqija, akuzohet, e kush shoqėrohet me njerėz tė kėqij, nuk shpėton dhe kush nuk e ruan gjuhėn e tij, pendohet.

-Djali im, mos e humb pasurinė tėnde e ta rregullosh pasurinė e huaj, se vėrtet pasuria jote ėshtė ajo qė e ke dhėnė, ndėrsa pasuria qė ke lėnė ėshtė e huaja.

-Djali im, nuk ka asgjė mė tė mirė sesa gjuha dhe zemra nėse pendohen dhe nuk ka asgjė mė tė keqe sesa gjuha dhe zemra nėse prishen.

Hasim Krasniqi
    26.10.2008
    Forcojeni ju Islamin nė zemrat tuaja qė Allahu ta forcoj atė nė tokė

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Kalifi i varfėr

Nė kohėn e Omer bin Abdulazizit zekati tubohej nė arkėn e shtetit islam qė tė shpėrndahej te tė varfrit dhe tė mjerėt. Por gjatė udhėheqjes sė tij nuk pati nevojtarė pėr tė marrė zekatin, kėshtu qė me kėto para u liruan robėrit. Edhe pse shteti ishte i pasur, kalifi Omer ishte i varfėr dhe nė shtratin e vdekjes anėtarėt e familjes sė tij nuk kishin me se t’ia ndėrronin veshjen me njė veshje tjetėr. E pyetėn: “O kalif, ēfarė pasurie po u lė fėmijėve tė tu?” U pėrgjigj: “Atyre u lė suren (kaptinėn) Vakia.”

Tė nderuar lexues! Lexoni suren Vakia1:

