Close
Faqja 15 prej 31 FillimFillim ... 5131415161725 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 141 deri 150 prej 302
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Nuk behet fjale per kurrfare flijimi, por per pagese.
    Pse ja kishte marre borxh Eskullapit per vit te ri ? Hahahaaaa...
    Shtjelloje me tej mendimin.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Dalan Lexo Postimin
    Pse ja kishte marre borxh Eskullapit per vit te ri ? Hahahaaaa...
    Shtjelloje me tej mendimin.
    Jo shtjelloje ti - se une e kam fort te qarte se per cka eshte fjala. Mos me bej te qeshem dhe une tani, se une po permbahesha nga kultura. Perndryshej, kjo qe po flisni ju eshte per te te ardhur keq.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Jo shtjelloje ti - se une e kam fort te qarte se per cka eshte fjala. Mos me bej te qeshem dhe une tani, se une po permbahesha nga kultura. Perndryshej, kjo qe po flisni ju eshte per te te ardhur keq.
    Mendimin tim e shtrova, e nuk mund te them gje me teper per momentin.
    Nese ke nje mendim shume te qarte, na e thuaj edhe neve.
    Dhe nuk te perqesha, pak humor do te bejme.
    Nuk ka vend per keqkuptime ketu.
    I kerkoj falje hapesit te temes sepse keto nderhyrje nuk kane te bejne me te.
    Baptist, na thuaj, cfare simbolizon gjeli ne doren e Persefones, nen fronin e perbashket te saj me Hadesin dhe perse eshte atribut i Eskullapit ?
    Faleminderit

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Mendimin tim e shtrova, e nuk mund te them gje me teper per momentin.
    Nese ke nje mendim shume te qarte, na e thuaj edhe neve.
    Dhe nuk te perqesha, pak humor do te bejme.
    Nuk ka vend per keqkuptime ketu.
    I kerkoj falje hapesit te temes sepse keto nderhyrje nuk kane te bejne me te.
    Baptist, na thuaj, cfare simbolizon gjeli ne doren e Persefones, nen fronin e perbashket te saj me Hadesin dhe perse eshte atribut i Eskullapit ?
    Faleminderit
    Me keqardhje, por gjeli nuk ka asnje lidhje me kurfare eskulapi. Ai eshte thjeshte nje lexim dhe interpretim sharlatanesk i nje vargu tmerresisht te keqkuptuar dhe asgje me shume.

Une per punen e gjelit dhe eskulapit qe i kish mbetur borxh Sokrati u sqarova fare qarte. Nuk kam faj une qe ju nuk arrini te kuptoni ate qe thote shkrimi por vetem te lexoni ate qe eshte shkruar dhe ta interpretoni hamendshem. 1 kokerr ve; 1 gjel; 1 dash; 1 pen kije; etj jane shumefishe valutash te cilat edhe gjysherit tane i mbajne mend ende fare mire aniqe ekzistonin monedhat edhe atehere edhe ne kohen e tyre. Por une u permbajta nga e qeshura...

(Nese e vizatojme):
    -Sokrati i kishte mbetur borxh eskulapit te qytetit "1 pule e dhjete kokrra veze" per viziten/sherbimin mjekesor qe i kishte bere, e qe kushtonte 1 gjel. Tani ju perkthene si te duani.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Po per pjesen tjeter te pyetjes nuk ke ndonje mendim ?

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une nuk shoh qe kam lene anash dicka - gjeli dhe eskulapi nuk kane kurrfar lidhje - kjo me duket e pergjegje edhe te paren edhe te dyten me automatizem.
    Per pjesen tjeter nuk do te jap sepse eshte teper e koklavitur per ta kuptuar. Ajo nuk eshte persefona dhe ai s'mund te jete hadi. C'kerkon hadi e persefona ne fronin e zeusit dhe ledes?
    Aeneas Dardanus

Baptist,
    Ne fron eshte ulur Hadesi dhe Persefona qe cke me te.
    Nuk e kuptoj se ku e shikon ti fronin e Zeusit dhe Ledes ?!
    Nuk kam degjuar ndonjehere qe Zeusi te ndaje fronin me dike tjeter.
    Pervec nje koke mjellme te mundshme nuk shoh ndonje element te Zeusit apo Ledes.
    Hadesi mban ne duar nje dege shege; a nuk ishte ai qe i dha Persefones te hante fara shege duke e detyruar ne kete menyre te vinte ne nentoke cdo vit ?
    Persefona mban ne doren e majte nje tufe kallinj gruri, perpara eshte nje boce pishe.
    A nuk lidhen keto me ringjalljen dhe jeten e pertejme ne kultin e Persefones ?

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Gjeli dhe koncepti phallik jane e njejta gje. Gjeli eshte ai qe cukiti Vezen e Botes. (Pastaj, si i thone phallusit ne Englisht?)

Te dy keto shenja lidhen me swastiken qe sipas relikeve tona te mbetura ne kulturat e huaja, era e veriut merr pulen per te kthyer gjel drejt jugut. Simbolika e gjarperit dhe phallusit eshte po ashtu e njejte.

Pse Eskulapi? Thjeshte fare. Eskulapi eshte Zeusi, ai qe cukit Vezen po jo ai qe e krijon ate. Eshte shkruar ne tema te meparshme. Pastaj po te veresh me kujdes, Dielli, Apollo, Eskulapi, Zeusi kalojne nga Dodona ne Delfi. Histori e vjeter, personazhe te reja.

Nuk ka nje atribut te vetem qe nuk eshte pesheshur nga greket ne mitologjine tyre. Me erdhi per te qeshur njedizaj me dike qe perpiqej te provonte "kurverine" e Afrodites, duke dhene episodin e Panit qe i vete pas dhe ajo nuk e pranonte. Mbase, nuk i kishte rene rasti te degjonte per Athinen si protagoniste ne te njejten legjende.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 04-01-2009 mė 18:08

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    gjeli ishte i shenjte per zeusin,apollon dhe artemisen.

sokrati para se te vdiste urdheroi te sakrifikonin nje gjel si guide per shpirtin ne boten e pertejme.simbologji te ngjashme gjendet dhe tek indianet e amerikes.

gjeli....fuqi,pushtet dhe fertilitet.

ps.aferdita ishte ne fakt nje virgjereshe
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 04-01-2009 mė 18:18

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Baptist,
    Ne fron eshte ulur Hadesi dhe Persefona qe cke me te.
    Nuk e kuptoj se ku e shikon ti fronin e Zeusit dhe Ledes ?!
    Nuk kam degjuar ndonjehere qe Zeusi te ndaje fronin me dike tjeter.
    Pervec nje koke mjellme te mundshme nuk shoh ndonje element te Zeusit apo Ledes.
    Hadesi mban ne duar nje dege shege; a nuk ishte ai qe i dha Persefones te hante fara shege duke e detyruar ne kete menyre te vinte ne nentoke cdo vit ?
    Persefona mban ne doren e majte nje tufe kallinj gruri, perpara eshte nje boce pishe.
    A nuk lidhen keto me ringjalljen dhe jeten e pertejme ne kultin e Persefones ?
    Dege "shege"! - ku po sheh ti shege aty?!
    Po rrufene e Zeusit, a e njeh me e pa?
    Aeneas Dardanus

Faqja 15 prej 31 FillimFillim ... 5131415161725 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Apollonia
    Nga glaukus 001 nė forumin Arkeologji/antropologji
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 25-02-2012, 12:23
  2. Pali dhe mirazhi Ilir
    Nga Arpos nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 20-03-2009, 00:23
  3. apollonia qytet i lashte ne territorin e Ilirise
    Nga baraliu sedat nė forumin Arkeologji/antropologji
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 31-01-2006, 09:38
  4. Arkitekturė shqipėtare!
    Nga RTP nė forumin Arti shqiptar
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 16-08-2005, 17:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •