(1) Muhamedi edhe Ka'b bin al-Ashraf
Ndersa Muhamedi po jetonte ne Meke, ai u rrit ne pushtet. Kishte patur nje numer judenjsh qe e kundershtonin.Muhamedi u kerkoi disave prej ndjekesve te tij qe ti vrisnin disa prej ketyre judenjve. Nje prej tyre ishte edhe Ka'b bin al-Ashraf.
Hyrje
NeJathrib,Muhamedi filloi te kish kundershtimin e judenjve qe jetonin prane. Ne pjesen me te madhe atae refuzonin mesazhin e tij, Islamin. Judenjte bene disa marreveshje me Muhamedin, gje qe nuk do te thosh se ishin kushte te mira. Njeri prej judenjve, Ka'b bin al-Ashraf, mbeshteste haptas Mekanet (Kuareshet),kundra Muhamedit. Ai e beri te njohur se mendote se Muhamedi nuk ishte fare nje profet.
Keshtu pra, Ka'b ishte nje jude qe nuk e pelqente Muhamedin hic. Ai kurri nuk ngretji arme kundra Muhamedit apo ndonje muslimani tjeter, por vetem se u shpreh kundra Muhamedit, edhe beri disa poema persa i perket grave te muslimaneve. Muhamedi e pa ate si nje kanosje, edhe per kete arsye e vrau ne nate.
Judenjte perreth Medines nuk ishin nen drejtimin e Muhamedit. Ato vetem se kishin bere nje marreveshje me muslima. Muhamedi nuk kishte te drejta ligjore qe ta vriste Ka'b, por me teper e morri vete vendimin qe ta hiqte qafe kete njeri.
Do te ishte e kuptueshme qe ndonje kryetar fisi apo mafie te kryeje nje vrasje te tille, por jo dikush qe pretendon se eshte profet edhe njeri i drejte. Davidi ps, vertet e vrau Uriahun, por ai kurre nuk prtendoi se kjo gje i ishte dhene nga Zoti, por ne te kundert e pendoi rende ate veprim, ndersa Muhamedi as qe u pendua ndonje here.
Kuotime nga Bukhari, volumi 5, 369.
Tregoi Jabir Abdullah:
I derguari i Allahut tha "Kush do ta vrase Ka'b bin al-Ashraf-in, qe e ka lenduar Allahun edhe apostollin e tij?" Pas kesaj, Maslama u cua edhe tha: "O i derguari i Allahut! A do te doje qe ta vrisja une ate?" Profeti thote: "Po!" Maslama i thote: "Atehere lejome qe ti them ndonje gje (te rreme qe ta genjeje Kaa'b). Profeti i thote: "Mund tia thuash".
Maslama shkoi tek Ka''b edhe i thote, "Ai njeri (dmth Muhamedi) kerkon Sadaka (takse) prej nesh, edhe na ka vene ne hall, prandaj erdha tek ty qe te huazoj ndonje gje prej teje." Me te degjuar kete, Ka'b i thote: "Per Zotin, ju do lodheni prej tij!" Maslama i thote: "Tashme qe e kemi ndjkeur nga pas ate, nuk duam ta leme, perderisa te shohim se si do te jete fundi i tij. Tashti, ne duam prej teje qe te na japesh borxh nje ngarkese gamiljeje apo dy me ushqime." Ka'b i thote: "Ne rregull, por ju duhet te me jepni nje paradhenie." Maslama edhe ai qe ish me te i thote: "Cfare kerkon?" Ka'b i pergjigjet: "Me jep nga grate tuaja". Ata i thone, "Si do te mund te te huazonim grate tona, kur ti je nga me te pashmit e arabeve?" atehere Ka'b i thote: "Huazomeni bijte tuaj." Ata i thone, "Si do te mund te huazonim bijte tane? Me vone ato do te shahen prej njerezve, duke u thene se kjo edhe kjo jane huazuar per nje ngarkese gamiljeje me ushqime. Kjo gje mund te shkaktoje turp te madh, por mund te huazpjme armet tona tek ty."
Maslama edhe shoku i tij i premtuan Ka'b se Maslama do ta rikthente ate. Ai erdhi tek Ka'b gjate nates, sebashku me vellain per bese te Ka'b, Abu Na'ila. Ka'b i ftoi ne strehen e tij edhe me pas shkoi poshte tek ata. E shoqja e pyeti: "Ku po shkon ne kete ore?" Ka'b i pergjigjet: "Askund por ka ardhe Maslama edhe vellai im per bese, Abu Na'ila". E shoqja i thote, "Une degjoj nje ze sikur gjak po dergjet prej tij". Ka'b i thote: "Nuk eshte askush, por im vella Maslama edhe vellai im per bese Abu Na'ila. Nje burre i mire duhet ti pergjigjet nje thirrje ne nate, edhe nqs do te thirrej qe ta vrsinin."
Maslama shkoi me dy burra. Keshtu pra Maslama shkoi me dy burra edhe i thote atyre, "Kur te vije Ka'b, une do ti ze floket edhe do tu marr ere, edhe kur ju ta shihni se une e kam zene prej koke, ju sulmojeni. Une do tu le qe ti merrni ere kokes se tij."
Ka'b bin Al-ashraf erdhi poshte i veshur edhe i parfumosur. Maslama i thote, "Kurre nuk kam ndjere ere me te mire se kjo." Ka'b i pergjigjet, "Une kam grate me te mira arabe qe dine se si te perdorin parfumet me te mira." Maslama i kerkoi Ka'b, "A do te me lejosh qe ti marr ere kryes tende?" Ka'b i thote: "Po." Kur Maslama e mbajti forte, aoi i thote shokeve: "Suljuni!". Keshtu ata e vrane ate edhe shkuan tek profeti qe ta vejne ne dijeni."
Krijoni Kontakt