1. Kur tė ndodhė Ngjarja (Kiameti),
    2. ardhjen e saj askush nuk do ta mohojė.
    3. Disa do t’i ulė e disa do t’i lartėsojė.
    4. Kur Toka tė dridhet fuqishėm,
    5. malet tė thėrrmohen copė-copė
    6. e tė shndėrrohen nė pluhur tė shpėrndarė,
    7. ju, (o njerėz) do tė ndaheni nė tri grupe:
    8. njerėzit e sė djathtės sa tė nderuar do tė jenė fatlumėt!
    9. njerėzit e sė majtės sa tė poshtėruar do tė jenė fatkeqėt!
    10. dhe ata qė kanė prirė (nė besim) e qė do tė prijnė (edhe nė Xhenet).
    11. Ata janė tė afėrtit (tek Allahu),
    12. nė kopshtet e kėnaqėsisė.
    13. Shumica e tyre janė prej tė lashtėve,
    14. ndėrsa njė pakicė prej brezave tė mėvonshėm.
    15. Ata do tė qėndrojnė nė divane tė stolisura me ar e gurė tė ēmuar,
    16. tė mbėshtetur nė to pėrballė njėri-tjetrit.
    17. Do t’u sillen rreth (pėr shėrbim) djelmosha pėrherė tė rinj,
    18. me kupa, ibrikė dhe gota me pije tė kulluar, qė rrjedh
    19. e prej sė cilės nuk do t’u dhembė koka dhe nuk do t’u humbė mendja,
    20. e me fruta tė cilat do t’i zgjedhin vetė
    21. dhe mish shpendėsh qė ua ka ėnda.
    22. Pėr ata ka edhe hyrie symėdha,
    23. tė ngjashme me margaritarėt e ruajtur,
    24. si shpėrblim pėr atė qė kanė punuar.
    25. Aty nuk do tė dėgjojnė biseda tė kota, as fjalė gjynahesh,
    26. por vetėm fjalėt “Paqe, paqe”!
    27. E njerėzit e sė djathtės – sa tė nderuar qė janė fatlumėt!
    28. Ata do tė qėndrojnė nė mes tė lotusve pa gjemba
    29. dhe bananeve tė mbushura me fruta,
    30. nėn hije tė gjera,
    31. pranė njė uji rrjedhės,
    32. dhe mes frutave tė llojllojshme,
    33. tė cilat kurrė nuk sosen, as nuk janė tė ndaluara;
    34. dhe nė shtroje tė ngritura (ku i presin hyrijet),
    35. tė cilat Ne i kemi krijuar nė njė formė tė veēantė (jo tė lindura),
    36. dhe i kemi bėrė ato virgjėresha,
    37. tė dashura pėr bashkėshortėt e tyre dhe moshatare me ta,
    38. pėr njerėzit e sė djathtės.
    39. Janė shumė nga tė lashtėt
    40. e shumė edhe nga tė mėvonshmit.
    41. Po njerėzit e sė majtės – sa tė poshtėruar janė fatkeqėt!
    42. Ata do tė jenė nė afshin pėrcėllues tė zjarrit dhe ujit tė valuar
    43. dhe nėn hijen e njė tymi tė zi,
    44. e cila nuk do tė jetė as e freskėt e as e kėndshme.
    45. Ata, para kėsaj, jetonin nė luks
    46. dhe nė vazhdimėsi bėnin gjynahe tė rėnda349,
    47. duke thėnė: “Vallė, pasi tė vdesim e tė bėhemi pluhur e eshtra, vėrtet do tė ringjallemi?!
    48. Vallė, edhe tė parėt tanė tė lashtė?!”
    49. Thuaju (o Muhamed): “Me siguri, edhe tė parėt, edhe tė mbramėt,
    50. do tė tubohen nė njė ditė tė caktuar.
    51. Dhe atėherė ju, o jobesimtarė tė humbur,
    52. me siguri qė do tė hani nga pema e zekumit,
    53. me tė cilėn do tė mbushni barkun.
    54. Pastaj do tė pini ujė tė valuar,
    55. madje do tė pini ashtu siē pi deveja e etshme”.
    56. Kėshtu do tė jetė gostia e tyre nė Ditėn e Llogarisė!
    57. Ne ju krijuam – e pse nuk e pranoni tė vėrtetėn?
    58. A e keni parė farėn qė e hidhni?
    59. A jeni ju qė e krijoni atė apo jemi Ne krijuesit e saj?
    60. Ne e caktojmė vdekjen tuaj dhe askush nuk mund tė na pengojė
    61. qė t’jua ndryshojmė trajtėn dhe t’ju rikrijojmė ashtu si nuk e dini (nė Ditėn e Ringjalljes).
    62. Sigurisht, ju e dini krijimin e parė (prej njė pike fare), atėherė pėrse nuk mendoni?!
    63. A shihni atė qė mbillni?
    64. Vallė, ju e bėni atė qė tė mbijė apo jemi Ne rritėsit e saj?
    65. Nėse duam, Ne e lėmė fyēkė dhe ju do tė ēuditeni
    66. (e do tė thoni): “Ne jemi tė dėmtuar,
    67. madje jemi krejt tė privuar (nga furnizimi)!”
    68. A e shihni ujin qė pini?
    69. Vallė, ju e zbrisni atė prej reve apo Ne e zbresim?
    70. Nėse duam, Ne e bėjmė atė tė njelmėt, andaj pėrse nuk jeni mirėnjohės?!
    71. A e shihni zjarrin qė e ndizni?
    72. Vallė, ju i keni bėrė drutė pėr tė apo Ne i kemi bėrė?!
    73. Ne e kemi bėrė atė pėrkujtues (tė zjarrit tė Xhehenemit) dhe, qė t’u sjellė dobi nevojtarėve,
    74. prandaj lavdėroje emrin e Zotit tėnd tė Madhėrishėm!
    75. Betohem nė ēastin e perėndimit tė yjeve,
    76. e ky ėshtė betim i madh, veē sikur ta dinit -
    77. se ky ėshtė vėrtet njė Kuran i nderuar,
    78. nė Librin e ruajtur.
    79. Atė (Kuranin) e prekin vetėm tė pastrit,
    80. Ai ėshtė Shpallje prej Zotit tė botėve.
    81. Vallė, njė Fjalė tė tillė ju e mohoni
    82. dhe e bėni detyrėn tuaj (tė pėrditshme) ta pėrgėnjeshtroni?!
    83. Atėherė, pėrse kur (dikujt) i vjen (shpirti) nė grykė
    84. para syve tuaj,
    85. ndėrkohė qė Ne jemi mė afėr atij se ju, por ju nuk e vini re-
    86. pėrse pra, nėse nuk do tė gjykoheni (nė jetėn e pėrtejme),
    87. ju nuk ia ktheni shpirtin atij? Pėrgjigjuni kėsaj, nėse thoni tė vėrtetėn!
    88. Kėshtu, nėse ai (nė agoni) ėshtė nga ata qė janė tė afėrt (me Allahun),
    89. do tė ketė prehje, kėnaqėsi dhe dhunti tė Xhenetit.
    90. E, nėse ėshtė nga njerėzit e sė djathtės,
    91. (ai do tė pėrshėndetet) “Paqe pėr ty” nga njerėzit e sė djathtės.
    92. Por, nėse (ai nė agoni) ėshtė nga pėrgėnjeshtruesit e humbur,
    93. ai do tė gostitet me ujė tė valuar
    94. dhe do tė pėrcėllohet nė Zjarrin e flakėruar (tė Xhehenemit).
    95. Pa dyshim, kjo ėshtė e Vėrteta e sigurt.
    96. Andaj lavdėroje emrin e Zotit tėnd tė Madhėrishėm!

Pėrgatiti: Ulvi Fejzullahu
    25.7.2008
    www.klubikulturor.com

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Fjalė dhe porosi

Ka thėnė Jahja ibn Muadhi, Allahu e mėshiroftė: “Kėrkimi i sė mirės ėshtė i vėshtirė, ndėrsa lėnia e sė keqes ėshtė mė e vėshtirė, sepse ēdo tė mirė nuk ke nevojė ta marrėsh, kurse ēdo tė keqe duhet ta lėsh.”

Thuhet: Tė durosh pėr tė mbajtur tė fshehtėn ėshtė mė lehtė sesa tė pendohesh qė e ke zbuluar.

Thuhet: Dijetarėt janė mė modestė se tė tjerėt, sikurse uji qė qėndron mė shumė nė vendin mė tė ulėt.

Porosia ėshtė dy llojesh: Porosi e tė gjallėve pėr tė gjallėt- ajo ėshtė edukata e mirė, tė urdhėrosh pėr tė mirė dhe tė ndalosh nga e keqja, mos tė pasosh epshin dhe tė veprosh punė tė mira. Porosia e dytė ėshtė porosia e tė vdekurve pėr tė gjallėt para se tė vdesin, e kėtu obligohen ta kryejnė amanetin, sikurse ėshtė lėnia e borxhit qė duhet tė kthehet.

Ka thėnė Hakimi: “Pėr tė pasur sukses duhet ta ruash pėrvojėn.”

Kanė thėnė: “Kush fillon nga vetja e tij, do tė arrijė politikėn e njerėzve.”

I ėshtė thėnė njė mbreti qė po i mbaronte mbretėrimi: “Pėr ēfarė je penduar mė sė shumti?” Tha: “Punėn e sotme qė e kam lėnė pėr nesėr dhe duke pranuar arsyet, mė ka humbur koha kot.”

Disa njerėz i kanė porositur bijtė e tyre duke u thėnė: Pėrmirėsoni gjuhėt tuaja, se njeriut i mungon ndonjėherė diēka e ai mund ta huazojė nga shoku i tij, p.sh, rrobat, transportin. Mirėpo kush ta huazon gjuhėn?

Njė njeri tha: “Bėhu ambicioz i diturisė, falės fisnik i shoqėrisė, rob falėnderues i Perėndisė, i dėgjueshėm nė kohė tė pleqėrisė.”

Pėrktheu: Eroll Rexhepi
    15.8.2008
    www.klubikulturor.com

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Dobitė e ajetul-kursisė

اللّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ .

“Allahu! Nuk ka zot tjetėr (qė meriton adhurimin) pėrveē Tij, tė Gjallit, tė Pėrjetshmit, Mbajtėsit tė gjithēkaje! Atė nuk e kaplon as dremitja, as gjumi! Atij i pėrket gjithēka qė gjendet nė qiej dhe gjithēka qė gjendet nė Tokė. Kush mund tė ndėrhyjė tek Ai pėr ndokėnd pa lejen e Tij? Ai di ēdo gjė qė ka ndodhur pėrpara dhe ēdo gjė qė do tė ndodhė pas njerėzve, kurse ata nuk mund tė pėrvetėsojnė asgjė nga Dituria e Tij, pėrveēse aq sa Ai dėshiron. Kursija e Tij shtrihet mbi qiejt dhe Tokėn dhe Ai nuk e ka tė rėndė t’i ruajė ato. Ai ėshtė i Larti, Madhėshtori!” (Bekare, 255)

Dobitė e ajetul-kursisė

- Pohimi i njėsimit tė Allahut nė adhurim (teuhidul-uluhuje).
    - Emri Allah ėshtė njėri ndėr emrat e mėdhenj tė Zotit dhe tė gjithė emrat e tjerė i referohen emrit Allah.
    - Me tė drejtė pėr t’u adhuruar ėshtė vetėm Allahu i Lartėsuar.
    - Pohimi dhe shėnimi i emrit tė Allahut “El-Hajj”, i Gjallė e i Pėrjetshėm.
    - Pohimi i emrit tė Allahut “El-Kajjun”, Mbajtėsi (Mbizotėruesi i gjithēkaje).
    - Njeriu pėr ēdo ēėshtje duhet t’i kthehet Krijuesit tė tij.
    - Allahun nuk e kap dremitja dhe gjumi, pa dyshim qė kėto janė cilėsi tė mangėta me tė cilat Allahu nuk cilėsohet.
    - Sundimi i Allahut ėshtė gjithėpėrfshirės, Atij i pėrket gjithēka qė ka krijuar.
    - Njerėzit janė tė varfėr dhe kanė nevojė pėr Allahun e Lartėsuar.
    - Allahu pranon ndėrmjetėsimin dhe kjo ndodh vetėm me lejen e Tij.
    - Dituria e Allahut ėshtė gjithėpėrfshirėse dhe njeriu mund tė dijė vetėm pak, sa ia bėn tė mundur vetėm Zoti.
    - Kursija e Allahut ėshtė krijim madhėshtor i Tij dhe ėshtė mė e gjerė se qiejt dhe Toka.
    - Kujdesi i Allahut pėr qiejt dhe tokėn nuk ėshtė i vėshtirė pėr Tė, Ai ėshtė i Gjithėfuqishėm.

Pėrktheu: Ulvi Fejzullahu
    12.7.2008
    www.klubikulturor.com

Gjak_Shqiptari_Londer Maska e Fatrii
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Vendndodhja
    " Para Allahut "
    Postime
    153
    Koha eshte si Shpata, Po nuk e coptove ti ate, ajo te copton ty !!

Kjo bote eshte vend per te punuar, shperblimin per veprat(punet) e ksaj bote e merr ne Boten tjeter(Ahiret) Xhenet ose xhehenem !!

Duaj sa te duash, nje dite do te ndahesh
    Jeto sa te duash, nje dite do te vdesesh
    vepro si te duash, nje dite do japesh llogari
    "Lutja e atyre qe u behet e padrejte, eshte me e shpejte se era"

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Ēfarė duhet babai t’i thotė birit?
    Nga Florim07 nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 15-04-2009, 20:20
  2. Ēfarė duhet babai t'i thotė tė birit?
    Nga altruisti_ek84 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 07-04-2009, 09:32
  3. Shkrimet e Hershme: Bariu i Hermansit
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 13-12-2006, 08:01
  4. Devijimi nė kuptimin e fesė
    Nga ~Geri~ nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 11-06-2006, 16:27
  5. Dashuri pėr Urtėsi apo Urtėsi pėr Dashuri?
    Nga Albo nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 09-01-2005, 04:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •