Betimi i Hipokratit apo Hipokritit?
Pėrparim Namani
Nuk jam i profesionalizuar nė mjekėsi por jam i sėmurė nga gjėrat qė dėgjoj rreth saj dhe dyshoj se kam para pėr tė vizituar mjekun, andaj mė duhet tė hapė kompjuterin deri sa edhe pėr kėta rreshta qė shkruaj nuk kam pėr tė paguar tatim. Njė rrogė mesatare 150-200 euro, mė shumė se gjysma e popullsisė tė papunėsuar, mė shumė se njė ēerek e popullsisė nė varfėri tė skajshme mė bėnė tė mendoj se do tė sėmuremi shumica nga depresioni dhe nuk do tė kemi asnjė mundėsi pėr tju nėnshtruar terapisė.
Nėse planet pėr ta zbutur krizėn ekonomike do tė bėheshin me aq ngulm sesa ato pėr ta rritur edhe mė shumė, besoj se vetėm pėrpjekja do tė ishte njė infuzion pėr popullin tim dhe tė paktėn edhe nėse nuk do tė kishin njė rezultat tė menjėhershėm sėmundja prej tė cilės rrezikohet gjysma e popullsisė depresioni do tė ishte mė e lehtė dhe mė e pėrballueshme.
Nėse ėshtė e patjetėrsueshme qė njė kategorie apo njė profesioni tė caktuar ti lehtėsohen kushtet e jetesės nė mėnyrė qė ata tė jenė mė tė devotshėm dhe mė tė kujdesshėm nė punėn e tyre, sa do tė ishte e drejtė qė kategoria tjetėr edhe ashtu me kushte tė mjerueshme tė jenė edhe mė tė pafuqishėm tė sigurojnė shėndetin e trupit tė tyre?
Nė asnjė mėnyrė nuk dua ta arsyetoj gjendjen e tanishme tė punėtorėve shėndetėsorė po aq sa nuk mund ta arsyetoj edhe gjendjen e shtresave tė tjera , por nuk mund ta arsyetoj as edhe formėn e zgjedhur pėr ta tejkaluar kėtė krizė. Ky vend ku qytetarėve tė tyre pėr arsye tė mjaftueshme nuk mund tė ju siguroj punė, atėherė mos duhet qė mos tė kenė as edhe njė kujdes shėndetėsore me ēmim tė arsyeshėm dhe tė pėrballueshėm?
Shumica e njerėzve kanė dėgjuar pėr njė betim tė famshėm tė Hipokratit por nė ditėt e sotme lind njė dyshim se vetė njerėzit qė merren me shėndetėsi se a kanė dėgjuar pėr atė? Profesioni i mjekėsisė njihet si profesioni mė human nė historinė e njerėzimit, po a ka devijuar nė ditėt e sotme?
Tek sa lexova njė artikull pėr planet e fundit dhe kalkulimet me ēmime, mora edhe njėherė dhe po e lexoja kėtė Betim. Nė mes tė rreshtave duke u bazuar nė aktualitetin e sotėm filluan tė mė ikin nga sytė disa fjali dhe mė zėvendėsoheshin me disa tė tjera. Nė vend tė titullit Betimi i Hipokratit mė dilte Betimi i Hipokritit e kėshtu mė radhė.....
Betimi i Hipokratit
Pėrmbajtja e betimit
Nė ēastin kur po hy nė radhėt e anėtarėve tė profesionit mjekėsor premtoj solemnisht se jetėn time do ta vė nė shėrbim tė humanitetit. Ndaj mėsuesve do ta ruaj mirėnjohjen dhe respektin e duhur. Profesionin tim do ta ushtroj me ndėrgjegje e me dinjitet. Shėndeti i pacientit tim do tė jetė brenga ime mė e madhe. Do ti respektoj e do ti ruaj fshehtėsitė e atij qė do tė mė rrėfehet. Do ta ruaj me tė gjitha forcat e mia nderin e traditės fisnike tė profesionit tė mjekėsisė. Kolegėt e mi do ti konsideroj si vėllezėr tė mi. Nė ushtrimin e profesionit ndaj tė sėmurit tek unė nuk do tė ndikojė pėrkatėsia e besimit, e nacionalitetit, e racės, e politikės, apo pėrkatėsia klasore. Qė nga fillimi do ta ruaj jetėn e njeriut nė mėnyrė absolute. As nė kushtet e kėrcėnimit nuk do tė lejoj tė keqpėrdoren njohuritė e mia mjekėsore qė do tė ishin nė kundėrshtim me ligjet e humanitetit. Kėtė premtim po e jap nė mėnyrė solemne e tė lirė, duke u mbėshtetur nė nderin tim personal.
Betimi i Hipokritit
Pėrmbajtja e betimit
Nė ēastin kur po hy nė radhėt e anėtarėve tė profesionit mjekėsor premtoj solemnisht se jetėn time do ta vė nė shėrbim tė interesit. Ndaj ideve tė mėsuesve pėr tė qenė human do tė luftoj gjatė gjithė karrierės sime. Profesionin tim do ta ushtroj si tė mė dojė qejfi. Pagesa e pacientit tim do tė jetė kėnaqėsia ime mė e madhe. Do ti respektoj e do ti ruaj fshehtėsitė e atij qė do tė mė paguaj. Do ta ruaj me tė gjithė forcat e mia nderin e traditės fitimprurėse tė profesionit tė mjekėsisė. Koleget e mi do ti konsideroj si konkurrentet e mi. Nė ushtrimin e profesionit ndaj tė sėmurit tek unė nuk do tė ndikojė pėrkatėsia e besimit, e nacionalitetit, e racės, e politikės, apo pėrkatėsia klasore por gjepi i tij. Qė nga fillimi do ta ruaj interesin tim nė mėnyrė absolute. As nė kushtet e kėrcėnimit nuk do tė lejoj tė keqpėrdoren njohuritė e mia mjekėsore qė do tė ishin nė kundėrshtim me interesat profitabile. Kėtė premtim po e jap nė mėnyrė solemne e tė lirė, duke u mbėshtetur nė nderin tim personal.
Kjo ishte ajo qė unė lexova nė kėtė betim, edhe nėse jam keq me sy, prapė mbeten tė pa kuruar, kushtet nuk na mundėsojnė qė ne tė shohim mė mirė./telegrafi/
Krijoni Kontakt