Close
Faqja 13 prej 31 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 302
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    E kam shikuar dhe e kam lexuar, per fat te keq une aty nuk sho kurrfare Menes as Min, as rrufe...

Ndersa ne gravuren ku shohim jo qarte figuren qendrore une shoh Henen, me kapelen konike te larte mbi te cilen duarhapur mban bririn e henes se re, te cilen e kercenojne kafshet dhe egersirat tjera te nates por nuk e cenojne. Qe pershkruan njeherit nje detal nga nje bote e tere e sistemit te bestytnive jolegjitime te fashataresise e cila per nje arsye apo per tjetren kishte fituar te drejten per te qene pjese e qytetarise Apolloniate.
    Pergjigjen ja kishe dhene vetes paraprakisht.

Ky relief eshte mjaft i huaj dhe jokonvencional, -i cuditshem - per fat te keq une nuk di as ne kuader te cilt kompleks eshte gjetur, as ne c'kontekst ka qendruar dhe nuk kam mbeshtetje anesore per te pasur sado pak nje udherrefim per shikimin e tij ne menyre te drejte.

Nuk shoh dybriresh, ai duhet te jete nje qark i vetkuptueshem qe i mungon pjesa e siperme;
    Nuk dalloj as gjarperinje; me pare se dicka tjeter - shoh nje "meduze" si figure dominuese, por nuk e kuptoj cfare do te thote ai lepur i strukur ne qender te figures.

Nga shkrimi, me duket basorelef, arrij te lexoj vetem fjalen MNHMI,
    e qe do te thote:
    MeNeH-MI --> BENEKH-mi --> BINEQ-et

Pllaka duket se pershkruan nje mythos te 'bineqėve mosntruoz', si te mbarrsur nga (?)meduza; "oktapodi" dhe "lepuri" frikaq..

Duhet t'i takoje periudhes dekadente te antikes se fundshekullit V dhe IV pes.
    Mene adhurohej para koheve dinastike ne Egjipt. Forma me e vjeter e adhurimit eshte nje shigjete me maje dhe nje rrufehedhese. (Nuk jane keto dy simbole Dodoniane?)
    Shigjeta behet hieroglifi i pare i shkruar dhe perfaqeson Menen. Origjinalisht Min/Menes lidhej me konstelacionin e Orionit qe sjell shi dhe rrufe.
    Me vone ai paraqitej si nje burre itifalik (penis te ngritur- si tek Kaicy), ne shenje te pjellorise dhe me dy pupla ne koke (si Amoni) mes te te cilave nganjehere shihej disku diellit (si Thoti). Koptet, gjate evoluimit te historise njerezore (Dinastia e re ne Egjipt) e adhuronin si Buall te Bardhe. Festivalet e Min mbaheshin para te korrave.

Shkollaret e shekullit te 19 e kane perkthyer gabim ermine Menes ne Cham (Ktem ose Shem) qe ne gjuhen egjiptiane do te thote “I ZI”.
    “ Min, buall I phallusit te madh
    Sovran fitimtar mes Perendive qe I insiporijne friken Enneades
    Po ashtu njihet nje perendeshe e perbere “***”- Zonja dhe Nena e Madhe me flatra, me kembe luani dhe me tri koka, ku koka e luanin ka kapelen e Min, dhe dy kokat e tjera njerezore kane kurorat e dy Egjipteve ( te Poshtem dhe te Siperm).
    Menes i eshte dhene titulli “Mashkull i Malit. Hieroglifi i mashkullit eshte njelloj me ate te Mentuhotep IV (mbase dikujt i intereson kjo). Min njihet si “Zot i Vendeve te Huaja”
    Disa here Min paraqitet i pikturuar me ngjyre te zeze, per te shenuar pjellorine, Ai ishte perndia e henes, ose “mbrojtesi I henes”. Sic kam shkruar Min I dedikoheshin ditet e fundit e muajit henor, qe quhej “Min Doli” ose dalja e Minit.

Mene dhe SET (Toth/Hermes me vone) jane hyjnizuar sebashku. Mendoj qe ata grifinet binjake te kolonave ne pikturat me lart jane keta te dy. Qendrojne mbi kollonadat qe perfaqesojne pjellorine. Ky lloj hymnizimi kam pershtypjen se ishte i huaj per Egjiptin i cili e zevendson me Horus, Iris etj.
    Kjo teme nuk rrihet me nje postim te vetem, por sidoqofte mund te te themi se konstelacioni i Orionit eshte fusha yjore me pjellore ne sistemin tone galaktik. Dime qe Hena eshte simbol I Dianes ose Artemises. Po ashtu njohim edhe mitin sipas se cilit Orioni u vra nga Apollo. Ato kafshet e zemeruara duken si Ujq te Apollos, por mundet fare mire te jete organi i prere i Uranit qe prodhon Afroditen ne uje.

Duan te thone qe pema e vitit te ri deshmon vertitjen e Orionit perqark Yllit te Afrodites qe i rri permbi.

Ka ndonje tradite me zjarra ose llampa qe mbahen ndezur tere naten?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 06-12-2008 mė 18:22

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga ajzberg Lexo Postimin
    Baptist,ja ku po ta sjell ne nje pamje tjeter trekendeshin .Ne te duket qartas gjarperi dhe mbi te nje breshke,ne thellesi duket edhe nje forme ndoshta dy briresh.
    Breshka (e ujit sidomos) eshte e Aegines, gje qe duhet ta beje personin i cili e mban, Aeacus bir te Aegines, te vetmin njeri qe mori pjese ne ndertimin e mureve te Trojes bashke me perendite Apollon dhe Poseidon. Perseri nje personazh pro-Trojan, pervec Penthelisese.

Gjarperi eshte simbol i Eskulapit ose Aesklepit, bija e te cilit ka patur nje tempull te tere ne Apolloni.

Por ajo qe eshte interesant eshte fakti se Gjeli/Gallo eshte simboli i askujt tjeter pos Eskulapit. "I kam borxh nje gjel Eskulapit" qene fjalet e fundit te Sokratit.

Ndonjeri mund te na shpjegoje (tek tema tjeter) ne se jane "Galet" qe moren gjelin nga Eskulapi, apo Eskulapi qe ja u mori Galeve?

Sic e dijme, Eskulapi e mesoi zanatin nga nje Geg (Gjigand). Tere prijesit me emer perfshi Gentin, Pirron e Epirit etj qene mjeke te zote sa edhe luftetare.

Si jeni me doktorret popullore ju te Fushe Kosoves?

Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 06-12-2008 mė 21:04

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Me intereson te dija se sa jane bere hulumtime per te gjetur shtratin e vjeter te lumit Vjosa ?

Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Mos u merzit. Greqia eshte duke marre masa qe te grumbulloje tere ujin e Vjoses ne shtetine saj, qe do ndryshoje madje edhe rrjedhen aktuale te Vjoses.

Por besoj se ti e ke fjalen per ate dege te Semanit qe me pas i bashkengjitet Vjoses pas termetit (qe hodhi ne det Kolosin e Rodit), korrekt?

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Mos u merzit. Greqia eshte duke marre masa qe te grumbulloje tere ujin e Vjoses ne shtetine saj, qe do ndryshoje madje edhe rrjedhen aktuale te Vjoses.

Por besoj se ti e ke fjalen per ate dege te Semanit qe me pas i bashkengjitet Vjoses pas termetit (qe hodhi ne det Kolosin e Rodit), korrekt?
    Tek autore e vjeter thuhet se Vjosa ndryshoj shtratin e tij aty para se te kalonte ne Apoloni ku pas termetit Apolonia ngeli si "peshku pa ujė" sepse Vjosa ndrroi drejtimin per disa kilometra me ne jug....
    Mirepo une dyshoj se vetem Vjosa ka ndrruar shtratin, ne google earthe shifet qarte se e tere kodra eshte ngritur, mu aty ku eshte Apollonija keshtuqe te dy lumejt Semani dhe Vjosa jane larguar anash per disa kilometra nga laguna qe formonin keta dy lumej ku pastaj lidhej me detin, pra ne kete port siē pohojne autoret e vjeter, kane patur mundesi te zbarkohen me se 300 anije,imagjio rendesine e ketij qyteti njehere...
    KY eshte shkaku kryesor pse Apolonija u shua se egzistuari por ishte edhe semundja qe e deklarua menjehere pas termetit ku banoret te mbijetuarit me nuk u kthyen ....
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    Tek autore e vjeter thuhet se Vjosa ndryshoj shtratin e tij aty para se te kalonte ne Apoloni ku pas termetit Apolonia ngeli si "peshku pa ujė" sepse Vjosa ndrroi drejtimin per disa kilometra me ne jug....
    Mirepo une dyshoj se vetem Vjosa ka ndrruar shtratin, ne google earthe shifet qarte se e tere kodra eshte ngritur, mu aty ku eshte Apollonija keshtuqe te dy lumejt Semani dhe Vjosa jane larguar anash per disa kilometra nga laguna qe formonin keta dy lumej ku pastaj lidhej me detin, pra ne kete port siē pohojne autoret e vjeter, kane patur mundesi te zbarkohen me se 300 anije,imagjio rendesine e ketij qyteti njehere...
    KY eshte shkaku kryesor pse Apolonija u shua se egzistuari por ishte edhe semundja qe e deklarua menjehere pas termetit ku banoret te mbijetuarit me nuk u kthyen ....
    Ke ndonje citim nga keta autore te vjeter? Une kam vetem nje, dhe kam interes te di me shume rreth kesaj pike.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Ke ndonje citim nga keta autore te vjeter? Une kam vetem nje, dhe kam interes te di me shume rreth kesaj pike.
    Te them te drejten e kam lexuar ne nje udhepershkrim dikundi por s'po me kujtohet njehere autori, do mundohem ta gjeje nje here tjeter por sa per kete jam i bindur se edhe te gjitha enciklopedite e thojne ashtu e Apolonia e ilirise u godit nga termeti dhe me ate rast Vjosa ndrroi shtratin e tij qe dikur krijonte lagunen e madhe qe lidhte me detin(nja 10 KM) keshtuqe pas ketij termeti te shek. III pas krishti humbi influencen e vazhdoi te jetonte ne epoken krishtiane vetem me ndertimin e disa kishave e basilikut siē e njohim sot...

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Krekso cma ke bere kthesen e Vjoses nga Mallakastra, kaloje njehere Mallakastren dhe bej kthesen lart e aty ke shtratin e vjeter te Vjoses. Nderkaq Gjanica pasi Vjosa nderroi grykederdhje u be dege e Semanit.
    Gjanica i garantonte uje per per ta bere Vjosen te lundrueshme edhe per anije te medha e qe sipas Javanit paska levizur sa nga nje lume ne tjetrin.
    Per nga pozicioni gjeografik e si qytet bregdetar po te mos levizte Vjosa, Apolonia sot do kishte popullsine e Fierit e Vlores bashke dmth rreth 200 mije banore, po te llogaritim edhe se autostrada Fier-Vlore kalon afer Apolonise.

Mua me intereson te di si e ka pasur emrin vendbanimi para ardhjes se doreve nga Kercyra,meqe thone se eshte gjetur ne shtrese e shek 13 p.l.k... Durresi dihet qe quhej Dyrrah para Epidamn po Apolonia ?
    Javani thote se e ka pasur Troja, ndonje mendim tjeter ?
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Krekso cma ke bere kthesen e Vjoses nga Mallakastra, kaloje njehere Mallakastren dhe bej kthesen lart e aty ke shtratin e vjeter te Vjoses. Nderkaq Gjanica pasi Vjosa nderroi grykederdhje u be dege e Semanit.
    Gjanica i garantonte uje per per ta bere Vjosen te lundrueshme edhe per anije te medha e qe sipas Javanit paska levizur sa nga nje lume ne tjetrin.
    Per nga pozicioni gjeografik e si qytet bregdetar po te mos levizte Vjosa, Apolonia sot do kishte popullsine e Fierit e Vlores bashke dmth rreth 200 mije banore, po te llogaritim edhe se autostrada Fier-Vlore kalon afer Apolonise.

Mua me intereson te di si e ka pasur emrin vendbanimi para ardhjes se doreve nga Kercyra,meqe thone se eshte gjetur ne shtrese e shek 13 p.l.k... Durresi dihet qe quhej Dyrrah para Epidamn po Apolonia ?
    Javani thote se e ka pasur Troja, ndonje mendim tjeter ?
    Te falemnderit Hyi-Njeriu, mesova shume gjera te reja qe se shpejti do ti memorizoje....

Vertet shume veshtire eshte te gjej te dhena rrethe ketij fenomeni siē eshte kjio dridhja e tokes qe demtoi Apollonin, qe per mua eshte si ai zjarri qe shkatrroi Trojen.... se po te gjurmohet me vemendje ky vendbanim i lashte sipas pozites qe ka patur dikur si port detar, me siguri se do ia kolnte edhe Trojes....
    Prandaj dal ngadal po perpiqem te montojmi se bashku kete puzzell qe nga e kaluara, shpresoj se te dhenat e antarve te tjere do na ndihmoje te ndritim kete tem te mrekullueshme, sidomos do ishte me rendesi per banoret e fshatrave per rrethe po qe se kane ndonje gojdhan per te treguar do ishte ne interes tonin...
    Mire e the aty se shikuar siperfaqen e rrenojave te sotme te Apollonise, tregone se ishte nje qytet shtete ne vete siē ishte edhe Pompei qe u shkatrrua poashtu nga forca e natyres... nja dyqin vite para Apollonias....

Si e tha edhe ajzbergu, se bashku ne do mund te benim diēka te vlefshme per kete site arkeologjike qe eshte nje perle e rralle e trojeve ilire qe pake kush ia dijne rendesine...

shendet

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100

ky i riu mua mė pėlqen jashtė mase .fjalė tė pjekura -te ditura edhe serioze,,,,,mendoj se pak njėrėz i kanė kėto aftėsi

Faqja 13 prej 31 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Apollonia
    Nga glaukus 001 nė forumin Arkeologji/antropologji
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 25-02-2012, 12:23
  2. Pali dhe mirazhi Ilir
    Nga Arpos nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 20-03-2009, 00:23
  3. apollonia qytet i lashte ne territorin e Ilirise
    Nga baraliu sedat nė forumin Arkeologji/antropologji
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 31-01-2006, 09:38
  4. Arkitekturė shqipėtare!
    Nga RTP nė forumin Arti shqiptar
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 16-08-2005, 17:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •